Jimmy Stålnacke

Hockeysnack

I Luleå lär det inte bli några förändringar

Elitserien Anders Forsberg var gårdagens snackis och han är så även i dag. Nu sipprar det ut uppgifter om att han hade börjat försöka locka med sig spelare från Skellefteå till hans nya klubb Modo (MrMadhawk avslöjade hans nya jobb förra veckan och det lär stämma) och att det var anledningen till att han fick foten.

 

Om det stämmer eller inte lägger jag ingen större vikt vid utan det som har hänt har hänt och vad som är sant låter jag andra gräva i.

Däremot kan vi titta lite på hur Luleå Hockeys situation ser ut på ledarsidan.

Där har ju Jonas Rönnqvist, Daniel Henriksson och Roger Åkerström kontrakt även nästa säsong och det är bara Thomas "Bulan" Berglund som har ett utgående avtal.

Jag pratade lite med "Bulan" om det där i går och då sa han så här:

 

- Vi pratar och vi har långt gångna förhandlingar. Så jag tror det kommer lösa sig.

 

När tror du att det blir klart?

 

- Det vet jag inte. Vi hoppas väl kunna göra klart inom kort.

 

Vad det är som drar ut på tiden vill varken han eller "Osten" säga något om (såklart, en förhandling vill man ju helst inte sköta i media) men som det verkar kommer de att hitta en lösning och därmed blir också ledarsidan intakt.

En skön trygghet att ha - och även om det blir succé eller inte i slutspelet tycker jag det är den bästa lösningen för Luleå Hockey.

 

// Stålis

 

 

 

 

Har vi underskattat Luleå?

SHL I fjol värvades stjärna efter stjärna in och när säsongen sen drog igång var Luleå Hockey högt tippat av de flesta. Det blev ju sen en brutalt tung start - och även om norrbottningarna under den andra halvan av säsongen blev en segermaskin och sen var det enda laget som satte press på Frölunda var det inledningen som man kom ihåg när vintern skulle sammanfattas.

Till den här säsongen höll Luleå Hockey en betydligt lägre profil, både när det gäller namnen på spelarmarknaden och det där guldsnacket.

Så klart - precis som i fjol - så tänkte inte jag, dessutom med tanke på det där risiga CHL-gruppspelet, något steg längre utan jag såg bara till det där berömda pappret när serien skulle tippas.

Luleå placerades ut som sexa och drar man ett genomsnitt kring alla som har tippat tabellen så är det nog ungefär den positionen som det landas på.

Men frågan är: Har vi underskattat Luleå Hockey?

Hittills har vi egentligen fått se fem bra SHL-prestationer, tio av 15 möjliga poäng och en defensiv som imponerat.

Det är också kring det sistnämnda som jag fastnar och det är lite det jag menar med att "inte tänka ett steg längre".

Kontinuitet ska aldrig underskattas och är det någonstans som det hittas är det just i Luleås defensiv.

Det är också kring försvarsmuren som jag hittar några intressanta punkter som jag kanske värderade för lågt när serien skulle tippas.

* Joel Lassinantti, som i mitt tycke är ligans stabilaste målvakt, finns kvar. När han hade skadestrul i fjol hade Luleå problem, när han var pigg och fräsch och fick den där berömda kontinuiteten radade norrbottningarna upp segrar.

* Fem av de sex backarna i de tre backparen är kvar sen i fjol. Dessutom: Även om Jonathan Sigalet är en riktigt, riktigt bra back är den nu uppgraderad. Åtminstone offensivt, med tanke på att Daine Todd är lagd åt det anfallsinriktade hållet och att Viktor Amnér finns som en joker i truppen.

* Fyra av de fem ordinarie backarna som är kvar hade i fjol en utvecklingskurva som pekade spikrakt uppåt. Vi minns väl alla hur Craig Schira, Brendan Mikkelson, Ilari Melart och Christian Jaros (inledde dessutom då i Asplöven och hade svårt att övertyga där) kämpade med att hitta rätt?

* Brendan Mikkelson och Craig Schira hade en grym andrahalva av fjolårets grundserie men dippade en aning i slutspelet, även om de även där drog ett tungt lass, tog ett stort ansvar och spelade många minuter.

* Ilari Melart och Christian Jaros avslutade då grundserien fantastiskt och tog med sig det positiva spelet in i slutspelet.

Summa summarum: Ska verkligen årets Luleå Hockey-trupp vara sämre än det lag som slutade fyra i fjol? I det gänget ska man ju också värdera in den tunga, tunga starten och att man aldrig fick Toni Rajala att topprestera.

När jag tänker ett steg längre och av det jag har sett hittills under SHL-inledningen så är svaret nej, men jag vill nog vänta några omgångar till innan jag ger mig på någon ordentlig slutsats.

Framförallt kvarstår en fråga hos mig: Vem ska egentligen kliva fram och bli den där målskytten som är tungan på vågen i jämna matcher? 

Kanske säger nån "hallå, det fixar jag", kanske behöver man inte ha just några enstaka som levererar höga målsiffror.

En sak är i alla fall säker: Fortsätter det så här lär mitt tips vara snett ute. 

 

// Stålis

 

 

En viktig vecka

SHL Försäsong är försäsong och man ska verkligen ta en sån med en rejäl nypa salt - men samtidigt så ser man ju det man ser och man kan ju alltid göra en analys av en försäsong utan att blanda in varken SHL eller framtiden.

Den analysen lyder: Luleå Hockey har mycket att gnugga på fram till premiären på lördag.

Dels så är det rätt många nya spelare i de tilltänka toppkedjorna men sen anslöt Tim Kennedy först förra veckan samtidigt som den här tränarstaben vill sätta sitt sätt att spela, vilket medför att det förmodligen finns en del förändringar i det man vill göra där ute.

Sånt tar tid, sånt kan göra att det ser risigt ut inledningsvis. Sen ligger också lagen i olika träningsfaser och så här i början av säsongen kan känslan i buggarna pendla nåt oerhört från match till match.

Kanske är det allt det här som gör att det inte har kuggat i för Luleå Hockey. 

Det har varit slarvigt passningsspel vilket har medfört att de inte alls har fått med sig fart i anfallen. Det i sin tur har gjort att man inte har kunnat spela sig genom mittzon utan det har istället blivit att man har fått kasta ner pucken i anfallszon utan att ha fart på grejerna.

En dump kan som bekant vara konstruktiv, antingen så kan en sån lätta på trycket, få till ett efterlängtat byte eller så kan den också göra att man snabbt tar sig in i motståndarens zon och där får greppet.

Men det är ju bara om man vill göra det. Annars är det i princip som att ge bort puckinnehavet och ge bort initiativet till laget man möter.

Så kanske är det bara i passningskvaliteten som skon klämmer. Får man ett flow i det får man fart, bra tajming, snabba omställningar, ett snabbt inspel i anfallszon och väl där ett puckövertag och kontroll på spelet.

Av bara farten kommer i såna fall det andra - som tryck mot mål, effektiviten i avsluten och ett rörligare och mer svårläst powerplay-spel.

Om Luleå Hockey har det här i sig bör vi börja få svar på i inledningen av serien. Fortsätter det då att hacka, då kan man börja rada upp frågetecken kring Luleås säsong.

Eller, det finns ju några frågetecken redan. Men än så länge är det väl inte direkt några oroliga sådana, om man säger så.

För försäsong är som bekant försäsong och det är när det börjar hetta till och när lagen släpper lite - eller åtminstone förändrar - på träningen som svaren börjar komma.

Sen ska ju även det där med att hitta den berömda kemin vägas in. Det krävs oftast en höst för att man ska börja hitta det man söker.

Men man får inte leta för länge, för det har man inte råd med i en sån bra liga som SHL.

***

Kedjorna då? Om vi förutsätter att "Lassi" står premiären och att Melart, Jaros - Mikkelson, Todd - Sandström, Schira är de tre backparen så landar vi på det i anfallsväg.

Jacob Lagacé har gjort en urstark försäsong och Isac Lundeström har varit lysande. Lagacé kommer så klart att ha en plats i premiärtruppen, men blir det som andracenter eller som ytter i nån konstellation?

Jag tippar att han blir kvar där med Johan Harju och Julius Junttila.

Lundeström då? 16-åringen har som sagt imponerat och bör vara en av 13 forwards som finns med mot Linköping. Det är väl till och med så att han borde ha en plats på fyra kedjor och få fortsatt förtroende i powerplay efter hans två senaste insatser - men visst kan det bli så att han får inleda som extraforward och matchas in lite här och var.

I hans fall är det ju viktigt att ledningen hittar en bra resa för honom den här säsongen. Om det är att starta 52 matcher eller att successivt växa in i SHL är inte jag rätt person att svara på eftersom jag varken ser eller pratar med honom dagligen.

Det finns inga facit eller generella regler för vad som är bäst för en 16-åring utan det där är så individuellt som det bara kan bli.

***

Luleå Hockey/MSSK har ju redan gjort bort sin premiärhelg - och det blev en minst sagt stabil sådan. 4-0-seger mot Leksand på bortais i lördags, 7-0-vinst mot SDE i Stockholm i går och varsin nolla för Maria Omberg och Anna Amholt samtidigt som de som ska producera fick producera.

Den starten viftar man inte bort och med tanke på att de får leva med ett stort favorittryck och får vara det där laget alla vill slå så var det nog viktigt.

Nu fick de ett sånt där berömt kvitto på var de står och nu kan de få arbetsro till att fortsätta utveckla sitt spel.

 

// Stålis

 

Hur kommer kedjorna bli?

SHL Det börjar närma sig SHL-premiären. Ett tydligt tecken på det var när Tim Kennedy satte ner fötterna på Luleå Airport och begav sig till Coop Norrbotten Arena för att genomföra sin första träning med sina nya lagkamrater.

Han tog plats mellan Petter Emanuelsson och Bill Sweatt (Kael Mouillierat står fortsatt på skadelistan) och dagen handlade väl egentligen bara om att få känna på sin nya hemmais och bekanta sig med de nya kompisarna.

På torsdag CHL-spelar Luleå Hockey mot Berlin och på lördag genrepar man mot Modo i LF Arena - sen är det inga fler test innan Linköping står för motståndet i SHL-starten.

Kennedy kommer förmodligen lira båda de här matcherna och få lite värdefullt matchtempo samtidigt som han lär känna sin nya omgivning lite mer.

Men vad blir då omgivningen?

Innan säsongen drog igång var jag rätt säker på att Jacob Lagacé skulle kliva ut som ytterforward och lira i en tredjelina, nu är jag betydligt mer osäker på det.

Anledningen: Lagacé har sett riktigt bra ut i centerpositionen och hans kedja med Johan Harju och Julius Junttila har hittat den där kemin.

Därför ska det bli intressant att se hur Luleåtränarna gör. I första har ju Sweatt, Mouillierat och Emanuelsson lirat och ska någon ut därifrån eller från andrakedjan så blir det till en plats i tredjelinan.

Å andra sidan: Stökar man om lite grann kan man få en del produktion även därifrån och med fjärdekedjan - som var den jämnaste i fjol och som har sett stabil ut under försäsongen - så kan man ha fyra kedjor som kan leverera, förutsatt att fjärdeenheten hittar en väg till att få utdelning på jobbet och de där chanserna som man skapar.

En spännande tid väntar och redan på torsdag spelar Luleå Hockey en match som man måste vinna för att ha chansen att ta sig vidare från CHL-gruppspelet.

Tipset är dock att vi får vänta fram till premiärveckan innan vi kan börja se hur ledarstaben har tänkt att formera styrkorna när SHL drar igång.

 

// Stålis

Luleå x2

DM På lördag får ju LF Arena i Piteå finbesök när Luleå Hockey spelar sitt genrep mot Modo i hallen. Men den här säsongen blir det ju faktiskt dubbla Luleå Hockey-besök i staden.

Anledningen? Piteå Hockey vann helgens DM-poolspel och får i februari möta Luleå Hockey i DM-final.

Då är det LF Arena som är spelplats, då inleder Piteå med en 6-0-ledning och då - precis som man tycker att det borde kunna bli på lördag - lär det vara välfyllda läktare.

Det var ju dock inte särskilt långt borta att Luleå hade fått ta bussen upp till Kiruna istället. I poolfinalen hade Kiruna AIF greppet ända till tolv sekunder återstod.

Då kvitterade Piteå och sen avgjorde hockeyettanlaget i sudden.

Om Kiruna AIF hade lagt den matchen på Matojärvi låter jag vara osagt, men de hade i alla fall fått starta i en 9-0-ledning - och lägger jag ihop Matojärvi, 9-0 och en smällkall februaridag så tror jag att Luleå Hockey hade fått jobba hårt för att hinna ikapp.

Annars blev det ju ett häftigt DM med många rafflande matcher. Boden (lagen från division II startade med två bonusmål mot lagen från hockeyettan), inledde med att slå Kalix i sudden, Kiruna AIF följde upp med att besegra Kiruna IF - och sen rullade det på i grupp A.

Inför den avslutande gruppspelsmatchen hade Kiruna AIF greppet, de hade till och med råd att förlora med två mål mot Kalix och ändå hålla tvåan Kiruna IF bakom sig.

Det lyckades man med - och man vann dessutom med 4-2.

I grupp B kom avgörandet i den fjärde av sex matcher - men det saknades definitivt inte dramatik.

Asplöven och Piteå spelade 1-1 under ordinarie tid, sen knep Piteå segern i sudden och vann gruppen en poäng före Haparandalaget.

Sen kom den där rysarfinalen som tog Piteå till den stora finalen mot Luleå Hockey.

Summa summarum 1: Det känns som att DM återigen är i länet för att stanna. Däremot kan man säkert se över spelschemat, det hade ju inte varit dumt att inleda med matcher redan fredag kväll för att få ett luftigare schema.

Summa summarum 2: Det känns svårt att veta hur lagen i hockeyettan står sig mot varandra. Att Piteå och Asplöven är rätt jämna och kommer finnas med i grundserietoppen tar jag för givet, men kan Kiruna IF och Kalix utmana? Kanske. Dessutom är det som bekant fem platser till allettan att slåss om den här säsongen. 

Summa summarum 3: Kiruna AIF och Boden Hockey har väl redan innan försäsongen drog igång vuxit fram som två toppkandidater i division II. Efter helgen finns det väl ingen anledning att ändra åsikt och av resultaten att döma är det väl AIF som för tillfället sitter i förarsätet. Nu har jag inte direkt järnkoll på division II men AIF, Kiruna City, Överkalix, Boden och möjligtvis Brooklyn (jag är osäker på deras kvalitet, de kan ju vara tokbra också) borde kunna göra upp om de fyra platserna till alltvåan. 

Summa summarum 4: Luleå Hockey sitter i en knölig sits i CHL och måste till att börja med vinna mot Berlin på torsdag. Annars har ju spelet sett bättre ut senaste tiden. Andra halvan av träningsmatchen mot Skellefteå såg bra ut och det var stabilt i 40 minuter mot Saipa i går. Där borde matchen ha varit stängd, men istället krävs det först seger på hemmais och sen får Luleå hålla tummarna för att finländarna slår Berlin i gruppavslutningen. 

Summa summarum 5: Det skulle dock vara lite intressant att se hur Luleå Hockey tar sig an SHL utan den där CHL-ryggsäcken på ryggen. Europaspelet har ju hängt med långt in på säsongen de senaste åren och man har alltid haft det att falla tillbaka på. Utan CHL är en "livlina" borta och kanske kan det ge ett lyft i ligaspelet. Vad vet jag, jag tänker bara lite högt. Kanske skulle det ge negativ effekt. 

 

// Stålis

 

 

 

 

CHL - inte så dumt ändå

CHL Asplöven dubbelvärvar Tero Konttinen och hemvändade Johan Ceder. Det är bara att konstatera: Den nordligaste hockeyettan blir riktigt het i vinter och det blir ett jäkla slag om allettanplatserna, som lämpligt nog är fem till antalet denna säsong.

Asplöven tar sig dit, det kommer Sundsvall också att göra. Boka in Piteå också - och Östersund lär inte heller missa chansen.

Då är vi nere på en plats öppen. Kiruna? Tja, känns troligt. Örnsköldsvik? Varför inte. Kalix? Inte omöjligt.

Hur som helst blir det en spännande höst.

Men det var egentligen inte det jag tänkte ge mig in på. Istället har jag fastnat lite för CHL.

Rent generellt tycker jag att försäsongshockey är urtråkigt, åtminstone i jämförelse med när säsongen drar igång på allvar.

Alltså. Urtråkig försäsongshockey är ändå roligare än att byta däck på bilen eller gå ut och springa eller skotta snö.

Tja, ni fattar.

CHL har jag i princip gäspat åt tidigare, åtminstone inledningsvis - och återigen: Gäspning betyder inte gäspning som i städa eller laga mat, utan gäspning som "inte lika kul som när SHL gnuggar på".

Men när jag såg matchen mot Eisbären Berlin hemma i tv-soffan slog det mig: Turneringen är ju betydligt roligare än en träningsmatch mellan... Låt oss säga, Luleå Hockey-Kärpät.

Turneringen ger ändå känslor, turneringen ger ändå något att spela för och turneringen får lite, lite mer prestige i sig för varje år som går.

Summa summarum: Jag tar då CHL alla dagar i veckan före en försäsongsmatch av träningsfajtkaraktär.

Dessutom kan det ju bli lite nerv den här hösten. Förlusten mot Berlin gör att Luleå Hockey sitter i ett lite trångt läge och man är beroende av att vinna sina två hemmamatcher.

För till Villmanstrand åker man inte och plockar tre enkla poäng.

Dessutom har Luleå, tack vare sitt fina Europafacit genom åren, blivit ett sånt där lag som alla vill slå.

Det gör att gruppspelet faktiskt kan bli en liten rysare, även om jag nu tror att Luleå vinner sina två matcher i hemmaborgen.

Det lär räcka för att avancera till slutspel.

 

// Stålis

 

 

Jimmy Stålnacke bloggar om hockey i allmänhet och lokala lag i synnerhet.


Fakta om Jimmy 
Född:1981 
Bor: Luleå 
Yrke: Journalist, men verkar få leva med titeln "bloggare". 
Barndomsidol: Steve Larmer
Kontakt: jimmy.stalnacke@nsd.se 


Följ Hockeysnack via RSS: http://www.nsd.se/hockeysnack/rss

  • Twitter