Jimmy Stålnacke

Hockeysnack

I Luleå lär det inte bli några förändringar

Elitserien Anders Forsberg var gårdagens snackis och han är så även i dag. Nu sipprar det ut uppgifter om att han hade börjat försöka locka med sig spelare från Skellefteå till hans nya klubb Modo (MrMadhawk avslöjade hans nya jobb förra veckan och det lär stämma) och att det var anledningen till att han fick foten.

 

Om det stämmer eller inte lägger jag ingen större vikt vid utan det som har hänt har hänt och vad som är sant låter jag andra gräva i.

Däremot kan vi titta lite på hur Luleå Hockeys situation ser ut på ledarsidan.

Där har ju Jonas Rönnqvist, Daniel Henriksson och Roger Åkerström kontrakt även nästa säsong och det är bara Thomas "Bulan" Berglund som har ett utgående avtal.

Jag pratade lite med "Bulan" om det där i går och då sa han så här:

 

- Vi pratar och vi har långt gångna förhandlingar. Så jag tror det kommer lösa sig.

 

När tror du att det blir klart?

 

- Det vet jag inte. Vi hoppas väl kunna göra klart inom kort.

 

Vad det är som drar ut på tiden vill varken han eller "Osten" säga något om (såklart, en förhandling vill man ju helst inte sköta i media) men som det verkar kommer de att hitta en lösning och därmed blir också ledarsidan intakt.

En skön trygghet att ha - och även om det blir succé eller inte i slutspelet tycker jag det är den bästa lösningen för Luleå Hockey.

 

// Stålis

 

 

 

 

NHL nästa?

SHL 24 maj, är jag inte helt ute och cyklar är det i morgon exakt ett år sen som Toni Rajala och Ilari Melart blev sommarens två sista pusselbitar till fjolårets Luleå Hockey-lagbygge (tja, sen anslöt ju Lucas Wallmark en bit in på säsongen).

Det datumet i år lär inte bli någon truppstängare eftersom jag fortfarande tror att Luleå kommer att värva en offensiv back, två poängspelare offensivt och kanske även en kontraktsförlängning med Janne Sandström, som ni vet att jag gärna ser i Luleåtröjan ett år till.

Det är alltjämt alltså så att det är några viktiga pusselbitar kvar som ska på plats innan vi kan göra en rejäl analys av det lag som kliver in i SHL-säsongen 2016/17.

Dessutom: Är det ens säkert att alla befintliga spelare blir kvar? Jag menar, senast i dag kom NSD med nyheten om att det finns NHL-intresse för Joel Lassinantti.

Skulle han lämna i juni så hamnar så klart Luleå i en skrynklig sits där man förmodligen måste ge sig ut på - vad jag då kan tänka mig - en rätt tunn målvaktsmarknad.

Förvisso finns det två duktiga målvakter där bakom - Filip Gustavsson och Oscar Masiello - men att lägga allt ansvar på juniorduon är kanske för mycket, även om nu Gustavsson visade i fjol att han redan nu är mogen för den här nivån.

Nu tror jag, det här min analys utan att jag egentligen har nån fakta att luta mig mot, att det ska mycket till innan Joel Lassinantti drar över redan till hösten.

Känslan är att han kan ha lite is i magen och vänta till ett bra alternativ med en bra plan dyker upp. Den chansen kan förvisso dyka upp redan i sommar - men som sagt: Jag tror inte att "Lassi" kommer att stressa fram en NHL-karriär utan han lär fortsätta jobba så där metodiskt, lugnt och tryggt som bara han kan.

Det har tagit honom till toppen i SHL - det kommer på sikt också ta honom till Nordamerika.

Det är jag övertygad om.

***

Ryan Gunderson till Brynäs. En kalasvärvning och exakt en sån backtyp som jag tycker att Luleå Hockey ska värva in. Spelskicklig, bra i powerplay och alltid ett hot.... Äh, jag ska inte tjata desto mer om det. Ni vet vad jag vill se att klubben adderar till.

***

Vad finns det då kvar på marknaden? Förmodligen ändå en hel del kvalitet. Janne Pesonen och Anssi Salmela är exempelvis två namn som i fjol ryktades till Luleå, Calle Ridderwall har väl också kopplats samman med klubben tidigare.

Annars finns ju till exempel ett namn som Erik Christensen, en hel del spelare i NHL och AHL och ett gäng lirare vars situation jag inte har koll på för tillfället.

Så nog finns det ännu en hel del spets men de blir allt färre, det blir hårdare konkurrens om de som finns kvar och alla har olika mål med var karriären nu ska gå vidare.

Å andra sidan: Luleå kan ju ha klart med någon eller några spelare som de ännu inte har gått ut med. Det skulle väl inte direkt förvåna.

 

// Stålis

 

// Stålis

 

Truppanalysen 2.0

SDHL Luleå Hockeys herrlag har fortfarande - precis som jag skrev i går - några viktiga pusselbitar kvar att lägga i det där truppbygget.

För damerna ser det däremot redan nu ganska så tryggt ut - men vi kan nog räkna med att det ännu kommer att trilla in en del kvalitet.

Till exempel så har ju klubben ännu inte presenterat en kontraktsförlängning med sista minuten-värvningen Michelle Weis (för övrigt nominerad till priset som Danmarks bästa spelare), som enligt bloggens uppgifter är klar för en fortsättning i Luleå Hockey.

Sen tror jag inte heller att Rebecca Stenberg har sajnat något nytt kontrakt än - så bara här kommer det hända saker för framtiden så att säga.

Dessutom ska det väl också värvas. Jag räknar med att Luleå/MSSK kommer att landa en klassback, en riktigt vass anfallare och kanske också ytterligare en bra forward utifrån innan butiken stängs - och det kommer göra att man får en jäkla konkurrenssituation på forwardssidan när Emma Nordin är redo för spel igen.

Hur kan då Luleå Hockey/MSSK tänkas formera sitt lag?

Oj, det är svårt - det finns ju mängder av olika varianter om man får in det som jag har nämnt här ovan.

Så jag nöjer mig bara med att konstatera en sak: Det ska mycket till om något lag ska kunna stoppa Luleå Hockey/MSSK från andra raka SM-guldet.

Jag menar: Tänk ett första backpar med Emma Eliasson och en klassvärvning, tänk en förstakedja med Michelle Karvinen, Emma Nordin och en klassvärvning.

Det är bara starten det. Där bakom finns det också ett flertal högkvalitiva spelare blandat med spelare som redan är bra men som ännu är i början av sina karriärer och som har stor utvecklingspotential.

Som sagt, det här kommer bli något att bita i för SDHL-konkurrenterna och ska jag avlägga ett rekordtidigt tips (nu skriver jag rekord utan att ha nån som helst fakta kring om någon tidigare har lagt ett serietips redan i maj) så kommer Luleå Hockey och Linköping mötas i SM-final även nästa vår.

Så starkt ser Luleå/MSSK ut - även fast man har några tunga såna där pusselbitar kvar att lägga och även om Emma Nordin ännu har en bit kvar av sin rehabilitering.

 

// Stålis

 

 

 

Truppanalysen

SHL Petter Emanuelsson. Jag gillar värvningen. Han är superseriös, hårt jobbande, har en del offensiva skills, är från länet och har utvecklingspotential samtidigt som han redan har hunnit med två SM-guld och AHL-spel.

Med Kirunasonen in i truppen kan man också börja spekulera kring eventuella formationer och var det fortfarande finns luckor - och får jag nu bestämma (det får jag så klart här) skulle jag formera något i stil med så här.

Målvakter

Lassinantti (Gustavsson/Masiello)

Backpar

Mikkelson - Schira

? - ?

Jaros - Melart

Amnér - Själin/Nässén

Kedjor

Harju - ? - ?

Sweatt - Lagacé - Junttila

Hedman - Falk - Emanuelsson

Fabricius - Mastomäki - Forsberg

Rydahl - Lundeström - Toolanen

Kommentar

Målvaktssidan lämnar jag utan kommentar - men både på back- och anfallssidan finns det fortfarande en del luckor. Jag förmodar att fjärdekedjan kommer att vara intakt till hösten och sen går det ju att laborera på alla möjliga sätt i andra- och tredjeformationen - allt beroende på hur man vill formera sitt lag och var man hittar kemier och dylikt.

I mitt tycke finns det två stora luckor i det offensiva lagbygget: Sportchef Bergström måste få in två starka offensiva poängspetsspelare i truppen, sen behöver inte just de lira i en förstakedja utan det här uppställningsexemplet använder jag mig av för att tydliggöra vad det är för kvalitet som Luleå Hockey måste addera till.

På backsidan vill jag gärna se Viktor Amnér som en joker som inte behöver ha kravet på sig att leverera rejält i SHL direkt, utan han ska lugnt och metodiskt få anpassa sig till den nya nivån för att sen kunna leverera poäng även här.

Därför vill jag också se två backvärvningar... Eller, värvningar. Som ni vet vill jag ju ha med Janne Sandström åtminstone en vinter till och till det vill jag "komplettera" med en etablerad och poängstark back med bra lösningar i egen zon och som har fruktat skott och är ett hot varje gång han får pucken på blålinjen, oavsett om det är fem mot fem eller powerplay.

Får man in den kvaliteten får också Amnér lite lugn och ro och han slipper känna att han ska mata in baljor i numerärt överläge från dag ett.

Det är ungefär här någonstans som jag känner att Luleå Hockey kan komma att lägga sig och en sak kan man slå fast redan nu: De sista pusselbitarna kommer att bli otroligt viktiga.

Där måste norrbottningarna träffa rätt.

Så enkelt är det.

 

// Stålis

 

Klüft - ett namn för Asplöven?

Hockeyettan Vissa arbetsdagar är roligare än andra - och vissa dagar kan det bli rätt rörigt. Som i dag till exempel.

Jag trodde jag hade en bra nyhet när det trillade in uppgifter om att tränarprofilen Patrik Klüft, som vunnit JSM-guld med Djurgården två år i rad och som nu är ute på marknaden, besökte Asplöven under dagen.

Jag gick igång, så klart - och nån gång mellan lunch och eftermiddag ringde jag upp honom.

Om han smög runt på Ikea-området?

Nja, inte ens nästan. Istället berättade han att han stod i en godisbutik när han svarade.

– Jag ska nog välja citron/lakrits/kola här i Brahehus utanför Jönköping. Där är jag nu, hälsade Patrik Klüft.

Du besöker inte Asplöven i dag?

– (Skratt) Nä, det gör jag inte, sa han innan han skrattade och tillade:

– Jag vet faktiskt inte var du har fått det ifrån. Alltså, jag vet faktiskt inte.

Sen fortsatte Klüft:

– Jag har pratat lite med Kenttä men vi har liksom inte pratat om nåt jobb eller så – utan vi har pratat i flera år. Det finns inget att ta på där.

Det är så alltså?

– Ja, just nu är det så i alla fall. Det kanske är annorlunda om en kvart... Nä, jag bara skojar (skratt).

Jag trodde jag hade en bra grej här...

– Trodde du det?

Det är klart att jag trodde om jag har hört att du har besökt Asplöven.

Efter det skiftade samtalet delvis inriktning. Asplöven släpptes men framtiden diskuterades.

För efter två raka JSM-guld med Djurgården är nu Patrik Klüft, som tidigare tränat Piteå Hockey, ute efter ett nytt jobb.

– Jag funderar ganska mycket på nästa steg och framförallt arbetsuppgift och med vem och så där. Det är inte nödvändigtvis ett headcoach-jobb jag är ute efter, utan jag vill hamna bland bra folk och kunna ta nästa steg i utvecklingen hos mig själv. Där är jag, säger Klüft.

Om det stannade där? Nä. Lite senare trillade det in nya uppgifter om att Patrik Klüft – även om han inte har besökt Haparanda – är ett namn som diskuteras i Asplöven.

När NSD ringde upp sportchefen Per Kenttä för att höra var landet ligger i arbetet med en ny huvudtränare svarade han så här:

– Vi är ännu i startprocessen, sa Kenttä.

Vi har uppgifter om att Patrik Klüft är ett namn som diskuteras?

– Som vanligt kan jag inte kommentera någonting.

Om jag blev klokare?

Njä. Men däremot blev jag ruskigt sugen på en kolastång eller nån form av lösviktsgodis.

 

// Stålis

 

Sökes: En toppkedja

SHL Jag antar att Luleå Hockey är betydligt mer aktiv på spelarmarknaden än vad jag är i denna blogg - och det bekräftas väl inte annat av dagens tre värvningar.

Viktor Amnér, Gustav Rydahl och Andreas Falk. Tre olika spelartyper som på många sätt har hunnit olika långt i karriären och tagit annorlunda vägar till Luleå Hockey.

Amnér var succéback i allsvenskan men hade det tyngre i kvalet mot Modo, Rydahl har vunnit SM-guld i Växjö men inte fått någon större roll och Falk har varit etablerad på hög nivå i många, många år.

Tre intressanta värvningar på sitt sätt. Kan Amnérs högriskspel fungera i SHL? Kan Rydahl växa med uppgiften? Är Falk lika bra som han var när han vann SM-guld med HV71 och spelade landskamper med Tre Kronor?

Det återstår att se - men det som kan konstateras är att ingen ur den här trion ska bära Luleå Hockeys offensiv från augusti till april.

De pusselbitarna återstår ännu - och känslan är väl också att ett backpar till ska plockas in.

Jag försöker mig här nedan mig på att placera in spelarna ungefär där man kan förvänta sig att de ska vara i lagbygget.

Målvakterna

Lassinantti etta, Gustavsson kommer säkert vara med och sätta press på "Lassi" och Masiello, som är en riktigt bra målvakt men som har hamnat i skuggan av Gustavsson, kan få en lugn, fin och bra resa i sin jakt på att bli en SHL-målvakt.

Backarna

Mikkelsson och Schira - Jaros och Melart. Redan nu finns det två par som spelade ihop redan i fjol. Amnér ser sig som en joker medan Själin och Nässén måste få fortsätta utvecklas i lugn och ro men de måste också få känna på hetluften en del - för som bekant är det matcherna som är mest utvecklande.

Frågan då: Blir det en eller två etablerade backar som ska in? Hur blir det med Janne Sandström? Hur blir det med ungdomarnas speltid om två säkra kort ännu ska in i truppen? Går man för guld bör väl ännu en stark duo skrivas in, men det kan ju påverka talangernas resa mot SHL-erfarenhet. Tipset är ändå att det landar på två innan augusti.

Anfallarna

Harju, Junttila, Sweatt, Falk, Hedman och Lagacé kan ju på olika sätt användas i en topp två-kedja - men när jag skummar igenom forwardsbesättningen hittar jag framförallt två luckor - och båda i förstakedjan.

En riktigt vass center och en vass ytter bör hämtas in och ska jag bli ännu utförligare i produktbeskrivningen så skulle jag vilja se en högerskjutande forward som har ett vasst och rappt skott och näsa för det där målet.

Här väcker numerären också lite frågor: Blir det två eller tre till som ska in i truppen? Med talangerna är man nu tolv anfallare och ska man kunna slussa in dessa i SHL så får man inte vara för många som ska slåss om speltiden. 

Tipset är ändå att tre spelare till värvas in och att man kommer jobba hårt för att just hitta en spetsig förstacenter och en poängspetsig ytter - och sen blir det ytterligare nån.

Summa summarum

En eller två backar, två eller tre forwards - det är typ "bara" det som återstår. Men det är inte så bara, verkligen inte - utan återigen så är det - bortsett från målvaktssidan - nyckelpositionerna som ska fyllas.

Det är också de som är svårast att jobba in, det är också de som kommer att spela en stor roll i den där jakten på guldet.

Basen till kakan är på plats nu. Nu gäller det för "Osten" att bara köpa saffran - och det är inte så bara det.

 

// Stålis

 

 

 

 

 

Jimmy Stålnacke bloggar om hockey i allmänhet och lokala lag i synnerhet.


Fakta om Jimmy 
Född:1981 
Bor: Luleå 
Yrke: Journalist, men verkar få leva med titeln "bloggare". 
Barndomsidol: Steve Larmer
Kontakt: jimmy.stalnacke@nsd.se 


Följ Hockeysnack via RSS: http://www.nsd.se/hockeysnack/rss

  • Twitter