Max Wiik & Peter Lindvall

Basketbloggen

Skicka hem Lidén - nu

Som Max skrev redan i går fortsätter det svenska basketlandslaget imponera under träningsmatcherna på väg in i EM-kvalet.

Sverige är väloljat, disciplinerat med tydliga roller där tränarparet Vedran Bosnic och Fredrik Joulamo hittat ett sätt att vinna matcher mot bra motstånd.

Det är inte utan att man börjar fantisera om några skrällsegrar i kvalet som sedan ska leda hela vägen till EM. Det känns plötsligt inte som en helt galen dröm.

 

Tränarna har hittat sin rotation och vilka spelare som ska bära laget, det är solklart och det har gett framgång. Och det är alldeles tydligt att BC Luleås nya powerforward Tom Lidén inte finns med i den kärna av spelare som kommer att användas när det bränner till.

I träningsmatcherna har Lidén fått ringa speltid, mot Georgien var han inte med i truppen (vet dock inte om han var skadad,  sjuk eller redan "cuttad") och tipset för dagen är att Lidén kommer plockas ur truppen bort när värdematcherna startar.

 

Och det är förstås lika bra. Det finns ingen större vits med att sätta en 29-årig veteran, med två säsonger i den grekiska ligan bakom sig, på bänken med rollen som förste handduksviftare. Det är bara förnedring och där kan istället någon ung ”se-och-lära-spelare” sitta av tiden.

 

För BC Luleå vore tidig hemkomst av Lidén också guld värt. Det innebär att han snabbare kan komma i träning med laget och spela samtliga träningsmatcher.

//Lindvall

Veteranernas viktiga roller

Innan ni tar heder och ära av mig och mina åsikter vill jag påpeka följande. Jag följde herrlandskampen mellan Sverige och Georgien via en skakig Facebook-livesändning.

Men bitvis hade det lika gärna kunnat vara Arne Hegerfors gamla korsordsprogram Kryzz varvat med andra säsongen av danska Paradise Hotel. Så dålig upplösning var det.

Nåväl. Till det jag faktiskt såg.

Sverige vann med 73-60. Och det som sticker ut mest när man tittar på statistiken är Tobias Borgs högprocentiga 18 poäng (4/5 tvåor och 2/4 treor) och Ludvig Håkanson 13 poäng och åtta assist.

Men jag vill prata om två veteraner som enligt mig gjorde fullkomligt lysande insatser. Jag syftar på Thomas Massamba, 31, och Joakim Kjellbom, 37.

213 centimeter Kjellbom gjorde inte mycket offensivt. Så blir det ofta när han spelar med landslaget. Han tittar knappt på korgen fast han många gånger borde det. Men för mig var det hans defensiva insats som imponerade. Han matchade upp mot NBA-spelaren Zaza Pachulia som kommer från sin kanske bästa säsong någonsin i USA.

Visst, Pachulia fick i 15 poäng. Men Joakim Kjellbom stod upp bra. Han lät sig inte knuffas runt, använde sig av sina långa armar och lyckades blocka hela fem skott på sina 22 spelminuter. Han tog dessutom fyra returer.

Norrköping Dolphins-stjärnan visade dessutom upp sitt spelsinne flera gånger med väl avvägda backdoor-passningar och överlämningar.

Nästa spelare som jag vill surra om är Thomas Massamba. Försvarsspecialisten som kommer från en lång tid av skador har använt sommaren till att rehabilitera. Och nu börjar han se ut som sitt gamla jag.

Massamba klev som alltid upp stenhårt i defensiven. Han pressade bollföraren maximalt, var följsam och stark och blev sällan eller aldrig förbisprungen av sin motståndare.

I offensiven var han precis den där tålmodige point guarden som han alltid är. Väl avvägda passningar, ingenting forcerat och bara smart spel helt enkelt.

De två veteranerna har massor av landskamper i sina ryggsäckar. Jag förstår varför - och visst kommer det att bli fler. I den här lagorienterade varianten av Sveriges herrlandslag är Massamba och Kjellbom två otroligt viktiga pusselbitar.

//Wiik

Massambas roll

I går kunde NSD och Bloggen avslöja det senaste silly-ryktet kring BC Luleå vilket gjorde gällande att klubben är intresserad av store centern Brice Massamba som tränat med laget i sommar. 

Både klubbdirren Lars Mosesson och Massamba själv bekräftade att samtal förs och mina efterforskningar under dagen berättar att intresset från bägge parter är mycket starkt.

 

Men vad ska då Peter Öqvist göra med en stor, klassisk center på 208 centimeter i laget? Den tränare i ligan som mest av alla betonar ett snabbt och multidimensionellt spel där alla spelare kan spela lite överallt.

 

Visst, i vissa matcher mot vissa lag lär inte 28-årige Massamba inte hitta många minuter men mot andra kommer han sitta på en viktig roll. Till exempel i en framtida slutspelsserie mot Norrköping kommer utan tvekan Massambas kropp och armbågar användas mot titanen Joakim Kjellbom. Massambas insats där kan faktiskt bli helt avgörande.

 

Den forne landslagscentern kommer förstås finna hyggligt med speltid mot andra lag i ligan som väljer att spela stort och mer statiskt. Och i skenet av allt detta skulle en värvning te sig helt logisk och en klar uppgradering jämfört med Arvid Isaksson som var BC:s ende riktigt stora kropp i laget.

Så ser jag på saken.

//Lindvall

Lista: Spelarna ni måste hålla koll på

Efter några dagars intensivt skruvande av Ikea-möbler är det inte mer än rätt att jag sätter mig vid datorn och börjar svamla igen.

Snart får vi en första titt på lagen i basketligan i olika träningsmatcher. En liten hint om vad som komma skall under säsongen 2016/2017.

Jag tänkte nu plocka fram ett antal spelare som ni måste hålla koll på. Lirare som kan komma att ta nästa steg i karriären - eller kanske bara flugit lite under radarn.

1. John Brändmark, forward, Borås Basket.

Kommentar: Redan inför i fjol snackades det om John Brändmark. En supertalang på 200 centimeter som var redo att leverara i Sveriges högsta serie direkt. Men riktigt så blev det inte. Brändmark fick bara speltid i 25 matcher under säsongen. Och under dessa spelade han tio minuter och stoppade inte upp några siffror värda att nämna.
Trots att det fanns intresse från annat håll valde 19-åringen att stanna i Borås. Det borde betyda att det finns mer speltid och en större roll att hämta. Det här är en playmaker med bra storlek som kan göra lite av varje på planen. Attackera, skjuta från dribbling, lira försvar och kanske framför allt spela fram sina lagkamrater.

2. Felix Lemetti, guard, Norrköping Dolphins.

Kommentar: Den här killen chockade nog många när han valde att lämna den amerikanska talangfabriken Montverde Academy för spel i Norrköping Dolphins. Lemetti är bara född 1999 och har verkligen framtiden för sig - men det ska bli väldigt spännande att se om han redan nu är mogen för speltid i basketligan herr. 17-åringens styrka ligger i hans snabbhet och förmåga att ta bollen till korgen. Funkar hans underhållande spelstil även på denna nivå? Vi får se. Men jag tror det.

3. Nick Spires, forward, Södertälje Kings.

Kommentar: Nick Spires var lysande redan under sin första säsong i basketligan. Efter ett antal år i Spanien kom han in och levererade fina siffror direkt. Nu kommer den rörlige insidespelaren att ha en A-landslagssommar, ett SM-guld och massor av timmar med Vedran Bosnic i ryggen. Jag kan bara anta att 210 centimeter Spires, som stundtals var lite för lätt under korgen och foulbenägen, tar nästa kliv nu. Jag skulle inte förvånas om han blir startspelare på heltid i Södertälje dessutom.

4. Lukas Friberg, guard, Uppsala Basket.

Kommentar: En orädd och ettrig försvarare i form av Lukas Friberg kommer att få en större roll i årets Uppsala. I de matcher jag såg honom klev han alltid upp stenhårt på bollföraren i defensiven och attackerade sin försvarare i rätt lägen offensivt.
Mannos Nakos har lämnat och det finns många nya minuter att hämta på guardplats. Närmare bestämt 26 minuter. Alla går knappast rakt av till den här 20-åringen - men han kan definitivt räkna med att få större ansvar i Uppsalas lagbygge.

5. Jonathan Larsson, guard, BC Luleå.

Kommentar: Det som skiljer Larsson från de fyra övriga lirarna i den här samlingen är att han inte är en talang längre. 25-åringen har förvandlats från en skytt till en spelfördelare och defensiv stopper under sina år i basketettan. Och det tror jag kommer gynna honom i hans nysatsning i ligan. Ni vet att Christopher Ryan är borta på grund av ryggproblem och han lämnar förstås minuter efter sig. Jonathan Larsson, som sett riktigt bra ut på BC Luleås träningar, är utan problem mogen att lira minst 10 minuter per match.

Bubblare: Anton Kobylak-Berglund (Jämtland), Wictor Grenthe (Nässjö), Jordan Peltier (Malbas), Adam Ramstedt (Södertälje), Olle Lundqvist (Jämtland).

//Wiik

Alviks jättevärvning

Alviks damlag har gjort en vass värvning inför kommande säsong i ligan. Det är jättecentern Shawnice ”Pepper” Wilson, 198 centimeter, som vänder tillbaka till klubben hon spelade för säsongen 2014/2015.

"Jag kan inte vara gladare av att återvända tillbaka till Alvik än jag är. En möjlighet att inte bara spela med en riktigt bra grupp av kvinnor utan också för att få jobba i en respekterad klubb i Sverige", säger amerikanskan i ett pressmeddelande.

Wilson snittade under sin förra säsong i Alvik 15 poäng och 14 returer.

Hon blir om inte annat något att bita i för Luleå Basket kommande säsong vars längsta spelare är 187 centimeter.

//Lindvall

Max Wiik och Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru, mina fem söner och en vovve som heter Syrran.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se


Fakta om Max 
Född: 1991
Bor: Luleå
Yrke: Frilansjournalist
Gillar: Mjölk, arraksbollar och min spinnmaskin till katt: Holger
Kontakt: maxwiik@hotmail.com 

  • Twitter