Peter Lindvall

Basketbloggen

Jobbet gick från en passion - till en mardröm

Sedan jag var tio år gammal har jag älskat känslan av att se livebasket. Det är någonting alldeles, alldeles speciellt.

Förväntningarna ligger som en tät dimma i luften. Läktarna fylls på ett lemmeltågsaktigt vis med vänner, bekanta och främlingar från hela Norrbotten. Matchspeakern Micke Ruumensaari välkomnar publiken med ett karakteristiskt "Ja, hallå där basketvänner", rökmaskinen blåser rakt upp i ansiktet på en ivrig funktionär och det doftar nybryggt kaffe, hot snacks och nervositet.

Jag har åldrats tillsammans med Pontushallen. Från att ha varit en förväntansfull liten grabb som ville träffa sina idoler blev jag en yrkesman som befann mig i arenan för att bevaka matcher som journalist. Fast känslan var alltid densamma.

En enorm glädje.

Det gick från ett intresse till en passion. Från ett yrke till en livsstil. Jag jagade nyheter under arbetstid, efteråt, på kvällar, helger och, ja, till och med mitt under fester. Bara det hade med basket att göra.

Det gjorde mig inget. För jag tyckte hela tiden att det var så förbaskat roligt. Men så en dag vändes hela min värld plötsligt upp och ned.

Varenda gång jag satte mig på pressläktaren kände jag ett tryck över bröstet. Blicken blev suddig och huvudet snurrade som om jag druckit tolv starköl och lekt irländsk julafton. Ju fler personer som klev in genom Pontushallens foajé - desto värre blev det.

Till slut ville jag inte ens gå dit. Min passion i livet hade på en fingerknäppning förvandlats till min största mardröm. Blotta tanken av jubel, stora folksamlingar och offentliga sammanhang gjorde att pulsen steg.

Jag stod inte ut längre.

Jag skriver det här med anledning av Monica Wikström-Johanssons avhopp som klubbdirektör för Luleå Basket. 

Först vill jag erkänna att jag inte alls känner henne. Vi har knappt pratat med varandra och jag har inga detaljer kring hennes avslutade tjänst. Och det är ingenting som jag heller vill spekulera i exakt vad det beror på. Men av vad jag förstått så är hon en arbetsmyra. En person som tar sitt yrke på största allvar, har höga krav på sig själv och presterar därefter.

Jag känner igen mig i den beskrivningen. Och så fort jag läser att någon hoppat av ett jobb på grund av hälsoskäl berör det mig lite extra.

Ni kanske tycker att jag skriver för ofta om mina personliga bekymmer. Att jag är någon sorts form av självutnämnd ambassadör som alltid forcerar in ämnet psykisk ohälsa i mina texter.

Men då ska ni också veta att det här är min (nåja) blogg. Och att jag skriver om vad fan jag vill.

Varenda gång jag får chansen att uppmärksamma den här typen problem så kommer jag att ta den. Det är något som bara blir vanligare för varje sekund som går.

Därför måste det också diskuteras, stötas och blötas oftare. För att vi ska förstå vikten av det.

Men vi måste också förstå att en, säg, panikångestdiagnos INTE betyder att du aldrig kan leva ett vanligt liv igen. Att du aldrig kan jobba igen. Det tar däremot tid att återhämta sig. Precis som från vilken annan sjukdom som helst.

Hälsan kommer alltid först. Oavsett om det är ett brutet lårben eller en klinisk depression.

Kom ihåg det.

//Wiik

Nyström - och en värvarplan

Det är väl inte så mycket att orda om Luleå Baskets 40-poängskross mot Uppsala - trots att mästaren saknas både en och två nyckelspelare i form av skadade Katie Frerking och Chioma Nnamaka.

Jo, förresten. Allis Nyström kan, om det nte dyker upp några skador, vara på väg mot sin statistiskt bästa säsong någonsin. Mot Uppsala slängde hon upp fantastiska 25 poäng, 18 returer och 9 assist. Just nu snittar 24-åringen 12 poäng 10 returer, det med en stigande formkurva.

 

Nåväl, det intressenta just nu är hur Luleå Basket planerar en framtid utan Katie Frerking som i början på veckan kommer få domen som med stora säkerhet innebär att säsongen är över.

Jag tog ett snack med tränaren David Visscher om den troliga värvarplanen och han hade en klar idé.

"Vi söker samma spelartyp som Katie. En rörlig och snabb insidespelare. Men vi kommer leta efter några centimeter till i längd", säger han.

//Lindvall 

Andersson - ingen vanlig Svensson

Det var inte direkt någon överraskning att ihåliga Uppsala saknade alla former av offensiv kompetens för att kunna störa BC Luleå.
Där finns egentligen vara Viktor Gaddefors och Axel Nordström som har lite målgörande i generna men alla som kan sin basket vet att dessa två mycket kompetenta basketspelare i grunden är grovjobbare.
Och det räcker inte på långa vägar.

BC-tränare Peter Öqvist såg då chansen att hitta speltid åt alla elva ombytta hemmaspelare där ingen spelade över 30 minuter och i den blåa massan hittade Denzel Andersson sin chans att svara för säsongens mest helgjutna insats. 17 poäng och 5 returer fördelade 21-åringen ut på 25 högprocentiga minuter men lika mycket imponerade hans försvarsspel på både små och stora spelare.
Nu väntar vi bara på att landslagsledningen ska se Anderssons potential och ge honom en chans.

BC Luleå fick också snurr på bollen efter den statiska Norrköpingsmatchen och delade som lag ut 20 assist. Något som också är målet inför varje match.
//Lindvall

Omgångens tips

Fyra nya matcher i herrligan fördelade över två dagar. Spontant känns matchen i Norrköping. Häng med.

 

Norrköping-Jämtland                   1

Spännande match mellan två lag med toppspaning. Jämtland är mycket formstarkt med flera tunga segrar i bagaget den senaste tiden. Adnan Chuks lag letar fortfarande stabilitet men visst såg vi saker mot BC förra helgen som gav bra vibbar. Tipset blir att formstarke Joakim Kjellbom stämplar in och fixar en hemmaseger.

 

BC Luleå-Uppsala                        1

Arbetssegern mot Norrköping var viktig för Peter Öqvist lag efter det långa uppehållet. Där finns massor att bygga på. Uppsala har Viktor Gaddefors samt Axex Nordström som frontfigurer men där bakom är det alldeles för ihåligt.

 

Borås-Umeå                               1

Umeå, och en av ligans stora profiler Arik Smith, åker till västerkusten med en klar vinstchans mot ett formsvagt Borås. Men är stjärnan Hilliard tillbaka i spel har jag ändå svårt att Borås ska tappa den här fajten.

 

Södertälje-Nässjö                  1

(Lördag)

Skadan på Tobias Borg och tappet av Nick Spires har skadat Kings enormt. För tränaren Ludwig Degernäs vore det av ytterste vikt att nye jänken Auston Barnes är spelklar - då finns en till kropp att tillgå i den just nu tunna rotationen. Nässjö fällde Borås hemma häromsistens men vinner nästan aldrig på bortaplan mot tippade topplag.

 

Uppsamlingsheat

Eftersom eder Blogg varit upptaget av lite andra arbetsuppgifter de senaste dagarna har uppdateringarna varit minst sagt sällsynta men nu kan det vara dags för ett litet uppsamlingsheat.

Vi börjar i Norrköping Dolphins som haft det en aning ihåligt på guardsidan sedan veteranen Johnell Smith dragit på sig en långtidsskada. Men nu ha klubben fyllt igen det hålet med erfarne Eugene Harris. 31-åringen spelade förra säsongen med Hanau i tyska andraligan och kommer närmast från spel med Gaiteros i Venezuela där han snittade 11 poäng och 3 assist.

I Södertälje Kings har det hänt saker sedan stjärnan Nick Spires valde att sticka till Spanien. Klubben har plockat in förre Nässjö-amerikanen Auston Barnes och i går blev det klart att Kings landslagsforwarden Alexander Lindqvist också kommer in i laget.

26-åringen rehabiliterar just nu en knäskada och räknad med att vara i spel om en månad.

//Lindvall

 

Guldtränaren kollar av spelarmarknaden

Bloggen kommer förstås närbevaka utvecklingen kring Luleå Basket-stjärnan Katie Frerkings skadade knä och här har ni läsare det allra senaste.

En sjukgymnast har undersökt Frerkings knä under dagen och en viss instabilitet kunde skönjas. Men knäet är fortfarande för svullet för att några slutsatser ska kunna dras. Under tisdagen ska hon träffa en ortoped och under helgen räknar Luleå Basket med att det blir en magnetkameraundersökning.

Men David Visscher har redan börjat förbereda sig för det allra värsta.

"Jag ska skicka ut till agenter i kväll och be dem kolla marknaden", säger han.

Janis Ndiba?

"Jag har inte kontaktat Janis".

Så är läget just nu. Bloggen lär återkomma i ärendet.

//Lindvall 

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru, mina fem söner och en vovve som heter Syrran.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar