Peter Lindvall

Basketbloggen

Centern som svensk basket väntat på

Centerpositionen har länge varit en av svensk baskets svagaste.

När det vankats internationellt genom åren har Sverige oftast blivit ganska mörbultat under korgarna. 

Kanske på grund av basketens status i landet. Kanske har vi inte haft kunskapen som krävs för att utveckla framgångsrika insidespelare.

Jag vet helt ärligt talat inte varför. Men nu är den tiden förbi.

Enter, Simon Birgander.

Att vara center i den moderna basketen är inte helt enkelt. Det är en position som innan 2010-talet varit instrumental för ett basketlag. Att ha en stor, stark kropp i tresekundersområdet att skicka in bollen till var högst nödvändigt för att kunna tävla med de bästa lagen.

Dessutom har arbetsbeskrivningen varit ganska solklar.

Hen skulle vara duktig med ryggen mot korgen och sitta på en arsenal av insidemoves och hookar. Men helst inte röra sig långt utanför tresekundersområdet.

I dag ser det helt annorlunda ut. De allra bästa lagen i NBA bygger inte sina trupper runt deras insidebjässar. I många lag, där spelaren i fråga inte kan skjuta treor, har centern tre uppgifter: Skydda ringen, sätta screens fånga lobbpassningar. Och för att spela det spelet krävs en otrolig atletisk förmåga.

Simon Birgander är inte en sådan center. Han är mycket mer än så. Och Sveriges U20-herrar vågar låta hela sin spelidé kretsa kring honom.

Efter tre matcher i U20-EM har Sverige vunnit två av dem (mot Tyskland och Tjeckien) och blivit grupptvåa. Birgander ÄR den självklara stjärnan och snittar hittills 18 poäng samt 14 returer.

Det jag har sett hittills av honom är otroligt imponerande.

Simon Birgander spelar bra med både ryggen och magen mot korgen. Han kan ta emot bollen på top of key och slå sin spelare från dribbling lika väl som han släpper iväg en baby hook från blocket eller skjuter från halvdistans.

Hans blotta närvaro tvingar motståndarförsvaret att kollapsa. När han sedan väl får bollen är han en fullt godkänd passningsspelare också. Vilket gör livet mycket, mycket lättare för hans lagkamrater.

Men det som fångat mitt intresse allra mest är hans rörlighet i kombination med bollkontroll. Visst, det kanske inte alltid är det klokaste beslutet. Men vid flera tillfällen har jag sett Birgander ta retur på egen planhalva och pusha bollen hela vägen upp till offensiv trepoängslinje.

Under slutet av matchen mot Tjeckien tog han till och med bollen coast to coast och la i en layup med kontakt.

Och den killen är 212 centimeter lång.

För någon vecka sedan blev det klart att Birgander dessutom skrivit på för Juventut Badalona i den spanska högstaligan. Det är en erkänd talangfabrik som jag är övertygad om kommer förädla hans basketgåva på bästa möjliga sätt.

Om han fortsätter att utvecklas i samma takt kan jag bara säga en sak: Grattis, svensk basket.

Simon Birgander är centern vi har väntat på.

//Wiik

En segerrik Europahelg

Visst blev Luleå Baskets första gruppspelshelg i Eastern european women basketball league, EEWB, en trevlig upplevelse även om motståndet på sina håll höll ganska risig kvalité.

Men efter två raka krossegrar mot Royal Eagles, Holland, och Horizont, Vitryssland, fick mästarlaget äntligen känna på lite motstånd i form av turkiska Bornova Becker, nykomling i högsta ligan, där det mesta snurrade kring den amerikanske jättecentern Michelle Snow, 37 år och 196 centimeter.

Men Luleå Basket lyckades hålla hyfsad koll på den WNBA-meriterade veteranen - mycket tack vare ett jättejobb av Katie Frerking som slet hund. Det var en av nycklarna till att Luleå lyckades vinna en övertidsrysare med 68-67.

Luleå Basket sköt som lag hemska 17 procent från trepoängslinjen vilket kan vara något att fundera över framöver. Sett över hela helgen i Lettland har laget skjutit 22 procent från trepoängsland och den noteringen lär redan ha nått alla lag i den svenska ligan. Inte minst de ansvariga hos rivalen Udominate.

Nåväl.
De allra flesta är nog nyfikna på hur Luleå Baskets fyra nya importer sett ut de tre senaste dagarna och det ska ni givetvis får reda på.
Då kör vi:

Jessica Thomas
Ser ut att vara den bättre av de två Floridaguarderna. Mer balanserad, bättre spelfördelarskills och en spelare att ge bollen i slutet av matcherna. Gjorde flera tunga spel i avgörande lägen mot det turkiska laget.

Adrienne Motley
Lite mer oberäknelig är Thomas. Vill göra poäng men ser ut att sakna ett stadigt skott. Någon stor baskettänkare har sagt till mig att när en spelare skjuter snett, inte långt eller kort, är det läge att oroa sig lite. Det gör Motley. Bra guardreturtagare.

Katie Frerking
Smart försvarsspelare som kan spela på både små och stora. Allroundforwarden gör ett hästjobb defensivt. Precis som alla övriga importer i laget har hon vissa svårigheter att sätta bollen i korgen på ett högprocentigt sätt.

Siliva Favento
Den italienska arbetshästen är inte rädd för att få dra på sig blåmärken. River och sliter hela tiden men måste välja sina skott med mer omsorg.

Chioma Nnamaka
Helgens stora utropstecken. 32-åringen snittade 13 poäng och 7 returer och visade noll ringrost efter sitt långa uppehåll. Har ett högt basket-iq, tar högprocentiga avslut och kan försvara både ute på golvet och inside. En spelare som ska vara på planen när matcherna avgörs.

Till sist; Lules poäng mot Bornova Becker: Jesscia Thomas 19, Adrienne Motley 14+8 returer, Anna Barthold 12 + 7 returer, Katie Frerking 9+9 returer, Chioma Nnamaka 8+6 returer, Silvia Favento 6.


//Lindvall

Raka spåret för Luleå Basket

Luleå Basket fortsätter att vinna i EEWBL. I dag, lördag, körde mästarlaget över vitryska Horizont med 75-44 i en ensidig historia där tränaren David Visscher gav alla spelare tid på golvet.

Horizont höll, om sanningen ska fram, erbarmlig nivå men ingen skugga ska falla över Luleå som gjorde hantverket från minut ett.

I går vann LBBK mot holländska Royal Eagles.

Helgen i Lettland avslutas i morgon,söndag, med match mot turkiska Bornova Becker.

Luleås poäng: Anna Barthold 16+13 returer, Adrianne Motley 16, Katie Frerking 15+7 returer, Jessica Thomas 14+8returer, Chioma Nnamaka 10+10 returer, Fanny Mosesson 2, Felicia Visscher 2.

//Lindvall

Sensationellt, Nnamaka

Japp. Då har vi fått se Luleå Basket för första gången i halvskarpt läge när laget premärspelade mot holländska Royal Eagles i EEWBL-gruppspelet och vann med 85-64.

Det väl inte den vackraste upplevelse man skådat men laget är nytt, Allis Nyström är sjuk och ringrosten monumental.

Men vi börjar med det positiva och sällan har det varit med enkelt att hitta den detaljen: Chioma Nnamaka.
32-åringen har inte spelat en match på fyra år och var lagets bäste spelare på alla sätt och vis. Smart och högprocentig vilket gav 20 poäng. Imponerande att se - även om motståndet såg ut att vara på ganska medelmåttigt.

Vad som såg knöligt ut för Visschers gäng var, precis som förra säsongen, trepoängsskyttet. USA-duon Jessica Thomas/Adrienne Motley var 0/8 och det bådar förstås inte gott. Men som sagt: Saker och ting kan förändras under en vinter.

Allroundforwarden Katie Frerking var precis det jag väntat mig. En allt-i-allo-spelare som ger det som behövs för dagen. Däremot oroade hennes straffkastskytte.

Italienskan Silvia Favento är urtypen för en riv-och-slit-spelare. Kommer vara nyttig men när Allis Nyström är frisk lär veteranens roll vara en tydlig back up-variant.
Bra så.
//Lindvall

Luleåtränare får toppjobb

Det har spekulerats en hel del i basketsverige om vem som kommer få jobbet på Svenska Basketbollförbundet som landslagsansvarig.  Nu är det klart:

Det blir Fredrik Joulamo, 43.

"Svensk landslagsbasket gör en massa bra saker men självklart finns det utvecklingsområden. Däremot tror jag inte att vi i Sverige ska ha någon som går in och styr och ställer med järnhand, det krävs ett lagarbete med hårt och långsiktigt arbete där vi sätter talangernas förutsättningar att lyckas i fokus", säger Joulamo.

Joulamo har de senaste åren verkat på basketgymnasiet i Luleå, varit huvudtränare för BC Luleå och även haft uppdraget som assisterande tränare för herrlandslaget.

Han börjar sin tjänst i januari 2018.

//Lindvall

God dag, Europa

På torsdagskvällen tog ett Europaäventyr slut - nämligen BC Luleås i kvalet till Champions league.

I dag är det dags för Luleå Basket att kasta sig in i den internationella hetluften för första gången den här säsongen när gruppspelet i Eastern european women basketball leage, EEWBL, startar.
Luleå Basket är just nu på plats i Liepaja, Lettland, och spelar sin första match redan 11.00 i dag.

Det handlar om tre gruppspel under vintern där den svenska mästarklubben kommer ställas mot Royal Eagles, Holland, Liepajas, Lettland, Kibirkstis, Litauen, Horizont, Vitryssland, Good Angels, Slovakien, Bornova Becker, Turkiet, och Al-Riyadi, Libanon. Fyra lag av dessa går vidare till ett slutspel under säsongen.

Luleå Basket har väl inte direkt gödslat sina olika kanaler med info om helgens matcher men efter sms-kontakt med tränaren David Visscher har jag fått veta att landslagsforwarden Allis Nyström är sjuk och inte spelar i helgen.

Så här spelar Luleå Basket:

Fredag 22 september
Luleå Basket.-Royal Eagles, Holland.

Lördag 23 september
Luleå Basket-Horizont, Vitryssland

Söndag 24 september
Luleå Basket-Bornova Becker, Turkiet

Om allt funkar tekniskt kan inte bloggen lova men här verkar Luleå Baskets matcher webb-tv-sändas:
http://eewbl.eu/live-tv/http://eewbl.eu/live-tv/

//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru, mina fem söner och en vovve som heter Syrran.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar