Logga in
Logga ut

Peter Lindvall

Basketbloggen

En liten lista om VM

Luleå När den störste sonen lyckades spåra upp Kanal 10 på vår tv förra veckan var givetvis lyckan total i det lindvallska minst sagt basketintresserade hemmet. Därmed var soffan bokad och på menyn stod förstås  VM i Turkiet som blev en grym upplevelse.

 

Och vad fick vi då se? USA spelade i en egen division och pulveriserade alla lag med sitt hänsynslösa man-man-försvar. Då behövde inte laget mycket struktur anfallsmässigt  - bara springa, dunka eller ge bollen till fenomenet Kevin Durant när det körde ihop sig.
Litauens unga och okända lag charmade alla med sitt spel som belönades med en bronspeng.
Den ålderstigna turkiska spelargenerationen tog den sista chansen att göra något stort internationellt och belönades med ett silver.
Men självklart är det spelarna alla minns. Lirarna med karisma och stjärnglans som stack ut bland de andra.
Här är min personliga topp-tre-lista från Turkiet:
1) Milos Teodosic, Serbien.
Med sin kaxiga Beatles-lugg på sniskan sköt han sitt lag till semifinal och nästan hela vägen till final. I kvarten mot Spanien laddade han bössan två meter utanför trepoängslinjen, sköt 207 centimeter Jorge Garbajosa i ansiktet och gav sitt lag segern i slutsekunderna
2) Kevin Durant, USA
Okej, han borde vara etta men Durant är så omänskligt bra att det nästan blir trist. Se upp Kobe och Lebron - Durant är utan tvekan framtiden.
3) Luis Scola, Argentina
Nog visste jag att muskelknippet Scola gjort sig ett bra namn i NBA och Houston Rockets men att hans kapacitet låg på den här abnorma nivån fanns inte på min karta. Överlägsen poängligavinnare med ett snitt på 27 i ett annars ganska segt Argentina som måste bygga nytt.
Har ni läsare några andra favoriter; maila eller kommentera så sammanställer jag ännu en lista.
//Lindvall 

Ett lördagshantverk

Nja, Luleå Basket bjöd väl inte på någon sång-och-dansföreställning mot Uppsala även om 81-67-segern förstås var odiskutabel. En del berodde kanske på att stjärnan Chastity Reed vilade på grund av ryggproblem men lika mycket handlade säkert om inställning. 

Uppsala är ett lag som Luleå ska städa av med 30-40 poäng sju dagar i veckan om Anna Barthold & Co är lite på. Men så kan det vara.

Vi ska inte fördjupa oss allt för mycket spelarkritik men ännu en gång går det att att konstatera att Allis Nyströms formkurva fortfarande pekar spikrak uppåt. Dryga 30 spelminuter, 17 poäng och 9 returer var ännu ett hantverk på bra nivå.

Jag får väl konstarera för femtioelfte gången att det är mer eller mindre en miniskandal att landslagsledningen, med förbundskapten Francois Gomez i spetsen, fortsätter att nobba henne. 

Kan någon på rak arm säga att det finns en enda solklart bättre svensk spelare i  SBL dam? Jag hittar då ingen.

//Lindvall 

 

Stjärnorna om Jerebkos hjälteinsats

Jonas Jerekbo blev stor hjälte för sitt Golden State Warrios när han avgjorde i slutsekunden mot Utah Jazz.

Här har ni lite sköna reaktioner från svenskens lagkompisar.

Omgångens tips

Ny omgång i herrligan som den här gången är fördelad över tre dagar. Hetaste matchen spelas i Luleå där det bjuds på toppmöte mellan två formstarka lag.

 

Fredag

Uppsala-Wetterbygden                   1

Uppsala jobbade hem säsongens första seger i den förra omgången och lär gå in till match mot ett brandskattat Wetterbygden med hyggligt självförtroende. Det borde räcka hela vägen till en ny seger där allt-i-allon Axel Nordström ännu en gång lär visa upp monstersiffror.

 

Nässjö-Umeå                                    1

Omar Krayem gav Umeå det lyft som behövdes och tog laget till höstens premiärseger mot Köping. Nässjö vek ned sig mot Uppsala men hemma är laget ett annat djur. Vi tror ändå att Smålandslaget studsar tillbaka.

 

Lördag

Köping-Jämtland                             2

Hypade Jämtland har landat tungt efter några tuffa förluster och nu handlar det om mental styrka från Adam Rönnqvist & Co. Jag tror ändå att Östersundslagets spetsspelare i form av Guinn och Shonganya ska vara det som fäller avgörandet.

 

Söndag

Södertälje-Umeå                             1

Guldtippade Kings är obesegrat och kommer självklart mala ned Umeå. Men laget har skadeproblem och har ett hål att fylla sedan William Magarity lämnat klubben.

 

BC Luleå-Borås                                1                    

Oj, vad svårtippat. Båda lagen är formstarka efter tunga segrar in den senaste omgången. Det kommer handla om dagsform, vilket lag som sätter stora skott och vilket lag som får sina stjärnor att leverera. Tipset går till Luleå med lite tvekan.

//Lindvall

Förre Luleåspelaren nobbade Kings

Som många säkert noterat har guldtippade Södertälje Kings hamnat i ett klurigt läge sedan succéspelaren William Magarity hastigt lämnat klubben för spel i kroatiska Zadar.

Nu letar klubben en ersättare och på deras önskelista fanns den förre Luleåspelaren Tom Lidén som i våras valde att avsluta karriären och bosätta sig i Södertälje.

Men det blir ingen comeback för 31-åringen.

"Jag fick en fråga av klubben men det blir ingenting. Jag har bestämt mig för att sluta", säger Lidén till Bloggen.

//Lindvall

Lista: Ligan hetaste spelare

Med bara en handfull spelade omgångar i SBL herr känner Bloggen att det är dags för en lista. Rubriken för dagen: Ligans just nu hetaste spelare.


1. Mikael Lindquist, Norrköping
Statistik: 23,6 poäng. 54,8 i trepoängsprocent. 
Kommentar: Vid en ålder av 35 gör veteranen sin livs säsong så här långt och spelar en basket som borde ge honom en plats i blågult. Dödligt effektiv offensivt med ett av ligans bästa trepoängsskott.

 

2. Nimrod Hilliard, Borås
Statistik: 20 poäng. 8 assist.
Kommentar: Spelfördelaren Hilliard är hjärnan bakom offensiva Borås. Har förmågan att på egen hand skapa lägen men också fördela bollen till sina medspelare.

 

3. Evariste Shonganya, Jämtland
Statistik: 18,2 poäng. 14,8 returer.
Kommentar: En levande dubbel-dubbel-maskin som har gett Östersundslaget en helt ny dimension i spelet nära korgen. Shonganya är urstark och högeffektiv i tresekundersområdet.

 

4. Martin Pahlmblad, Södertälje
Statistik: 19,2 poäng. 51,7 i trepoängsprocent.
Kommentar: 33-åringen har sedan han kom hem från spel i Europa bara blivit bättre och adderar fortfarande saker i sitt spel där skyttet, fysiken och försvarsspelet är det som sticker ut mest.

 

5. Michael Moore, Borås
Statistik: 21 poäng. 5,8 returer.
Kommentar: Den 203 centimeter långe Boråsforwarden, som hämtades från den danska ligan, är ett av ligans stora fynd den här säsongen. Har ett brett offensivt register med både skytte och attackspel.
//Lindvall

 

 

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar