Max Wiik & Peter Lindvall

Basketbloggen

Låt oss tala om Svensson

Vi har i flera blogginlägg hyllat det svenska U20-landslag som utan flera av de stora stjärnorna gjorde succé i EM, gick hela vägen till åttondelsfinal och slutande på en tionde plats.

Under resan har förstås BC Luleås Denzel Andersson hyllats för sitt smarta insidespel och Andreas von Uthman för sina allroundskills som passar i alla lag.

Men låt oss prata om den tredje BC-spelaren. Låt oss tala om Joel Svensson, 20.

Före turneringen kunde jag knappt se honom göra en enda kvalitétsminut men när vi i dag sitter med facit i hand kan vi se hur jäkla fel jag hade.

Som backup bakom stjärnan och spelfördelaren Sheriff Drammeh har Svensson klivit fram som det självklara alternativet och svarat för klockren insats. Hans mogna och balanserade pg-spel har gett Joel Svensson mer än 15 minuters speltid i sex av sju EM-matcher och ett snitt på 5 poäng, 3 returer och 3 assist.

Det ska bli intressant att se om han kan hitta en roll som ger spelminuter i BC Luleå kommande säsong - bakom stjärnor som Adam Rönnqvist och Brandon Rozzell?

//Lindvall

Det talar för Wright

För en stund sedan slängde jag ut det allra senaste kring BC Luleås spelarjakt och det handlar om Sundsvall Dragons förre stjärnforward Akeem Wright som är en av de spelare som klubben kikar på.

Vad ska vi då tycka om detta?

Helt, okej. Till och med alldeles utmärkt.

Den 31-årige tvåmetersforwarden har varit med länge i branschen, har enorm rutin och är en spelare som kan göra lite av varje på planen, både defensivt och offensivt. Det finns dock en hel del att önska när det gäller Wrights skytte utifrån vilket komplicerar saker och ting.

Om BC Luleå väljer Wright-spåret måste klubbens insidevärvning ha skyttekompetens - annars blir det inget med USA-spelaren.

Med andraa ord: Skriver Hlynur Baeringsson på - då talar mycket, inte allt,  för Akeem Wright

//Lindvall

Stjärnan vill tillbaka till Sverige

De flesta lagen börjar att bygga på sina trupper rätt bra nu. Amerikaner värvas hit och dit och de flesta svenska spelarna sitter på kontrakt.

De flesta alltså. Inte alla.

Men det finns fortfarande luckor att fylla - exempelvis i BC Luleå. Där har basketligaikonen Alex Wesby lämnat ett stort hål som förstås måste ersättas på något sätt.

En spelare som jag hade kunnat tänka mig där är Jermont Horton. Ni vet, guard/forwarden som var med och tog Norrköping Dolphins till SM-final för några år sedan (2013/2014).

Han är en bra skytt, poänggörare - och kan framför allt stoppa sin motståndare. Han är en riktigt vass försvarsspelare faktiskt.

Nu öppnar dessutom Horton, 33, för att återvända till Sverige.

"Jag älskar Sverige. Jag gillar verkligen landet i stort och skulle kunna tänka mig att komma tillbaka", säger Jermont Horton.

BC Luleå? Skulle det kunna vara något?
"Absolut. Jag har hört att det är lite kallt där uppe men det stör mig inte alls. Jag minns när vi var där uppe med Norrköping att fansen verkligen är insatta i basket. Det är riktigt bra".

Den 198 centimeter långe guard/forwarden spelade den senaste säsongen i Charleville i franska andraligan. Där var han lagkamrat med förre Borås Basket-spelaren Christopher McKnight och snittade tio poäng och fyra returer på 25 minuter per match.

//Wiik

En annan åsikt

Bloggen analyserade för några dagar sedan Luleå Baskets lagbygge och pekade på en avgörande svaghet: Det saknas en etablerad guard, möjligtvis två-trea, i pusslet för att kunna utmana Udominate kommande säsong.Tesen var att stjärnorna Katie Bussey och Dakota Whyte skulle tvingas slita alldeles för mycket hund kommande vinter och att i ett kommande slutspel ha slut kräm i benen.


Klart vi då slog en pling för den som ansvarig, det vill säga guldmakare David Visscher, för att få han syn på saken.
Och föga överraskande var han av en avvikande åsikt.
"Om vi ska förstärka laget ytterligare under säsongen tror jag det blir med en stor spelare", sa han.
Utveckla?
"Vi har sex guarder och spelare som Sofia Hägg, Rebecca Garderyd samt Kristin Seman passar perfekt i vårt sätt att spela. Snabbt och med mycket press", sa Visscher.


Men det finns ändå en öppning på bakplan och den stavas Frida Aili. Hon finns fortfarande med i bilden.
"Jag ska nog ringa henne ganska snart och då får vi se vad som händer. Kanske vill hon avvakta ett tag till".
Slut på den lägesrapporten.
//Lindvall

Kvalfyllt för Kings

Mästarlaget Södertälje Kings drömmer om spel i nybildade Champions league och vägen dit går via två kvalomgångar.

I dag lottades kvalet och som Bloggen ser det har Kings alla chanser att ta sig vidare till steg två.

För motståndet i två matcher står nämligen finska Kataja.

Kvalet startar 27 september.

//Lindvall

Max Wiik och Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru, mina fem söner och en vovve som heter Syrran.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se


Fakta om Max 
Född: 1991
Bor: Luleå
Yrke: Frilansjournalist
Gillar: Mjölk, arraksbollar och min spinnmaskin till katt: Holger
Kontakt: maxwiik@hotmail.com 

  • Twitter