Peter Lindvall

Basketbloggen

En episk kollaps

Som sagt; En match gör ingen säsong och att förlora med elva poäng i Täljehallen hade på förhand varit en ganska väntad utveckling för BC Luleå. Men det var sättet som det gick till på som oroar och förbryllar.

Det ska bli intressant att se hur denna nästan episka kollaps påverkar BC Luleå-spelarna psyken framgent.

Men en sak är klar: Jag har nog aldrig sett en värre genomklappning av BC Luleå/Plannja/LF Basket sedan ligan startade för 25 år sedan.

Vi tar det från början. Luleåledning med 48-30 mot Södertälje i halvtid utan att spela på topp. Där och då skulle matchen ha varit avgjord men BC-spelarna hittade ett sätt att släppa in makabra 64 poäng i andra halvlek och till sist förlora solklart 83-94.

Visst. Södertälje spelade upp sig massor under de sista 20 minuterna men det ska ett regerande mästarlag kunna svara på.
Men icke. Det var nonchalant, obrytt och oengagerat. Och till sist panikartat.
Det påminde nästan om när Kodi Augustus & Co skämde ut klubben över hela Sverige för tre-fyra år sedan.

Vi ska väl avsluta med att leta syndabockar och då är det lätt att landa i stjärnan Brandon Rozzell som ska vara lagets ledare. Han vek ned sig helt i andra halvlek och sköt trista 4/17.

Den ende som höll ihop sitt spel den här eftermiddagen var Denzel Andersson som svarade för 6 poäng och 11 returer.

Men det bästa av allt; Ny match på tisdag. Norrköping hemma.
//Lindvall

Många frågor att ställa

Vi börjar med att konstatera det jag redan skrivit flera gånger: Umeå 2017/2018 är något helt annat än Umeå 2016/17 och guarden Arik Smith kan vara årets fynd i ligan.
Visst: Västerbottenslaget är 0/4 så här långt med kommer bara spelarna på hur man avslutar matcher lär segrarna att rulla in då och då.

Nu över till BC Luleå som till sist lyckades krångla sig fram till en 80-77-seger men det finns flera frågor att ställa.
1) Inställningen. Där fanns det massor av önska och det största frågetecknet placerar vi bakom nyckelspelare som Brandon Rozzell och Tom Lidén som inte gjorde många glada. Veteranen Lidén har visat hittills den här säsongen inte hittat någon stabilitet i någonting och Rozzell har i två av fyra matcher varit rent dålig faktiskt. Insatsen mot Umeå var nog den svagaste han gjort sedan han kom till Luleå.

2) Offensiven. Laget blir alldeles för ofta i matcherna passivt, stillastående och långsamt. Frågan är om motståndarna lärt sig läxan från förra säsongen eller om det bara är upp till BC Luleå? Svårt att säga i dag.

Några bra grejer, då? Tyvärr, men jag hittar bara en och den stavas Adam Rönnqvist som efter den mörka kvällen Uppsala tvingades kliva fram när Rozzell var iskall och tog över offensivt med sina 22 poäng. Den stora gåtan är varför han inte begåvades med tre-fyra minuter till i speltid.

Nåväl. Nu ska vi inte vara alltför griniga och även en skitig seger är en seger - det kan vara lätt att glömma ibland.
//Lindvall

Omgångens tips

Tre matcher står på menyn i herrligan. Två i kväll och en på lördag. Då bjussar förstås Bloggen på ett tips.

 

Borås-Södertälje    1

Grymt svårtippad match mellan två obesegrade lag. Men känslan är att hemmaplan och en viss Nimrod Hilliard kommer bli en avgörande faktor för Borås i kväll. Men säker är jag inte. Kings har visat en grym förmåga att vända underlägen och vinna. Det måste man ha med sig.

 

BC Luleå-Umeå    1

Förra säsongens slagpåse Umeå har visserligen förlorat samtliga tre matcher hittills men hade lika gärna kunnat vinna två av dem. Så små har marginalerna varit. Guarden Arik Smith är ett fynd och veteranen Egal Saleman spelar sitt livs basket men det ska förstås inte räcka mot BC Luleå i Luleå energi. Där förlorar laget nästan aldrig.

 

Norrköping-Nässjö (lördag)   1

Allt talar för att Näsjö kommer få en tung säsong om klubben inte gör några personella förändringar under resans gång. Norrköping letar fortfarande efter et vinnande spel men lär inte behöva spela på topp den här gången för att vinna.

//Lindvall

 

Blytung seger för mästaren

En sak är säker: Oddsen var inte riktigt på Luleå Baskets sida inför hemmamötet med formstarka Telge. På personalsidan saknades pjäser som Anna Barthold, Silva Favento och Allis Nyström.
Det är liksom inte vilka spelare som helst.

Men laget hittade styrka någonstans och lyckades mala ned Telge som under de sista 15 minuterna av matchen tappade sitt offensiva spel helt.

Luleås importtrio Adrienne Motley, Jessica Thomas och Katie Frerking fattade allvaret och svarade tillsammans för 65 av lagets 89 poäng - tungt uppbackad av en urstark Chioma Nnamaka som slet ned 12 returer och en tung defensiv insats. Där var nyckeln.

Men det hade inte gått utan en viss Sofia Hägg som spelade hela 31 minuter, drog i en tung trea i slutet av matchen och jobbade ned ett par offensiva returer i viktiga lägen.

Segern var Luleås femte raka i ligan och en notering i sammanhanget är att laget sedan säsongen 2013/2014 vunnit 68 av 73 matcher på hemmaplan. En statistisk notering som Bloggen får tacka VK:s basketblogg för.

Luleås poäng mot Telge: Adrianne Motley 26, Jessica Thomas 22+7 returer, Katie Frerking 17+13 returer, Chioma Nnamaka 12+12 returer, Sofia Hägg 7+6 returer, Elin Lomgren 5.
//Lindvall

Supertalangen plockas in

Nu kommer det braskande uppgifter om Luleå Basket inför kvällens toppmatch mot Telge i Luleå energi arena som Bloggen tagit del av.

Laget har som bekant haft en del skadebeymmer den senaste tiden där nyckelspelarna Allis Nyström och Sylvia Favento inte kunnat spela på ett tag och är stora frågetecken i kväll. Samtidgt står det också klart att Anna Barthold missar kvällens match på grund av en Fiba-utbildning.

Därför kommer klubben att plocka in jättetalangen Sanna Ström, 15, från Luleå Stars. Den Gammelstadsfostrade forwarden snittar 15 poäng samt 10 returer i division I och räknas som en av de mest lovande spelarna som Norrbotten fått fram de senaste åren. Det ska bl oerhört intressant att se om Ström får speltid och vad hon i så fall gör av den.

Men det finns fler nyheter: I sjukskrivne tränaren David Visschers frånvaro kommer förre storspelaren Ulrika Hortlund att hjälpa Johanna Riihiaho med coachandet.

//Lindvall

Största utmaningen hittills

Okej, efter fyra "uppvärmningsmatcher" är det äntligen dags för regerande mästaren Luleå Basket att känna på lite kvalitativt motstånd i ligan - på onsdagskvällen i form av Telge på hemmaplan.

Och jag kan lova: Det blir en utmaning. Telge var bra förra säsongen och har inför den här vintern vässat laget ytterligare. I den förra ligaomgången besegrades Alvik och det imponerar.
Och det stora hotet mot Anna Barthold & Co kommer i form av ligans kanske två hetaste importer; Tayler Mingo och Taylor Wurtz.

Mingo var bra redan 2016/2017 och kan faktiskt vara damligans bästa spelare i dag. USA-guarden leder poängligan med ett snitt på 28 och kan skjuta bollen i korgen på alla möjliga sätt.

Wurtz handplockades från Östersund i somras och är även hon född till målgörare. Hon snittar 21 poäng.

Hur Luleå Basket ska ta hand om dem vette tusan men huvuduppgiften kan lika gärna bli att se till att ingen annan i Telge blir het offensivt och landar på tvåsiffrigt.

Hur som helst gäller det att hitta ett lagförsvar som fungerar - det har varit lite si och så med den saken hittills. 68 insläppta poäng i snitt är för mycket med tanke på vilka lag som stått för motståndet i säsongsinledningen.
//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru, mina fem söner och en vovve som heter Syrran.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar