Jimmy Stålnacke

Hockeysnack

I Luleå lär det inte bli några förändringar

Elitserien Anders Forsberg var gårdagens snackis och han är så även i dag. Nu sipprar det ut uppgifter om att han hade börjat försöka locka med sig spelare från Skellefteå till hans nya klubb Modo (MrMadhawk avslöjade hans nya jobb förra veckan och det lär stämma) och att det var anledningen till att han fick foten.

 

Om det stämmer eller inte lägger jag ingen större vikt vid utan det som har hänt har hänt och vad som är sant låter jag andra gräva i.

Däremot kan vi titta lite på hur Luleå Hockeys situation ser ut på ledarsidan.

Där har ju Jonas Rönnqvist, Daniel Henriksson och Roger Åkerström kontrakt även nästa säsong och det är bara Thomas "Bulan" Berglund som har ett utgående avtal.

Jag pratade lite med "Bulan" om det där i går och då sa han så här:

 

- Vi pratar och vi har långt gångna förhandlingar. Så jag tror det kommer lösa sig.

 

När tror du att det blir klart?

 

- Det vet jag inte. Vi hoppas väl kunna göra klart inom kort.

 

Vad det är som drar ut på tiden vill varken han eller "Osten" säga något om (såklart, en förhandling vill man ju helst inte sköta i media) men som det verkar kommer de att hitta en lösning och därmed blir också ledarsidan intakt.

En skön trygghet att ha - och även om det blir succé eller inte i slutspelet tycker jag det är den bästa lösningen för Luleå Hockey.

 

// Stålis

 

 

 

 

CHL - inte så dumt ändå

CHL Asplöven dubbelvärvar Tero Konttinen och hemvändade Johan Ceder. Det är bara att konstatera: Den nordligaste hockeyettan blir riktigt het i vinter och det blir ett jäkla slag om allettanplatserna, som lämpligt nog är fem till antalet denna säsong.

Asplöven tar sig dit, det kommer Sundsvall också att göra. Boka in Piteå också - och Östersund lär inte heller missa chansen.

Då är vi nere på en plats öppen. Kiruna? Tja, känns troligt. Örnsköldsvik? Varför inte. Kalix? Inte omöjligt.

Hur som helst blir det en spännande höst.

Men det var egentligen inte det jag tänkte ge mig in på. Istället har jag fastnat lite för CHL.

Rent generellt tycker jag att försäsongshockey är urtråkigt, åtminstone i jämförelse med när säsongen drar igång på allvar.

Alltså. Urtråkig försäsongshockey är ändå roligare än att byta däck på bilen eller gå ut och springa eller skotta snö.

Tja, ni fattar.

CHL har jag i princip gäspat åt tidigare, åtminstone inledningsvis - och återigen: Gäspning betyder inte gäspning som i städa eller laga mat, utan gäspning som "inte lika kul som när SHL gnuggar på".

Men när jag såg matchen mot Eisbären Berlin hemma i tv-soffan slog det mig: Turneringen är ju betydligt roligare än en träningsmatch mellan... Låt oss säga, Luleå Hockey-Kärpät.

Turneringen ger ändå känslor, turneringen ger ändå något att spela för och turneringen får lite, lite mer prestige i sig för varje år som går.

Summa summarum: Jag tar då CHL alla dagar i veckan före en försäsongsmatch av träningsfajtkaraktär.

Dessutom kan det ju bli lite nerv den här hösten. Förlusten mot Berlin gör att Luleå Hockey sitter i ett lite trångt läge och man är beroende av att vinna sina två hemmamatcher.

För till Villmanstrand åker man inte och plockar tre enkla poäng.

Dessutom har Luleå, tack vare sitt fina Europafacit genom åren, blivit ett sånt där lag som alla vill slå.

Det gör att gruppspelet faktiskt kan bli en liten rysare, även om jag nu tror att Luleå vinner sina två matcher i hemmaborgen.

Det lär räcka för att avancera till slutspel.

 

// Stålis

 

 

Pappersanalysen

SHL/CHL "Vi får väl se var det landar. Det jag i alla fall vågar slå fast är att Luleå Hockey kommer att hitta potentiell spets. Sen vem eller vilka det blir återstår att se". Så avslutade jag mitt blogginlägg 8 juni och några dagar senare klev jag ut från redaktionen för att hänga med dottern 24/7 i åtta veckor.

Det var två fantastiska månader och jag lyckades också koppla bort mig hyfsat från flödet under ledigheten - men helt off har jag inte varit.

Däremot trodde jag ett tag att Luleå Hockey-läget skulle vara liknande när jag satte mig bakom tangenterna igen.

Då kom Kael Mouillierat och Tim Kennedy på ett bräde och hux flux så fick centerbesättningen både bredd och potentiell spets. 

För det är väl exakt det den här duon är: Potentiell spets. Killarna är inte direkt välkända varken för mig eller SHL-publiken och det är bara Kennedy som har erfarenhet av europeisk hockey.

Men på det där berömda pappret ser spelarna spännande ut och vi får vänta och se vad de kan leverera.

Jag personligen såg inte många sekunder av Luleå Hockeys två första träningsmatcher och har således inte heller nån större koll på hur Mouillierat har sett ut hittills (Kennedy ansluter ju som bekant senare).

Det spelar egentligen inte heller någon större roll. För försäsong är försäsong och vad spelare levererar där stämmer inte alltid överens med hur det blir när det drar igång på allvar.

"Det finns många försäsongs-Gretzky", sa en lagkamrat till mig en gång i tiden. Det sammanfattar den här tiden fram till seriestart på ett ganska bra sätt - men visst borde man börja kunna se lite intentioner när CHL drar igång på fredag.

Åtminstone när gruppspelet sen vänder (Luleå möter Berlin borta på fredag och Saipa hemma på tisdag) i början av september.

Vad jag känner kring Luleå pappersmässigt just nu? Tja, jag skulle nog hamra ner dem typ femma om jag var tvingad att lämna mitt SHL-tips i dag.

Plusvarianter är en breddare centersida än i fjol och en spelskickligare backuppsättning. När det gäller frågetecken får man väl ändå framhålla vilken klass den ledande centerduon håller och avsaknaden av en riktigt etablerad PP-back och en renodlad rajtarsnajper bland ytterforwards.

Men frågetecken är till för att rätas ut och faller allt väl ut kan Luleå mycket väl sluta högre upp.

Skellefteå, Frölunda, Växjö och Linköping får dock i dagsläget bära favoritskapet när det gäller topp fyra. Sen vill nog "Bulans" Brynäs vara med i diskussionen - och han kan definitivt få ihop ett lag som ångar på bra i grundserien.

Den här säsongen har man ju spetsen.

Övriga tankar just nu? Leksand och Karlskrona får svårt att undvika kval, Rögle kan nog - trots att man gjort en bra silly season - få svårt att ta sig till play in och HV71 och Färjestad kan inte direkt topptippas med det materialet man förfogar över just nu.

Djurgården har Hovet och kommer där plocka sina poäng, Örebro ser betydligt vassare ut än i fjol och Malmö har värvat bra och bör vara bra med i slaget om play in-platserna. 

Men det är ju en månad kvar till seriestart och mycket hinner ändras.

Framförallt ska det ju sen spelas om det också...

 

// Stålis

 

 

Vilka stjärnor kommer in?

SHL Luleå Hockey har som bekant - som jag ser det i alla fall - fortsatt två öppna forwardsplatser i truppen och dessa ska vara av hög kvalitet.

Vi snackar om en center och en ytter och ska det här laget kunna vara med och fajtas om SM-guldet bör den här duon ha några poäng på sin meritlista och ha egenskaper som gör att de kan leda en offensiv.

Ett intressant läge och i den här situationen är det också rätt spännande att försöka knäcka gåtan kring vilka spelare Luleå jagar.

Är det Andy Miele, Jeff Taffe, Derek Ryan eller kanske Juhamatti Aaltonen?

Svaret: Nej, nej, nej och nej. Åtminstone inte som det verkar, men det är en luddig bransch det här.

Kanske Linus Videll då? Han har ju varit på den där Luleå Hockey-tapeten tidigare, han har 4,5 säsonger med rätt skapligt med poäng i KHL i ryggsäcken och han har ännu inte sajnat något nytt kontrakt med någon klubb.

Jag slog honom en signal i dag för att kolla läget och höra om framtiden.

- Jag vet inte riktigt än. Jag har sagt nej till rätt många lag i KHL för att det inte är rätt ställe eller är för långt bort. Jag har varit lite mer kräsen i år, sa Linus Videll först.

Där och då kändes det väl som att SHL-dörren kanske står öppen.

Fast den känslan ändrades snabbt.

- Men det är ändå KHL som är huvudalternativet än så länge. Det är det jag siktar på och där jag vill ha något - men på rätt ställe. Vi får se hur det löser sig men jag har känt att jag kan vänta ett tag på det och se vad det blir för öppningar. Jag har inte haft någon panik och stress heller, sa Videll.

Sen tillade han:

- Sen kanske det inte kommer det man tycker är rätt öppning och då kanske man får vidga sina vyer lite och fundera på andra lösningar också. Men än så länge är jag inställd på att spela i KHL i alla fall.

Videll tror också att det kommer lösa sig och att han kommer att spela vidare i ligan.

- Jag är kanske 80 procent säker på att jag blir det. 

Europamarknaden smalnar ju av mer och mer, åtminstone bland de spelare som man kan se sitter på ett utgående kontrakt. Men det är ju inte hela sanningen, utan det finns ju också spelare som sitter med optioner och klausuler och där man tillsammans med klubben kommit överens om att scanna av läget runt om i hockeyvärlden.

Dessutom finns ju Nordamerika och framförallt då AHL. Där finns det ännu massvis med tänkbar spets och det skulle inte förvåna om Luleå hittar - eller har hittat - det de söker på andra sidan pölen.

Om det nu inte finns nån lösning på närmare håll. Exempelvis Niklas Olausson, Janne Pesonen - och flera andra, för oavsett om Europaspåret tunnas ut så finns det ju spelare kvar - har ännu inte gjort klart med något inför kommande säsong. 

Men vi får väl se var det landar. Det jag i alla fall vågar slå fast är att Luleå Hockey kommer att hitta potentiell spets.

Sen vem eller vilka det blir återstår att se. 

 

// Stålis

 

Ett oväntat drag

SHL Målvaktssidan är - på sätt och vis, Lassinantti kan ju ännu dra till NHL - stängd sedan länge. I och med dagens värvning av Daine Todd så kan vi nu också - på sätt och vis, marknaden är som bekant mobil nuförtiden -  damma igen backuppsättningen.

Så här är det: Jag hade väntat mig en profilstarkare lösning som sista pusselbit på backsidan. En Anssi Salmela, en Ryan Gunderson eller nån annan defensiv pjäs som har levererat bra med poäng på hög nivå under många år.

Kort och gott: Jag hade räknat med ett etablerat kort som definitivt kliver in och leder en powerplay-uppställning.

Nu blev det Daine Todd, som lämnade anfallslinjen och blev back i samma veva som han lämnade collegehockeyn och drog till Portland Pirates i AHL.

En snabb EP-scoutning gör ju att man kan konstatera att sifforna han har producerat inte är skyhöga men rapporterna under dagen skvallrar om att den här killen har potential. Han har bra blick, han har bra händer och han är rörlig på blålinjen och en vass skridskoåkare - och när han dessutom är högerskytt så finns det ju alla möjligheter att han nu, med en större roll och mer offensiv speltid, kan slå igenom och bli den där eleganten på blå som Luleå Hockey har saknat.

Men det är ett osäkert kort - och jag trodde att Luleå skulle göra ett tryggt val.

Å andra sidan: Det här är säkert ett prisvärt alternativ och det öppnar för att de två sista forwardsplatserna (en center och en ytter) kan kosta en del och att man där kan värva riktig, riktig spets.

Summa summarum: En spännande värvning som för mig är ett oskrivet blad när han kliver in i säsongen 2016/17 - och sånt är kul. Då får man verkligen skapa sig en egen bild av spelaren i fråga.

***

Luleå Hockeys backsida får ju nu rejäl kontinuitet. Daine Todd ersätter Jonathan Sigalet och Viktor Amnér ersätter Marcus Oskarsson. Ett offensivt uppsving - men också en lite osäkrare lösning.

Sigalet var ju säkerheten själv och kring Oskarsson visste man vad man skulle få, med Todd och Amnér har man ingen aning.

Det enda som på förhand kan sägas är att det blir en offensivare prägel och det är så klart rätt steg att ta.

Sen återstår det att se om det är tillräckligt.

***

En sak till som man bör väga in i Luleå Hockeys backuppsättning: Paren Mikkelson/Schira och Melart/Jaros startar ju denna säsong på en helt annan plattform än i fjol.

Då var Jaros i Asplöven, Melart var ett stort frågetecken och Mikkelson och Schira gjorde förvisso en bra försäsong men hade svårt att hitta rätt i SHL.

Under säsongen lossnade det och Mikkelson/Schira tog nog ändå hem den interna titeln som bästa backpar i grundserien och Melart/Jaros var vassast i slutspelet.

Sandström och Sigalet? De balanserade upp det där och gjorde ett stabilt jobb kväll efter kväll.

***

Som det känns nu kommer Luleå att inleda med de där två paren fortsatt ihop och sen får Sandström och Todd kampera tillsammans medan Amnér blir den där jokern som får växa i lugn och ro och som inte behöver känna att han ska leverera höga siffror direkt från start.

Det känns sunt - men ett frågetecken vill jag lyfta fram: Hur blir det för Själin och Nässén?

Hur ska den duon hitta speltid i den här backuppsättningen?

Ett alternativ är ju utlåning, ett annat är att man ser till att ge ungdomarna is och SHL-erfarenhet.

 

// Stålis

 

 

 

 

Premiäromgången

Hockeyettan Den nordligaste hockeyettan känns hetare än på många, många år och så här i en första anblick är känslan att Örnsköldsvik, Östersund, Sundsvall, Kiruna, Asplöven, Piteå och Kalix kommer slåss om allettanplatserna.

Om tre och en halv månad är det nedsläpp - och bloggen har kommit över det som kan, eller till och med ser ut, att kunna bli premiäromgången.

Brunflo-Sollefteå

Örnsköldsvik-Östersund

Teg-Sundsvall

Vännäs-Kiruna 

Asplöven-SK Lejon

Piteå-Kalix

Det här är alltså en preliminär premiäromgång och det preliminära datumet är söndag 18 september.

 

// Stålis

Jimmy Stålnacke bloggar om hockey i allmänhet och lokala lag i synnerhet.


Fakta om Jimmy 
Född:1981 
Bor: Luleå 
Yrke: Journalist, men verkar få leva med titeln "bloggare". 
Barndomsidol: Steve Larmer
Kontakt: jimmy.stalnacke@nsd.se 


Följ Hockeysnack via RSS: http://www.nsd.se/hockeysnack/rss

  • Twitter