Olov Abrahamsson

Ledarbloggen

Damberg laddar


Mikael Damberg. FOTO: SCANPIX

Under helgen har Mikael Damberg, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, laddat batterierna. På onsdag deltar han i riksdagens stora partiledardebatt som Stefan Löfvens stand-in.

Damberg ser redan fram emot duellerna med Fredrik Reinfeldt (M) och övriga partiledare.

"Det ska bli roligt. Partiledardebatterna ger en chans att lyfta blicken och diskutera de stora perspektiven. Är Sverige på rätt väg? Vad gör vi åt arbetslösheten? Hur hanterar vi problemen i skolan?", sa Damberg när jag intervjuade honom på sidan 2 i NSD 28 februari i år.

Reinfeldt bör inte underskatta sin motståndare. Damberg må vara yngre och inte lika rutinerad, men han är ingen duvunge.

Damberg har varit riksdagsledamot sedan 2002 och jobbat i både Försvarsdepartementet och Statsrådsberedningen.

Han är en van talare och debattör. Reinfeldt kommer säkert att få en ordentlig match i riksdagens talarstol .

Det finns dessutom ingen brist på fakta och argument för en aktiv och nytänd S-opposition.

Nästan 400 000 arbetslösa - därav en stor andel långtidsarbetslösa - är inget lysande facit efter snart sex år med den borgerliga "arbetslinjen".

Damberg och S har alla chanser att ta initiativet i jobbpolitiken.

En stark NSD-profil

 

För den trogne NSD-abonnenten är författaren och journalisten Peter Swedenmark en välbekant profil. Han har medverkat på frilansbasis i tidningen sedan början av 1990-talet.

Men för nya och yngre läsare kan en ordentlig presentation vara på sin plats.

Peter började sin yrkesbana i slutet av 1960-talet på Tidningarnas Telegrambyrå (TT) i Sundsvall.

I början på 1970-talet började han en 34 år lång bana som chefredaktör i S-pressen ­- först på Dagbladet/Nya Samhället i Sundsvall och mellan åren 1985 och 2005 på Länstidningen i Östersund.

I hans bokproduktion märks bland annat ”En mördare i farfars hus” (2010), ”Synat: 104 berättelser i ord och bild” (med tecknaren Kjell Nilsson-Mäki, 2009) och ”En extra prima härr Albin (med illustratören Gunnel Edvardsson, 2003).

Hans lördagskrönikor är ett mycket uppskattat inslag på sidan 2 i NSD. Många prenumeranter vittnar om hur de börjar helgen med att sätta på morgonkaffet, hämta tidningen och sedan läser Peters funderingar vid frukostbordet.

I dagens krönika skriver Swedenmark om bland annat AIK, Donald Trump och K-G Bergström. Läs hans text på NSD:s ledarsida.

En progressiv allians samlas

I filmen "Clinton/Blair - the special relationship" (HBO 2010) får vi följa ett möte mellan amerikanske presidenten Bill Clinton och Storbritanniens premiärminister Tony Blair (gestaltade av skådespelarna Dennis Quaid och Michael Sheen).

Det utspelar sig när Clinton och Blair står på höjden av sina politiska banor på 1990-talet.

"Vi har en historisk möjlighet för progressiv centervänster-politik. Vi kan isolera högern en generation framåt", säger Clinton.

"Yes! Vi har Schröder i Tyskland, Persson i Sverige och Cardoso i Brasilien ...", replikerar Blair entusiastiskt.

Samtalet är inte påhittat. Det hände ”in real life”. I slutet av 1990-talet drog Clinton och Blair igång det internationella nätverket "Progressive Governance".

Nätverket finns fortfarande – och under torsdag-fredag genomför det ett möte i Stockholm. De svenska socialdemokraterna står som värd för en konferens om utbildningspolitik.

På plats finns bland andra Joan Burton, partiordförande för Irlands arbetareparti, Mustapha Ben Jafar, partiledare för Ettakatol i Tunisien, Jörg Asmussen, tidigare statssekreterare i det tyska finansdepartementet, Peter Mandelson, f d handelskommissionär i EU, och svenska företrädare som Stefan Löfven och Magdalena Andersson.

De konkreta resultaten från konferensen återstår fortfarande att se. Men det är under alla omständigheter hoppingivande att det finns progressiva och demokratiska politiker runtom i världen som samlas och visar att det finns alternativ till de auktoritära krafter som nu gör sig allt bredare.

Framtiden behöver inte stavas Le Pen, Trump, Putin eller Erdogan. 

Justitieministern besöker Kalix


Justitieminister Morgan Johansson (S) tar i med hårdhandskarna. FOTO: TT

 

Idag kommer justitie- och migrationsminister Morgan Johansson till Norrbotten. 

Han kommer bland annat att träffa elever vid folkhögskolan i Kalix, besöka Billeruds pappersbruk i Karlsborg och möta studenter vid Luleå tekniska universitet.

Det är ingen kvalificerad gissning att samtalen med studenterna kommer att kretsa kring den rödgröna regeringens kriminalpolitiska prioriteringar – till exempel det brottsförebyggande arbetet, kampen mot terrorism och organiserad brottslighet. 

I en debattartikel i Dagens Nyheter 1 december presenterade Johansson och ministerkollegan Anders Ygeman ett åtgärdsprogram som visar att regeringen vill ta i med hårdhandskarna mot de kriminella nätverken och den organiserade brottsligheten. 

”Vi måste hindra nyrekryteringen till de kriminella nätverken, lagföra dem som har gjort sig skyldiga till brott och skapa en väg ut för de som vill lämna den kriminella banan”, understryker regeringsrepresentanterna. 

Lejon vässar klorna


Britta Lejon förbereder sig för fyra år till som ST-ordförande. Foto: Henrik Montgomery/TT

 

Under tisdagen samlas företrädare för 93 000 medlemmar i fackförbundet ST till kongress i Stockholm. Sittande ordförande Britta Lejon kandiderar för fyra år till och förväntas få förnyat förtroende.

Högst på dagordningen för henne står medlemsvärvningen och lönepolitiken. 

”Vi har tagit flera steg framåt. Men vi behöver synas ännu mer och lyfta fram våra medlemmars vardag”, säger Lejon i en intervju i tidningen Publikt. 

Förutom val av styrelse, strategidiskussioner och motionsbehandling kommer det även ett antal spännande gäster till kongressen. Statsminister Stefan Löfven, civilminister Ardalan Sherabi och TCO-basen Eva Nordmark kommer att tala. 

Kongressombuden lär säkert spetsa öronen extra mycket när Shekarabi framträder. Han har gått på offensiven i förvaltningspolitiken och bland annat talat om att flytta ut statliga jobb från Stockholm till andra delar av landet, vilket kommer att påverka en del ST-medlemmar.

Jag kommenterade den nya inriktningen i den statliga förvaltningspolitiken på NSD:s ledarsida 3 mars.

Byggandet tar fart

 

Titta på grafen ovan. Den visar hur byggandet är på väg uppåt, vilket innebär en stimulans för hela samhällsekonomin och arbetsmarknaden. 

I sina tal inför valet 1982 använde sig Olof Palme av Ludvig Svenssons gardinfabrik i Kinna för att beskriva hur en aktiv bygg- och bostadspolitik genererar fler jobb. 

Ett ökat bostadsbyggande leder till höjd försäljning även av Ludvig Svenssons gardiner, framhöll Palme. 

Samma samband finns även 2016. Ett ökat byggande ger inte jobb åt bara Byggnads medlemmar. Det kommer även att innebära ökat behov av byggmateriel, maskiner, transporter, arkitekter med mera. Det blir ökade inköp av vitvaror, möbler, bredbandsuppkopplingar med mera. 

Kort sagt: Många har skäl att glädjas åt att byggandet ökar. Det kommer att vara en god hjälp på vägen för att nå regeringens mål om att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020.

Olov Abrahamsson bloggar om politik i allmänhet och socialdemokrati i synnerhet.


Fakta om Olov
Född: 1963
Bor: I Luleå
Yrke: Politisk chefredaktör
Gillar: LO, Luleå Hockey och LBBK. 
Kuriosa: Medverkar ibland i panelen i P1:s veckomagasin "God morgon, världen!"


Kontakt: olov.abrahamsson@nsd.se
Twitter: @OlovAbrahamsson

  • Twitter