Logga in
Logga ut

Peter Lindvall

Basketbloggen

De har sig själva att skylla

I dag, klockan 13.00, kommer Jämtland Basket att presentera en ny spelare och man behöver inte vara doktorand på Luleå tekniska univeritet för att fatta att det handlar om BC Luleås stjärnguard Adam Rönnqvist.

Den 28-årige guarden kommer få en jätteroll i Östersundklubben, spela massor och vara ett av de första alternativen i lagets offensiva spel. Jag skulle inte bli överraskad om Rönnqvist när säsongen 18/19 är färdigspelad kommer snitta runt 30 spelminuter och 16-17 poäng.

Men vad betyder detta för BC Luleå? Om vi börjar med det sportsliga kommer självklart Adam Rönnqvist kunna att ersättas, inget snack om det. Det finns massor av bra spelare där ute.

Nej, det här handlar om något annat. Att en egen produkt, som är en nyckelspelare och av fansens stora favoriter, väljer att flytta till en svensk konkurrentklubb måste förstås svida en del. 

Men BC Luleå och tränarparet Peter Öqvist/Håkan Larsson har lite sig själva att skylla. Adam Rönnqvist har de två senaste säsongerna inte haft ett hundraprocentigt förtroende hos tränarna, bara snittat 20 spelminuter och jag har skrivit flera gånger att det är fem minuter för lite, att en egen produkt med den potentialen måste vårdas så mycket bättre.

Det har skapat en spricka och nu ser vi konskekvenserna. Jämtland kommer i dag hylla Adam Rönnqvist till skyarna och presentera honom som en av de största svenska värvningarna på länge och när jag tänker efter stämmer det nog.

Hur många gånger händer det att en svensk stjärna, en så pass profilerad spelare som Adam Rönnqvist, byter klubb i den svenska ligan? Inte ofta. Det som dyker upp i mitt huvud är när BC Luleå värvade Fred Drains från Norrköping för 14-15 år sedan och när Martin Pahlmblad drog från Solna till Luleå i början av 2010-talet.

//Lindvall

Omgångens tips

Nya matcher. Nya utmaningar. Det är dags för två bataljer i SBL Herr och Bloggen lastar in ännu ett tips.

Håll till godo.

 

Borås-Uppsala         1

Frågan är inte vilket lag som vinner den här matchen. Frågan är istället med hur mycket Borås kommer köra över Jens Tillmans Uppsala som haft en mer eller mindre kalkonartad sommar och höst. Laget har knappt tränat ihop, är inte fulltaligt och har en hemsk försäsong bakom sig med ett par klara torskar mot superettamotstånd på meritlistan. Hilliard & Co kommer ha en bekväm resa under 40 ensidiga minuter.

 

BC Luleå-Nässjö       1

Visst kan det låta lätt överdrivet att snacka om ödesmatch i den andra ligaomgången men så prekärt är läget för BC Luleå efter Kalle Anka-insatsen mot Wetterbygden i premiären. Tränarna, spelarna, fysios - egentligen alla som finns i hela klubben - har så mycket att bevisa i kväll. Skönspel kräver nog ingen - där befinner sig inte detta sköra bygge i dag. Nej, det handlar om att hitta ett sätt att vinna - sedan får det se ut lite hur som helst. Nässjö, då? Tja, laget kan komma till spel med noll press och använda det faktum att BC Luleå just nu är ligans mest pressade lag.

//Lindvall

Nej, hon håller inte måttet

Jag hoppades och trodde att Luleå Basket skulle höja sig ett snäpp i den andra träningsmatchen mot Alvik. Men så blev det inte riktigt. Försvarmässigt en aning. Offensivt inte alls.

Tränarparet Visscher/Nilsson valde att matcha laget hårdare mot ett Alvik som saknade sina två största stjärnor i Martina Stålvant och Janel McCarville. Ändå lyckades mästarlaget kasta bort segern med mängder av nybörjarmisstag under slutskedet av matchen som gav Alvik 88-86 efter förlängning.
Men nog om det. Luleå har bara tränat med fullt lag i någon vecka och kommer, precis som BC Luleå, bli bättre med tiden.

Nej, det är när man går ner på spelarnivå som bekymren dyker upp och jag kan faktiskt säga, efter bara två träningsmatcher, att guarden Michaela KK Houser inte håller måttet i ett enda avseende.
Luleå Basket måste ha en stjärna på den positionen och Houser sprider bollar i parti och minut med noll kontroll på sitt spel. Hon förstör mer än tillför och jag vill faktiskt påstå att rollspelare som Fanny Mosesson, Felicia Ponturo och Elin Lomgren besitter mer kompetens.
Det här ser förstås de ansvariga redan nu och inom ett par veckor utgår jag ifrån att Houser tvingas lämna klubben. Något annat finns inte.

När det gäller hennes USA-kollega Precious Hall är det lite klurigare. Hon har förstås inte heller rosat marknaden under den här helgen men där anar man att något finns som kan ge lite spetskompetens till laget. Jag gissar att mästarklubben har lite mer tålamod med henne.
Vi stannar där för i dag.
Poäng, Luleå: Allis Nyström 24+7 returer, Chastity Reed 17+12 returer, Anna Barthold 12, Chioma Nnamaka 11, Maria Felixova 7, Precious Hall 7, Felicia Ponturo 5, Michaela KK Houser 3.
//Lindvall

Det ringer ett par varningsklockor

Att BC Luleå sett ut som "hej-kom-och-hjälp-mig" under försäsongen och sedan lyckades bli ännu sämre i ligapremiären vet alla.

När Luleå Basket under lördagen spelade sin första träningsmatch mot Alvik på bortaplan hoppades i alla fall jag på att få se något lite bättre. Och det blev det väl. Men inte så jäkla mycket.
Och annat var kanske inte att vänta. Jag utgår från att lagspelet kommer ta ett litet kliv redan i söndagens match.

Däremot måste jag offentliggöra att det ringer några varningsklockor på ett par ställen i det här nybyggda laget och båda problemen finns på bakplanen.
Förra säsongen var USA-duon Jessica Thomas och Adrienne Motley bärande spelare bakom SM-guldet men hur jag än vrider och vänder på nyförvärven Precious Halls och Michaela KK Housers basketkunnande och granskar deras skills med mikroskop kan jag inte se hur de ska kunna fylla skorna efter förra vinterns succéduo.

Men: Kanske finns det där. Något måste David Visscher ha sett när han handplockade dem till Luleå. Houser är den som ser allra mest virrig ut och jag kan faktiskt inte sätta fingret på vad som är hennes spetskompetens.

Men över till de spelare som såg pigga ut och där kan vi med stor säkerhet säga att erfarna Chastity Reed är en klasspelare som kan göra allt på en basketplan. Sätter sig bara Visscher, tillsammans med kollega David"Keso" Nilsson, ned och snackar skottselektering kan det bli ännu vassare.

Allis Nyström ser ut att vara bättre tränad ut än på länge och hemvändaren Felicia Ponturos försvarsjobb måste lyftas fram.
Det var allt för i dag. Nu häller vi upp lördagsgodiset.

Poäng, Luleå: Chastity Reed 27, Allis Nyström 22, Anna Barthold 8, Maria Felixcova 6, Precious Hall 5, Chioma Nnamaka 3, Michaela KK Houser 2.
//Lindvall

Resan startade i avgrunden

Jo, jag vet att det är 35 matcher kvar av grundserien.
Jo, jag vet att det är korkat att dra förhastade slutsatser efter bara en match.
Jo, jag vet att BC Luleå har ett nytt lag som det lär ta ett tag att få ordning på.
Jo, jag vet att spelare kan ha dåliga dagar och drabbas av premiärnerver.

Men det här?
77-88 mot nykomlingen Wetterbygden, som saknade två av sina bästa spelare, i en hemmapremiär inför 1800 pers. Det fanns inte ens i en fantasivärld. Det fanns ingenstans.
Jag undrar på allvar om Jonathan Boman, Eddie Alm, Jesper Wennerholm och allt vad de heter trodde på detta själva när de reste de dryga 100 milen upp till Norrbotten.
Kanske. Kanske inte.

Men när jag sitter här tittar tillbaka på matchen kan jag konstatera en sak: BC Luleå var aldrig nära. Inte en enda sekund var Wetterbygden hotat. Laget vara bara bättre på alla aspekter av spelet och spelade smartare, hårdare och kyligare. Det är hisnande.

Men som jag sa inledningsvis: Det är sju månader kvar av grundserien, BC Luleå kommer förstås bli bättre med tiden men det som bekymrar är nivån som laget startar säsongen ifrån.
Att börja i avgrunden och ett halvår senare kunna besegra Södertälje eller Norrköping i en slutspelsserie är en resa som känns hisnande lång.

Vad oroar då mest sett med BC Luleå-ögon efter en insats som måste vara en av de svagaste på tio år?

Här är några saker:
1) Spelarna ser inte fysiskt förberedda ut. Det låter konstigt men så såg det faktiskt ut.
2) Under försäsongen fallerade laget defensivt. I premiären gick det offensiva i stå och känslan är att Peter Öqvist står där med en massa pusselbitar som inte passar ihop.
3) Går det att spela klassisk BC Luleå-basket med det här materialet där Thomas Massamba, som spelat på ett helt annat sätt under många år, är motorn?
4) Håller verkligen nyckelspelare som Daniel Alexander och Robert Gilchrist den nivå som krävs? Båda har hittills visat upp en bristande spelförståelse, beslutsfattande och tuffhet.

Vi får se var det här landar. Det blir i alla fall en jäkla resa.
Nässjö på tisdag.
//Lindvall

Omgångens tips

Traditioner är till för att följas slaviskt. Därför: Här kommer tipset inför kvällens första omgång i SBL Herr - några timmar förenad.

 

BC Luleå-Wetterbygden          1

Sett till hur vinglig, omtajmad och rostig försäsongen sett ut för nybyggda Luleå förväntar i alla fall jag mig inte några stordåd alls. Det här är en process som kommer ta tid och kvällens premiär kommer bli en skitig arbetsseger. Intressant: Kommer Thomas Massamba hitta korgen efter en offensivt iskall september. Nykomlingen Wetterbygdens spelare kommer lira som det här vore den sista matchen i deras karriär och veteranen Mantas Griskenas kommer dra ett tungt lass för att hålla ordning på alla känslor.

 

Jämtland-Umeå                       1

Efter en magisk försäsong kommer spelarna i Jämtland med ett stort tryck på sina axlar inför en förväntad storpublik. Pallar de pressen? Det räknar jag med. I laget finns erfarenhet i form av RT Guinn och Adam Rönnqvist som har massor av rutin från stora matcher. Umeå är svårt att gradera - inte minst lagets importer. Klart är att både Egal Saleman och André Nilsson måste leverera och leda om laget ska kunna störa Östersunds stolthet.

//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar