Olov Abrahamsson

Ledarbloggen

LO kräver en annan politik

I ett pressmeddelande riktar LO (landsorganisationen) hård kritik mot vårbudgeten.

LO:s Wanja Lundby-Wedin (t h på bilden) menar att det krävs mer för att hålla tillbaka arbetslösheten och öka sysselsättningen.

I det svaga konjunkturläge som nu råder borde vi se en mer aktiv finanspolitik. Regeringen borde redan nu genomföra reformer som stimulerar ekonomin. Tyvärr väljer regeringen istället att hålla tillbaka finanspolitiken”, säger hon bland annat.

I sitt uttalande pekar LO på fyra tänkbara åtgärder:

  • Tryggare villkor för skola, vård och omsorg. Kommunernas ekonomi är känslig för hur sysselsättningen utvecklas. LO anser att kommunernas ekonomi behöver tryggare villkor. En möjlig modell kan vara att staten garanterar en lägsta nivå på utvecklingen av kommunernas skatteunderlag.
  • Fler och bättre utbildningsmöjligheter. Antalet arbetsmarknadsutbildningsplatser behöver byggas ut. Närmare 30 procent av 20-åringarna har inte en fullföljd gymnasieutbildning. Tillfälliga satsningar för fler reguljära utbildningsplatser behöver därför kombineras med insatser för att varaktigt öka kvaliteten.
  • En bättre a-kassa. Dagens a-kassa räcker inte på långa vägar till för att ge löntagarna ett adekvat inkomstskydd. Ersättningen är för låg och priset för medlemskap är för högt.
  • Förstärkt lönebidrag. Många personer med nedsatt arbetsförmåga har idag svårt att få ett jobb. Därför måste subventioneringsgraden öka.

Hela Norrbotten firar 1 maj


Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson talar i Luleå och Boden. FOTO: TT

 

På söndag sätter jag mig i bilen för att åka de 17 milen mellan Luleå och Jokkmokk, vilket jag ser fram emot. Jag har fått äran att tala vid arbetarrörelsens 1 maj-firande i inlandskommunen.

Viktiga fakta om Jokkmokk: Kommunen är landets näst största kommun till ytan och de tio vattenkraftverken i kommunen producerar imponerande 10640 GWh elektricitet varje år.

 

Övriga huvudtalare i Norrbotten

Arjeplog: Riksdagsledamoten Leif Pettersson

Arvidsjaur: Riksdagsledamoten Leif Pettersson

Boden: arbetsmarknadsminister Ylva Johansson

Gällivare: Riksdagsledamoten Fredrik Lundh Sammeli

Haparanda: Riksdagsledamoten Ida Karkiainen

Kalix: Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht

Kiruna: Landstingsrådet Anders Öberg

Luleå: Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson

Pajala: Riksdagskandidaten Linus Sköld

Piteå: Landstingsrådet Maria Stenberg

Älvsbyn: Riksdagsledamoten Emilia Töyrä

Överkalix: Riksdagsledamoten Hannah Bergstedt

Övertorneå: Riksdagsledamoten Hannah Bergstedt

All information om 1 maj-arrangemangen i norr finns på S-distriktets webbplats.

 

Fakta talar

I den borgerliga retorikhandboken ingår att beskriva alliansåren 2006-2014 som en vacker framgångssaga.  Anna Kinberg Batra (M) & Co talar gärna om att sysselsättningen ökade. Men vad hon och övriga glömmer att berätta är att befolkningen samtidigt ökade kraftigt och att andelen som stod utan jobb blev större.

Fakta talar sitt tydliga språk. SCB:s AKU (arbetskraftsundersökning) visar hur arbetslöshetssifforna utvecklades mellan 2007 och 2014.

Från det första borgerliga regeringsåret steg arbetslösheten från runt sex procent till cirka åtta procent under alliansens sista år vid regeringsmakten.

Bakom varje procentenhet döljer sig tiotusentals människor som hamnade utanför och fick det tuffare.

De borgerliga skattesänkningarna var ingen mirakelmedicin som fixade arbetslösheten.

Borgarna skapar underskott

Tre gånger i modern tid har Sverige haft en borgerlig regering (1976-82, 1991-94 och 2006-14). Vid varje tillfälle har de borgerliga lämnat efter sig stora underskott i den offentliga ekonomin. Tabellerna ovan är talande.

Bara otur, säger en del. Medveten ideologi, säger jag.

En stark offentlig sektor har aldrig varit ett huvudintresse för den politiska högern. I stället har inriktningen varit att öka svängrummet för den privata sektorn - den enskildes svängrum, som det så fint heter.

Ibland har det basunerats ut på gator och torg. På 1980-talet talade högern ”om att den ofantliga sektorn” måste krympas. På 1990-talet jämförde en blivande statsminister välfärdsstaten med aids och digerdöden.

Men på senare år har systemskiftespolitikerna tassat i filttofflorna, eftersom de förstått att svenska folket gillar den generella välfärden och ser värdet av en väl fungerande offentlig service.

Men i den politiska praktiken är Gösta Bohman, Carl Bildt, Fredrik Reinfeldt och Anna Kinberg Batra alla samma andas barn.

Sänkta skatter går alltid före en stark offentlig ekonomi, vilket alltid visat sig när Moderaterna suttit i regeringsställning. 140 miljarder kronor i skattesänkningar under regeringsåren 2006-2014 talar sitt tydlga språk.

På kurs mot framtiden

I söndags besökte jag Sunderby folkhögskola, som ligger mitt mellan Luleå och Boden. S-distriktet i Norrbotten arrangerade kurser för nya medlemmar. På bilden syns deltagarna och kursledarna.

Jag föreläste för en av grupperna under rubriken ”Att skriva politiskt”.

Det har faktiskt skett en rejäl uppryckning av den socialdemokratiska studieverksamheten under de senaste åren. Förutom utbildningarna för nya medlemmar ordnas också kurser för förtroendevalda, studiecirkelledare och personer med ledarroller i partiet.

Studierna är en högt fråga för partiledningen.

”Vi ser i dag ett ökat intresse och behov för politiska studier. Att kunna erbjuda verkningsfulla studier är en viktig del för att fortsätta skapa engagemang i folkrörelsearbetet och för att göra nya medlemmar och förtroendevalda bättre rustade inför dagens och morgondagens politiska utmaningar”, säger Thomas Eneroth, som inte bara är gruppledare för S i riksdagen utan också partiets studieledare.

Val i USA förr och nu (del 14)

 

En grupp amerikanska artister gjorde fin musik av Barack Obamas budskap ”Yes we can” 2008.

Projektet organiserades av will.i.am, frontfigur i gruppen ”Black eyed peas”.

En presidentvalrörelse i USA bedrivs numera aldrig utan en rejäl dos med artister, skådespelare och idrottsmän. Ett stort mått av kändisar betraktas som en del av framgångsreceptet.

Videon ”Yes we can” får också bli slutpunkt i denna lilla serie med historiska ögonblick från det stora landet i väster.

Just nu skrivs ny politisk historia inför det amerikanska presidentvalet 8 november i år.

Olov Abrahamsson bloggar om politik i allmänhet och socialdemokrati i synnerhet.


Fakta om Olov
Född: 1963
Bor: I Luleå
Yrke: Politisk chefredaktör
Gillar: LO, Luleå Hockey och LBBK. 
Kuriosa: Ingick i SSU:s förbundsstyrelse 1987-1990.


Kontakt: olov.abrahamsson@nsd.se
Twitter: @OlovAbrahamsson

  • Twitter