Olov Abrahamsson

Ledarbloggen

LO kräver en annan politik

I ett pressmeddelande riktar LO (landsorganisationen) hård kritik mot vårbudgeten.

LO:s Wanja Lundby-Wedin (t h på bilden) menar att det krävs mer för att hålla tillbaka arbetslösheten och öka sysselsättningen.

I det svaga konjunkturläge som nu råder borde vi se en mer aktiv finanspolitik. Regeringen borde redan nu genomföra reformer som stimulerar ekonomin. Tyvärr väljer regeringen istället att hålla tillbaka finanspolitiken”, säger hon bland annat.

I sitt uttalande pekar LO på fyra tänkbara åtgärder:

  • Tryggare villkor för skola, vård och omsorg. Kommunernas ekonomi är känslig för hur sysselsättningen utvecklas. LO anser att kommunernas ekonomi behöver tryggare villkor. En möjlig modell kan vara att staten garanterar en lägsta nivå på utvecklingen av kommunernas skatteunderlag.
  • Fler och bättre utbildningsmöjligheter. Antalet arbetsmarknadsutbildningsplatser behöver byggas ut. Närmare 30 procent av 20-åringarna har inte en fullföljd gymnasieutbildning. Tillfälliga satsningar för fler reguljära utbildningsplatser behöver därför kombineras med insatser för att varaktigt öka kvaliteten.
  • En bättre a-kassa. Dagens a-kassa räcker inte på långa vägar till för att ge löntagarna ett adekvat inkomstskydd. Ersättningen är för låg och priset för medlemskap är för högt.
  • Förstärkt lönebidrag. Många personer med nedsatt arbetsförmåga har idag svårt att få ett jobb. Därför måste subventioneringsgraden öka.

Bloggen tar semester

 

Nu tar ledarbloggen semester. Samtidigt skickar jag en tacksamhetens tanke till de arbetarrörelsekämpar som medverkat till att bygga ut den svenska semesterlagen och sett till att svenska löntagare får möjlighet även till fri tid, rekreation och återhämtning.

NSD:s ledarsida kommer dock inte att vila under sommaren. Författaren Måns Wadensjö, som bland annat skrivit kritikerrosade ”Människor i Solna” (Bonniers), sköter ledarskrivandet till och med måndag 8 augusti.

Wadensjö är en välkänd profil i NSD:s spalter. Han har praktiserat och vikarierat i tidningen tidigare. Dessutom medverkar han regelbundet som krönikör på sidan 2.

Panelen recenserade Almedalen

Under söndagsförmiddagen har jag medverkat i panelen i P1:s alltjämt mycket populära veckomagasin "God morgon, världen!". Programmet har ungefär 490 000 lyssnare.

Jag diskuterade ett gäng aktuella inrikespolitiska frågor med Anna Herdy, chefredaktör för Flamman, Carl Rudbeck, kolumnist i Sydsvenskan, och programledaren Marianne Hasslow.

Det blev givetvis mycket prat om Almedalsveckan i Visby. Lyssna gärna på inslaget!

Norrbotten behöver allierade


Försvarsminister Peter Hultqvist tackade ja till att närvara vid vinterns försvarspolitiska konferens i Jokkmokk. FOTO: TT


Under veckan har det minglats och nätverkats flitigt i Visby på Gotland. Polltikerveckan har samlat inte bara partiföreträdare, utan också företagsledare, forskare, intresseorganisationer, statliga myndigheter, journalister m fl.

Även en del norrbottniska företrädare har funnits på plats och åstadkommit vissa resultat.

Landshövding Sven-Erik Österberg lyckades övertyga försvarsminister Peter Hultqvist att närvara vid vinterns stora försvarskonferens i Jokkmokk.

På stående fot accepterade Karin Svensson Smith, Trafikutskottets ordförande, en inbjudan för att studera sjöfarten i norra Bottenviken och projektet Malmporten i Luleå.

Representanter från Luleå kommun har haft möten med företag som Scania och Volvo (om elbussar inför en kommande upphandling).

”Vi har haft en rad konkreta diskussioner med fler företag. Till exempel så vill ABB fördjupa sin relation med Luleå och The Node Pole", säger kommunalrådet Niklas Nordström, som deltagit i omkring 50 seminarier, möten och panelsamtal under veckan.

Den här typen av samtal och nätverksbyggen ska inte underskattas. En region som Norrbotten är beroende av relationerna och kontakterna med andra. 

Länet har faktiskt bara 2,7 procent av rikets befolkning.

Således har Norrbotten bara 2,7 procent av representationen i riksdagen. Följaktligen behöver Norrbotten allierade även i andra delar av landet för att få stöd för satsningar på infrastruktur, högre utbildning, forskning och annat.

S-pressen recenserar Löfvens tal

 

Ledarsidorna i de socialdemokratiska morgontidningarna har givetvis fullt fokus på statsminister Stefan Löfvens stora tal i Almedalsparken i Visby.

Widar Andersson, Folkbladet i Norrköping, tycker att det var sympatiskt av Löfven att lyfta fram nyutnämnde samordningsministern Ibrahim Baylan (S) på presskonferensen före talet.

”Det är gott ledarskap”, noterar Andersson.

Susanne Sjöstedt, tidningen Ångermanland i Härnösand, skriver att Löfven höll ”ett bra, klassiskt sossigt, tal inför en entusiastisk publik”.

”Men han kan inte fortsätta hålla tal och inte säga någonting alls om pensionärer eller ens nämna sjukskrivna”, framhåller hon.

Peter Akinder, Östra Småland i Kalmar, välkomnar engagemanget mot utanförskapet och för integrationen. Han anser att det finns en bredd i regeringens åtgärdskatalog som är viktig. Men han menar att det kommer att krävas betydligt större resurser för att lösa problemen.

”Jesus kunde enligt uppgift utfodra fem tusen människor med hjälp av två fiskar och fem kornbröd. Man kan tilltro Stefan Löfven och hans regering åtskilligt, men riktigt den kraften är det nog väldigt få, utöver hans mest hängivna skara, som tror att han äger”, konstaterar Akinder.

Läs gärna också NSD:s kommentar till statsministerns framträdande i Visby.

Politik på riktigt

Veckan före midsommar träffade jag S-riksdagsledamöterna från Norrbotten vid en pressträff i Luleå. Leif Pettersson, Boden, var en av dem som var på plats.

Han lyfte fram den kraftiga höjningen av statsbidragen till kommuner och landsting 1 januari 2017. Det handlar om totalt 10 miljarder kr extra i riket.

”Pengarna löser inte allt. Men det kommer att bli lättare att klara välfärdsverksamheterna i den lokala vardagen”,  konstaterade Pettersson.

Han pekade, som exempel, på att det blir ett extratillskott på 63 miljoner kr för Norrbottens läns landsting, 43 miljoner kr för Boden och 4 miljoner för Arjeplog.

Den politiska debatten under den pågående Almedalsveckan kretsar mycket kring taktik och utspel för att få genomslag i massmedia. Men extramiljarderna till kommunerna är politik på riktigt. Det handlar om verkligheten på äldreboenden och förskolor runtom i vårt avlånga land.

Pengar gör det möjligt att anställa fler i äldre- eller barnomsorgen. Den som är skör och bräcklig kan få bättre stöd och hjälp i vardagen.

Det är ett exempel på vad Stefan Löfven menar när han säger att regeringen lagt om kursen. Nu prioriteras investeringar i välfärden före nya skattesänkningar.

Men det finns också sådant som stör bilden av S denna sommardag 2016. Jag skriver om det på ledarplats i dagens NSD.

Olov Abrahamsson bloggar om politik i allmänhet och socialdemokrati i synnerhet.


Fakta om Olov
Född: 1963
Bor: I Luleå
Yrke: Politisk chefredaktör
Gillar: LO, Luleå Hockey och LBBK. 
Kuriosa: Har tre DM-guld i futsal 2007-2009 (som lagledare).


Kontakt: olov.abrahamsson@nsd.se
Twitter: @OlovAbrahamsson

  • Twitter