Max Wiik & Peter Lindvall

Basketbloggen

Centern som svensk basket väntat på

Centerpositionen har länge varit en av svensk baskets svagaste.

När det vankats internationellt genom åren har Sverige oftast blivit ganska mörbultat under korgarna. 

Kanske på grund av basketens status i landet. Kanske har vi inte haft kunskapen som krävs för att utveckla framgångsrika insidespelare.

Jag vet helt ärligt talat inte varför. Men nu är den tiden förbi.

Enter, Simon Birgander.

Att vara center i den moderna basketen är inte helt enkelt. Det är en position som innan 2010-talet varit instrumental för ett basketlag. Att ha en stor, stark kropp i tresekundersområdet att skicka in bollen till var högst nödvändigt för att kunna tävla med de bästa lagen.

Dessutom har arbetsbeskrivningen varit ganska solklar.

Hen skulle vara duktig med ryggen mot korgen och sitta på en arsenal av insidemoves och hookar. Men helst inte röra sig långt utanför tresekundersområdet.

I dag ser det helt annorlunda ut. De allra bästa lagen i NBA bygger inte sina trupper runt deras insidebjässar. I många lag, där spelaren i fråga inte kan skjuta treor, har centern tre uppgifter: Skydda ringen, sätta screens fånga lobbpassningar. Och för att spela det spelet krävs en otrolig atletisk förmåga.

Simon Birgander är inte en sådan center. Han är mycket mer än så. Och Sveriges U20-herrar vågar låta hela sin spelidé kretsa kring honom.

Efter tre matcher i U20-EM har Sverige vunnit två av dem (mot Tyskland och Tjeckien) och blivit grupptvåa. Birgander ÄR den självklara stjärnan och snittar hittills 18 poäng samt 14 returer.

Det jag har sett hittills av honom är otroligt imponerande.

Simon Birgander spelar bra med både ryggen och magen mot korgen. Han kan ta emot bollen på top of key och slå sin spelare från dribbling lika väl som han släpper iväg en baby hook från blocket eller skjuter från halvdistans.

Hans blotta närvaro tvingar motståndarförsvaret att kollapsa. När han sedan väl får bollen är han en fullt godkänd passningsspelare också. Vilket gör livet mycket, mycket lättare för hans lagkamrater.

Men det som fångat mitt intresse allra mest är hans rörlighet i kombination med bollkontroll. Visst, det kanske inte alltid är det klokaste beslutet. Men vid flera tillfällen har jag sett Birgander ta retur på egen planhalva och pusha bollen hela vägen upp till offensiv trepoängslinje.

Under slutet av matchen mot Tjeckien tog han till och med bollen coast to coast och la i en layup med kontakt.

Och den killen är 212 centimeter lång.

För någon vecka sedan blev det klart att Birgander dessutom skrivit på för Juventut Badalona i den spanska högstaligan. Det är en erkänd talangfabrik som jag är övertygad om kommer förädla hans basketgåva på bästa möjliga sätt.

Om han fortsätter att utvecklas i samma takt kan jag bara säga en sak: Grattis, svensk basket.

Simon Birgander är centern vi har väntat på.

//Wiik

Avslöjar: Talangen väljer USA

Guarden William Eriksson-Hansson är en av de stora talangerna som spelade för Luleå Basketgymnasium den gångna säsongen.

Men i början av juni tog han examen och nu väntar nya äventyr.

Jag har tidigare avslöjat att han uppvaktats av både Uppsala Basket och Umeå BSKT. Men han kommer inte att spela i något av de lagen till hösten.

Nej, inte ens i Sverige faktiskt.

Nu kan jag avslöja att William Eriksson-Hansson, 19, är klar för Conrad Academy i Orlando, Florida.

Det är en så kallad "prep school" och kan beskrivas som en förberedelse inför college.

"Jag hittade inget college i år som jag tyckte passade perfekt för mig. Det är lättare om de har fått se en där borta. Jag kommer att åka dit, gå på prep school ett år och visa upp mig. Det kommer att vara collegecoacher och kolla på varje match vi spelar", säger William Eriksson-Hansson.

Han fortsätter:

"När det gäller själva skolan så kommer jag bara att läsa engelska typ. Så jag kommer komma in i hur det är att vara på college. Det kommer att passa mig ganska bra. Vi kommer att lira i en serie och möta andra prep schools. Främst i Florida. Men vi ska också åka på turneringar runtom i USA".

Conrad Academy har ett gott rykte om sig. Och många av eleverna som går/spelar där erbjuds kontrakt från en division I-skola efter ett år.

"Det har alltid varit en dröm för mig att spela på college. Det är en bra prep school där de två senaste åren är det 24 spelare som fått minst ett erbjudande från division I-skolor. Jag har kollat på videor från skolan och det ser bra ut. Ofta i USA med unga spelare kan det vara ganska mycket en mot en. Men det ser organiserat ut när de lirar och lite mer vuxet. Det passar mig", säger Eriksson-Hansson.

William Eriksson-Hansson snittade 14 poäng, tre returer och fyra assist per match under sitt sista år på Luleå Basketgymnasium.

- - -

Nyligen blev det också klart att BG Luleå-talangen Amanda Söderqvist kommer att ta steget till college och USA. Hon ska spela med OC Wranglers i Odessa, Texas.

Söderqvist snittade nio poäng och tre returer under sin sista säsong med Luleå Basketgymnasium.

//Wiik

Ligastjärna mitt i jättebranden: "Galet"


Foto: Damira Kalajzic/Facebook.

Jag ska inte påstå att vi är nära starten av ligasäsongen 17/18. Men vi närmar oss åtminstone för varje dag som passerar.

En spelare som ännu inte tagit beslut om sin framtid är den kroatiske superstjärnan Toni Bizaca.

När jag nådde om honom tidigare under dagen kom samtalet främst att handla om annat än basket. Bizaca befinner sig nämligen just nu i kroatiska Split där en jättebrand utbrutit.

Branden har drabbat den Adriatiska kusten och framför allt Montenegro och Kroatien. Washington Post kallar den till och med för "helvetet på jorden".

"Det har varit galet de senaste dagarna med den stora branden i Split. Den är under kontroll nu men det var väldigt nära där vi bor", säger Toni Bizaca.

Är din familj oskadd?
"Alla är okej men några hus har brunnit ned. Lyckligtvis har ingen av oss kommit till skada".

När det gäller basketen närmar sig han ett beslut om sin framtid. Just nu har Toni Bizaca två alternativ: Södertälje - eller en klubb som han inte vill uppge.

"Södertälje är ett av mina två största alternativ just nu. Det kommer nog att bli klart inom tio dagar", säger Bizaca.

Oavsett om Toni Bizaca landar i Södertälje eller annorstädes till hösten så är jag glad att han och familjen är oskadd.

Det är faktiskt mycket, mycket viktigare än basket.

//Wiik

50 frågor om Nick Spires

I dag blev det klart att Nick Spires stannar kvar i Södertälje Kings.

Det hade lika gärna kunnat bli en utländsk klubb. Eller BC Luleå som enligt mina uppgifter hade honom på sin önskelista.

Det innebär att minst 1,6 skott kommer att bli blockade per match. Och att ungefär en babiljard alleyoop-dunkar kommer att slängas ned under säsongen.

Nick Spires är en av mina favoritspelare i basketligan. Han har overkligt långa armar, är på väg att bli Sveriges bäste rim protector, är rörlig som en tolvårig OS-gymnast och smäller i ringarna som om någon förolämpat hans mamma.

Nu när Spires blir kvar i Södertälje Kings, och vi får njuta av honom ännu en säsong, har jag några frågor som jag vill ställa.

1. Det här var väldigt bra för Södertälje. Eller hur?

2. Ja, det var det väl? Och kul för basketligan. Visst?

3. Men tråkigt för alla spelare som tänkt attackera tresekundersområdet de kommande åtta månaderna.

4. Det där var inte ens en fråga.

5. Inte det där heller.

6. Jaja. Hur många är det fysiskt möjligt att göra under en säsong egentligen?

7. Okej. En match spelas under 40 minuter. Södertälje sköt i snitt 60 skott per match i fjol. Om Nick Spires får spela 40 minuter varje match, aldrig skadar sig, skjuter (dunkar) lagets samtliga skott och sätter alla blir det 60 dunkar per match. Södertälje spelade 48 matcher i fjol. Låt oss ponera att det blir lika många den här säsongen. Då slutar han på... 2880 dunkar. Låter det rimligt?

8. Jag trodde verkligen att Nick Spires skulle spela utomlands 2017/2018. Men tänk om han hade hamnat i BC Luleå?

9. Hur skulle det sett ut?

10. Kan man ens gå från BC Luleå till Södertälje Kings? Eller vice versa?

11. Stämmer det att Adam Rönnqvist kan vara på väg att göra det?

12. På riktigt. Spires hade passat som en kirurghandske i BC Luleå. Hade han inte det?

13. Med det rörelsemönstret, den atletismen och ett trepoängsskott som bara blir bättre. Ja, varför inte?

14. Men vem skulle han ersätta?

15. Eller skulle han ens ersätta någon i sådana fall?

16. Brice Massamba, Tom Lidén, Yannick Anzuluni, Denzel Andersson och Nick Spires. Håll i hatten. Fantastisk front court - men sjukt svårt att hitta minuter till alla?

17. HUR SKULLE DET ENS GÅ TILL?

18. Lugn nu. Han ska inte ens spela i BC Luleå till hösten. Det blir Södertälje igen. Frågan är bara hur bra han kommer vara nu?

19. Hans minuter lär väl stiga rejält?

20. 20 minuter, nio poäng och sex returer och nästan två blockar per match. Det borde bli 32 minuter, 15 poäng, tio returer och tre blockar per match nu. Håller du inte med?

21. Jag tyckte faktiskt att han var värd fler minuter redan förra säsongen. Varför fick han inte det?

22. Det var ganska trångt inside med superstjärnor som Delvon Johnson och Lazar Radosavljevic framför.... Nej, jag fattar inte. Delvon Johnson behövdes inte i mitt tycke. Men det blir väl bättring på den fronten nu?

23. Adam Ramstedt, Aaron Anderson och Nick Spires. Det behövs inga fler nu. Det kan knappast vara möjligt. Eller?

24. Släpp det där nu. Till den verkliga frågan: Är det här säsongen när han tar över stafettpinnen från Jocke Kjellbom som Sveriges bäste center?

25. Finns det en fysiskt stafettpinne som Kjellbom då måste lämna över till Spires?

26. Görs det bakom lyckta dörrar?

27. Och hur vet vi att det är en pinne?

28. Kan det inte lika gärna vara en trofé?

29. Eller en krona?

30. Vet du vad?

31. Näe?

32. Det finns ingen pinne, krona, trofé eller symbolisk korv. Fattar du inte det?

33. Ljug inte för mig. Ljug inte för mig. Ljug inte för mig. Säg att du ljuger. Visst ljuger du?

34. Håll dig till ämnet. Kan inte Nick Spires ha en legit chans att plocka hem MVP-utmärkelsen nu? Jag menar - om allt faller på plats?

35. Glömmer du inte Brandon Rozzell nu?

36. Eller Toni Bizaca om han stannar kvar?

37. Eller Jocke Kjellbom för den delen? Karln har inte badat i ungdomens källa. Han ÄR den.

38. Det är åldermän. Förutom Rozzell alltså. Är det inte dags att någon under 400 år blir utsedd till MVP?

39. Nu åldersdiskriminerar du. Ingen är 400 år... Visst?

40. Jajajaja. Skit i det nu. Hur galen hade inte Nick Spires varit med en bra trepoängsbössa?

41. Ostoppbar?

42. Näst intill?

43. Börjar jag ställa frågor nu bara för att ställa frågor och fylla ut?

44. Är det här inte mer eller mindre en rak kopia av det Shea Serrano på The Ringer gjorde om Kevin Durant?

45. Kanske?

46. Jag får huvudvärk. Ska vi sluta nu?

47. Vilka är vi?

48. Är vi inte samma person?

49. Jag tror det?

50. Vänta nu... Är Adam Rönnqvist på väg till Södertälje?

//Wiik

Snart stängs butiken

I och med att store centern och publikfavoriten Brice Massamba i dag blev klar tog BC Luleå ett stort steg mot att kunna skriva fast nästan hela sitt guldlag från förra säsongen. Underskrifter från Adam Rönnqvist, Tim Kearney och Jonathan Larsson saknas fortfarande men det lär vara på gång, Jag vet inte om det är något slags rekord men det är i alla fall ytterst ovanligt.

Joel Svensson samt Andreas von Uthman lämnar och det enda nytillskottet är Höken-fostrade Anton Kobylak Berglund.

Näste nye pelare in kan bli guardtalangen Jonathan Arvidsson och sajnas han är det med största sannolikhet stängt i butiken.
"Vi är nöjd med det lag i har och vi kan fortsätta utvecklas", säger tränaren Peter Öqvst.

Men han stänger ändå inte dörren helt för att plocka in någon spelare till.
"Finns det ekonomisk möjlighet att plocka in en spetsspelare så kanske vi gör det. Men vi letar inte aktivt efter någon i dagsläget", säger han.
//Lindvall

Guardparty i mästarlaget

Som ni säkert vet att Bloggen alltid hävdat att det är guarder som vinner mästerskap och allt som oftast stämmer det. Dock inte förra säsongen för Luleå Basket som vann mästerskapet i första hand tack vare lagets stora spelare Anna Barthold, Allis Nyström, Jelena Antic och Janis Ndiba som mer eller mindre krigade ned ett demoraliserat Udominate.

 

Men inför den här säsongen har mästartränaren David Visscher planen klar: Laget ska även dominera från bakplan och hans schackdrag blev att värva ihop USA-duon Jessica Thomas samt Adrienne Motley som blev klar under tisdagen.

 

De två spelade tillsammans på college i Florida och borde känns varandra utan och innan. Det borde givetvis göra att övergången från collegespel till Europa går smidigt.

 

Ännu har vi inte sett dem spela live och vis av tidigare erfarenheter ska man inte säga för mycket om deras kapacitet. Men visst ser det jäkligt spännande ut.

//Lindvall

 

Max Wiik och Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru, mina fem söner och en vovve som heter Syrran.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se


Fakta om Max 
Född: 1991
Bor: Luleå 
Yrke: Projektledare och frilansjournalist 
Gillar: Mjölk, arraksbollar och mina sjuka katter
Kontakt: maxwiik@hotmail.com 

  • Twitter

Bloggar