Logga in
Logga ut

Peter Lindvall

Basketbloggen

De där små marginalerna

Precis som Bloggen förutspådde skulle den tredje semifinalen mellan BC Luleå och Södertälje bli något annat än de två första och mycket ensidiga matcherna.

Den här gången blev det fajt, känslor, fysik och vad som till sist gjorde att Luleå lyckades vinna med 82-78 är svårt att analysera.
Det handlade till sist om de där marginalerna. Men letar vi riktigt noga går det att hitta en viktig faktor: Tränaren Peter Öqvist valde att i period tre att matcha Adam Rönnqvist och Brandon Rozzell tillsammans på bakplan lite mer än vanligt.

Under den tiden gjorde BC gjorde rycket med 10-0 som gav laget en ledning på åtta poäng att spela på under den sista perioden.
Rönnqvist hittade plötsligt ett offensivt självförtroende, svarade för sin livs bästa slutspelsmatch och drog i hur många tunga poäng som helst när matchen stod och vägde. 18 poäng, 4 returer, 3 assist och ett 55-procentigt skytte är blytunga siffror.

Nu vänder serien tillbaka till Södertälje och med tanke på hur nära Kings var i Luleå energi arena och hur overkligt svårt Luleå har i Täljehallen är tipset för dagen att det står 2-2 i matcher på torsdag kväll.

Peter Öqvist har ett litet jobb att göra med stjärnan Brandon Rozzel som förvisso inte spelar illa men fortfarande har en nivå till kliva upp på.
Det kan vara en nyckel i den här matchserien.
//Lindvall

Har Udominate hittat nyckeln?

Undrar ni om det finns någon anledning till oro efter Luleå Baskets storförlust i den andra finalmatchen och inför den tredje?
Jajjamensan.

Trots att Luleå vann den första finalmatchen lämnade nog många Luleå energi arena med en konstig eftersmak i munnen sedan laget mer eller mindre rasat ihop under de sista tio minuterna. Känslan var i alla fall hos mig att Udominate hittat en nyckel till framgång.
En känsla som nu förstärkts efter eländiga 73-98 i Umeå.

Sedan är det faktiskt så att det finns flera spelare i Luleå Basket som i finalserien tappat både form och självförtroende när det gäller som mest.
Allis Nyström har visserligen aldrig varit en poängmakare men nu har hon tappat all tro på sitt offensiva spel.

Chioma Nnamaka som under hela säsongen varit en av lagets mest pålitliga spelare har plötsligt åkt rakt ned i källaren. Nervig, lågprocentig och turnoverbenägen.

Och sist men inte minst stora Jennifer Hamson tydligt visar att hon inte gillar någon form av fysisk kontakt.

Den stora frågan är om det handlar om en tillfällig svacka för den här trion? Så kan det förstås vara. Men tiden börjar bli knapp.
//Lindvall

Tre uppenbara förlustfaktorer

När BC Luleå vann den tredje semifinalen mot Södertälje i Luleå energi arena handlade det om små detaljer som avgjorde.

När Södertälje rysarvann den fjärde i slutsekunderna med 89-87 var de ännu mindre - men desto tydligare.

Vi börjar med det uppenbara:

1) Kings veteran Toni Bizaca, som nu efter skadetrubbel är tillbaka på de allra högsta av höjder, levererande 30 poäng på 24 minuter. Mot honom hade Luleå inget att komma med försvarsmässigt.

2) Returtagningsststatistiken talade sitt tydliga språk. Där körde hemmalaget över Peter Öqvists lag med 40-23 och det är alldeles för tydliga siffror för att vara sunt.

3) BC Luleås Tom Lidén kommer inte sova gott i natt - den saken är klar. Med bara 1.41 kvar att spela drog han på sig en teknisk foul vilket gav Södertälje och Bizaca fem raka poäng - från 80-83 till 85-83. Det är förstås helt oacceptabelt och med facit i hand gick matchen där. Och kanske, när vi summerar hela matchserien, finalplatsen. Så små är marginalerna.

2-2 - nytt drama på söndag i Luleå och något säger mig att segraren där kommer spela SM-final.

//Lindvall

Ordkriget i semifinalserien

Jäklar vad roligt. Nu höjs äntligen temperaturen i semifinalserien mellan BC Luleå och Södertälje Kings - de två klubbar i basketsverige som gillar varandra allra minst.

För en vecka sedan slog Luleå Adam Rönnqvist fast att han skulle agera "golvtorkare" i Täljehallen om laget inte gick till final. I dagens NSD stack veterancentern Brice Massamba ut hakan och sa: "Vi hatar dem, de hatar oss. Så är det bara. Vi har många SM-guld, de har många SM-guld. Det är hat-hat. Det är ingen hatkärlek där".

Men det här är två uttalanden som iKings klubbdirektör Robert Andersson inte gillar någonstans och på Facebook torgför han det klart och tydligt:

"Regerande mästarklass? Inte i min bok", skriver han.

Uppkast 18.04 i kväll i Täljehallen. Dags för semi 4.

//Lindvall

En match med två ansikten

Det är lite svårt att bestämma sig för vilken fot man ska stå på efter 89-82-seger på hemmaplan mot Udominate i den första finalmatchen.

Å ena sidan: En fanastisk första halvlek där laget spelade säsongens bästa 20 minuter för säsongen. Anfört av en magisk Jessica Thomas hade faktiskt lekstuga med utmanaren från Västerbotten.

Å andra sidan: Minigenomklappningen under de sista tio minuterna där stressen, felbesluten och de mentala misstagen hade kunnat stå laget dyrt - även om förlustfaran aldrig påtaglig.

Men skit samma.

Båda lagen har utvecklingspotential till match två på fredag. Udominate har hur mycket som helst att plocka ut av stjärnan Tiffany Brown och att hon gör en plattmatch till är förstås helt omöjligt.

I Luleå lär inte veteranen Chioma Nnamaka stapla misstag på varandra ännu en gång.

Och det som till sist talar för Luleå i långa loppet är lagets lite högre lägstakapacitet. David Visschers spelare sjunker aldrig så djupt som Janne Enjebos dito gör då och då.

//Lindvall

Det avgör finalserien

Då är det äntligen dags för den allra SM-finalen mellan rivalerna Luleå Basket och Udominate. Det är den femte raka i ordningen och känslan denna gång att Luleå får bära favoritskapet - även om säsongens inbördes möten slutat 2-2.

Vad kommer då att avgöra? Var ligger nyckeln för David Visschers Luleå om det ska kunna bli ännu en guldkortege?

För mig är det ganska enkelt: Det handlar om att defensivt kunna kontrollera Udominates explosiva guardpar Tiffany Brownn och Brianna Kiesel.

I semifinalspelet mot Telge fick Luleå jobba stenhårt för att hänga med i svängarna när Tayler Mingo och Taylor Wurtz gick loss. Kanske lärde man sig något där? Det lär i alla fall inte bli enklare i finalspelet.

Hur som helst faller mycket av ansvaret på Florida-duon Adrienne Motley och Jessica Thomas där den sistnämnde måste upp några procent defensivt. Motley har tuffheten i försvarsarbetet för att komma i under skinnet på sina motståndarna.

Hur som helst: Det kommer bli hur intressant som helst att följa den här serien och vill ni på stående fot ha ett tips får det bli som följer: 3-2 till Luleå Basket.

//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar