Logga in
Logga ut

Peter Lindvall

Basketbloggen

BG-talang på väg till ligan

Mitt i all SM-finaldramatik kan Bloggen bjussa på en ett litet silly season-rykte som nått mina öron. Det handlar om Luleå BG talangen Alexander Yemane, 18, som den senaste säsongen snittade 13 poäng och fem returer i division I. 

Enligt mina källor kan tvåmetersforwarden vara på väg att skriva på för ligaklubben Jämtland.

Vi får avvakta och se om mina uppgifter visar sig stämma.

//Lindvall

40 bra minuter

Efter den miserabla starten i ligan har vi alla kunna se att BC Luleå sakta men säkert börjat bygga på något bra. Vi såg det mot Istanbul i Europaspelet och vi såg det i en dryg halvek mot Jämtland för några dagar sedan.

Men i hemmamötet mot Borås fick alla bevittna bra och sammansatt basket av Peter Öqvists lag över 40 minuter som gav enkla 97-80 och den fjärde raka ligasegern.

Defensivt var skönhetsfläckarna få. Offensivt var bollflödet utmärkt vilket resulterade i öppna skott med hög procent. Och dirigenten bakom allt var landslagsveteranen Thomas Massamba som styrde laget med hjärnhand, tog bollen till korgen mer frekvent än tidigare och hittade sina medspelare hela tiden.

16 poäng, 12 assist och 5 returer statistken bakom det solida hantverket.

Han fick med sig Corban Collins som ännu en gång öste in poäng, återigen 28, och den svacka som Bloggen tidigare kritiserat honom för känns långt borta.

Foulbenägne David Alexander hittade rätt defensivt vilket ledde till en offensiv helkväll med 23 poäng samt 9 returer.

Sedan måste vi cred till engelsmannen Robert Gilchrist som gett BC Luleå ytterligare en dimension med sin tajming och förmåga att skydda ringen. Håller han sig till de enkla grejerna och lär sig sin roll kommer Gilchrist bli värdefull utan göra de stora stora siffrorna.'

Vi slutar så.

//Lindvall

Ett lördagshantverk

Nja, Luleå Basket bjöd väl inte på någon sång-och-dansföreställning mot Uppsala även om 81-67-segern förstås var odiskutabel. En del berodde kanske på att stjärnan Chastity Reed vilade på grund av ryggproblem men lika mycket handlade säkert om inställning. 

Uppsala är ett lag som Luleå ska städa av med 30-40 poäng sju dagar i veckan om Anna Barthold & Co är lite på. Men så kan det vara.

Vi ska inte fördjupa oss allt för mycket spelarkritik men ännu en gång går det att att konstatera att Allis Nyströms formkurva fortfarande pekar spikrak uppåt. Dryga 30 spelminuter, 17 poäng och 9 returer var ännu ett hantverk på bra nivå.

Jag får väl konstarera för femtioelfte gången att det är mer eller mindre en miniskandal att landslagsledningen, med förbundskapten Francois Gomez i spetsen, fortsätter att nobba henne. 

Kan någon på rak arm säga att det finns en enda solklart bättre svensk spelare i  SBL dam? Jag hittar då ingen.

//Lindvall 

 

Stjärnorna om Jerebkos hjälteinsats

Jonas Jerekbo blev stor hjälte för sitt Golden State Warrios när han avgjorde i slutsekunden mot Utah Jazz.

Här har ni lite sköna reaktioner från svenskens lagkompisar.

Omgångens tips

Ny omgång i herrligan som den här gången är fördelad över tre dagar. Hetaste matchen spelas i Luleå där det bjuds på toppmöte mellan två formstarka lag.

 

Fredag

Uppsala-Wetterbygden                   1

Uppsala jobbade hem säsongens första seger i den förra omgången och lär gå in till match mot ett brandskattat Wetterbygden med hyggligt självförtroende. Det borde räcka hela vägen till en ny seger där allt-i-allon Axel Nordström ännu en gång lär visa upp monstersiffror.

 

Nässjö-Umeå                                    1

Omar Krayem gav Umeå det lyft som behövdes och tog laget till höstens premiärseger mot Köping. Nässjö vek ned sig mot Uppsala men hemma är laget ett annat djur. Vi tror ändå att Smålandslaget studsar tillbaka.

 

Lördag

Köping-Jämtland                             2

Hypade Jämtland har landat tungt efter några tuffa förluster och nu handlar det om mental styrka från Adam Rönnqvist & Co. Jag tror ändå att Östersundslagets spetsspelare i form av Guinn och Shonganya ska vara det som fäller avgörandet.

 

Söndag

Södertälje-Umeå                             1

Guldtippade Kings är obesegrat och kommer självklart mala ned Umeå. Men laget har skadeproblem och har ett hål att fylla sedan William Magarity lämnat klubben.

 

BC Luleå-Borås                                1                    

Oj, vad svårtippat. Båda lagen är formstarka efter tunga segrar in den senaste omgången. Det kommer handla om dagsform, vilket lag som sätter stora skott och vilket lag som får sina stjärnor att leverera. Tipset går till Luleå med lite tvekan.

//Lindvall

Förre Luleåspelaren nobbade Kings

Som många säkert noterat har guldtippade Södertälje Kings hamnat i ett klurigt läge sedan succéspelaren William Magarity hastigt lämnat klubben för spel i kroatiska Zadar.

Nu letar klubben en ersättare och på deras önskelista fanns den förre Luleåspelaren Tom Lidén som i våras valde att avsluta karriären och bosätta sig i Södertälje.

Men det blir ingen comeback för 31-åringen.

"Jag fick en fråga av klubben men det blir ingenting. Jag har bestämt mig för att sluta", säger Lidén till Bloggen.

//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar