Peter Lindvall

Basketbloggen

Johnell Smith - en stofil i svensk basket

Den moderna basketen bygger mycket på trepoängare. Skottets betydelse och användandet av det tycks öka för varje år som går.

Och så har det sett ut i ett antal säsonger nu.

Helst ska alla spelare på planen kunna dra i skott från trepoängaren. Men framför allt så måste nästan dina guarder vara fantastiska skyttar för att ditt lag ska nå framgång.

Men mitt i allt detta hittar vi Norrköping Dolpins amerikan Johnell Smith. En guard som på fullaste allvar har skjutit sex trepoängare - på hela säsongen.

Under kvällens brottartunga bortaseger mot Södertälje Kings satte han sin allra första under 2016/2017. I slutet av mars.

Läs och begrunda: Johnell Smith är 188 centimeter lång, väger 85 kilo och är inte direkt någon Russell Westbrook-atlet. Och dessutom så skjuter han inte trepoängare heller.

Han är en bakåtsträvande gammal stofil i en sport som konstant utvecklas. Det känns otänkbart att en sådan spelare ska kunna ha ett existensberättigande i dagens basket.

Men visst fasen har han det.

Studera arabiska i tio år. Res sedan till Egypten. Hör dig för med lokalbefolkningen om var världens äldsta pyramid finns. Orientera dig med hjälp av en uråldrig karta med tillhörande kompass i timmar, dagar och veckor tills du hittar den.

Där någonstans. Under 300 ton sand på en nästan söndersmulad stenvägg går det att, om du kisar riktigt ordentligt, att tyda hieroglyfer. Det är bilder föreställandes Johnell Smith med budskapet att "trepoängare inte är så jäkla viktigt".

Ungefär så omodernt är det.

Trots detta så var Smith, i den ovan nämnda segern mot Södertälje, bäst på planen. 17 poäng, åtta returer, tre steals och en helgjuten insats som genomsyrades av smarta beslut.

Hur gör han? Hur får den här 36-årige mannen sitt spel att funka även 2017?

Jag tror att jag har en aning.

1. Han har ett fantastiskt skott från halvdistans. Det spelar ingen roll om han skjuter från dribbling eller curl-cuttar runt en screen tar och tar skott direkt. Johnell Smith måste vara en av seriens absoluta bästa skyttar från midrange-avstånd.

2. Hans förmåga att läsa spelet är något över det vanliga. Smith ser om försvararen är ett steg för sen in i en situation, noterar vilket av motståndarens ben som står längst fram i en mot en-situationer och vet exakt hur han ska röra sig utan boll. Det gör att han konstant tar sunda beslut offensivt - och är en ganska underskattad passningsspelare.

3. Johnell Smith är en av ligans bästa försvarsspelare. Han har aktiva händer och ligger som en igel på bollföraren. Defensivspecialister av hans kaliber älskas av tränare och har en roll i de flesta lagen.

En kombination av hans storhet som beslutsfattare och respekterade halvdistansskott gör att försvararen inte kan/hinner backa av honom. Annars känns det ganska solklart att kliva bort en halvmeter från en snubbe som skjuter sex treor per säsong.

Men det går inte. För då straffar han dig - på ett eller annat sätt.

Johnell Smith, 36, är långt ifrån sin prime. Hans offenisv har varit väldigt mycket mer fruktad genom åren.

Men det är imponerande att se hur smart han är. Och att han, mot alla odds, får sitt spel att funka även 2017.

//Wiik

Blytung seger för mästaren

En sak är säker: Oddsen var inte riktigt på Luleå Baskets sida inför hemmamötet med formstarka Telge. På personalsidan saknades pjäser som Anna Barthold, Silva Favento och Allis Nyström.
Det är liksom inte vilka spelare som helst.

Men laget hittade styrka någonstans och lyckades mala ned Telge som under de sista 15 minuterna av matchen tappade sitt offensiva spel helt.

Luleås importtrio Adrienne Motley, Jessica Thomas och Katie Frerking fattade allvaret och svarade tillsammans för 65 av lagets 89 poäng - tungt uppbackad av en urstark Chioma Nnamaka som slet ned 12 returer och en tung defensiv insats. Där var nyckeln.

Men det hade inte gått utan en viss Sofia Hägg som spelade hela 31 minuter, drog i en tung trea i slutet av matchen och jobbade ned ett par offensiva returer i viktiga lägen.

Segern var Luleås femte raka i ligan och en notering i sammanhanget är att laget sedan säsongen 2013/2014 vunnit 68 av 73 matcher på hemmaplan. En statistisk notering som Bloggen får tacka VK:s basketblogg för.

Luleås poäng mot Telge: Adrianne Motley 26, Jessica Thomas 22+7 returer, Katie Frerking 17+13 returer, Chioma Nnamaka 12+12 returer, Sofia Hägg 7+6 returer, Elin Lomgren 5.
//Lindvall

Supertalangen plockas in

Nu kommer det braskande uppgifter om Luleå Basket inför kvällens toppmatch mot Telge i Luleå energi arena som Bloggen tagit del av.

Laget har som bekant haft en del skadebeymmer den senaste tiden där nyckelspelarna Allis Nyström och Sylvia Favento inte kunnat spela på ett tag och är stora frågetecken i kväll. Samtidgt står det också klart att Anna Barthold missar kvällens match på grund av en Fiba-utbildning.

Därför kommer klubben att plocka in jättetalangen Sanna Ström, 15, från Luleå Stars. Den Gammelstadsfostrade forwarden snittar 15 poäng samt 10 returer i division I och räknas som en av de mest lovande spelarna som Norrbotten fått fram de senaste åren. Det ska bl oerhört intressant att se om Ström får speltid och vad hon i så fall gör av den.

Men det finns fler nyheter: I sjukskrivne tränaren David Visschers frånvaro kommer förre storspelaren Ulrika Hortlund att hjälpa Johanna Riihiaho med coachandet.

//Lindvall

Största utmaningen hittills

Okej, efter fyra "uppvärmningsmatcher" är det äntligen dags för regerande mästaren Luleå Basket att känna på lite kvalitativt motstånd i ligan - på onsdagskvällen i form av Telge på hemmaplan.

Och jag kan lova: Det blir en utmaning. Telge var bra förra säsongen och har inför den här vintern vässat laget ytterligare. I den förra ligaomgången besegrades Alvik och det imponerar.
Och det stora hotet mot Anna Barthold & Co kommer i form av ligans kanske två hetaste importer; Tayler Mingo och Taylor Wurtz.

Mingo var bra redan 2016/2017 och kan faktiskt vara damligans bästa spelare i dag. USA-guarden leder poängligan med ett snitt på 28 och kan skjuta bollen i korgen på alla möjliga sätt.

Wurtz handplockades från Östersund i somras och är även hon född till målgörare. Hon snittar 21 poäng.

Hur Luleå Basket ska ta hand om dem vette tusan men huvuduppgiften kan lika gärna bli att se till att ingen annan i Telge blir het offensivt och landar på tvåsiffrigt.

Hur som helst gäller det att hitta ett lagförsvar som fungerar - det har varit lite si och så med den saken hittills. 68 insläppta poäng i snitt är för mycket med tanke på vilka lag som stått för motståndet i säsongsinledningen.
//Lindvall

Dubbel Europasuccé

Vi kan utan att överdriva slå fast att de två före detta Luleå Basket-spelarna Ellen Nyström och Josefin Vesterberg landat helt rätt i sina klubbar i Spanien respektive Belgien.

För den Nyström har säsongsinledningen med sitt lag Gipuzkoa varit en enda lång framgångssaga med fyra raka segrar. Senast i helgen där laget vann en bortarysare mot Mann Filter med 73-68. 24-åriga Nyström fick som vanligt stort förtroende, spelade 31 minuter och svarade för 8 poäng och 2 returer. Den mångsidige guarden snittar just nu 8 poäng, 6 returer över 30 minuters speltid.

För Vesterberg var de inledande matcherna i Belfius Namur lite trevande men nu verkar hon ha hittat rätt. I helgens storseger mot Laarne spelade landslagsforwarden mest i laget, 31 minuter, och levererade 10 poäng, 6 returer och 2 assist. Över sex matcher i grundserien snittar Vesterberg 7 poäng och 6 returer.

Till sist måste vi förstår nämna Udominates megavärvning som ersättare för knäskadade Hollie Mershon. I dag berättar VK:s basketblogg att det handlar om den WNBA- och Euroleaguemeriterade guarden Brianna Kiesel som närmast kommer från det ungerska storlaget Uni Györ.

//Lindvall

 

Rubrikmakarna

I en tid där varenda ord en elitidrottare säger sprids över hela världen på en nanosekund har också de verbala artisterna - de som våga säga något och ha en skarp åsikt - försvunnit allt mer. "En match i taget, det spelar ingen vem som gör målen bara laget vinner" och "vi ser bara till prestationen och inte till poängen" är ofta det roligaste man som journalist får ut av en spelare före eller efter en match.

Visst, jag har en viss förståelse för ängsligheten men visst tusan är det lite trist. Elitidrott är underhållning - inte bara på planen.

Men visst har det funnits, visst finns det, undantag. Lirare som bjussar på något extra även efter att slutsignalen ljudit.

Här är Bloggens favoriter i Plannja/LF Basket/BC Luleå genom alla tider.


1) Dennis Aulander
"Publikfavoriten från Skåne svarade alltid ärligt, direkt från hjärtat när frågorna kom från journalister. Ibland kunde det sätta honom i vissa problem - till exempel när Aulander sågade sin tränare Bill Magarity och kallades lagets spel för "humpa gris". Men oftast var det bara befriande ärligt och rakt på sak".


2) Torbjörn Gehrke
"Om du som reporter efter en match inte hade en klockren vinkel var det bara att sätta sig ned bredvid landslagsmannen från Stockholm och surra lite. Då kom rubriker som "vi stank ned hela hallen" eller något annat som i dag är opublicerbart".


3) Jens Tillman
"Det har aldrig varit tyst och tråkigt kring Jens Tillman. Under sina år som spelare i Plannja bytte han hårfärg lika ofta som du och jag borstade tänderna. En av svensk baskets allra största personligheter genom tiderna, både på och vid sidan av banan. Bonusfakta: Kallade sig själv Roland Rutin när det blev slutspelsdax."

 

4) Brice Massamba

"BC Luleås egen sång-och-dansman. En stämningshöjare som alltid bjussar på sig själv och inte är rädd för att tycka till om saker och spela reportrar ett litet spratt. Alltid med glimten i ögat".


5) Carlos Wheeler
"Under två säsongen, 2005-2007, showade den atletiske powerforwarden i den svenska ligan. Hårband kastades upp på läktaren i parti och minut, leendet var det bredaste som setts och att underhålla såg Wheeler som sin livsuppgift. Det kombinerade amerikanen med att vara en vinnare och samtidigt leverera rubriker till media".


6) Johan Åkesson
"Den glade gamängen från Skåne var Plannjas/LF Baskets egen mysfarbror som såg till att alla trivdes. Medspelare, publik och även journalister. När Åkesson gjorde en match av lite sämre kvalité var han brutalt ärlig och gav alltid raka svar på raka frågor".

//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru, mina fem söner och en vovve som heter Syrran.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar