Eva Bergsten Sundberg

Granne med potatisodlaren

Välkommen till Granne med potatisodlaren. Här får du möta livet vid älvens strand genom mina ögon. Jag är reporter på NSD sedan 1986. Förutom arbetet som journalist, har jag studerat skapande svenska vid Luleå Tekniska universitet i två år och gått på Konstskolan i Sunderbyn i tre år. Skriv gärna en kommentar. Vill du skriva direkt till mig är adressen eva.bergsten.sundberg@nsd.se

Det porlar och kvittrar

Luleå

Det kvittrar och porlar vid älvens strand. Solen värmer och den snö som föll i går rinner sakta ner mot älven. Idag blir det sill med nyklippt gräslök från landet. Det är med stor förundran jag ser vilken växtkraft gräslöken har varje år. Nu ska den få flera grannar. Både persilja och timjan gömmer sig strax under jordytan.

Tack för mig!

Luleå Kära läsare och vänner idag byter NSD webbtidningsformat. Jag vill tacka er för alla fina kommentarer och e-post genom åren. Det har varit en fantastisk erfarenhet att få skriva en blogg för er. Jag hoppas att vi hörs och ses. Min blogg fortsätter här:Granne med potatisodlaren. När jag började skriva för rätt länge sen var bloggandet ett mode. Jag blev utsedd till olika bloggpriser. Men det allra viktigaste har varit kontakten med er på stan, genom fina brev och allt annat som en uppriktigt förvånad bloggare får uppleva. Tack ni fina läsare!

 

Hejdå!

Luleå

Än är det natt. Än får vi vänta på att få se. Vänta på att molnen skingras och att det blir en dag med ljus. Vi kan bara hoppas. Vi kan bara tro att alla fronter och vindar blåser åt rätt håll. Eller är det fel att drömma om en dag fylld av skuggor i blått och apelsinsolsken?


Välkommen att fortsätta med att läsa om livet vid älvens strand. Här är länken till Granne med potatisodlaren

Den nya webbsidan, premiär imorgon,  kommer inte att ha plats för bloggar som Linda Danhall, Lotta Nilsson och jag skriver.

 

Linda kan du hitta på Facebook, Lotta når du på lotta.nilsson@nsd.se

 

Vi ses och hörs/Eva 

 

Värdefullt

Luleå Finest finnish snow-how

Det är svårt att göra texter som lockar till köp av snöskottningsredskap. Men på kartongen där snösläden gömmer sig står denna fiffiga mening med allitteration och allt.
Finest finnish snow-how.

De bästa av finska snökunskaper förvandlade till en snösläde med inställbart handtag. Det ni.

De har lyckats, med att fylla denna enkla konstruktion med minst lika mycket status som om den vore tillverkad av Marimekko,...eller Ilttala. Eller om vi tänker i bilar, så är den minst en fyrhjulsdriven mindre Mercedes, eller en Subaru.

Allt detta finns bara i mitt huvud men ibland så lyckas varumärkesskaparna att få oss att tro på att skillnaderna är enorma mellan det tjusiga märket och det alldagliga.

De senaste åren har väldigt mycket gått ut på att skapa varumärken av skribenter. Det är inte vad som står i texten som är viktigt utan vem som skriver. Trist. Tänk vad mycket som vi missar om vi tittar efter märken i stället för efter innehåll.
Från och med på onsdag den 13:e finns mina texter HÄR. Välkommen!

Nyfriserad

Luleå

Detta är den sista krönikan om de nyheter som finn med i veckans nyhetsquiz. I och med den nya webbtidningen kommer det inte att finnas plats för att publicera frågelekar rent tekniskt. Vill du läsa fler krönikor så finns de på GRANNE MED POTATISODLAREN. Och ni som läser där märker ju ingen förändring.

Giftig är kopparen som finns i gruvorna. Därför växer nästan ingenting utom Viscaria alpina den lilla lila fjällnejlikan. Giftigt är också polonium. Det radioaktiva ämne som de schweiziska forskarna har hittat i den palestinske ledaren Yassir Arafats kvarlevor. Forskarna uppskattar att risken att palestiniernas ledare blev förgiftad är 83 procent.

Så hög är inte andelen överviktiga i Dalarna där den är högst. Men över hela landet är det ungefär 50 procent som bär på mer kropp än de borde. Jag är en!

En som slutat bära en del av sin hårman är den nyklippte finansministern Anders Borg. Vilket liv för eb avklippt hästsvans! Ledsen blev Åsa Linderborg när den nya filmen "Mig äger ingen" innehåller scener som inte stämmer överens med hennes bok. En del av filmen spelades i i Norrbotten. Mikael Persbrant och de övriga fick arbeta i Sveriges nordligaste län med den högsta bergstoppen, det vet vi ju alla, men inte att Norrbotten har högst BRP, BNP på regional nivå. Vi har gått om Stockholm.

Nu ska vår webbtidning förändras och förnyas nästa vecka. Vi har otroligt höga läsarsiffror för att finnas så långt från centrum. Högst av alla tidningar i Norrköpingstidningas koncern. Men de tre lokaltidningarna i Norrbotten, NSD, Norrbottenskuriren och Piteåtidningen ska vara med att som första tidningar ta betalt för all lokaljournalistik. Det ska bli spännande att se om innehållet och inte pappret har lika stort värde.

Nu hamnar Kiruna på kartan

Luleå

Idag kommer det kyliga klimat som Dragan Bratic försöker skapa i Kiruna att debatteras på teve. Mycket beroende på att många Kirunabor har reagerat. Många mot exploateringen av fattiga kvinnor från öst, och mot exploateringen av kvinnokroppen. En del medeltida tankar om att de som strippar har valt att göra detta för att de vill och inte gör det av nöd och brist på alternativ sprids som mörka frön i vinden. Det är som om många tror att de är frigjorda om de accepterar att kvinnor i underläge exploateras av män.

På debattsidan i NSD lyfter Helen Doktare hur islänningarna ser på strippklubbar. Där är de olagliga. Detta på grund av den analys av vad samhället förlorar om de finns kvar.

Jag gillar att så många debatterar och att så många tänker efter. Det gör att jag tror på att framtiden finns även i samhällen där männen  hittills har tagit den största platsen. Nu tar de plats för att förändra.


Vill du fortsätta att läsa min blogg när den nya webben startar kan du lägga in denna länk bland dina favoriter:


GRANNE MED POTATISODLAREN