Logga in
Logga ut

Peter Lindvall

Basketbloggen

En episk kollaps

Som sagt; En match gör ingen säsong och att förlora med elva poäng i Täljehallen hade på förhand varit en ganska väntad utveckling för BC Luleå. Men det var sättet som det gick till på som oroar och förbryllar.

Det ska bli intressant att se hur denna nästan episka kollaps påverkar BC Luleå-spelarna psyken framgent.

Men en sak är klar: Jag har nog aldrig sett en värre genomklappning av BC Luleå/Plannja/LF Basket sedan ligan startade för 25 år sedan.

Vi tar det från början. Luleåledning med 48-30 mot Södertälje i halvtid utan att spela på topp. Där och då skulle matchen ha varit avgjord men BC-spelarna hittade ett sätt att släppa in makabra 64 poäng i andra halvlek och till sist förlora solklart 83-94.

Visst. Södertälje spelade upp sig massor under de sista 20 minuterna men det ska ett regerande mästarlag kunna svara på.
Men icke. Det var nonchalant, obrytt och oengagerat. Och till sist panikartat.
Det påminde nästan om när Kodi Augustus & Co skämde ut klubben över hela Sverige för tre-fyra år sedan.

Vi ska väl avsluta med att leta syndabockar och då är det lätt att landa i stjärnan Brandon Rozzell som ska vara lagets ledare. Han vek ned sig helt i andra halvlek och sköt trista 4/17.

Den ende som höll ihop sitt spel den här eftermiddagen var Denzel Andersson som svarade för 6 poäng och 11 returer.

Men det bästa av allt; Ny match på tisdag. Norrköping hemma.
//Lindvall

Jämtland blir större

Jämtland Basket fortsätter att vässa sin insiderotation och i dag gjorde klubben klart med den 37-årige centerveteranen RT Guinn som för 12-13 år sedan gjorde en säsong i Södertälje Kings.

Guinn mäter 208 centimeter och har meriter från en mängd tunga klubbar. Han kommer närmast från ungerska Atomeromu där han snittade 10 poäng och 4 returer på 21 minuters speltid.

"RT är hittagen till Jämtland och Östersund av en enda anledning - att göra Jämtland till ett av de absoluta topplagen i grundserien och en av de på förhand givna finalkandidaterna", säger Jämtlands tränare Torbjörn Gehrke.

//Lindvall

Nnamaka - en hörnsten

Luleå Basket har väl inte gödslat med tunga kontraktspåskrifter under våren men i dag small det. Med besked.

Mästarlubben har lyckats skriva fast forwardsveteranen Chioa Nnamaka, 33, på ett 1+1-kontrakt och faktum är att det inte blir mycket tyngre än så.

Med Nnamaka får Luleå Basket en av förra säsongens hörnstenar i laget att satsa vidare och det betyder förstås massor i det lagbygge som siktar på guld nummer sex.

Rent statistiskt ser väl den WNBA-meriterade spelaren inte ut som något alldeles extra - 24 spelminuter, 10 poäng och 6 returer är okej - men basket innehåller så mycket mer än bara siffror.

Chioma Nnamaka var utan tvekan den basketsmartaste spelaren i laget förra vintern och beslutsfattandet på planen är alltid prickfritt. Inga vilda skott, ingen statistikjakt - bara rätt saker gjorda vid rätt tillfälle.

Visst, skyttet kan vingla ibland och nerverna spela ett spratt då och då men det spelar föga roll när hennes basket-iq är på en alldeles egen nivå.

Om jag sedan förstått saken rätt är Nnamaka en av de spelare som beyder allra mest i omklädningsrummet och vid sidan av planen. Det ska förstås aldrig underskattas.

//Lindvall

Landslagsguarden byter klubb

Då har vi lite silly season-nytt att berätta - dock inte från Luleå Basket eller BC Luleå.

Den här gången handlar det om den landslagsmeriterade guarden Charles Barton jr, 26, som byter land till kommande säsong.

Barton gjorde den senaste vintern succé i den tyska Pro A-klubben Kircheim där han snittade 34 spelminuter och 15 poäng.

Kommande höst blir det dock spel i belgiska Kangoeroes Basket Willebroek som den senaste säsongen slutade slutade sjua i tabellen och åkte ut i kvartsfinal i det belgiska slutspelet.

//Lindvall

Stjärnan lämnar - och landar i Luleå?

Då har svaret kommit: En av ligans största stjärnor förra säsongen, Umeås Arik Smith, bryter sitt 1+1 kontrakt med Umeå och lämnar klubben. Det rapporterar VK:s basketblogg.

I kontraktet med Umeå Bskt fanns det en utköpsklausul på närmare 100 000 kronor och obekräftade uppgifter har den 25-årige guarden slantat upp kosingen själv för att kunna gå vidare i karriären.

Och det är på grund av det sistnämnda som spelplanen plötsligt ändras. Få, om ens någon svensk ligaklubb, hade haft lust att betala dessa pengar för att få loss Smith men nu är läget annorlunda.

Enligt mina källor är BC Luleå en av flera svenska klubbar som visar intresse för guarden som den förra säsongen snittade 20 poäng, 4 returer, 3 assist och skulle ses som en klockren ersättare för Brandon Rozzell. 

Från BC Luleå-håll gödslas det dock inte med kommentarer i ärendet.

"Vi har koll på honom", säger klubbdirektören Lars Mosesson.

//Lindvall 

Jämtland värvar stort

Jämtland Basket har gjort klart med sin första importvärvning inför kommande säsong. Det handlar om den 204 centimeter långe kongolesen Evariste Shonganya Tolembo, 26.

Den senaste säsongen snittade powerforwarden 16 poäng och 11 returer i den tunisiska ligan. 

"Jag förväntar mig inget annat än att Evariste skall tillhöra den absoluta toppen vad gäller stora spelare i SBL kommande säsong, om inte rent av en fight om att vara den bäste", säger Jämtlands tränare Torbjörn Gehrke på klubbens hemsida.

//Lindvall

 

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar