Olov Abrahamsson

Ledarbloggen

LO kräver en annan politik

I ett pressmeddelande riktar LO (landsorganisationen) hård kritik mot vårbudgeten.

LO:s Wanja Lundby-Wedin (t h på bilden) menar att det krävs mer för att hålla tillbaka arbetslösheten och öka sysselsättningen.

I det svaga konjunkturläge som nu råder borde vi se en mer aktiv finanspolitik. Regeringen borde redan nu genomföra reformer som stimulerar ekonomin. Tyvärr väljer regeringen istället att hålla tillbaka finanspolitiken”, säger hon bland annat.

I sitt uttalande pekar LO på fyra tänkbara åtgärder:

  • Tryggare villkor för skola, vård och omsorg. Kommunernas ekonomi är känslig för hur sysselsättningen utvecklas. LO anser att kommunernas ekonomi behöver tryggare villkor. En möjlig modell kan vara att staten garanterar en lägsta nivå på utvecklingen av kommunernas skatteunderlag.
  • Fler och bättre utbildningsmöjligheter. Antalet arbetsmarknadsutbildningsplatser behöver byggas ut. Närmare 30 procent av 20-åringarna har inte en fullföljd gymnasieutbildning. Tillfälliga satsningar för fler reguljära utbildningsplatser behöver därför kombineras med insatser för att varaktigt öka kvaliteten.
  • En bättre a-kassa. Dagens a-kassa räcker inte på långa vägar till för att ge löntagarna ett adekvat inkomstskydd. Ersättningen är för låg och priset för medlemskap är för högt.
  • Förstärkt lönebidrag. Många personer med nedsatt arbetsförmåga har idag svårt att få ett jobb. Därför måste subventioneringsgraden öka.

En väl fungerande modell

 

 

Under onsdagen står S-riksdagsledamoten Emilia Töryä, Kiruna, som värd för ett seminarium om den nordiska modellen i riksdagshuset i Stockholm.

Medverkar gör bland andra Jan-Erik Støstad, generalsekreterare i den nordiska arbetarrörelsens samarbetsorganisation SAMAK, som tagit fram rapporten Nordmod 2030. Syftet är att reda ut vad den nordiska/svenska modellen egentligen är och hur den kan utvecklas inför framtiden.

Det är bra att socialdemokratin och arbetarrörelsen går i bräschen för en sådan diskussion.

Den nordiska samhällsmodellen behöver stärkas och uppgraderas i en ny tid. Kinas och Indiens snabba ekonomiska frammarsch skärper den globala konkurrensen.

Men svaret är inte att luckra upp kärnvärdena i ett fungerande samhällsystem. Siktet måste vara inställt på att stärka den ekonomiska och sociala jämlikheten - inte att öka klyftorna.

De årliga mätningarna från World Economic Forum visar att den jämlikhetsinriktade politiken i Norden (med relativt höga skatter och en välutbyggd välfärdspolitik) inte är en hämsko i den globala konkurrensen. Tvärtom placerar sig alltid de nordiska länderna högt i denna och liknande mätningar.

I den senaste rapporten återfinns Sverige på en mycket stark sjätteplats.

Det kan man inte tro när man lyssnar på Jimmie Åkesson (SD) i riksdagsdebatterna. Men fakta är att Sverige hävdar sig mycket väl på den internationella arenan.

dagens ledarsida skriver jag om ytterligare några undersökningar som bekräftar den bilden.

I en radio nära dig

 

Under tisdagseftermiddagen gjorde jag en sväng till Sveriges Radios lokaler på Nygatan i Luleå för att medverka i radioprogrammet Studio Ett.

Jag och Anders Lindberg, Aftonbladet, diskuterade om det var rätt eller fel av Stefan Löfven att besöka Saudiarabien.

Lyssna gärna på inslaget i efterhand!

Det går bra nu

Under måndagen träffade jag ett gäng glada socialdemokrater. Serkan Köse, som ingår i riksdagens arbetsmarknadsutskott, pratade jobb- och integrationspolitik med Luleåpolitikerna Margareta Bladfors Eriksson, Lenitha Ericson, Niklas Nordström och Emma Engelmark.

Serkan Köse och hans S-kollegor i arbetsmarknadsutskottet  åker runt i landet för att studera läget på arbetsmarknaden och aktiviteterna på lokal nivå. Han var nöjd med vad han såg i norr.

”Luleå är ett föredöme”, framhåller han.

Faktum är att både ungdomsarbetslösheten och den totala arbetslösheten i den S-styrda kommunen ligger klart under riksgenomsnittet.

Givetvis betyder det inte att den lokala tillvaron är problemfri. Det finns grupper som har det tufft på arbetsmarknaden även i Luleå (till exempel nyanlända, ungdomar utan gymnasieexamen och funktionshindrade). Men kurvorna pekar, trots allt, åt rätt håll även för dessa grupper.

Det är ingen överdrift att påstå att det går bra för Luleå, som S-kommunalråden skrev i NSD 21 oktober. Luleå är i det stora hela ett välskött fögderi och på många sätt en socialdemokratisk mönsterkommun.

På kurs med S


Den socialdemokratiska studieverksamheten i Norrbotten lockar många.

Tomas Eneroth är inte bara gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen. Han ingår också i partiets mäktiga verkställande utskott där han ansvarar för studieverksamheten.

Det är ett uppdrag som han uppenbarligen sköter väl. Det har skett en ordentlig uppryckning av partiets studieverksamhet under de senaste fyra åren.

Socialdemokraternas studieportal går att läsa om ett brett kursutbud som omspänner allt från utbildningar för nya medlemmar till avancerade ledarskapsutbildningar.

Under helgen fick Eneroth se att partiets studieverksamhet frodas även i norra Sverige. Han och Anders Lindberg, Aftonbladet, var två av de medverkande när S i Norrbotten arrangerade en kurshelg på Sunderby folkhögskola.

Själv pratade jag inför en av grupperna om ämnet ”Att skriva politiskt”.

Totalt deltog cirka 45 personer på de olika S-kurserna. På bilden syns deltagare och kursledare.

En god affär för Norrbotten


Leïla Bekhti och Gustaf Hammarsten har huvudrollerna i "Midnattssol". FOTO: SVT
 

 

I kväll är det premiär för den svensk-franska thrillerserien ”Midnattssol” i SVT. Efter att ha fått tjuvkika på första avsnittet tror jag inte att tittarna kommer att bli besvikna. Det är full fart från första sekunden, som jag skrev i NSD:s ledare 6 oktober.

Men det handlar inte bara om TV-action. ”Midnattssol” är dessutom en god affär för Norrbotten.

För ett par veckor sedan presenterade kommunikationsbyrån Cloudberry och Filmpool Nord en analys som visar att produktionerna av ”Midnattssol” och de kommande fyra långfilmerna om Rebecka Martinsson (karaktären i Åsa Larssons deckarböcker) innebär rejält klirr i kassan i norr.

Om man plussar ihop löner till lokalt anställda, resor, boende och andra inköp och beställningar som produktionerna gjort i Norrbotten blir summan 25 miljoner kronor, enligt analysen.

Det får betecknas som ett gott utfall på gjorda inveseringar. Filmpool Nord (som ägs av landstinget och 12 kommuner i Norrbotten) har investerat totalt sju miljoner i de två produktionerna. Det betyder att  varje satsad krona gett 3,57 kronor tillbaka som omsättning i regionen, enligt Cloudberry.

Till det kan läggas marknadsföringseffekterna - att Norrbotten och norrbottniska miljöer får visa upp sig för en storpublik. Till exempel talas det redan om att ”Midnattssol” kan bli en lika stor internationell storsuccé som SVT:s ”Bron”.

Det borde vara något som en vaken turist- och besöksnäring i Norrbotten kan dra nytta av.

Olov Abrahamsson bloggar om politik i allmänhet och socialdemokrati i synnerhet.


Fakta om Olov
Född: 1963
Bor: I Luleå
Yrke: Politisk chefredaktör
Gillar: LO, Luleå Hockey och LBBK. 
Kuriosa: Fick utmärkelsen "Stor grabb" i Munksund/Skuthamn SK år 2006


Kontakt: olov.abrahamsson@nsd.se
Twitter: @OlovAbrahamsson

  • Twitter