Logga in
Logga ut

Peter Lindvall

Basketbloggen

De där små marginalerna

Precis som Bloggen förutspådde skulle den tredje semifinalen mellan BC Luleå och Södertälje bli något annat än de två första och mycket ensidiga matcherna.

Den här gången blev det fajt, känslor, fysik och vad som till sist gjorde att Luleå lyckades vinna med 82-78 är svårt att analysera.
Det handlade till sist om de där marginalerna. Men letar vi riktigt noga går det att hitta en viktig faktor: Tränaren Peter Öqvist valde att i period tre att matcha Adam Rönnqvist och Brandon Rozzell tillsammans på bakplan lite mer än vanligt.

Under den tiden gjorde BC gjorde rycket med 10-0 som gav laget en ledning på åtta poäng att spela på under den sista perioden.
Rönnqvist hittade plötsligt ett offensivt självförtroende, svarade för sin livs bästa slutspelsmatch och drog i hur många tunga poäng som helst när matchen stod och vägde. 18 poäng, 4 returer, 3 assist och ett 55-procentigt skytte är blytunga siffror.

Nu vänder serien tillbaka till Södertälje och med tanke på hur nära Kings var i Luleå energi arena och hur overkligt svårt Luleå har i Täljehallen är tipset för dagen att det står 2-2 i matcher på torsdag kväll.

Peter Öqvist har ett litet jobb att göra med stjärnan Brandon Rozzel som förvisso inte spelar illa men fortfarande har en nivå till kliva upp på.
Det kan vara en nyckel i den här matchserien.
//Lindvall

Lista: 8 heta svenskar att värva

Det är ingen hemlighet att BC Luleå gärna vill locka svenska kvalitetsspelare till klubben nu när tunga namn som Adam Rönnqvist, Anton Saks och Tom Lidén lämnat klubben.

Men vad finns det där ute på marknaden? Vilka spelare skulle kunna vara potentiella, och rimliga, värvningar.

Bloggen har gjort ett snabbsvep och hittat några spännande namn - några av dem har jag redan spekulerat kring.

 

Anton Gaddefors, 29.
Tvåmetersforwarden, som den senaste vintern spelade i både Polen och Italien, är i kontakt med BC Luleå och skulle kunna vara en värvning som snabbt flyter in i tränaren Peter Öqvists system. Mycket på grund av hans förmåga att att flyta mellan flera olika positioner.

 

Valter Lindström, 23.

Landslagsmeritad guard som spelat i Södertälje de senaste åren. Om BC Luleå väljer att satsa på mer renodlad spelfördelare skulle Lindström vara ett alternativ nu när Adam Rönnqvist lämnat.

 

'Thomas Massamba, 33.
Svenska landslagslagets startande pointguard spelade den senaste säsongen i Vedran Bosnics Geneve i Schweiz. Veteranen skulle ge BC ledarskap, erfarenhet och försvarsspel på bakplan - något som kan behövas när halva laget kommer vara nytt när säsongen startar om ett par månader.

 

Jonathan Person, 25.
Spelade i BC Luleå för några år sedan och hämtade den senaste säsongen ut lönekuvertet i den rumänska ligan. Söker den vice mästaren en spelfördelare där försvar är mer prio än målgörande kan Person vara ett alternativ.

 

Andreas Person, 27.
Allroundguard som har uppsidor som både offensiv spelare och defensiv stopper. Var en av Borås nyckelspelare den senaste säsongen. Spelade i BC Luleå i början av 2010-talet.

 

Carl Engström, 27.
Den 216 centimeter store centern har en lyckad säsong i Estland bakom sig och om Peter Öqvist väljer att gå lite större kommande vinter borde Engström vara någon att titta närmare.

 

William Gutenius, 26.
Gutenius kunna vara den "stretchfyra" som öppnar upp golvet för BC Luleå. Peter Öqvist coachade honom i Sundsvall och den senaste säsongen fyllde 205-centimetersforwarden en skytteroll i den spanska andraligan.

 

William Magarity, 25.
Med sina 211 centimeter och ett nästan 40-procentigt skytte från trepoängsland lär Magarity vara attraktiv för många. Har precis slutfört sina studier på Davidson college och har en koppling till Luleå via pappa Bill som coachade Plannja 1999-2001.

//Lindvall

BC Luleå-stjärnan om det svåra beslutet

Stjärnan och framtidsmannen Denzel Anderssons framtid i BC Luleå har förstås varit en snackis sedan laget förlorade den sjunde och avgörande SM-finalen mot Norrköping i våras.

Tidigt var den 21-årige landslagsmannen tydlig med att han var sugen på att testa sina vingar i Europa men nu närmar det sig slutet av juli och ännu har inget hänt.
Men det är på gång.
"Inom en vecka, eller en och en halv, ska jag ha bestämt mig. Jag vill ta ett beslut snart, många klubbar börjar snart sin försäsongsträning",säger Andersson som just nu befinner sig i Hudiksvall med sin familj.

Han bekräftar att det finns intresserade klubbar i Europa men avslöjar också att han sitter med ett konkret kontraktsförslag på bordet från BC Luleå.
"Det är fortfarande 50/50. Jag håller kontakten med både Peter Öqvist och Lars Mosesson", säger han och medger att det handlar om ett tufft beslut.

Å ena sidan: Ta chansen i Europa när den dyker upp.
Å andra sidan: Få en ännu större roll i Luleå och utvecklas ännu mer som spelare.
"Det stämmer. Det är lite så som tankarna går. Men snart får alla veta".
//Lindvall

AVSLÖJAR: BC Luleå nära värvning

Många är de som undrar hur det går med BC Luleås lagbygge där flera spelare lämnat och där ett gäng ska in innan säsongen börjar i slutet av september.

Hittills är Tim Kearney, Brice Massamba, Daniel Hansson och Anton Kobylak-Barglund klara från förra säsongens trupp. Bara en importspelare är värvad - det handlar om USA-guarden Corban Collins.

Men nu kan Bloggen avslöja att ännu en amerikansk spelare är på ingång.
"Det börjar närma sig - något kan hända ganska snart", säger Luleåtränaren Peter Öqvist.

Det handlar guard/forward, en två-trea, som är mycket allround.
"Han är vass defensivt och en mycket bra returtagare för sin position. Där kommer han ge oss mycket", säger Öqvist.

När det gäller den tredje importspelaren som ska in i lagbygget håller Peter Öqvist det öppet och den värvningen kan komma att dra ut på tiden. Vad som avgör BC Luleås handlar mycket om vad Denzel Andersson tar för beslut.
Stannar han kommer den tredje USA-spelaren landa på position 4-5. Drar Andersson lutar det åt en tre-fyra.
//Lindvall

Nej, han blir inte stjärnans ersättare

Adam Rönnqvists övergång från BC Luleå till Jämtland har varit veckans stora snackis och en fundering många med mig haft är hur han ska ersättas.

Ett drag hade förstås varit att hitta en svensk guard som kan ta Rönqvists plats rakt av och en av få kvalitetsspelare som finns lediga på marknaden är Södertälje Kings Valter Lindström som fortfarande är kontraktslös.

Men så verkar det inte bli.
"Jag har inte pratat med någon representant för BC Luleå. Just nu snackar jag med Södertälje men dyker det upp en bra situation i Europa kan jag givetvis tänka mig det. Men jag kommer inte sticka utomlands bara för äventyrets skulle - det har jag redan gjort", säger den 23-årige landslagsguarden.

Valter Lindström snittade den förra ligasäsongen 27 spelminuter, 11,6 poäng och 3,4 assist.
//Lindvall

Veteranen redo för sin tredje säsong

Mitt i all den allmänna Adam Rönnqvist-hysteri som rått hela dagen har BC Luleå passat på att förlänga kontraktet med den landslagsmeriterade centern Brice Massamba, 30, som nu kommer göra sin tredje säsong i klubben.

Veteranen snittade den förra säsongen nästan nio spelminuter, tre poäng, och drygt en returer. Han blir klubbens femte spelare under kontrakt. Sedan tidigare har BC Luleå gjort klart med Daniel Hansson, Anton Kobylak-Berglund, Tim Kearney samt Corban Collins.

"Jag tror på den här klubben och coacherna som vi har. Jag tror att vi kommer få ihop ett slagkraftigt lag även i år. Själv kommer jag att ge samma sak som alla andra år. En tuff kille inside som gör sitt jobb”, säger Massamba i ett pressmeddelande.

Därmed ska sju spelare till in i truppen - en av dem kan vara Denzel Andersson som ännu inte tagit något beslut om sin framtid.

//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar