Ännu en gigantisk kollaps av BC LuleĂ„

Vi har sett det hÀr förut och vi kommer se det igen.

BC LuleÄ Michael Gilmore

BC LuleÄ Michael Gilmore

Foto: PÀr BÀckström/ Frilans

Basketbloggen2022-12-04 19:20

Det Ă€r svĂ„rt att sĂ€tta ord pĂ„ det BC LuleĂ„ presterar i SBL just nu men en sak kan vi konstatera: Efter lagets 5–0-start har trĂ€naren Peter Öqvists vilda vĂ€stern-gĂ€ng förlorat sju av de senaste tio matcherna. Och förlusterna laget lyckats med har sett ut pĂ„ alla möjliga och omöjliga sĂ€tt. Överkörningar, plattmatcher och gigantiska kollapser i slutsekunderna.

Mot förra sĂ€songens superettagĂ€ng Kalmar placerar vi 82–83-torsken i den sistnĂ€mnda kolumnen. Efter att Jonathan Arvidsson missat sitt andra straffkast (som kunde ha gett en ledning pĂ„ 83–81) med Ă„tta sekunder kvar glömde ett gĂ€ng spelare bort att springa hem till egen planhalva och Kalmar kunde kasta bollen över hela planen till en helt fri Jamaure Gregg som la i en enkel layup vilket gav sĂ€songens andra seger. 

Det var hyfsat stark tobak för BC LuleĂ„ som just nu Ă€r i totalt fritt fall dĂ€r absolut ingenting funkar och formmĂ€ssigt hör laget hemma i botten av tabellen. Försvar spelar laget bara dĂ„ och dĂ„. Offensivt existerar inte ett effektivt halvplansspel som verkar vara totalt sönderlĂ€st och det mesta landar i att Brendan Bailey eller Michael Gilmore hystar i vĂ€g totalt galna skott utanför trepoĂ€ngslinjen. Eller att Jonathan Arvidsson mĂ„ste skapa nĂ„got av inget frĂ„n toppen nĂ€r skottklockan tickar ned mot noll. 

Hur BC LuleÄ ska lyckas vÀnda den hÀr nattsvarta trenden blir spÀnnande att ta del av. Det Àr förstÄs svÄrt att se enda ljusglimt efter en kollaps som denna men sjÀlvklart Àr det möjligt. Att vÀrva ytterligare en import skulle förstÄs vara en möjlig quickfix men det lÀr inte hÀnda i och med vÀrvningen av Adam Rönnqvist. Det Àr en kreativ superspelare pÄ bakplan som skulle göra mest nytta och dÀr Àr det nu knökfullt.

En Äterkomst av Samuel Berkelund kan hjÀlpa en aning men en rollspelare kommer knappast fÄ pendeln att svÀnga över. Och vem vet om han överhuvudtaget kan spela en enda minut den hÀr sÀsongen?

VÀgen Àr lÄng att vandra och för varje seger som kastas bort lÀr humöret och sjÀlvförtroendet sjunka hos spelarna som redan lÀr vara lÀngst nere i kÀllaren och fundera pÄ sitt yrkesval.

PÄ onsdag vÀntar Fryshuset och ingenting kan lÀngre tas för givet. Absolut ingenting.