Jimmy Stålnacke

Hockeysnack

I Luleå lär det inte bli några förändringar

Elitserien Anders Forsberg var gårdagens snackis och han är så även i dag. Nu sipprar det ut uppgifter om att han hade börjat försöka locka med sig spelare från Skellefteå till hans nya klubb Modo (MrMadhawk avslöjade hans nya jobb förra veckan och det lär stämma) och att det var anledningen till att han fick foten.

 

Om det stämmer eller inte lägger jag ingen större vikt vid utan det som har hänt har hänt och vad som är sant låter jag andra gräva i.

Däremot kan vi titta lite på hur Luleå Hockeys situation ser ut på ledarsidan.

Där har ju Jonas Rönnqvist, Daniel Henriksson och Roger Åkerström kontrakt även nästa säsong och det är bara Thomas "Bulan" Berglund som har ett utgående avtal.

Jag pratade lite med "Bulan" om det där i går och då sa han så här:

 

- Vi pratar och vi har långt gångna förhandlingar. Så jag tror det kommer lösa sig.

 

När tror du att det blir klart?

 

- Det vet jag inte. Vi hoppas väl kunna göra klart inom kort.

 

Vad det är som drar ut på tiden vill varken han eller "Osten" säga något om (såklart, en förhandling vill man ju helst inte sköta i media) men som det verkar kommer de att hitta en lösning och därmed blir också ledarsidan intakt.

En skön trygghet att ha - och även om det blir succé eller inte i slutspelet tycker jag det är den bästa lösningen för Luleå Hockey.

 

// Stålis

 

 

 

 

Sökes: En toppkedja

SHL Jag antar att Luleå Hockey är betydligt mer aktiv på spelarmarknaden än vad jag är i denna blogg - och det bekräftas väl inte annat av dagens tre värvningar.

Viktor Amnér, Gustav Rydahl och Andreas Falk. Tre olika spelartyper som på många sätt har hunnit olika långt i karriären och tagit annorlunda vägar till Luleå Hockey.

Amnér var succéback i allsvenskan men hade det tyngre i kvalet mot Modo, Rydahl har vunnit SM-guld i Växjö men inte fått någon större roll och Falk har varit etablerad på hög nivå i många, många år.

Tre intressanta värvningar på sitt sätt. Kan Amnérs högriskspel fungera i SHL? Kan Rydahl växa med uppgiften? Är Falk lika bra som han var när han vann SM-guld med HV71 och spelade landskamper med Tre Kronor?

Det återstår att se - men det som kan konstateras är att ingen ur den här trion ska bära Luleå Hockeys offensiv från augusti till april.

De pusselbitarna återstår ännu - och känslan är väl också att ett backpar till ska plockas in.

Jag försöker mig här nedan mig på att placera in spelarna ungefär där man kan förvänta sig att de ska vara i lagbygget.

Målvakterna

Lassinantti etta, Gustavsson kommer säkert vara med och sätta press på "Lassi" och Masiello, som är en riktigt bra målvakt men som har hamnat i skuggan av Gustavsson, kan få en lugn, fin och bra resa i sin jakt på att bli en SHL-målvakt.

Backarna

Mikkelsson och Schira - Jaros och Melart. Redan nu finns det två par som spelade ihop redan i fjol. Amnér ser sig som en joker medan Själin och Nässén måste få fortsätta utvecklas i lugn och ro men de måste också få känna på hetluften en del - för som bekant är det matcherna som är mest utvecklande.

Frågan då: Blir det en eller två etablerade backar som ska in? Hur blir det med Janne Sandström? Hur blir det med ungdomarnas speltid om två säkra kort ännu ska in i truppen? Går man för guld bör väl ännu en stark duo skrivas in, men det kan ju påverka talangernas resa mot SHL-erfarenhet. Tipset är ändå att det landar på två innan augusti.

Anfallarna

Harju, Junttila, Sweatt, Falk, Hedman och Lagacé kan ju på olika sätt användas i en topp två-kedja - men när jag skummar igenom forwardsbesättningen hittar jag framförallt två luckor - och båda i förstakedjan.

En riktigt vass center och en vass ytter bör hämtas in och ska jag bli ännu utförligare i produktbeskrivningen så skulle jag vilja se en högerskjutande forward som har ett vasst och rappt skott och näsa för det där målet.

Här väcker numerären också lite frågor: Blir det två eller tre till som ska in i truppen? Med talangerna är man nu tolv anfallare och ska man kunna slussa in dessa i SHL så får man inte vara för många som ska slåss om speltiden. 

Tipset är ändå att tre spelare till värvas in och att man kommer jobba hårt för att just hitta en spetsig förstacenter och en poängspetsig ytter - och sen blir det ytterligare nån.

Summa summarum

En eller två backar, två eller tre forwards - det är typ "bara" det som återstår. Men det är inte så bara, verkligen inte - utan återigen så är det - bortsett från målvaktssidan - nyckelpositionerna som ska fyllas.

Det är också de som är svårast att jobba in, det är också de som kommer att spela en stor roll i den där jakten på guldet.

Basen till kakan är på plats nu. Nu gäller det för "Osten" att bara köpa saffran - och det är inte så bara det.

 

// Stålis

 

 

 

 

 

Luleå Hockey-kollen

SHL Jahaja, det har gått några dagar sen som Frölunda skickade Luleå Hockey på sommarlov - och det kan ju konstateras att det återigen kommer att bli en rejäl rotation i truppen.

Då måste ju jag ge min sin på vad som händer och vad som bör ske framöver för att Luleå ska kunna vara med och slåss om guldet nästa säsong.

Målvakter

Joel Lassinantti

Filip Gustavsson

Oscar Masiello

Kommentar

Spikad och klar, inget att orda om. 

Backar

Christian Jaros

Brendan Mikkelson

Chraig Schira

Pontus Själin

Uppges vara klar

Viktor Amnér, Leksand

Lämnar

Jonathan Sigalet

Utan kontrakt

Ilari Melart

Jan Sandström

Kommentar

Jag tror att både Ilari Melart och Jan Sandström kommer att bli kvar. Det är känslan i alla fall och blir det så är det inte så mycket som ska värvas in.

En eller två backar, om man bortser från Amnér, lär plockas in - och skulle jag vara sportchef hade jag gått rätt hårt på spelskickliga pjäser som har en utmärkande kvalitet i framförallt powerplay-spelet och i speluppbyggnaden. Luleå måste helt enkelt bli skickligare från egen zon, Luleå måste helt enkelt få en back som kan hota i numerärt överläge - en Tim Heed-typ, precis som jag skrev inför den här säsongen.

Det är fakta. Åtminstone i min bok.

Forwards

Victor Ekarv

Karl Fabricius

Johan Forsberg

Johan Harju

Anton Hedman

Jacob Lagacé

Christopher Mastomäki

Bill Sweatt

Uppges vara klar

Gustav Rydahl, Växjö

Lämnar

Peter Cehlárik

Jonathan Granström

Emil Sylvegård

Jacob Micflikier

Lucas Wallmark

Utan kontrakt

Lennart Petrell

Toni Rajala

Kommentar

Här måste Luleå Hockey fundera över vad man ska vara för typ av lag - och sen måste man värva därefter. Vill man vara tunga, fysiska och tuffa så behöver man ersätta Granström, Sylvegård (Rydahl lär var hans ersättare) och kanske då även Petrell med muskler.

Vill man inte vara det, då måste man börja jaga finess, skicklighet, en produktiv ledande center och en högerskytt som kan stå och damma direktskott i powerplay.

Ska man fortsätta efter samma spelidé, vilket jag nästan förutsätter att man kommer att göra, finns det ingen plats åt Toni Rajala i lagbygget. Om man däremot ser till så att det finns en bra roll till honom, putsar lite i systemet och får till en bra deal för klubben är jag nästan inne på att man bör försöka förlänga.

En Rajala i sina bästa stunder är en toppspelare i den här ligan, en Rajala med klubbkontinuitet och en bra roll kan bli det oftare än att han bara blixtrar till då och då.

Dessutom skulle ju finländaren ge lite mer truppkontinuitet i en tid där Luleå tvingas/väljer att byta ut viktiga brickor varje vår.

I övrigt då? Tja, Micflikier måste ersättas med en toppspelare - likaså Wallmark. Dessutom bör man väl få in någon spetsspelare till - och egentligen är det samma läge nu som för ett år sen: En ledande center och en bra högerskytt skulle tillföra en hel del, så är det bara.

Tränare

Lämnar

Joakim Fagervall

Utan kontrakt

Stefan Nilsson

Anders Burström

Kommentar

Jag blir väl mer och mer säker på att tränartrion nästa säsong kommer att heta Nilsson, Nilsson och Burström. "Skuggan" tar huvudansvaret och Petter Nilsson kommer in som assisterande och Burström jobbar vidare, om han inte återgår till ett civilt arbete, som tredjelänk.

Jag kan som inte tänka mig något annat än den här lösningen, och om den är rätt får jag helt enkelt vänta med att analysera.

Dels ska det ju bli så här, sen ska det ju också spelas matcher och visas resultat innan man bedömer.

 

// Stålis

 

Frölunda vs Luleå

SM-slutspelet Det är lätt att virra bort sig rejält under såna här långhelger men är jag inte ute på Johan Forsbergs landsvägscykel och cyklar så är det måndag nu.

Det innebär att det ska hinna bli tisdag, onsdag, torsdag, fredag och lördag klockan 15 innan pucken släpps i Scandinavium i den första SM-semifinalen.

Frölunda kom tvåa i serien, Luleå kom fyra och det var 8-4 i poäng till göteborgarna i grundserien samtidigt som laget skickade ut norrbottningarna ur CHL.

Men hur står sig egentligen de här lagen mot varandra om man bryter ner det lagdel för lagdel och slutspelsdetalj för slutspelsdetalj. 

Det ska jag såklart ge mitt svar på. Nån kanske håller med, många lär inte göra det - men lista och betyg är efter tycke och smak.

Målvakter

Lars Johansson 🌹🌹🌹🌹🌹

Joel Lassinantti 🌹🌹🌹🌹🌹

Joel Lassinantti slog igenom i fjol - Lars Johansson har gjort det med dunder och brak den här säsongen. Frölundakeepern har inte bara skickat Johan Gustafsson till båsdörren, utan han har också varit bäst i ligan sett över hela vintern

Sju nollor, 27 segrar på 33 matcher, 1,74 insläppta mål i snitt och 92,74 i räddningsprocent i grundserien har följts upp av ännu bättre siffror hittills i slutspelet.

Det här blir en ruggigt viktig match i matchen och "Lassi" har som bekant varit en gigant även den här säsongen, trots att han har haft en del strul med den där höften.

Backar

Frölunda 🌹🌹🌹🌹

Luleå 🌹🌹🌹🌹

Mikkelson och Schira har varit otroligt bra sen de parades ihop, Jaros och Melart likaså. Sandström och Sigalet? De gör stabila matcher i sömnen och de åker alltid hem från jobbet med ett godkänt betyg.

Om Luleås defensiv var svajig inledningsvis så har man nu ett betongförsvar - men det saknas en skicklig powerplay-back för att kunna kvittera ut toppbetyget.

Fälth, Tömmernäes, Fantenberg, Larsson, Nilsson och Bengtsson. Det kryllar av offensiv kompetens i Frölundas backuppsättning och många av de här är bra båda vägarna.

Men om Luleås frågetecken är den offensiva kompetensen så ställer jag mig här osäker till defensiven. Lauridsen och Persson är stora och tuffa, Nilsson är stenhård - men ändå...

Forwards

Frölunda 🌹🌹🌹🌹🌹

Luleå 🌹🌹🌹🌹

Johnson, Sundström, Lundqvist, Lasch, Lehkonen, Abbott... Listan på poängstarka och hala forwards kan göras lång och när de dessutom får understöd från spelskickliga backar så blir det ett ännu större hot.

Men när det kommer till det fysiska anfallsspelet så har Luleå en fördel. Många av norrbottningarnas forwards är verkligen jättejobbiga att möta och många blir bättre av att det är slutspel.

Dessutom finns det ju poängstarka lirare - men summan blir ändå ett plus extra till Frölunda. Åtminstone om man ska gå spelare för spelare.

Men hockey handlar ju om att få ihop helheten.

Tränare

Roger Rönnberg 🌹🌹🌹🌹

Joakim Fagervall 🌹🌹🌹🌹

En norrbottnisk duell där båda jagar det där efterlängtade SM-guldet. Det här kan bli en het matchen i matchen och det ska bli intressant att se vem som går vinnande ur det här.

Blir det Fagervall, som känns lugn och trygg men som kan brinna till när det behövs? Eller blir det Rönnberg, som kommer att elda på från sekund ett och som förmodligen kommer att hålla med i väldigt få domslut som går emot Frölunda?

Svaret får vi vänta på men det är två kompetenta huvudtränare som ska försöka leda sitt lag till SM-guld.

Slutspelskungarna

Artturi Lehkonen 🌹🌹🌹🌹

Lucas Wallmark 🌹🌹🌹🌹

Båda har fått sitt stora SHL-genombrott i vinter och i slutspelet har de lyft ytterligare. Två roliga spelare att titta på och den här säsongen har de varit minst sagt effektiva.

I slutspelet har de lett sitt lags offensiv, Lehkonen med 5+3 och Wallmark med 6+0.

Vem som fortfarande är slutspelskungen efter den här serien återstår att se, men räkna med att de kommer att bjuda på en del trollkonster.

Publiken

Frölunda 🌹🌹🌹🌹

Luleå 🌹🌹🌹🌹🌹

Jag såg Frölundas två kvartsfinaler i Frölundaborg på TV - och det var ett galet tryck. Men nu flyttar laget in i Scandinavium igen och då får göteborgarna kämpa för att bräcka norrbottningarnas hemmatryck.

Ett slutspelsladdat Coop Norrbotten Arena är inte att leka med och i kvartsfinal fem visade Luleåfansen vad som väntar här framöver.

Dessutom är ju det här en slutspelsserie som det ryker om redan innan den ens har börjat.

I vilket fall som helst så kommer det här bli en härlig publikfest med en fantastisk atmosfär och inramning - men det extra plusset hamnar på förhand i Norrbotten.

Nu är det upp till publiken i Scandinavium att försöka hämta tillbaka det.

Totalt

Frölunda 26

Luleå 26

Hur själva matchserien slutar? Det får jag återkomma till, men känslan inför är att den kommer vara precis så här jämn.

 

// Stålis

Fysik vs snabbhet

SM-slutspelet Ja, jag vet. Den här bloggen tuffar just nu på i samma fart som jag hade under mina sista år i karriären. Då hinner man ju också missa att avhandla galet många saker, som Luleå Hockey/MSSK:s historiska SM-guld, som Asplövens tunga kvalserie och Luleå Hockeys styrkebesked i kvartsfinalspelet.

Men när man väl kliver på tåget får man väl också ta det tåg som går just nu... Eller nu och nu, det börjar om en vecka och sen ska det tuffa på i allt mellan fyra till sju matcher.

Jag snackar givetvis om semifinalserien mellan Luleå Hockey och Frölunda.

Wow, det här kan bli något utöver det vanliga. Jag menar, de här lagen har stött på varandra så många gånger de två senaste säsongerna att de nästan hade kunnat bilda en egen liten liga.

Det kommer ryka om det här semifinalspelet - det är ett som är säkert.

Förutom rivaliten som har byggts upp de senaste åren så är det ju också två helt olika stilar som möts, och det tror jag kommer göra att lagen blir ännu argare på varandra.

Varför? Tja, Luleå kommer ju försöka stoppa Frölundas fart och skicklighet med fysik, trashtalk och allt sånt där som man kan göra för att få en motståndare att fundera på allt annat än fina förstapass och klapp-klapp-spel i anfallszon.

Jag såg en del av Frölundas matcher i kvartsfinalserien mot Djurgården och framförallt den tredje såg jag fullt ut.

Då försökte faktiskt Roger Rönnbergs lag matcha Djurgårdens fysik och det fixade de ändå rätt bra.

Så Frölunda kommer förmodligen inte att backa undan när Luleå börjar köra, Frölunda kommer nog förmodligen ändå att lita fullt ut på sitt eget spel.

Att fart och finess slår fysik och kraft.

Det gör den här serien så galet intressant: Vilken stil är den vägvinnande i en semifinal?

Jag kan inte svara på det, men det jag vet är att Luleå måste få ner farten och passningstempot på Frölunda. 

Får göteborgarna lira sitt spel fullt ut går det otroligt fort och man har så många skickliga och poängstarka forwards - och även offensivt skickliga backar - att det till slut börjar trilla in mål.

Sen får man inte heller ta allt för många onödiga utvisningar, för Frölundas powerplay kommer att bli tufft att stå emot i längden.

Hur jag ändå tror att det här slutar?

Tja, att det blir en sjunde avgörande match i Scandinavium torsdag 14 april.

Väl där vågar jag inte sia om hur det går.

 

// Stålis

Nu ändras spelreglerna

SM-finalen Först och främst: Jennifer Wakefield är ruggigt bra och hennes avslut fram till 1-0 håller högsta, högsta klass. Det var Wakefield som var det stora hotet mot Luleå när Linköping vann den första finalen med 2-0.

Varje gång kanadensiskan var inne på isen tog regerande mästaren initiativet, åtminstone från period två och framåt.

Första 20 minuterna och bitvis i tredje visade dock Luleå Hockey/MSSK att man är ett lag som definitivt kan vinna guld - framförallt nu när spelreglerna ändras.

Jennifer Wakefield drar nu över till Kanada och ansluter till landslagets VM-uppladdning, något som NSD berättade i går och som LHC-tränaren Peter Frantz då inte ville bekräfta.

Det kommer såklart göra skillnad men jag är ändå inte övertygad om att Luleå kommer att plocka två raka vinster och spela hem det historiska guldet.

Anledningarna: Målvakten Florence Schelling och Linköpings förvarsspel.

Schelling är en toppmålvakt och Luleå hade svårt att forcera hemmalagets försvarsmur - och det där går ju hand i hand: Norrbottningarna tvingades till avslut i dåliga lägen och då växer en redan bra målvakt ytterligare.

Här måste Luleå hitta ett motdrag. De måste hitta ett sätt att ta sig in på mål, de måste börja skapa kaos och de måste sätta Florence Schelling under större press.

Fixar man det tror jag det blir vita jeans i Stadsparken på söndag - annars lär en spelare som Denise Altmann ta den offensiva hjälterollen och spela hem Linköpings tredje raka buckla.

Dramat går vidare och Luleå kan ändå ta med sig en del från den här matchen, som att man pressade Linköping rejält när man spelade som man vill spela.

Sen har man också Maria Omberg som sista utpost, det krävdes ett drömskott av Wakefield och en tappad dragning av Altmann för att överlista henne under onsdagskvällen.

På lördag kommer det förmodligen att krävas ännu mer än så - och då finns inte heller kanadensiskans bössa att tillgå.

 

// Stålis

Jimmy Stålnacke bloggar om hockey i allmänhet och lokala lag i synnerhet.


Fakta om Jimmy 
Född:1981 
Bor: Luleå 
Yrke: Journalist, men verkar få leva med titeln "bloggare". 
Barndomsidol: Steve Larmer
Kontakt: jimmy.stalnacke@nsd.se 


Följ Hockeysnack via RSS: http://www.nsd.se/hockeysnack/rss

  • Twitter