Jimmy Stålnacke

Hockeysnack

I Luleå lär det inte bli några förändringar

Elitserien Anders Forsberg var gårdagens snackis och han är så även i dag. Nu sipprar det ut uppgifter om att han hade börjat försöka locka med sig spelare från Skellefteå till hans nya klubb Modo (MrMadhawk avslöjade hans nya jobb förra veckan och det lär stämma) och att det var anledningen till att han fick foten.

 

Om det stämmer eller inte lägger jag ingen större vikt vid utan det som har hänt har hänt och vad som är sant låter jag andra gräva i.

Däremot kan vi titta lite på hur Luleå Hockeys situation ser ut på ledarsidan.

Där har ju Jonas Rönnqvist, Daniel Henriksson och Roger Åkerström kontrakt även nästa säsong och det är bara Thomas "Bulan" Berglund som har ett utgående avtal.

Jag pratade lite med "Bulan" om det där i går och då sa han så här:

 

- Vi pratar och vi har långt gångna förhandlingar. Så jag tror det kommer lösa sig.

 

När tror du att det blir klart?

 

- Det vet jag inte. Vi hoppas väl kunna göra klart inom kort.

 

Vad det är som drar ut på tiden vill varken han eller "Osten" säga något om (såklart, en förhandling vill man ju helst inte sköta i media) men som det verkar kommer de att hitta en lösning och därmed blir också ledarsidan intakt.

En skön trygghet att ha - och även om det blir succé eller inte i slutspelet tycker jag det är den bästa lösningen för Luleå Hockey.

 

// Stålis

 

 

 

 

Vilka stjärnor kommer in?

SHL Luleå Hockey har som bekant - som jag ser det i alla fall - fortsatt två öppna forwardsplatser i truppen och dessa ska vara av hög kvalitet.

Vi snackar om en center och en ytter och ska det här laget kunna vara med och fajtas om SM-guldet bör den här duon ha några poäng på sin meritlista och ha egenskaper som gör att de kan leda en offensiv.

Ett intressant läge och i den här situationen är det också rätt spännande att försöka knäcka gåtan kring vilka spelare Luleå jagar.

Är det Andy Miele, Jeff Taffe, Derek Ryan eller kanske Juhamatti Aaltonen?

Svaret: Nej, nej, nej och nej. Åtminstone inte som det verkar, men det är en luddig bransch det här.

Kanske Linus Videll då? Han har ju varit på den där Luleå Hockey-tapeten tidigare, han har 4,5 säsonger med rätt skapligt med poäng i KHL i ryggsäcken och han har ännu inte sajnat något nytt kontrakt med någon klubb.

Jag slog honom en signal i dag för att kolla läget och höra om framtiden.

- Jag vet inte riktigt än. Jag har sagt nej till rätt många lag i KHL för att det inte är rätt ställe eller är för långt bort. Jag har varit lite mer kräsen i år, sa Linus Videll först.

Där och då kändes det väl som att SHL-dörren kanske står öppen.

Fast den känslan ändrades snabbt.

- Men det är ändå KHL som är huvudalternativet än så länge. Det är det jag siktar på och där jag vill ha något - men på rätt ställe. Vi får se hur det löser sig men jag har känt att jag kan vänta ett tag på det och se vad det blir för öppningar. Jag har inte haft någon panik och stress heller, sa Videll.

Sen tillade han:

- Sen kanske det inte kommer det man tycker är rätt öppning och då kanske man får vidga sina vyer lite och fundera på andra lösningar också. Men än så länge är jag inställd på att spela i KHL i alla fall.

Videll tror också att det kommer lösa sig och att han kommer att spela vidare i ligan.

- Jag är kanske 80 procent säker på att jag blir det. 

Europamarknaden smalnar ju av mer och mer, åtminstone bland de spelare som man kan se sitter på ett utgående kontrakt. Men det är ju inte hela sanningen, utan det finns ju också spelare som sitter med optioner och klausuler och där man tillsammans med klubben kommit överens om att scanna av läget runt om i hockeyvärlden.

Dessutom finns ju Nordamerika och framförallt då AHL. Där finns det ännu massvis med tänkbar spets och det skulle inte förvåna om Luleå hittar - eller har hittat - det de söker på andra sidan pölen.

Om det nu inte finns nån lösning på närmare håll. Exempelvis Niklas Olausson, Janne Pesonen - och flera andra, för oavsett om Europaspåret tunnas ut så finns det ju spelare kvar - har ännu inte gjort klart med något inför kommande säsong. 

Men vi får väl se var det landar. Det jag i alla fall vågar slå fast är att Luleå Hockey kommer att hitta potentiell spets.

Sen vem eller vilka det blir återstår att se. 

 

// Stålis

 

Ett oväntat drag

SHL Målvaktssidan är - på sätt och vis, Lassinantti kan ju ännu dra till NHL - stängd sedan länge. I och med dagens värvning av Daine Todd så kan vi nu också - på sätt och vis, marknaden är som bekant mobil nuförtiden -  damma igen backuppsättningen.

Så här är det: Jag hade väntat mig en profilstarkare lösning som sista pusselbit på backsidan. En Anssi Salmela, en Ryan Gunderson eller nån annan defensiv pjäs som har levererat bra med poäng på hög nivå under många år.

Kort och gott: Jag hade räknat med ett etablerat kort som definitivt kliver in och leder en powerplay-uppställning.

Nu blev det Daine Todd, som lämnade anfallslinjen och blev back i samma veva som han lämnade collegehockeyn och drog till Portland Pirates i AHL.

En snabb EP-scoutning gör ju att man kan konstatera att sifforna han har producerat inte är skyhöga men rapporterna under dagen skvallrar om att den här killen har potential. Han har bra blick, han har bra händer och han är rörlig på blålinjen och en vass skridskoåkare - och när han dessutom är högerskytt så finns det ju alla möjligheter att han nu, med en större roll och mer offensiv speltid, kan slå igenom och bli den där eleganten på blå som Luleå Hockey har saknat.

Men det är ett osäkert kort - och jag trodde att Luleå skulle göra ett tryggt val.

Å andra sidan: Det här är säkert ett prisvärt alternativ och det öppnar för att de två sista forwardsplatserna (en center och en ytter) kan kosta en del och att man där kan värva riktig, riktig spets.

Summa summarum: En spännande värvning som för mig är ett oskrivet blad när han kliver in i säsongen 2016/17 - och sånt är kul. Då får man verkligen skapa sig en egen bild av spelaren i fråga.

***

Luleå Hockeys backsida får ju nu rejäl kontinuitet. Daine Todd ersätter Jonathan Sigalet och Viktor Amnér ersätter Marcus Oskarsson. Ett offensivt uppsving - men också en lite osäkrare lösning.

Sigalet var ju säkerheten själv och kring Oskarsson visste man vad man skulle få, med Todd och Amnér har man ingen aning.

Det enda som på förhand kan sägas är att det blir en offensivare prägel och det är så klart rätt steg att ta.

Sen återstår det att se om det är tillräckligt.

***

En sak till som man bör väga in i Luleå Hockeys backuppsättning: Paren Mikkelson/Schira och Melart/Jaros startar ju denna säsong på en helt annan plattform än i fjol.

Då var Jaros i Asplöven, Melart var ett stort frågetecken och Mikkelson och Schira gjorde förvisso en bra försäsong men hade svårt att hitta rätt i SHL.

Under säsongen lossnade det och Mikkelson/Schira tog nog ändå hem den interna titeln som bästa backpar i grundserien och Melart/Jaros var vassast i slutspelet.

Sandström och Sigalet? De balanserade upp det där och gjorde ett stabilt jobb kväll efter kväll.

***

Som det känns nu kommer Luleå att inleda med de där två paren fortsatt ihop och sen får Sandström och Todd kampera tillsammans medan Amnér blir den där jokern som får växa i lugn och ro och som inte behöver känna att han ska leverera höga siffror direkt från start.

Det känns sunt - men ett frågetecken vill jag lyfta fram: Hur blir det för Själin och Nässén?

Hur ska den duon hitta speltid i den här backuppsättningen?

Ett alternativ är ju utlåning, ett annat är att man ser till att ge ungdomarna is och SHL-erfarenhet.

 

// Stålis

 

 

 

 

Premiäromgången

Hockeyettan Den nordligaste hockeyettan känns hetare än på många, många år och så här i en första anblick är känslan att Örnsköldsvik, Östersund, Sundsvall, Kiruna, Asplöven, Piteå och Kalix kommer slåss om allettanplatserna.

Om tre och en halv månad är det nedsläpp - och bloggen har kommit över det som kan, eller till och med ser ut, att kunna bli premiäromgången.

Brunflo-Sollefteå

Örnsköldsvik-Östersund

Teg-Sundsvall

Vännäs-Kiruna 

Asplöven-SK Lejon

Piteå-Kalix

Det här är alltså en preliminär premiäromgång och det preliminära datumet är söndag 18 september.

 

// Stålis

886

SHL  

SKÄRMDUMP: Luleå Hockeys lajvsändning.

30 maj 2016. Luleå Hockey sände ett #lhflive lagom till förmiddagsmellanmålet för de flesta. För de flesta blev det också en bra start på veckan: Klubben meddelade att Janne é klar.

886 grundseriematcher i Luleå Hockey kommer alltså att bli fler innan Janne Sandström slänger upp rören på den där berömda hyllan och tar plats som läktarexpert, eller vad han nu kommer att göra den dagen karriären är över.

Det här innebär också att han redan i omgång 2 - hemmaderby mot Skellefteå - kan bli historisk och ta klivet förbi David Petrasek när det gäller antal grundseriematcher i elitserien/SHL genom tiderna.

En bra säsong med få missade matcher kan också innebära att 38-åringen kliver om Petrasek i antal matcher totalt (grundserie plus slutspel) och tar med sig även det rekordet.

Sånt gillar jag - men mest gillar jag den här kontraktsförlängningen för att Janne Sandström fortfarande har mer att ge.

Dålig i fjol? Vem? Janne?

Jag håller inte med.

Visst, han var inte supervass inledningsvis - men berodde det på åldern eller att hela laget fick en tung start?

Säg så här: Det var bara Jonathan Granström som var vass de 15-20 första omgångarna. Övriga hade problem - och det var framförallt defensivt som Luleå Hockey inte fick det att stämma.

Då blir det inte heller lättjobbat som back där defensiven har blivit prio ett med åren.

Sen var Janne Sandström stabil och han och Jonathan Sigalet var det backparet som låg och balanserade upp mellan Mikkelson/Schira och Melart/Jaros.

Statistiskt blev det också en säsong utan anmärkning. Elva poäng och +8 är precis på den nivån som Janne Sandström ska ligga.

Kort och gott: Jag gillar att klubben och Janne Sandström till slut kunde enas om en säsong till - och jag skulle inte bli förvånad om den kommande vintern blir en av hans bättre de senaste åren.

Vad innebär då det här för Luleå Hockey? Tja, en hel del - men om jag bara koncentrerar mig på lagbygget så återstår fortfarande samma pusselbitar: En offensiv back som kan bära ett PP och två anfallare där poängproduktion står - och har stått under ett antal år - i deras arbetsbeskrivning.

Men nåt åt det hållet lär komma, sen är frågan när och om kvaliteten är tillräckligt bra.

Fast i dag nöjer jag mig med att konstatera att Janne é klar och att ett fin och lång Luleå Hockey-karriär nu blir åtminstone lite, lite längre.

För vem har sagt att karriären inte fortsätter även efter nästa vår? 

 

// Stålis

 

 

 

NHL nästa?

SHL 24 maj, är jag inte helt ute och cyklar är det i morgon exakt ett år sen som Toni Rajala och Ilari Melart blev sommarens två sista pusselbitar till fjolårets Luleå Hockey-lagbygge (tja, sen anslöt ju Lucas Wallmark en bit in på säsongen).

Det datumet i år lär inte bli någon truppstängare eftersom jag fortfarande tror att Luleå kommer att värva en offensiv back, två poängspelare offensivt och kanske även en kontraktsförlängning med Janne Sandström, som ni vet att jag gärna ser i Luleåtröjan ett år till.

Det är alltjämt alltså så att det är några viktiga pusselbitar kvar som ska på plats innan vi kan göra en rejäl analys av det lag som kliver in i SHL-säsongen 2016/17.

Dessutom: Är det ens säkert att alla befintliga spelare blir kvar? Jag menar, senast i dag kom NSD med nyheten om att det finns NHL-intresse för Joel Lassinantti.

Skulle han lämna i juni så hamnar så klart Luleå i en skrynklig sits där man förmodligen måste ge sig ut på - vad jag då kan tänka mig - en rätt tunn målvaktsmarknad.

Förvisso finns det två duktiga målvakter där bakom - Filip Gustavsson och Oscar Masiello - men att lägga allt ansvar på juniorduon är kanske för mycket, även om nu Gustavsson visade i fjol att han redan nu är mogen för den här nivån.

Nu tror jag, det här min analys utan att jag egentligen har nån fakta att luta mig mot, att det ska mycket till innan Joel Lassinantti drar över redan till hösten.

Känslan är att han kan ha lite is i magen och vänta till ett bra alternativ med en bra plan dyker upp. Den chansen kan förvisso dyka upp redan i sommar - men som sagt: Jag tror inte att "Lassi" kommer att stressa fram en NHL-karriär utan han lär fortsätta jobba så där metodiskt, lugnt och tryggt som bara han kan.

Det har tagit honom till toppen i SHL - det kommer på sikt också ta honom till Nordamerika.

Det är jag övertygad om.

***

Ryan Gunderson till Brynäs. En kalasvärvning och exakt en sån backtyp som jag tycker att Luleå Hockey ska värva in. Spelskicklig, bra i powerplay och alltid ett hot.... Äh, jag ska inte tjata desto mer om det. Ni vet vad jag vill se att klubben adderar till.

***

Vad finns det då kvar på marknaden? Förmodligen ändå en hel del kvalitet. Janne Pesonen och Anssi Salmela är exempelvis två namn som i fjol ryktades till Luleå, Calle Ridderwall har väl också kopplats samman med klubben tidigare.

Annars finns ju till exempel ett namn som Erik Christensen, en hel del spelare i NHL och AHL och ett gäng lirare vars situation jag inte har koll på för tillfället.

Så nog finns det ännu en hel del spets men de blir allt färre, det blir hårdare konkurrens om de som finns kvar och alla har olika mål med var karriären nu ska gå vidare.

Å andra sidan: Luleå kan ju ha klart med någon eller några spelare som de ännu inte har gått ut med. Det skulle väl inte direkt förvåna.

 

// Stålis

 

// Stålis

 

Jimmy Stålnacke bloggar om hockey i allmänhet och lokala lag i synnerhet.


Fakta om Jimmy 
Född:1981 
Bor: Luleå 
Yrke: Journalist, men verkar få leva med titeln "bloggare". 
Barndomsidol: Steve Larmer
Kontakt: jimmy.stalnacke@nsd.se 


Följ Hockeysnack via RSS: http://www.nsd.se/hockeysnack/rss

  • Twitter