Hur långt räcker svensksatsningen?

Senaste nytt från Luleå Basket och BC Luleå

Basket2020-06-23 15:24

Bloggen har varit midsommarledig och inte haft möjlighet att kommentera det senaste som hänt i BC Luleå och Luleå Basket den senaste veckan. Men nu är väntan över.

Vi kan börja med BC som fyllt på den yttersta kanten av bänken med BG-talangen Denzel George och Alexander Yemane, basketfostrad  i Gladan. Nästa på tur att skriva på lär vara Daniel Hansson som under sina tre år i BC Luleå utvecklats för varje säsong och vars tak lär inte vara nått ännu.

Som jag skrivit tidigare är Luleås plan att ta in tre jänkare, huvudspåret är fortfarande Brandon Rozzell, Quinton Upshur och möjligtvis Steven Davies, men minst lika intressant är hur klubben ska fylla bänken med kompetens. Förra säsongen spelade BC Luleå högt och drog vinstlotten när Pelle Larsson utvecklades i en fart som inte ens en kvantfysiker kunnat förutse. Som det ser ut just i dag skulle BC Luleå behöva en stark sjättegubbe som gör skillnad och det borde vara spelare som plockas in utifrån. I alla fall inte fanns i den förra säsongens trupp.

När det gäller Luleå Basket blir det precis som Bloggen skrivit: En supertydlig svensk satsning med Allis Nyström (blev helt klar i dag), Ellen Nyström, Josefin Vesterberg och Chioma Nnamaka som blågula frontspelare. En amerikansk guard ska in sedan in sedan belgiskan Julie Vanloo kovänt och valt Spanien. Där har ni den solklara förstafemman som från bänken ska stöttas av först och främst Felicia Ponturo och Matilda Åhlberg.

Visst - det är en spännande och intressant satsning som lär locka publik till Luleå energi arena men med tanke på att Luleå Basket vunnit sex guld på de senaste sju åren känns det lite konstigt att laget, när nästa säsong startar, på pappret kommer vara rankat trea-fyra. Det är lite svårt att ta in. Att satsa svenskt får inte vara ett självändamål. På elitnivå måste alltid planen vara att vinna allt som går att vinna.

Nej, utan tvekan kommer Luleå Basket vara tvingat att hämta in en importspelare av högsta kvalité under säsongen.  Som ser i dag bör det bli en tre-fyra med alla möjliga spetskvalitéer men det som känns mest akut är poänggörande. Luleå Basket kommer att sitta på tonvis med defensiv kompetens. Inte lika mycket offensiva skills.