Olov Abrahamsson

Ledarbloggen

Damberg laddar


Mikael Damberg. FOTO: SCANPIX

Under helgen har Mikael Damberg, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, laddat batterierna. På onsdag deltar han i riksdagens stora partiledardebatt som Stefan Löfvens stand-in.

Damberg ser redan fram emot duellerna med Fredrik Reinfeldt (M) och övriga partiledare.

"Det ska bli roligt. Partiledardebatterna ger en chans att lyfta blicken och diskutera de stora perspektiven. Är Sverige på rätt väg? Vad gör vi åt arbetslösheten? Hur hanterar vi problemen i skolan?", sa Damberg när jag intervjuade honom på sidan 2 i NSD 28 februari i år.

Reinfeldt bör inte underskatta sin motståndare. Damberg må vara yngre och inte lika rutinerad, men han är ingen duvunge.

Damberg har varit riksdagsledamot sedan 2002 och jobbat i både Försvarsdepartementet och Statsrådsberedningen.

Han är en van talare och debattör. Reinfeldt kommer säkert att få en ordentlig match i riksdagens talarstol .

Det finns dessutom ingen brist på fakta och argument för en aktiv och nytänd S-opposition.

Nästan 400 000 arbetslösa - därav en stor andel långtidsarbetslösa - är inget lysande facit efter snart sex år med den borgerliga "arbetslinjen".

Damberg och S har alla chanser att ta initiativet i jobbpolitiken.

Satsa på Esrange!

 

I lördags var det party i stadshuset i Kiruna. Rymdminister Helene Hellmark Knutsson (S) och andra firade rymdbasen Esrange som fyllde 50 år.

Hellmark Knutsson passade på att hylla verksamheten i norr.

”Esrange är en betydande del i att Sverige kan vara en ledande rymdnation”, sa hon.

Men nu gäller det även att förvalta och utveckla Sveriges rymdpolitiska arv. Nyligen föreslog regeringens utredare Jan Nygren en storsatsning för att stärka Esrange.

”Satsa en halv miljard på Esrange. De pengarna gör att nya möjligheter och marknader öppnas för det statliga rymdbolaget”, anser Nygren.

För Hellmark Knutsson och den rödgröna regeringen finns all anledning att lyssna och begrunda. Som Jan Nygren påpekar finns både forskningsskäl och kommersiella argument för att utveckla rymdbasen i Kiruna.

En väl fungerande modell

 

 

Under onsdagen står S-riksdagsledamoten Emilia Töryä, Kiruna, som värd för ett seminarium om den nordiska modellen i riksdagshuset i Stockholm.

Medverkar gör bland andra Jan-Erik Støstad, generalsekreterare i den nordiska arbetarrörelsens samarbetsorganisation SAMAK, som tagit fram rapporten Nordmod 2030. Syftet är att reda ut vad den nordiska/svenska modellen egentligen är och hur den kan utvecklas inför framtiden.

Det är bra att socialdemokratin och arbetarrörelsen går i bräschen för en sådan diskussion.

Den nordiska samhällsmodellen behöver stärkas och uppgraderas i en ny tid. Kinas och Indiens snabba ekonomiska frammarsch skärper den globala konkurrensen.

Men svaret är inte att luckra upp kärnvärdena i ett fungerande samhällsystem. Siktet måste vara inställt på att stärka den ekonomiska och sociala jämlikheten - inte att öka klyftorna.

De årliga mätningarna från World Economic Forum visar att den jämlikhetsinriktade politiken i Norden (med relativt höga skatter och en välutbyggd välfärdspolitik) inte är en hämsko i den globala konkurrensen. Tvärtom placerar sig alltid de nordiska länderna högt i denna och liknande mätningar.

I den senaste rapporten återfinns Sverige på en mycket stark sjätteplats.

Det kan man inte tro när man lyssnar på Jimmie Åkesson (SD) i riksdagsdebatterna. Men fakta är att Sverige hävdar sig mycket väl på den internationella arenan.

dagens ledarsida skriver jag om ytterligare några undersökningar som bekräftar den bilden.

I en radio nära dig

 

Under tisdagseftermiddagen gjorde jag en sväng till Sveriges Radios lokaler på Nygatan i Luleå för att medverka i radioprogrammet Studio Ett.

Jag och Anders Lindberg, Aftonbladet, diskuterade om det var rätt eller fel av Stefan Löfven att besöka Saudiarabien.

Lyssna gärna på inslaget i efterhand!

Det går bra nu

Under måndagen träffade jag ett gäng glada socialdemokrater. Serkan Köse, som ingår i riksdagens arbetsmarknadsutskott, pratade jobb- och integrationspolitik med Luleåpolitikerna Margareta Bladfors Eriksson, Lenitha Ericson, Niklas Nordström och Emma Engelmark.

Serkan Köse och hans S-kollegor i arbetsmarknadsutskottet  åker runt i landet för att studera läget på arbetsmarknaden och aktiviteterna på lokal nivå. Han var nöjd med vad han såg i norr.

”Luleå är ett föredöme”, framhåller han.

Faktum är att både ungdomsarbetslösheten och den totala arbetslösheten i den S-styrda kommunen ligger klart under riksgenomsnittet.

Givetvis betyder det inte att den lokala tillvaron är problemfri. Det finns grupper som har det tufft på arbetsmarknaden även i Luleå (till exempel nyanlända, ungdomar utan gymnasieexamen och funktionshindrade). Men kurvorna pekar, trots allt, åt rätt håll även för dessa grupper.

Det är ingen överdrift att påstå att det går bra för Luleå, som S-kommunalråden skrev i NSD 21 oktober. Luleå är i det stora hela ett välskött fögderi och på många sätt en socialdemokratisk mönsterkommun.

På kurs med S


Den socialdemokratiska studieverksamheten i Norrbotten lockar många.

Tomas Eneroth är inte bara gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen. Han ingår också i partiets mäktiga verkställande utskott där han ansvarar för studieverksamheten.

Det är ett uppdrag som han uppenbarligen sköter väl. Det har skett en ordentlig uppryckning av partiets studieverksamhet under de senaste fyra åren.

Socialdemokraternas studieportal går att läsa om ett brett kursutbud som omspänner allt från utbildningar för nya medlemmar till avancerade ledarskapsutbildningar.

Under helgen fick Eneroth se att partiets studieverksamhet frodas även i norra Sverige. Han och Anders Lindberg, Aftonbladet, var två av de medverkande när S i Norrbotten arrangerade en kurshelg på Sunderby folkhögskola.

Själv pratade jag inför en av grupperna om ämnet ”Att skriva politiskt”.

Totalt deltog cirka 45 personer på de olika S-kurserna. På bilden syns deltagare och kursledare.

Olov Abrahamsson bloggar om politik i allmänhet och socialdemokrati i synnerhet.


Fakta om Olov
Född: 1963
Bor: I Luleå
Yrke: Politisk chefredaktör
Gillar: LO, Luleå Hockey och LBBK. 
Kuriosa: Fick utmärkelsen "Stor grabb" i Munksund/Skuthamn SK år 2006


Kontakt: olov.abrahamsson@nsd.se
Twitter: @OlovAbrahamsson

  • Twitter