Peter Lindvall

Basketbloggen

"Don't ever underestimate the heart of a champion"

Luleå Basket är svensk mästare för fjärde året i rad.

Det är den enskilt största bragden jag bevittnat under mina år som åskådare, sportjournalist och bloggare.

För lite drygt ett år sedan var det TOTALT otänkbart - i alla fall för mig. Tränaren Jens Tillman åkte fast för drograttfylla, stjärnduon Josefin Vesterberg och Martina Stålvant lämnade för värsta rivalen och klubben tvingades tänka om totalt inför säsongen 2016/2017.

Då trollade Luleå Basket fram guldtränaren David Visscher, som inte varit aktiv inom elitbasketen på nästan ett decennium, ur rockärmen.

Tillsammans med rutinerade vinnare som Katie Bussey, Anna Barthold och Allis Nyström formade han ett av de hårdast kämpande lagen som svensk basket har sett. Men långt ifrån den rent spelmässigt bästa laget.

I grannlänet Västerbotten var läget annorlunda.

Under hela säsongen har Udominate varit den stora guldfavoriten. Det har värvats landslagsspelare efter landslagsspelare, handplockats importstjärnor av hög Europa-klass och man har satt ihop en trupp som i princip haft två mästerskapsmässiga femmor.

Luleå å andra sidan har stött på patrull tidigt under grundserien. Lagbygget har kritiserats, inte minst av oss på bloggen, importspelare har kommit och gått och man förlorade alla fem matcher mot Udominate innan slutspelet.

Talangmässigt har Luleå Basket inte kunnat mäta sig med rivalen i Umeå. Inte ens nästan. Det står jag fast vid även nu.

Men att höja sig när det gäller som mest - och kämpa tills benen ger upp, svetten rinner och kroppen skriker "SLUTA! DET GÅR INTE LÄNGRE!" - är tamejfan också en form av talang.

Och det är precis vad Luleå Basket har. Kämparglöd. Inställning. Viljan att vinna.

Kalla det vad fasen ni vill. Jag bryr mig inte.

"Don't ever underestimate the heart of a champion!" - det sägs vara Houston Rockets-tränaren Rudy Tomjanovichs bevingade ord efter att hans lag säkrat sin andra raka NBA-titel.

Men jag är inte så säker längre. Det kan lika gärna vara en rödrosig David Visscher som ligger bakom det citatet.

För det är precis vad jag och bloggkollega Peter Lindvall gjorde. Och vi hade så sjukt fel.

Allis Nyströms insats under finalserien har varit något i hästväg. Om det är någon som personifeirar glödet, viljan och intensiteten som Luleå Basket stått för den här säsongen, ja, då är det Allis Nyström.

Katie Bussey ÄR den största matchvinnaren som satt sin fot i en svensk baskethall. Trots att hon gjorde en halvrisig guldmatch så klev hon in, satte dagens tuffaste skott och ger Luleå Basket ledningen för första gången under kvällen. När det behövdes som mest - och det vände hela matchen.

Skriv ett livstidskontrakt med henne. Helst nu.

Och Anna Barthold... Hon gjorde en offensivt dålig insats. MEN VAD SPELAR DET FÖR ROLL?

Hennes blotta närvaro inger en enorm respekt och sätter skräck i vilken motståndare som helst. För att inte tala om det sanslösa försvarsjobbet hon gjorde.

Hissa tröjan. Bygg en staty. Döp arenan efter henne. Den här hjälten är värd ALLT.

Jag vet inte om det här är det guld som skapat mest jubel i Luleå Energi Arena. Jag vet inte heller om det är den titeln som kommer att firas mest av Luleå Basket-stjärnorna.

Men det är den enskilt största sportsliga bragden som jag har bevittnat i norrbottnisk idrott.

Grattis, Luleå Basket. Det har varit så sjukt häftigt att följa.

//Wiik

Dubbel Europasuccé

Vi kan utan att överdriva slå fast att de två före detta Luleå Basket-spelarna Ellen Nyström och Josefin Vesterberg landat helt rätt i sina klubbar i Spanien respektive Belgien.

För den Nyström har säsongsinledningen med sitt lag Gipuzkoa varit en enda lång framgångssaga med fyra raka segrar. Senast i helgen där laget vann en bortarysare mot Mann Filter med 73-68. 24-åriga Nyström fick som vanligt stort förtroende, spelade 31 minuter och svarade för 8 poäng och 2 returer. Den mångsidige guarden snittar just nu 8 poäng, 6 returer över 30 minuters speltid.

För Vesterberg var de inledande matcherna i Belfius Namur lite trevande men nu verkar hon ha hittat rätt. I helgens storseger mot Laarne spelade landslagsforwarden mest i laget, 31 minuter, och levererade 10 poäng, 6 returer och 2 assist. Över sex matcher i grundserien snittar Vesterberg 7 poäng och 6 returer.

Till sist måste vi förstår nämna Udominates megavärvning som ersättare för knäskadade Hollie Mershon. I dag berättar VK:s basketblogg att det handlar om den WNBA- och Euroleaguemeriterade guarden Brianna Kiesel som närmast kommer från det ungerska storlaget Uni Györ.

//Lindvall

 

Rubrikmakarna

I en tid där varenda ord en elitidrottare säger sprids över hela världen på en nanosekund har också de verbala artisterna - de som våga säga något och ha en skarp åsikt - försvunnit allt mer. "En match i taget, det spelar ingen vem som gör målen bara laget vinner" och "vi ser bara till prestationen och inte till poängen" är ofta det roligaste man som journalist får ut av en spelare före eller efter en match.

Visst, jag har en viss förståelse för ängsligheten men visst tusan är det lite trist. Elitidrott är underhållning - inte bara på planen.

Men visst har det funnits, visst finns det, undantag. Lirare som bjussar på något extra även efter att slutsignalen ljudit.

Här är Bloggens favoriter i Plannja/LF Basket/BC Luleå genom alla tider.


1) Dennis Aulander
"Publikfavoriten från Skåne svarade alltid ärligt, direkt från hjärtat när frågorna kom från journalister. Ibland kunde det sätta honom i vissa problem - till exempel när Aulander sågade sin tränare Bill Magarity och kallades lagets spel för "humpa gris". Men oftast var det bara befriande ärligt och rakt på sak".


2) Torbjörn Gehrke
"Om du som reporter efter en match inte hade en klockren vinkel var det bara att sätta sig ned bredvid landslagsmannen från Stockholm och surra lite. Då kom rubriker som "vi stank ned hela hallen" eller något annat som i dag är opublicerbart".


3) Jens Tillman
"Det har aldrig varit tyst och tråkigt kring Jens Tillman. Under sina år som spelare i Plannja bytte han hårfärg lika ofta som du och jag borstade tänderna. En av svensk baskets allra största personligheter genom tiderna, både på och vid sidan av banan. Bonusfakta: Kallade sig själv Roland Rutin när det blev slutspelsdax."

 

4) Brice Massamba

"BC Luleås egen sång-och-dansman. En stämningshöjare som alltid bjussar på sig själv och inte är rädd för att tycka till om saker och spela reportrar ett litet spratt. Alltid med glimten i ögat".


5) Carlos Wheeler
"Under två säsongen, 2005-2007, showade den atletiske powerforwarden i den svenska ligan. Hårband kastades upp på läktaren i parti och minut, leendet var det bredaste som setts och att underhålla såg Wheeler som sin livsuppgift. Det kombinerade amerikanen med att vara en vinnare och samtidigt leverera rubriker till media".


6) Johan Åkesson
"Den glade gamängen från Skåne var Plannjas/LF Baskets egen mysfarbror som såg till att alla trivdes. Medspelare, publik och även journalister. När Åkesson gjorde en match av lite sämre kvalité var han brutalt ärlig och gav alltid raka svar på raka frågor".

//Lindvall

Ingen anledning till oro

Ett skadeskjutet Udominate körde över Norrköping med 40 och imponerade stort. Samma lag lyckades Luleå Basket bara besegra med 11.

För några dagar sedan krossade Udominate ryska Spartak Moskva i Eurocup.
På bortaplan mot Eos under lördagen tvingades mästarklubben slit ont i över 30 minuter innan segern kunde fixas.

Som ni förstår: Luleå Basket ser i dagsläget inte ut som ett blivande mästarlag.
Försvarsspelet är ihåligt. Skottprocenten låg. Tajmingen är inte där. Nyckelspelare som Silvia Favento samt Allis Nyström är av olika anledningar inte spelbara.

Ska vi då vara oroliga?

Nej, inte ett dugg. Det såg faktiskt ännu värre ut för ett år sedan - något vi aldrig får glömma bort.

Lule Baskets tränare David Visscher är ingen som stressar upp sig efter dryga 20 år i branschen och vet att en ligasäsong är ett maratonlopp. Det finns massor av tid att sätta det spel om om sex-sju månader ska vara på topp.

Luleå Basket är ett veteranlag som vet att plumpar kommer under en vinter och vi som hört lagkaptenen Anna Bartholds mantra "det är i april allt avgörs" vet att det är en klyscha som stämmer.
//Lindvall

Han är en sensation

Okej, vi börjar med de bra grejerna - för de är flera.

För första: Även om Uppsala inte alls är vad laget varit de senaste åren så är de aldrig enkelt att åka ned till Uppland och bara krossa. Det gjorde BC Luleå rakt upp och ned med 91-64.

För det andra: Läxan BC fick i öppningsmatchen mot Kings verkar ha lärt spelarna ett och annat om sig själva. Precis som mot Norrköping var det full koncentration hela vägen - även om inte allt var perfekt.

För det tredje: Rookien Daniel Hanssons tre första matcher i ligan är inget annat än en sensation.Mot Uppsala kom hans vassaste insats hittills som belönades med 21 spel minuter, 12 poäng och ett spel som såg ut som en veterans. Imponerande.

För det fjärde: BC Luleås importtrio Yannick Anzuluni, Quinton Upshur och Brandon Rozzell gjorde precis det behövs när det ibland svajar; Tar över och svarar för de stora spelen. Sammanlagt 49 poäng kom från deras händer.

Något som bekymrar, då? Ja det skulle väl vara Adam Rönnqvist svacka som gnager en aning. Förr säsongens succéspelare har inte hittat sitt spel samtidigt som tränaren Peter Öqvist inte har samma förtroende för honom. Bara elva minuters speltid visar att något inte stämmer - i alla fall inte just nu. Men säsongen är lång och det finns massor av tid att fixa det som felar.
//Lindvall

Tungt besked för stjärnan

Det var som många befarat: Udominates stjärnguard Hollie Mershon missar resten av säsongen på grund av den knäskada hon drog på sig för en dryg vecka sedan. Det rapporterar VK:s basketblogg.

Det handlar om ännu en korsbandsskada för den otursförföljda amerikanskan som nu ska opereras hemma i USA.

”Det blir tufft, men jag ska göra det. Mitt mål är definitivt att komma tillbaka”, säger hon till VK.

Umeåklubben jagar en ersättare för Mershon.

//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru, mina fem söner och en vovve som heter Syrran.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter