Logga in
Logga ut

Peter Lindvall

Basketbloggen

Guldhjältens nya liv - och lir

Efter fyra raka guld lämnade stjärnguarden Katie Bussey våren 2017 Luleå för nya basketäventyr och hon landade i tyska Herner där 28-åringen snittade 8 poäng på 21 spelminuter den förra säsongen.

Men där kommer hon inte bli kvar när den nya säsongen startar om någon månad.

Hennes nya hemland blir Holland och Amsterdam där hennes pojkvän bor. Busseys nya klubbadress blir Loon Lions som i våras åkte ur i semifinal i slutspelet.

”Jag kommer kombinera basketen med ett civilt jobb”, säger hon till Bloggen.

 Lite mer silly season: I herrarnas liga har Umeå Bskt hittade sin nye general på bakplan. Västerbottensklubben har hittat  DeAndre Mathieu, 175 centimeter.  som närmast kommer från spel i estniska Valga Maks där han över tolv matcher snittade 23 spelminuter, 12,0 poäng, 6,3 returer och 2,9 assist.

"Han kommer vara en förebild för många unga spelare i Umeå och Sverige", säger Umeå BSKTs sportchef Luca Romano i ett pressmeddelande.

//Lindvall

Ett lördagshantverk

Nja, Luleå Basket bjöd väl inte på någon sång-och-dansföreställning mot Uppsala även om 81-67-segern förstås var odiskutabel. En del berodde kanske på att stjärnan Chastity Reed vilade på grund av ryggproblem men lika mycket handlade säkert om inställning. 

Uppsala är ett lag som Luleå ska städa av med 30-40 poäng sju dagar i veckan om Anna Barthold & Co är lite på. Men så kan det vara.

Vi ska inte fördjupa oss allt för mycket spelarkritik men ännu en gång går det att att konstatera att Allis Nyströms formkurva fortfarande pekar spikrak uppåt. Dryga 30 spelminuter, 17 poäng och 9 returer var ännu ett hantverk på bra nivå.

Jag får väl konstarera för femtioelfte gången att det är mer eller mindre en miniskandal att landslagsledningen, med förbundskapten Francois Gomez i spetsen, fortsätter att nobba henne. 

Kan någon på rak arm säga att det finns en enda solklart bättre svensk spelare i  SBL dam? Jag hittar då ingen.

//Lindvall 

 

Stjärnorna om Jerebkos hjälteinsats

Jonas Jerekbo blev stor hjälte för sitt Golden State Warrios när han avgjorde i slutsekunden mot Utah Jazz.

Här har ni lite sköna reaktioner från svenskens lagkompisar.

Omgångens tips

Ny omgång i herrligan som den här gången är fördelad över tre dagar. Hetaste matchen spelas i Luleå där det bjuds på toppmöte mellan två formstarka lag.

 

Fredag

Uppsala-Wetterbygden                   1

Uppsala jobbade hem säsongens första seger i den förra omgången och lär gå in till match mot ett brandskattat Wetterbygden med hyggligt självförtroende. Det borde räcka hela vägen till en ny seger där allt-i-allon Axel Nordström ännu en gång lär visa upp monstersiffror.

 

Nässjö-Umeå                                    1

Omar Krayem gav Umeå det lyft som behövdes och tog laget till höstens premiärseger mot Köping. Nässjö vek ned sig mot Uppsala men hemma är laget ett annat djur. Vi tror ändå att Smålandslaget studsar tillbaka.

 

Lördag

Köping-Jämtland                             2

Hypade Jämtland har landat tungt efter några tuffa förluster och nu handlar det om mental styrka från Adam Rönnqvist & Co. Jag tror ändå att Östersundslagets spetsspelare i form av Guinn och Shonganya ska vara det som fäller avgörandet.

 

Söndag

Södertälje-Umeå                             1

Guldtippade Kings är obesegrat och kommer självklart mala ned Umeå. Men laget har skadeproblem och har ett hål att fylla sedan William Magarity lämnat klubben.

 

BC Luleå-Borås                                1                    

Oj, vad svårtippat. Båda lagen är formstarka efter tunga segrar in den senaste omgången. Det kommer handla om dagsform, vilket lag som sätter stora skott och vilket lag som får sina stjärnor att leverera. Tipset går till Luleå med lite tvekan.

//Lindvall

Förre Luleåspelaren nobbade Kings

Som många säkert noterat har guldtippade Södertälje Kings hamnat i ett klurigt läge sedan succéspelaren William Magarity hastigt lämnat klubben för spel i kroatiska Zadar.

Nu letar klubben en ersättare och på deras önskelista fanns den förre Luleåspelaren Tom Lidén som i våras valde att avsluta karriären och bosätta sig i Södertälje.

Men det blir ingen comeback för 31-åringen.

"Jag fick en fråga av klubben men det blir ingenting. Jag har bestämt mig för att sluta", säger Lidén till Bloggen.

//Lindvall

Lista: Ligan hetaste spelare

Med bara en handfull spelade omgångar i SBL herr känner Bloggen att det är dags för en lista. Rubriken för dagen: Ligans just nu hetaste spelare.


1. Mikael Lindquist, Norrköping
Statistik: 23,6 poäng. 54,8 i trepoängsprocent. 
Kommentar: Vid en ålder av 35 gör veteranen sin livs säsong så här långt och spelar en basket som borde ge honom en plats i blågult. Dödligt effektiv offensivt med ett av ligans bästa trepoängsskott.

 

2. Nimrod Hilliard, Borås
Statistik: 20 poäng. 8 assist.
Kommentar: Spelfördelaren Hilliard är hjärnan bakom offensiva Borås. Har förmågan att på egen hand skapa lägen men också fördela bollen till sina medspelare.

 

3. Evariste Shonganya, Jämtland
Statistik: 18,2 poäng. 14,8 returer.
Kommentar: En levande dubbel-dubbel-maskin som har gett Östersundslaget en helt ny dimension i spelet nära korgen. Shonganya är urstark och högeffektiv i tresekundersområdet.

 

4. Martin Pahlmblad, Södertälje
Statistik: 19,2 poäng. 51,7 i trepoängsprocent.
Kommentar: 33-åringen har sedan han kom hem från spel i Europa bara blivit bättre och adderar fortfarande saker i sitt spel där skyttet, fysiken och försvarsspelet är det som sticker ut mest.

 

5. Michael Moore, Borås
Statistik: 21 poäng. 5,8 returer.
Kommentar: Den 203 centimeter långe Boråsforwarden, som hämtades från den danska ligan, är ett av ligans stora fynd den här säsongen. Har ett brett offensivt register med både skytte och attackspel.
//Lindvall

 

 

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar