Max Wiik & Peter Lindvall

Basketbloggen

"I Sverige är det Södertälje som gäller"

Inför säsongen 2015/2016 förstärkte Södertälje Kings truppen med en tung pjäs. Nämligen landslagsguarden Dino Pita.

Han var en stor del i att laget kunde vinna sitt fjärde raka guld när han snittade elva poäng på 24 minuter per match.

Men nu verkar 27-åringen vara på väg bort från Sverige igen. Planen är spel utomlands - och hans gamla belgiska arbetsgivare Liege har redan hört av sig.

"Mitt gamla lag har pratat med mig lite grann. Men de har bytt tränare och så där och jag skulle vilja prova något nytt", säger Dino Pita.

Sverige är inte hans förstahandsval. Det är Pita öppen med. Men om han stannar innan för landsgränserna finns det egentligen bara ett alternativ: Spel med Södertälje Kings.

"I Sverige är det Södertälje som gäller. Man vill alltid spela i det lag som vill vara ute i Europa. Just nu är det Södertälje sen vet jag inte om något annat lag som har planer på det", säger han.

//Wiik

Norrbottning kan ta över damligalag

Att norrbottnisk basket står sig stark på tränarsidan är inget nytt. Lite varstans, både i dam- och herrligan finns det, eller har funnits, tränare från landets mest nordliga delar.

Och nu är ännu en på väg att ta plats i finrummet.

 

Det handlar om Gammelstadsfostrade Robin Sandberg, 22, som gjort en kometkarriär i tränarsammanhang och den senaste säsongen var assisterade tränare i Alvik i damligan bakom nye damförbundskaptenen Fransisco Pinto.

 

Nu är Sandberg på väg att ta ett kliv till uppåt i näringskedjan. Enligt Borås Tidning är han på väg att bli klar för damligaklubben Mark efter Frank Alm.

”Nära och nära, det är en tolkningsfråga. I mina ögon är vi fortfarande en bit från varandra, men det stämmer att vi ska träffas och diskutera. Jag har visat intresse för att coacha Mark, och klubben har visat intresse för mig, säger Sandberg till BT.

//Lindvall

Beskedet alla tjänar på

Att den senaste säsongen var en av Christopher Ryans svagaste i BC Luleå-linnet har vi skrivit många gånger den här vintern. Orsaker har letats och en som Bloggen lanserade allra flitigast var kemin mellan honom och Toni Prostran.

 

Men nu har vi hela bilden och då faller en till pusselbit på plats: Den 26-årige guarden, som under sin karriär dragits med ryggproblem, har den senaste säsongen haft stora problem att kunna prestera på en bra nivå på grund av smärtorna.

 

Nu har beslutet tagits att Ryan ska ryggopereras och han beräknas vara borta till årsskiftet. Det måste förstås ses om ett bra besked. En kurerad rygg kan förlänga Christopher Ryans karriär med flera år och det tjänar alla på. Han själv, BC Luleå och svensk basket.

//Lindvall

"Han sparkar honom rakt i pungen"

Dååååååååååååååååååååååååååååååååååå var det podcastdags, vänner.

Här har ni det senaste avsnittet från Två steg från Skurholmen. Och den här gången avhandlas bland annat följande ämnen:

* Golden State-stjärnan Draymond Greens pungspark på OKC-forwarden Steven Adams. Borde det vara avstängning? Särbehndlas superstjärnorna?

* Conference finals-matchupen mellan Cleveland Cavaliers och Toronto Raptors. Och slutspelets stora överraskning i form av Bismack Biyombo.

* BC Luleå-guarden Christopher Ryan tvingas till ryggoperation. Hur påverkar det här laget?

* Samma klubbs senaste värvning i form av den amerikanske poängmaskinen Brandon Rozzell. Är han vad laget behöver?

Ni lyssnar genom att ratta igång spelaren nedan eller söka upp Två steg från Skurholmen på iTunes.

 

//Wiik

Ge Mbemba chansen i landslaget

Flera oberoende källor har sagt samma sak. Rudy Mbemba är i sitt livs bästa form.

Trots att han varit borta från att spela matcher under två år ska det alltså vara sant. Han har tillsammans med Norrköping Dolphins-ikonen Gee Gervin legat i hårdträning en längre tid - vilket ska ha gett otroligt bra resultat.

Han är lättare, snabbare och läser spelet bättre än någonsin, enligt egen utsago.

För mig är Rudy Mbemba svensk baskets största talang genom tiderna. Och en Rudy Mbemba i högform, tja... Det kan faktiskt vara en av Sveriges bästa spelare.

Han har en atletism, bollkontroll och förmåga att slå sin försvarare en-mot-en NÄR HAN VILL som vi sällan, eller näst intill aldrig, ser hos svenska guarder.

Och nu när varken Jeffery Taylor eller Jonas Jerebko verkar spela i sommarens EM-kval tycker jag att det är självklart: Ge Rudy Mbemba en chans att visa vad han går för. Låt honom visa upp sig på ett första läger till att börja med.

Mbemba skulle kunna ge en välbehövd egde till det svenska landslaget. Komma in som en gubbe i lådan, en helt oscoutad spelare som inget annat lag har koll på, och bidra med ovärderliga kvaliteter.

Vi ska inte glömma att svensken en gång i tiden beskrevs så här efter en workout inför NBA-draften 2008:

"Mbemba är löjligt snabb. Han gav Goran Dragic (guard i Miami Heat) stora problem under en tre mot tre-sekvens. Dragic, som är en otroligt atletisk point guard och supertalang själv, slet bokstavligt talat nästan av Mbembas tröja vid flera tillfällen eftersom svensken helt enkelt var för snabb", skrev Uproxx.com.

Ge Rudy Mbemba chansen i landslaget. Vad har vi att förlora?

//Wiik

Max Wiik och Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru, mina fem söner och en vovve som heter Syrran.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se


Fakta om Max 
Född: 1991
Bor: Luleå
Yrke: Frilansjournalist
Gillar: Mjölk, arraksbollar och min spinnmaskin till katt: Holger
Kontakt: maxwiik@hotmail.com 

  • Twitter