Max Wiik & Peter Lindvall

Basketbloggen

EXTRA: Här är Mbembas nya klubb

Då var det klart. Nu vet vi var den comebackande artisten Rudy Mbemba kommer att spela under 2016/2017.

Det blir inte i Norrköping Dolphins. Det blir inte i AIK, Djurgården - eller ens i Sverige.

Rudy Mbembas nästa klubbadress blir faktiskt A.S.S. Sale i den marockanska ligan. 

Vad vet jag om den? Inte mycket alls. Men efter en snabb sökning verkar just A.S.S. Sale vara det bästa laget i landet. Man vann 16 av 17 matcher i grundserien i fjol och tog även hem guldet.

KUL! Att Mbemba är tillbaka i elitbasketen igen. Det är få spelare som jag njutit lika mycket av att se spela. Att det sedan inte blir i Sverige är trist för oss åskådare.

Men om allt går som planerat har han många år kvar av karriären. Och jag tror faktiskt att vi kommer få se Rudy Mbemba i basketligan i framtiden igen.

Det är bara en tidsfråga.

//Wiik

Var det inte värre?

Okej, då ha vi tagit oss igenom en damligapremiär, Luleå Basket har precis förlorat med 23 poäng och ändå tänker jag: ”Var det inte värre?”

Att den trefaldiga mästaren skulle kamma noll var givet på förhand. Den stora frågan var bara hur länge laget skulle orka stå emot ett Udominate är ett bättre lag än Luleå i dag på de flesta positioner?

Svaret blev i nästan tre perioder. Sedan tog bensinen slut, Udominate klev upp ett snäpp i försvarsspelet och under de sista fem minuterna var det lekstuga.

Inget att säga om.

 

Det egendomliga var att Luleå Basket höll ihop spelet så pass länge och att inte snöret gick av tidigare. Allis Nyström saknades, Ulrica Holmqvist fick foulproblem, Ndiba också, Whyte gjorde knappt ett rätt och Bussey kom ingen vart.

Jelena Antic och Anna Barthold bar laget och tränaren David Visscher gav oprövade spelare som Fanny Mosesson, Elin Lomgren och Kristin Seman kvalitetsminuter i skarpa lägen under matchen. Mot den bakgrunden borde inte Luleå kunnat vara med och spela – men det gjorde laget och det ger ändå något sorts hopp.

 

Samtidigt måste vi vara realistiska. Udominate saknade en trio klasspelare som kommer göra laget bättre och för att Luleå Basket ska kunna tävla måste mycket hända under säsongen.

Dakota Whyte måste spela på samman nivå som en Stålvant, Langlois eller Vanloo. Det är ett minimikrav.

Jag skrev i min krönika direkt efter matchen att en toppspelare måste värvas – det kanske borde vara två. En större insidekraft och en målgörare på position två. Där har nya klubbdirektören Monica Wikström-Johansson tuff ekonomisk uppgift att landa.

//Lindvall

Ligaranken: 6-4

Inget svammel eller krusiduller. Vi fortsätter rakt av med att tippa basketligan herr.

Nu kör vi.

6) Jämtland Basket.

Styrkor:  Det finns en bra bredd i den här upplagan av Jämtland. Inte bara i att det finns många kompetenta spelare - utan i att väldigt många av dem faktiskt kan producera. Inte minst offensivt. Det blir en stor skillnad från i fjol där, efter Dino Cinacs skada, det mesta handlade om lagets två amerikaner i form av Corin Henry och Najee White. Dessutom är det här ett atletiskt gäng. När jag tittar på de truppen ser jag bara massor av speediga och rörliga spelare som alla kan och ska vara med på snabba uppspel.

Svagheter: Storlek och returtagning. Det här kan bli ett svag punkt för Jämtland. Det återstår att se. Jämtlands längste spelare heter Samuel Berkelund och mäter 202 centimeter. Men han gör sig inte bäst i spelet under korgen. Man har dessutom tappat ett odjur som insidespelaren Najee White. Han betydde givetvis massor för lagets insideförsvar och returtagning.

Nyckelspelare: Dino Cinac (forward), Mike Brusewitz (forward), Preston Purifoy (forward) och Niklas Larsson (guard/forward).

Kommentar: Det här känns spontant som en förbättring från fjolårets upplaga av Jämtland. Enligt mig kan det vara den bästa truppen som Östersundslaget mönstrat på flera år. Tränare Torbjörn Gehrke har fått behålla Dino Cinac, Jaan Puidet, Niklas Larsson, Gustav Hansson, Olle Lundqvist och Anton Kobylak-Berglund. Till det har han adderat tre spännande amerikaner som alla ser ut att fylla sina roller. Mångsidiga spelare som verkar underordna sig laget på ett bra sätt. Jag tror att Jämtland kan överraska många under säsongen 2016/2017.

5) KFUM Nässjö.

Styrkor: Nässjö handlar inte om en spelare som ska göra allt. Inte två heller. Det här är ett kollektiv vars styrka ligger i just det: Kollektivet. Det är ett forwardstungt lag som jag tror kommer försvara tresekundersområdet på ett exemplariskt sätt. Dartaye Ruffin och Mantas Griskenas är kvar i truppen och kommer fungera som defensiva nav. Släng också in en skadefri Wictor Grenthe som lär vara redo att leverera direkt.

Svagheter: Bakplanen ser en aning tunn ut för Nässjö. Mycket på grund av att Milos Latkovic, enligt rapporter, hittills inte levt upp till alla förväntningar. Om Smålandslaget vill gå riktigt långt i ett slutspel måste nog Latkovic leverera. Inget ont om Wazzi, Eliasson och Peleg - men för en semifinalsplats krävs mer.

Nyckelspelare: Mantas Griskenas (forward), Dartaye Ruffin (center), Austin Barnes (forward) och Milos Latkovic (guard).

Kommentar: Det lär bli en tuff kamp om minuterna på forwardspositionerna. Just nu har man Barnes, Gutenius, Griskenas, Grenthe och Dojkic som alla står LISTADE som forwards. Det blir intressant att se hur minuterna fördelas. I övrigt tycker jag att Nässjö fortsätter att ta kliv varenda säsong. Det här är en uppgradering av fjolårets upplaga och man kan mycket väl vara med och slåss om en semifinalsplats. Vi får se hur tränaren Raul Jimenez insjuknande påverkar lagets prestationer. Det är långt ifrån optimalt att tvingas inleda säsongen utan honom. Men hälsan kommer självklart först. 

4) Borås Basket.

Styrkor: Det känns konstigt att skriva det här. Men om man ska tro alla rapporter blir defensiven en av Borås Baskets styrkor under 2016/2017. Klubbdirektör Jonas Larsson har tillsammans med coachduo Karlsson/Carlsson värvat ihop ett atletiskt lag. Och Jonte Karlsson har lag massor av krut på spelet på egen planhalva under sommaren. En väldigt intressant förvandling som jag förstås kommer följa. Utöver det har Borås en alldeles utmärkt spets i form av Christian Maråker som är en av seriens absolut bästa spelare. Lägg sedan till en kille som Jakob Sigurdarson som knappast behöver någon närmare introduktion.

Svagheter: Det är svårt för mig att peka på svagheter i Borås Basket just nu. Coach Jonte Karlsson är den enda tränaren i de förväntade topplagen som är ny i sin klubb inför kommande säsong. Det betyder att han haft mycket mindre tid på sig att etablera sitt spel och sin filosofi i laget. Vi får se om det innebär att Borås startsträcka blir lite längre och hur det påverkar laget i ett eventuellt slutspel. Jag måste egentligen se lite mer av det här gänget innan jag uttalar mig vidare.

Nyckelspelare: Christian Maråker (center/forward), Jakob Sigurdarson (guard), James Washington (guard) och Trayvonn Wright (forward).

Kommentar: Det känns som att det finns tydligare roller i Borås Baskets lagbygge än i fjol. Med spelare som Christian Maråker och Jakob Sigurdarson redan i truppen behöver inte importspelarna nödvändigtvis vara ledande offensiva pjäser. Det känns som att man satsat på atletiska killar som är användbara defensivt. Vi får se om det slår ut väl. Sen är återigen förvandlingen från ett offensivt inriktat lag till ett försvarsdito något som vi inte kan blunda för. Kommer vi att känna igen Borås Basket under vintern? Spelar det någon roll? Troligen inte. Men det känns jäkligt kul i alla fall.

//Wiik

Damligatipset: Topplagen

Vi har kommit till den tredje och sista delen i Bloggens damligatips. Här har ni de fyra bästa lagen.

 

1) Udominate

Tränare: Tamara Ruzic.

Fjolårsplacering: Tvåa i grundserien. Förlust i SM-finalen mot Luleå.

Nyckelspelare: Josefin Vesterberg och spelfördelaren Santa Okockyte.

Kommentar: Ja, vad säger man? Trots att klubben uppenbarligen brottas med vissa ekonomiska problem har Udominate lyckats sätta ihop ett imponerande lag som sällan eller aldrig setts i svensk basket. SM-guld är ett måste – allt annat är ett praktfiasko av episka mått.

 

2)  Luleå Basket

Tränare: David Visscher (ny).

Fjolårsplacering: Etta i grundserien. Seger i SM-finalen mot Udominate.

Nyckelspelare: Anna Barthold, Allis Nyström och Katie Bussey.

Kommentar: Visst har den trefaldiga mästarklubben plockat ihop ett kompetent lagbygge som kommer spela hårt och bli ganska grisigt att möta med många oömma spelare. Men allt jämförs med Udominate och känslan är att tränaren David Visscher är en minst en stjärnspelare kort för att på allvar kunna utmana om guldet.

 

3)  Alvik

Tränare: Jurgita Kausaite (ny).

Fjolårsplacering: Fyra i grundserien. Ut i semifinal mot Luleå.

Nyckelspelare: Centern Pepper Wilson, 198 centimeter, och talangen Klara Lundqvist.

Kommentar: Spännande coachval med Jurgita Kausaite som har massor att bevisa efter floppen med landslaget. I den mycket tunna damligan är det bara Alvik som verkar vilja ta upp kampen med de två stora klubbarna Luleå och Udominate och bara det är värt en eloge.

 

4) Visby

Tränare: David Leman.

Fjolårsplacering: Sjua i grundserien. Ut i kvartsfinal mot Udominate.

Nyckelspelare: Importgänget Tea Buzov, Taylor Gault, Danielle McCray och Jose Anna Johnson.

Kommentar: Förra säsongens sjundeplats var inget nye tränaren David Leman var nöjd men i den allt tunnare damligan finns det den här säsongen stora chanser för ölaget att ta sig uppåt i näringskedjan. Mycket står förstås och faller med om klubben träffat rätt med sina importspelare.

//Lindvall

Stjärnan ska knäröntgas

I går kunde NSD och Bloggen rapportera att BC Luleås stjärnguard Brandon Rozzell fått känningar i sitt knä igen efter skadan han drog på sig för ett par veckor sedan.

I dag undersöktes han av ortopeden Tomas Isaksson.

"Det handlar om en påverkan på det inre sidoledbandet", säger han.

Rozzell ska magnetkameraröntgas på lördag.

"Men jag tror inte det ska vara någon fara", säger Isaksson.

//Lindvall

Max Wiik och Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru, mina fem söner och en vovve som heter Syrran.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se


Fakta om Max 
Född: 1991
Bor: Umeå
Yrke: Student
Gillar: Mjölk, arraksbollar och min spinnmaskin till katt: Holger
Kontakt: maxwiik@hotmail.com 

  • Twitter