Olov Abrahamsson

Ledarbloggen

LO kräver en annan politik

I ett pressmeddelande riktar LO (landsorganisationen) hård kritik mot vårbudgeten.

LO:s Wanja Lundby-Wedin (t h på bilden) menar att det krävs mer för att hålla tillbaka arbetslösheten och öka sysselsättningen.

I det svaga konjunkturläge som nu råder borde vi se en mer aktiv finanspolitik. Regeringen borde redan nu genomföra reformer som stimulerar ekonomin. Tyvärr väljer regeringen istället att hålla tillbaka finanspolitiken”, säger hon bland annat.

I sitt uttalande pekar LO på fyra tänkbara åtgärder:

  • Tryggare villkor för skola, vård och omsorg. Kommunernas ekonomi är känslig för hur sysselsättningen utvecklas. LO anser att kommunernas ekonomi behöver tryggare villkor. En möjlig modell kan vara att staten garanterar en lägsta nivå på utvecklingen av kommunernas skatteunderlag.
  • Fler och bättre utbildningsmöjligheter. Antalet arbetsmarknadsutbildningsplatser behöver byggas ut. Närmare 30 procent av 20-åringarna har inte en fullföljd gymnasieutbildning. Tillfälliga satsningar för fler reguljära utbildningsplatser behöver därför kombineras med insatser för att varaktigt öka kvaliteten.
  • En bättre a-kassa. Dagens a-kassa räcker inte på långa vägar till för att ge löntagarna ett adekvat inkomstskydd. Ersättningen är för låg och priset för medlemskap är för högt.
  • Förstärkt lönebidrag. Många personer med nedsatt arbetsförmåga har idag svårt att få ett jobb. Därför måste subventioneringsgraden öka.

Sverige är ett bra land

 

”Måste allt vara svart eller vitt?”, undrade S-debattören Nils HarneskNSD:s debattsida häromdagen. Det handlade om kulturpolitiken i Luleå och bristen på nyanser i den lokala debatten.

Det kunde dock lika gärna ha handlat om rikspolitiken. I mitt Twitterflöde är det ofta många hårda ord om tillståndet i nationen. Verkligheten målas i mörkast tänkbara färger – det talas om systemkollaps och sammanbrott.

Men i realiteten är Sverige ett av världens bästa och mest välskötta samhällen.

Nyligen skrev jag om Boston Consulting Group, som konstaterar att Sverige är av de länder i världen som är bäst på att omvandla ekonomisk tillväxt till välfärd för människor. På nationaldagen berättade jag om schweiziska IMD och kreditinstitutet Moodys som rankar Sverige högt.

Häromdagen presenterade dessutom ansedda World Economic Forum en ranking över innovationsklimatet i världens länder, se tabellen längst upp. Sverige kom på en fin andraplats.

Till detta ska kurvorna för sysselsättningen, byggandet och annat som pekar åt rätt håll.

Det betyder inte att det saknas samhällsproblem eller utmaningar. Alla människor har det inte bra. Det finns sociala bekymmer, utanförskap, ensamhet och bakgårdar i det svenska folkhemmet.

Därför kan ingen ansvarskännande politiker sitta nöjd. Men lösningen på Sveriges bekymmer är inte att styra bort från kärnvärdena i den svenska modellen. Det behövs mer, inte mindre, jämlikhetspolitik.

Sverige behöver inget systemskifte. Det som kännetecknar den svenska modellen (generell välfärd, en välutbyggd offentlig service, kollektivavtal, ansvarsfulla fack och arbetsgivare, en positiv syn på frihandel, hög IT-mognad hos folkflertalet med mera) är alltjämt fantastiska tillgångar för Sverige.

De internationella mätningarna visar att Sverige ligger i framkant på område efter område.

Därför borde vi även kunna debattera läget i landet och regeringen Löfven i betydligt mer sansade och nyanserade former än vad som sker i dag.

Svartmålningen saknar grund.

Het höst väntar


De socialdemokratiska riksdagsledamöterna från Norrbotten har haft en fin sommar. Men nu börjar riksdagsarbetet på allvar igen.

 

2016 är ett mellanvalsår i Sverige. Men hösten kommer ändå att innehålla en rad viktiga politiska händelser.

13 september öppnas riksmötet i Stockholm

20 september debatterar riksdagens regeringens budgetproposition.

22-23 september arrangerar Socialdemokraterna en skogslänskonferens i Norrbotten

12 oktober är det partiledardebatt i riksdagen

12-13 november håller Socialdemokraterna i Norrbotten sitt höstmöte.

Därutöver kommer det att hållas ett stort antal andra riksdagsdebatter, göras utspel, presenteras regeringsskrivelser, hållas fackliga eller politiska konferenser m m - plus ske en massa saker och ting som ingen kunde förutse.

Det kommer att finnas ämnen att skriva om på NSD:s ledarsida även under det närmaste halvåret.

Lyssna på Carlsson!


Ingvar Carlsson (på bilden tillsammans med Anders Sundström under ett besök i Norrbotten 1996) var Socialdemokraternas partiledare 1986-1996. FOTO: NSD ARKIV

 

Till de svenska traditionerna hör sommarpratarna i P1.

Jag har lyssnat på långtifrån alla den gångna sommaren. Men det var några sommarprat som jag fastnade för och rekommenderar. Dit hör fotbollsspelaren Kim Källström, liberala ledarskribenten Sakine Madon och S-legendaren Ingvar Carlsson (nu högaktuell även i SVT-dokumentären Folkhemspojken).

Programmen går fortfarande att lyssna på SR:s webbplats.

Carlssons program bör för övrigt vara obligatorisk lyssning och ingå i grundkursen för alla politiskt aktiva.

Det visar att det går att leva ett helt liv i den centrala maktens korridorer och fortfarande vara trogen sina grundvärderingar.

Löfven prioriterar skolan


Statsminister Stefan Löfven och utbildningsminister Gustav Fridolin vill lyfta kunskapsresultaten och minska ojämlikheten. FOTO: Christine Olsson, TT

 

Skolan står i fokus när statsminister Stefan Löfven (S) sommartalar i Vasaparken i Stockholm under söndagen.

I ett brev till partiets medlemmar framhåller Löfven att över en miljon barn går till läsårets första skoldag i dessa dagar. 120 000 av dem gör det för första gången.

”De har höga förväntningar och samhället har ett stort ansvar att leva upp till dessa. För vår framtid ligger i deras hunger efter kunskap”, säger Löfven.

Regeringen har redan tagit flera initiativ. Dit hör Lärarlönelyftet, extrapengar till skolor med svaga studieresultat, liksom satsningar på bättre bemanning på fritids och skolbibliotek.

Miljarder tillfördes i statsbudgeten för 2016 - och det kommer mer i budgeten för 2017.

Vid en presskonferens före talet berättade Löfven och utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) om ett paket för att öka antalet platser på lärarutbildningarna, främja läsandet, öka läsförståelsen samt en skyldighet för skolans huvudmän att ordna lovskola för dem som riskerar att inte få behörighet till gymnasiet.

Det är välkomna åtgärder och steg i rätt riktning för att stärka den svenska skolan. Löfvens besked medverkar dessutom till att tydliggöra skiljelinjerna gentemot de borgerliga partierna.

Det är faktiskt skillnad på de politiska alternativen och deras prioriteringar.

I förra höstens budgetmotioner krävde de borgerliga partierna nya skattesänkningar på sammanlagt 64 miljarder kronor.

Men den rödgröna regeringen har en annan linje. Den prioriterar investeringar i skolan före nya skattesänkningar, vilket är helt nödvändigt om vi ska vända utvecklingen med vikande kunskapsresultat och ökad ojämlikhet i skolan.

138 miljarder kronor i skattesänkningar under de borgerliga regeringsåren 2006-2014 löste inte problemen i skolan. Nya jobbskatteavdrag, en slopad värnskatt eller lägre arbetsgivaravgifter gör det inte heller.

Ett fall framåt för svensk idrott

24 juli 2013 var jag och nästan 17000 andra på plats på Gamla Ullevi i Göteborg (bilden). Sverige spelade EM-semifinal mot Tyskland.

Det var en magisk stämning både i och runt arenan - och det kändes som att Sverige hade chansen att vinna mot omöjliga Tyskland.

Men det blev en bitter förlust med 0-1 och ingen drömfinal för Sverige på då nya Friends Arena i Solna.

Inför fredagens OS-final både hoppades och trodde jag ännu en gång att det skulle vara möjligt att rubba tyskorna. Jag bänkade mig framför TV3-sändningen med goda förhoppningar.

Men icke. Sverige gör en bra match men den tyska effektiviteten krossade på nytt en svensk gulddröm. 

OS-silvret i Rio är dock ett av de stoltaste ögonblicken i svensk fotbollshistoria. Med alla rimliga mått mätt har landslaget gjort en fantastisk prestation.

Rio-OS blev i det stora hela ett fall framåt för svensk idrott. Sverige tog 11 medaljer (två guld, sex silver, tre brons), vilket är snäppet bättre än i London 2012.

Förhoppningsvis inspirerar det fler barn och ungdomar att söka sig till alla fina idrottsklubbar som finns i vårt avlånga land. Framgångar i de stora mästerskapen brukar bidra till att stärka bredd- och ungdomsidrotten.

Olov Abrahamsson bloggar om politik i allmänhet och socialdemokrati i synnerhet.


Fakta om Olov
Född: 1963
Bor: I Luleå
Yrke: Politisk chefredaktör
Gillar: LO, Luleå Hockey och LBBK. 
Kuriosa: Ingick i SSU:s förbundsstyrelse 1987-1990.


Kontakt: olov.abrahamsson@nsd.se
Twitter: @OlovAbrahamsson

  • Twitter