Logga in
Logga ut

Peter Lindvall

Basketbloggen

Det finns lite att jobba på

Då har vi tagit igenom BC Luleås första träningsmatch för säsongen och knappast någon hade väntat sig en skönhetsupplevelse efter bara tre träningsdagar med fullt lag. Och precis så blev.

Ett desorienterat Luleå föll rakt ned i källaren defensivt och lät hemmalaget Jämtland, med klasspelaren RT Guinn i spetsen, ha offensiv lekstuga och vinna med 100-81. Det finns med andra ord  lite att skruva i om man så säger.

Vi kan nog förvänta oss flera månaders träningsgnuggande innan vi på allvar får se vilken potential det här nykomponerade laget har. 

Nåväl, de mest intressanta var förstås att få en känsla vad BC Luleås tunga nyförvärv hade att erbjuda. 

Häng med:

Tavarius Shine. Lagets klart bäste spelare sett över hela matchen. Gjorde det enkelt, högprocentigt och smart både offensivt samt defensivt. Mycket nyttig spelare.

Thomas Massamba. Höll ihop laget hyggligt i 20 minuter men tappade sitt spel i andra och var iskall offensivt.

Daniel Alexander. Att den store amerikanen kan stoppa bollen i korgen är alldeles tydligt men defensivt kan det vara läge att höja ett litet varningens finger i alla fall. Vi få se var detta tar vägen de närmaste veckorna.

Robert Gilchrist. Visst är engelsmannen en atlet som kan springa och hoppa men hans offensiva beslutsfattande var inte bra i den här matchen. Sköt på allt och lite till i de mest eländiga av lägen. 28-åringen måste få sin roll mer definierad och den ska nog inte vara primärt offensiv.

Corban Collins. Visade i perioder hög klass men spelade en aning ojämnt och svajigt. Många enkla misstag i andra halvkek när tröttheten kom krypande.

Det var allt för i kväll.

Poängen, BC Luleå: Corban Collins 18, Daniel Alexander 17,  Robert Gilchrist 14, Tavarius Shine 12, Denzel Andersson 6 (spelad bara sju minuter på grund av stukak fot), Daniel Hansson 6, Tim Kearney 4, Brice Massamba 3, Anton Kobylak Berglund 2.

//Lindvall

Resan startade i avgrunden

Jo, jag vet att det är 35 matcher kvar av grundserien.
Jo, jag vet att det är korkat att dra förhastade slutsatser efter bara en match.
Jo, jag vet att BC Luleå har ett nytt lag som det lär ta ett tag att få ordning på.
Jo, jag vet att spelare kan ha dåliga dagar och drabbas av premiärnerver.

Men det här?
77-88 mot nykomlingen Wetterbygden, som saknade två av sina bästa spelare, i en hemmapremiär inför 1800 pers. Det fanns inte ens i en fantasivärld. Det fanns ingenstans.
Jag undrar på allvar om Jonathan Boman, Eddie Alm, Jesper Wennerholm och allt vad de heter trodde på detta själva när de reste de dryga 100 milen upp till Norrbotten.
Kanske. Kanske inte.

Men när jag sitter här tittar tillbaka på matchen kan jag konstatera en sak: BC Luleå var aldrig nära. Inte en enda sekund var Wetterbygden hotat. Laget vara bara bättre på alla aspekter av spelet och spelade smartare, hårdare och kyligare. Det är hisnande.

Men som jag sa inledningsvis: Det är sju månader kvar av grundserien, BC Luleå kommer förstås bli bättre med tiden men det som bekymrar är nivån som laget startar säsongen ifrån.
Att börja i avgrunden och ett halvår senare kunna besegra Södertälje eller Norrköping i en slutspelsserie är en resa som känns hisnande lång.

Vad oroar då mest sett med BC Luleå-ögon efter en insats som måste vara en av de svagaste på tio år?

Här är några saker:
1) Spelarna ser inte fysiskt förberedda ut. Det låter konstigt men så såg det faktiskt ut.
2) Under försäsongen fallerade laget defensivt. I premiären gick det offensiva i stå och känslan är att Peter Öqvist står där med en massa pusselbitar som inte passar ihop.
3) Går det att spela klassisk BC Luleå-basket med det här materialet där Thomas Massamba, som spelat på ett helt annat sätt under många år, är motorn?
4) Håller verkligen nyckelspelare som Daniel Alexander och Robert Gilchrist den nivå som krävs? Båda har hittills visat upp en bristande spelförståelse, beslutsfattande och tuffhet.

Vi får se var det här landar. Det blir i alla fall en jäkla resa.
Nässjö på tisdag.
//Lindvall

Omgångens tips

Traditioner är till för att följas slaviskt. Därför: Här kommer tipset inför kvällens första omgång i SBL Herr - några timmar förenad.

 

BC Luleå-Wetterbygden          1

Sett till hur vinglig, omtajmad och rostig försäsongen sett ut för nybyggda Luleå förväntar i alla fall jag mig inte några stordåd alls. Det här är en process som kommer ta tid och kvällens premiär kommer bli en skitig arbetsseger. Intressant: Kommer Thomas Massamba hitta korgen efter en offensivt iskall september. Nykomlingen Wetterbygdens spelare kommer lira som det här vore den sista matchen i deras karriär och veteranen Mantas Griskenas kommer dra ett tungt lass för att hålla ordning på alla känslor.

 

Jämtland-Umeå                       1

Efter en magisk försäsong kommer spelarna i Jämtland med ett stort tryck på sina axlar inför en förväntad storpublik. Pallar de pressen? Det räknar jag med. I laget finns erfarenhet i form av RT Guinn och Adam Rönnqvist som har massor av rutin från stora matcher. Umeå är svårt att gradera - inte minst lagets importer. Klart är att både Egal Saleman och André Nilsson måste leverera och leda om laget ska kunna störa Östersunds stolthet.

//Lindvall

Räkna med Istanbul

BC Luleå kan i lugn och ro börja förbereda sig mentalt för spel mot turkiska Istanbul BBSK i den andra kvalomgången i Fiba Europe Cup.

Varför undrar ni förstås?

Svaret: I den första kvalomgången gjorde turkarna slarvsylta av tjeckiska Svitavy på bortaplan och vann med 99-74 vilket lär ge Istanbul en behaglig resa på hemmaplan om en vecka.

I Istanbul var det den kroatiske stjärnan Luka Babic, 26 år och 201 centimeter, som hade show med 22 poäng och 11 returer. Han var tungt uppbackad av USA-guarden Tu Holloway som svarade för 21 poäng och 8 assist.

BC Luleå startar Europaspelet den 3 oktober på bortaplan. Match två spelas en vecka senare.

Och med allt att döma blir motståndet turkiskt...

//Lindvall

Bloggens utmärkelser - innan uppkast

Efter varje säsong delas ett gäng utmärkelser ut till de spelare som stuckit ut allra mest.

Som vanligt går Bloggen sin egen väg – och delar ut dem innan den första matchen är spelad i SBL Herr.

Håll till godo med dessa vilda gissningar.

 

ÅRETS MVP/ÅRETS FORWARD

RT Guinn, Jämtland Basket.

 

ÅRETS CENTER

Joakim Kjellbom, Norrköping Dolphins.
 

ÅRETS GUARD

Eric Garcia, Södertälje Kings.

 

ÅRETS STJÄRNSKOTT

Oliver Gehrke, Jämtland.

 

ÅRETS ARTIST

Nimrod Hilliard, Borås.

 

ÅRETS FÖRSVARARE

Thomas Massamba, BC Luleå.

 

ÅRETS COACH

Jesper Gustavsson, Umeå.

 

ÅRETS LYFT

Köping Stars.

//Lindvall

Ligatipset 2018/2019


Häromdagen levererade herrligans tränare sina tips inför kommande säsong på den årliga upptaktsträffen. Alltid lika spännande, förstås.

Men jag förstår att ni basketnördar väntat på facit. Här är Bloggens blick in i spåkulan.

 

1) Norrköping Dolphins

Nyckelspelare: Joakim Kjellbom och Mikael Lindquist.

Kommentar: Klubben har fått behålla samtliga svenska nyckelspelare och adderat svensk rutin via Anton Saks som kommer passa perfekt i Adnan Chuks väloljade lagmaskin som skoningslöst utnyttjar motståndarens svagheter och aldrig besegrar sig själv. Laget att slå säsongen 2018/2019.

 

2) Södertälje Kings

Nyckelspelare: Martin Pahlmblad, Auston Barnes och Eric Garcia.

Kommentar: Sett spelare för spelare var Kings förra säsongen ett lag med guldpotential men tränaren Ludwig Degernäs fick aldrig ut max av den trupp han förfogade över. Klubben har kunnat bygga vidare på en stabil stomme och adderat William Magartity som en spännande ersättare till Adam Ramstedt. Är nye guarden Eric Garcia lika bra som sitt rykte kan det här bli en spännande.

 

3) BC Luleå

Nyckelspelare: Thomas Massamba, Corban Collins, Denzel Andersson.

Kommentar: Tränaren Peter Öqvist har tappat mer än en handfull starka spelarnamn och tvingats bygga nytt. Försäsongen har sett vinglig ut och räkna med en lång process innan vi kan se lagets fulla potential. Thomas Massamba är den givne ledare, de tre nya amerikanerna måste vara toppklass och Denzel Andersson bör ta ytterligare ett steg till i sin utveckling. Då kan det bli final igen. 

 

4) Jämtland Basket

Nyckelspelare: Adam Rönnqvist, RT Guinn, Evariste Shonganya.

Kommentar: Efter en succéfylld försäsong råder det basketfeber i Östersund och det snackas faktiskt om en guldglimrande vår 2019. Tja, vem vet? Klart är att Torbjörn Gehrke förfogar över ett spännande lag där veteranen RT Guinn kommer vara spelaren det mesta snurrar kring och den förre Luleåguarden Adam Rönnqvist kommer få alla chanser att bli en av ligans svenska stjärnor.

 

 5) Borås Basket

Nyckelspelare: Nimrod Hilliard, Marcus Tyus.

Kommentar: Västkustlaget aviserar den här säsongen en snabbare basket och det är den amerikanska bakplansduon Hilliard/Tyus som ska trycka gaspedalen i botten från dag ett. Kommer de att köra i diket? Nej, Borås har alltid ekonomin och organisationen att vara ett topplag - så även den här vintern.

 

6) Umeå

Nyckelspelare: Egal Saleman, André Nilsson.

Kommentar: Förra säsongen gjorde Umeå säsongens spelarklipp i lågdbudgetjänkarna Eric Gilchrese och Arik Smith och det är svårt att tro att klubben kommer träffa lika rätt på importfronten den här gången. Vi får se. Ändå är jag försiktigt positiv - det känns som att något är på väg att byggas i Västerbotten och Jesper Gustavssons lag kan nog vara med och bråka hela vintern.

 

7) Nässjö

Nyckelspelare: Dartaye Ruffin, Franklin Williams

Kommentar: Smålandslaget har tappat en hel del erfarenhet i Daniel Eliasson, Karim Wazzi samt Mantas Griskenas och fyllt på med en handfull importspelare som är svåra att bedöma statusen på. Men de få rapporter jag lyckats hämta in om laget berättar att försäsongen sett helt okej ut. Nässjö är hur som helst svårbedömt och kan landa lite var som helst i tabellen.

 

8) Köping

Nyckelspelare: Aleksa Solevic, Niklas Larsson.

Kommentar: Att vara en nykomling i ligan är alltid tufft men Köping har under försäsongen kunnat matcha flera lag med betydligt större meriter. Klubben lyckades inför den här säsongen behålla nyckelspelare som Solevic och Sean Smith vilket lär betyda massor. Värvningarna av Niklas Larsson från Jämtland samt John Brändmark från Borås visar att klubbens satsning är på allvar.

 

9) Uppsala

Nyckelspelare: Axel Nordström.

Kommentar: Vad ska man säga om den här klubben? Att bara några dagar före ligastart inte ha ett färdigt lag på benen säger massor om den organisatoriska och ekonomiska kris den anrika föreningen befinner sig. Det går helt enkelt inte tippa var Uppsala landar - plötsligt landar två-tre dugliga nya spelare, senast en fransman med bra meriter, från ingenstans och hips vips kan laget utmana de de allra flesta.

 

10) Wetterbygden

Nyckelspelare: Mantas Griskenas, Jonathan Peleg.

Kommentar: Som sagt: Nykomlingar är alltid svårbedömda och vad Wetterbygden har ett erbjuda är inte lätt att veta. Veteranen Griskenas, som har sina bästa år bakom sig, kommer få dra ett tungt lass. Defensivt starke Peleg lär betyda massor och hur amerikanen CJ Dunston, värvad från spanska division IV, står i den svenska ligan blir hyperintressant att följa. 

 //Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar