Olov Abrahamsson

Ledarbloggen

LO kräver en annan politik

I ett pressmeddelande riktar LO (landsorganisationen) hård kritik mot vårbudgeten.

LO:s Wanja Lundby-Wedin (t h på bilden) menar att det krävs mer för att hålla tillbaka arbetslösheten och öka sysselsättningen.

I det svaga konjunkturläge som nu råder borde vi se en mer aktiv finanspolitik. Regeringen borde redan nu genomföra reformer som stimulerar ekonomin. Tyvärr väljer regeringen istället att hålla tillbaka finanspolitiken”, säger hon bland annat.

I sitt uttalande pekar LO på fyra tänkbara åtgärder:

  • Tryggare villkor för skola, vård och omsorg. Kommunernas ekonomi är känslig för hur sysselsättningen utvecklas. LO anser att kommunernas ekonomi behöver tryggare villkor. En möjlig modell kan vara att staten garanterar en lägsta nivå på utvecklingen av kommunernas skatteunderlag.
  • Fler och bättre utbildningsmöjligheter. Antalet arbetsmarknadsutbildningsplatser behöver byggas ut. Närmare 30 procent av 20-åringarna har inte en fullföljd gymnasieutbildning. Tillfälliga satsningar för fler reguljära utbildningsplatser behöver därför kombineras med insatser för att varaktigt öka kvaliteten.
  • En bättre a-kassa. Dagens a-kassa räcker inte på långa vägar till för att ge löntagarna ett adekvat inkomstskydd. Ersättningen är för låg och priset för medlemskap är för högt.
  • Förstärkt lönebidrag. Många personer med nedsatt arbetsförmåga har idag svårt att få ett jobb. Därför måste subventioneringsgraden öka.

Arbetslösheten minskar

 

Det har kommit flera positiva arbetsmarknadsnyheter den senaste tiden.

På Twitter pekar socialförsäkringsminister Annika StrandhällSCB:s senaste AKU: ”110 000 fler jobb på ett år, fortsatt fallande arbetslöshet och fler fasta jobb. Regeringens politik levererar!”

Därmed faller i princip hela den borgerliga argumentationen. Alliansen trodde att arbetslösheten skulle skena iväg, när A-kassan höjdes 7 september och ungdomsarbetsgivaravgiften justerades uppåt 1 augusti 2015. Det snackades om en rödgrön dubbelstöt som skulle slå ut jobben.

Men istället minskar arbetslösheten samtidigt som sysselsättningen ökar kraftigt. Uppenbarligen är det en effektiv jobbpolitik att prioritera investeringar i bostadsbyggande, infrastruktur, skolor och välfärd före nya jobbskatteavdrag.

Faktum är att Sverige nu har den högsta sysselsättningsgraden för åldersgruppen 20-64 år sedan 1992 - 81,2 procent! 

Det betyder inte att allt är bra. Arbetsmarknaden är tudelad. Bland utrikes födda är arbetslösheten fortfarande hög. 

Därför krävs extraordinära insatser – till exempel beredskapsjobb, lönebidragsanställningar och liknande lösningar – för dem som har det fortsatt svårt på arbetsmarknaden. Det krävs mer jobbpolitik i höstbudgeten.

Men det förringar inte fakta: Det har skett en remarkabel förbättring av svensk arbetsmarknad.

Det rödgröna styret har inte bedrivit en tillväxtfientlig politik, som borgarna påstår. Tvärtom.

Några rader om dagsversmakaren

 

Victor Estby, Årsta, är frilansjournalist, författare, dagsversmakare, lektör, redaktör och skrivarlärare. Han har belönats med flera utmärkelser och stipendier – bland annat Byggnadsarbetareförbundets kulturstipendium 2014.

Varje helg medverkar han med en dagsvers på sidan 2 i NSD, där han kommenterar aktuella skeenden och händelser i världen och Sverige.

Den här gången handlar det om Margot Wallströms lägenhet. Läs hans text på NSD:s ledarsida.

En stark NSD-profil

 

För den trogne NSD-abonnenten är författaren och journalisten Peter Swedenmark en välbekant profil. Han har medverkat på frilansbasis i tidningen sedan början av 1990-talet.

Men för nya och yngre läsare kan en ordentlig presentation vara på sin plats.

Peter började sin yrkesbana i slutet av 1960-talet på Tidningarnas Telegrambyrå (TT) i Sundsvall.

I början på 1970-talet började han en 34 år lång bana som chefredaktör i S-pressen ­- först på Dagbladet/Nya Samhället i Sundsvall och mellan åren 1985 och 2005 på Länstidningen i Östersund.

I hans bokproduktion märks bland annat ”En mördare i farfars hus” (2010), ”Synat: 104 berättelser i ord och bild” (med tecknaren Kjell Nilsson-Mäki, 2009) och ”En extra prima härr Albin (med illustratören Gunnel Edvardsson, 2003).

Hans lördagskrönikor är ett mycket uppskattat inslag på sidan 2 i NSD. Många prenumeranter vittnar om hur de börjar helgen med att sätta på morgonkaffet, hämta tidningen och sedan läser Peters funderingar vid frukostbordet.

I dagens krönika skriver Swedenmark om bland annat AIK, Donald Trump och K-G Bergström. Läs hans text på NSD:s ledarsida.

En progressiv allians samlas

I filmen "Clinton/Blair - the special relationship" (HBO 2010) får vi följa ett möte mellan amerikanske presidenten Bill Clinton och Storbritanniens premiärminister Tony Blair (gestaltade av skådespelarna Dennis Quaid och Michael Sheen).

Det utspelar sig när Clinton och Blair står på höjden av sina politiska banor på 1990-talet.

"Vi har en historisk möjlighet för progressiv centervänster-politik. Vi kan isolera högern en generation framåt", säger Clinton.

"Yes! Vi har Schröder i Tyskland, Persson i Sverige och Cardoso i Brasilien ...", replikerar Blair entusiastiskt.

Samtalet är inte påhittat. Det hände ”in real life”. I slutet av 1990-talet drog Clinton och Blair igång det internationella nätverket "Progressive Governance".

Nätverket finns fortfarande – och under torsdag-fredag genomför det ett möte i Stockholm. De svenska socialdemokraterna står som värd för en konferens om utbildningspolitik.

På plats finns bland andra Joan Burton, partiordförande för Irlands arbetareparti, Mustapha Ben Jafar, partiledare för Ettakatol i Tunisien, Jörg Asmussen, tidigare statssekreterare i det tyska finansdepartementet, Peter Mandelson, f d handelskommissionär i EU, och svenska företrädare som Stefan Löfven och Magdalena Andersson.

De konkreta resultaten från konferensen återstår fortfarande att se. Men det är under alla omständigheter hoppingivande att det finns progressiva och demokratiska politiker runtom i världen som samlas och visar att det finns alternativ till de auktoritära krafter som nu gör sig allt bredare.

Framtiden behöver inte stavas Le Pen, Trump, Putin eller Erdogan. 

Justitieministern besöker Kalix


Justitieminister Morgan Johansson (S) tar i med hårdhandskarna. FOTO: TT

 

Idag kommer justitie- och migrationsminister Morgan Johansson till Norrbotten. 

Han kommer bland annat att träffa elever vid folkhögskolan i Kalix, besöka Billeruds pappersbruk i Karlsborg och möta studenter vid Luleå tekniska universitet.

Det är ingen kvalificerad gissning att samtalen med studenterna kommer att kretsa kring den rödgröna regeringens kriminalpolitiska prioriteringar – till exempel det brottsförebyggande arbetet, kampen mot terrorism och organiserad brottslighet. 

I en debattartikel i Dagens Nyheter 1 december presenterade Johansson och ministerkollegan Anders Ygeman ett åtgärdsprogram som visar att regeringen vill ta i med hårdhandskarna mot de kriminella nätverken och den organiserade brottsligheten. 

”Vi måste hindra nyrekryteringen till de kriminella nätverken, lagföra dem som har gjort sig skyldiga till brott och skapa en väg ut för de som vill lämna den kriminella banan”, understryker regeringsrepresentanterna. 

Olov Abrahamsson bloggar om politik i allmänhet och socialdemokrati i synnerhet.


Fakta om Olov
Född: 1963
Bor: I Luleå
Yrke: Politisk chefredaktör
Gillar: LO, Luleå Hockey och LBBK. 
Kuriosa: Medverkar ibland i panelen i P1:s veckomagasin "God morgon, världen!"


Kontakt: olov.abrahamsson@nsd.se
Twitter: @OlovAbrahamsson

  • Twitter