Olov Abrahamsson

Ledarbloggen

LO kräver en annan politik

I ett pressmeddelande riktar LO (landsorganisationen) hård kritik mot vårbudgeten.

LO:s Wanja Lundby-Wedin (t h på bilden) menar att det krävs mer för att hålla tillbaka arbetslösheten och öka sysselsättningen.

I det svaga konjunkturläge som nu råder borde vi se en mer aktiv finanspolitik. Regeringen borde redan nu genomföra reformer som stimulerar ekonomin. Tyvärr väljer regeringen istället att hålla tillbaka finanspolitiken”, säger hon bland annat.

I sitt uttalande pekar LO på fyra tänkbara åtgärder:

  • Tryggare villkor för skola, vård och omsorg. Kommunernas ekonomi är känslig för hur sysselsättningen utvecklas. LO anser att kommunernas ekonomi behöver tryggare villkor. En möjlig modell kan vara att staten garanterar en lägsta nivå på utvecklingen av kommunernas skatteunderlag.
  • Fler och bättre utbildningsmöjligheter. Antalet arbetsmarknadsutbildningsplatser behöver byggas ut. Närmare 30 procent av 20-åringarna har inte en fullföljd gymnasieutbildning. Tillfälliga satsningar för fler reguljära utbildningsplatser behöver därför kombineras med insatser för att varaktigt öka kvaliteten.
  • En bättre a-kassa. Dagens a-kassa räcker inte på långa vägar till för att ge löntagarna ett adekvat inkomstskydd. Ersättningen är för låg och priset för medlemskap är för högt.
  • Förstärkt lönebidrag. Många personer med nedsatt arbetsförmåga har idag svårt att få ett jobb. Därför måste subventioneringsgraden öka.

Ledarsidan i rörlig form

 

I det nya medielandskapet förväntas NSD-journalisterna inte bara skriva i papperstidningen utan även göra rörliga inslag på webben. Webb-tv ska locka nya följare, tittare och läsare - allra helst betalande abonnenter.

Ledarsidan är inget undantag. Det senaste halvåret har jag medverkat i webb-tv-inslag om bland annat turbulensen runt skolpolitiken i Pajala och kommunalrådsfrågan i Luleå.

I veckan kommenterade jag även statsbudgeten i webb-tv. Videoreportern Reino Jillker bad mig sätta plus och minus på den rödgröna regeringens förslag.

Man hinner  faktiskt att säga en hel del att på en dryg minut. Kolla gärna på inslaget!

S-pressen recenserar budgeten

 

Under veckan har den rödgröna statsbudgeten varit i fokus för ledarsidorna i de socialdemokratiska morgontidningarna.

”Regeringens styrka är att man nu tar tjuren vid hornen. Kallar en spade för en spade och inriktar arbetet på att så snabbt som möjligt kunna åstadkomma förbättringar när det gäller skolresultat, arbete, brottslighet och social uthållighet i välfärdssystemen”, skriver Widar Andersson i Folkbladet i Norrköping.

Anna Norling, Arbetarbladet i Gävle, menar att budgeten leder mot ”ett  tryggare samhälle”.

”De som har det allra sämst får förbättringar genom höjt bostadstillägg, höjd sjuk- och aktivitetsersättning och förbättringar i a-kassan. Miljöbudgeten är den största i Sveriges historia, polis och säkerhetspolis får högre anslag och utbildningssatsningar prioriteras”, konstaterar hon.

Peter Akinder, Östra Småland i Kalmar, tycker att ”det går åt rätt håll” men önskar både mer jobbpolitik och fler fördelningspolitiska insatser,

”Det går alldeles för långsamt för den som anser sig vara en rastlös reformist med hjärtat till vänster”, sammanfattar Akinder.

Själv konstaterar jag att ”Sverige är på rätt väg” men att ”det kommer att krävas betydligt fler insatser för att minska segregationen och stärka sammanhållningen i det svenska samhället”

Budgeten lyfter Norrbotten

Huvudnumret i regeringens  budgetpropositionen för 2017 är den kraftiga höjningen av statsbidragen för kommuner och landstiing. Det blir klirr i kassorna för alla kommuner i vårt avlånga land.

Så här mycket betyder statsbidragshöjningen för varje enskild kommun i Norrbotten (fördelningen bygger på folkmängden 30/6 2016).

Arjeplog 3,7 milj kr

Arvidsjaur 4,7 milj kr

Boden 42,9 milj kr

Gällivare 11,1 milj kr

Haparanda 13,9 milj kr

Jokkmokk 10,2 milj kr

Kalix 11,2 milj kr

Kiruna 20,4 milj kr

Luleå 30,9 milj kr

Pajala 12,2 milj kr

Piteå 23,8 milj kr

Älvsbyn 11,8 milj kr

Överkalix 8,2 milj kr

Övertorneå 7,0 milj kr

Det är givetvis värdefulla tillskott för att klara kvaliteten i vård, omsorg och andra lokala verksamheter.

Men statsbudgeten innebär ett lyft för norra Sverige även på andra sätt. Det blir mer pengar för bredbandsutbyggnad i glesbygden och för att upprätthålla kommersiell service på landsbygden. Vidare sänks fastighetsskatten för vattenkraftanläggningar i fyra steg.

Till och med Mikael Bengtsson, ledarskribent på liberala Norran, medger att regeringens lunta är ovanligt nådig mot norra Sverige.

”Mest positivt för det Sverige som befinner sig på nordligare breddgrader än Umeå är alla miljarder till infrastruktur”, skriver Bengtsson.

För regeringen Löfven är det bara att slicka i sig berömmet. Men det går inte att luta till sig tillbaka och tro att allt som behöver göras nu är gjort.

Det gäller att fortsätta visa engagemang för norra Sverige även i höstens stora infrastrukturproposition och andra sammanhang. Som jag skrev på ledarplats i NSD 6 september finns behov av fortsatta infrastruktursatsningar i norr.

Debatten ”trumpifieras”


Anette Asplund (KD) torgför ett annat budskap än KD-ledaren Ebba Busch Thor. FOTO: Elisabeth Hedman

 

I en debattartikel i Dagens Industri varnar näringsminister Mikael Damberg (S) för en ”trumpifiering” av den politiska debatten i Sverige. Tyvärr är det befogat.

Tonläget skruvas upp. Polariseringen växer. Personangrepp och nedlåtande tillmälen blir allt vanligare. Debatten förenklas och förgrovas. Nyanserna försvinner.

Även etablerade partier följer med och anpassar sig till den hårdare retoriken, som märks också i lokalpolitiken.

I ett Facebook-inlägg 2014 jämförde Anette Asplund, gruppledare för KD i kommunfullmäktige i Luleå, den svenska regeringens erkännande av Palestina med nazism.

Samma politiker delar dessutom artiklar från SD-tidningen Samtiden med konspirationsteorier om att alla muslimer vill ta över världen och införa sharia-lagar. ”Bra förklarat”, tycker Asplund.

Det är resonemang som tyvärr medverkar till att förstärka fördomar och spä på motsättningar i vårt samhälle. Det är sorgligt att det ska behöva påpekas för en framträdande lokalpolitiker att den vanlige muslimen inte har ett dugg att göra med fanatikerna i IS eller Boko Haram.

Det är vanliga människor som ­- precis som vanliga kristna, judar eller buddhister ­- försöker leva vanliga liv i fredlig samexistens med sina medmänniskor.

Religionhistorikern Eli Göndör skrev för övrigt en väldigt klok artikel om detta i Svenska Dagbladet 19 november 2015, dagarna efter det fruktansvärda terrordådet i Paris. ”Ställ inte upp på terroristernas konfliktlinje”, manade Göndör. 

Även KD-ledaren Ebba Busch Thor har tydligt tagit ställning för ett öppet och mångfacetterat samhälle.

”Jag kommer alltid stå upp för rätten att vara kristen i Damaskus, kvinna i Husby, jude i Malmö, muslim i Rangoon eller homosexuell i Orlando”, skrev hon i Aftonbladet i somras.

I Luleå är det dock annat ljud i den lokala KD-skällan. Där odlas i stället myter och fördomar.

Det borde inte gå obemärkt förbi. Anette Asplund är inte vem som helst. Hon har ett väl tilltaget gruppledararvode för att företräda ett av partierna i kommunfullmäktige i Norrbottens största stad. Dessutom är en hon en tongivande röst i den lokala aktionsgruppen ”Hela kommunen ska leva och lära”.

”Slarvig med källkritik kan man vara som arg tonåring men inte som politiker på den nivån”, konstaterar helt riktigt socialdemokraten Ewelina Edenbrink i ett inlägg på Facebook.

LO-folket gör tummen upp


Susanna Gideonsson, ordförande i Handels, välkomnar förbättringarna för de deltidsarbetslösa. FOTO: David Bicho/Handels

 

På 1980-talet var det många slängar från LO-borgen mot den dåvarande S-regeringen. Tidningsrubrikerna talade om ett ”rosornas krig”. Finansminister Kjell-Olof Feldt och LO-basen Stig Malm var som hund och katt.

I dag går emellertid arbetarrörelsens fackliga och politiska grenar i takt. Kommentarerna från LO-förbunden till den rödgröna statsbudgeten är överlag positiva.

Handels förbundsordförande Susanna Gideonsson tycker att regeringens höstbudget är ett steg i rätt riktning.

”Slopandet av 75-dagars regeln i a-kassan och satsningarna på en rättvisare a-kassa, förbättringar i socialförsäkringarna och arbetsmiljön är bra. Det är områden som är mycket viktiga våra medlemmar”, säger hon.

Även IF Metalls ordförande Anders Ferbe välkomnar förstärkningarna av a-kassan och Arbetsmiljöverket. Dessutom gör han tummen upp för satsningarna på forskning och innovationer.

”De är centrala för en ny industrialisering, för att utveckla framtidens industriarbete och fortsatt ha en svensk industri som är världsledande”, framhåller Ferbe.

Kommunals Tobias Baudin konstaterar att förbundet fått gehör för flera viktiga krav - till exempel kompetenslyftet inom äldreomsorgen och höjningen av statsbidragen till kommuner och landsting 1 januari 2017.

De tio välfärdsmiljarderna är en bra start. Om pengarna används rätt innebär det fler kollegor och en bättre arbetsmiljö för Kommunals yrkesskickliga medlemmar”, säger Baudin.

Ibland beskrivs det facklig-politiska samarbetet mellan S och LO som en rest från ett gammalt samhälle. Men uttalandena från LO-förbunden visar att det i allra högsta grad är en levande företeelse i Sverige 2016.

Gott så. Det facklig-politiska samarbetet gör S-politiken bättre och mer verklighetsförankrad. Det medverkar till att det finns en betydligt större känsla och förståelse för villkoren i arbetslivets vardag än på den borgerliga kanten.

Olov Abrahamsson bloggar om politik i allmänhet och socialdemokrati i synnerhet.


Fakta om Olov
Född: 1963
Bor: I Luleå
Yrke: Politisk chefredaktör
Gillar: LO, Luleå Hockey och LBBK. 
Kuriosa: Skrev ledare i Dagbladet i Sundsvall och Nya Norrland i Härnösand 1987-1990.


Kontakt: olov.abrahamsson@nsd.se
Twitter: @OlovAbrahamsson

  • Twitter