Logga in
Logga ut

Peter Lindvall

Basketbloggen

Johnell Smith - en stofil i svensk basket

Den moderna basketen bygger mycket på trepoängare. Skottets betydelse och användandet av det tycks öka för varje år som går.

Och så har det sett ut i ett antal säsonger nu.

Helst ska alla spelare på planen kunna dra i skott från trepoängaren. Men framför allt så måste nästan dina guarder vara fantastiska skyttar för att ditt lag ska nå framgång.

Men mitt i allt detta hittar vi Norrköping Dolpins amerikan Johnell Smith. En guard som på fullaste allvar har skjutit sex trepoängare - på hela säsongen.

Under kvällens brottartunga bortaseger mot Södertälje Kings satte han sin allra första under 2016/2017. I slutet av mars.

Läs och begrunda: Johnell Smith är 188 centimeter lång, väger 85 kilo och är inte direkt någon Russell Westbrook-atlet. Och dessutom så skjuter han inte trepoängare heller.

Han är en bakåtsträvande gammal stofil i en sport som konstant utvecklas. Det känns otänkbart att en sådan spelare ska kunna ha ett existensberättigande i dagens basket.

Men visst fasen har han det.

Studera arabiska i tio år. Res sedan till Egypten. Hör dig för med lokalbefolkningen om var världens äldsta pyramid finns. Orientera dig med hjälp av en uråldrig karta med tillhörande kompass i timmar, dagar och veckor tills du hittar den.

Där någonstans. Under 300 ton sand på en nästan söndersmulad stenvägg går det att, om du kisar riktigt ordentligt, att tyda hieroglyfer. Det är bilder föreställandes Johnell Smith med budskapet att "trepoängare inte är så jäkla viktigt".

Ungefär så omodernt är det.

Trots detta så var Smith, i den ovan nämnda segern mot Södertälje, bäst på planen. 17 poäng, åtta returer, tre steals och en helgjuten insats som genomsyrades av smarta beslut.

Hur gör han? Hur får den här 36-årige mannen sitt spel att funka även 2017?

Jag tror att jag har en aning.

1. Han har ett fantastiskt skott från halvdistans. Det spelar ingen roll om han skjuter från dribbling eller curl-cuttar runt en screen tar och tar skott direkt. Johnell Smith måste vara en av seriens absoluta bästa skyttar från midrange-avstånd.

2. Hans förmåga att läsa spelet är något över det vanliga. Smith ser om försvararen är ett steg för sen in i en situation, noterar vilket av motståndarens ben som står längst fram i en mot en-situationer och vet exakt hur han ska röra sig utan boll. Det gör att han konstant tar sunda beslut offensivt - och är en ganska underskattad passningsspelare.

3. Johnell Smith är en av ligans bästa försvarsspelare. Han har aktiva händer och ligger som en igel på bollföraren. Defensivspecialister av hans kaliber älskas av tränare och har en roll i de flesta lagen.

En kombination av hans storhet som beslutsfattare och respekterade halvdistansskott gör att försvararen inte kan/hinner backa av honom. Annars känns det ganska solklart att kliva bort en halvmeter från en snubbe som skjuter sex treor per säsong.

Men det går inte. För då straffar han dig - på ett eller annat sätt.

Johnell Smith, 36, är långt ifrån sin prime. Hans offenisv har varit väldigt mycket mer fruktad genom åren.

Men det är imponerande att se hur smart han är. Och att han, mot alla odds, får sitt spel att funka även 2017.

//Wiik

Dags för en prestigevärvning, BC Luleå

Okej, Det är dags att lämna BC Luleås finalfall och börja titta framåt mot säsongen 2018/2019. Helt enkelt fundera och spekulera lite vad som kan komma att hända med tränarparet Håkan Larsson/Peter Öqvists lagbygge som ska snickras ihop under en sommar som lär bli hektisk.

Vad vi tror oss veta är att det kommer bli ett till stora delar nytt gäng som ska spelas ihop. Tom Lidén har redan bestämt sig för att lägga skorna på hyllan. Yannick Anzuluni meddelade några timmar före (!) den sista finalen att han letar nya utmaningar, Adam Rönnqvist vill gärna utomlands, Denzel Andersson ska visa upp sig på olika camper i Europa, Anton Saks ryktas till Norrköping, Brandon Rozzell lär inte göra en tredje säsong i Luleå och Quinton Upshurs framtid är minst sagt osäker.

Det är läget för de som bestämmer i BC Luleå.
Men vad krävs nu? Vad skulle få fans, sponsorer och media att vakna till efter ett ganska trist slut på säsongen.

Enkelt. Sätt ned foten direkt. Visa hela Sverige att BC Luleå är en klubb att räkna med även till hösten och det görs förstås allra bäst med en tung prestigevärvning. Lite som när Fred Drains plockades från Norrköping för 14 år sedan eller när Martin Pahlmblad hittade till Luleå från Solna Vikings.

Men frågan är vem som överhuvudtaget är möjlig att få till Luleå? Det är något klurigare. Viktor Gaddefors har det spekulerats kring men alla som läst hans kommentarer på sociala medier har nog förstått att landslagsforwarden har noll och intet till övers för BC Luleå. Då kan vi gissa att brorsan Anton inte heller kan bli aktuell.
Norrköping har förstås ett gäng klasspelare men att värva därifrån är nog utsiktslöst. Det samma gäller för Södertälje Kings.

Mitt förslag blir därför följande: Gå stenhårt på Axel Nordström. Uppsala Basket verkar befinna sig i ett minikaos där ekonomin havererat sedan några år tillbaka. Tränaren Kevin Gaines sa helt sonika upp sig för några dagar sedan och det berättar en hel om tillståndet i en av svensk baskets mest anrika klubbar.
I den röran kan man gissa att Axel Nordström i alla fall är öppen för förslag.

Vad tror ni..?
//Lindvall

Nytt jobb för Luleåtränaren

Det spekulerats en hel del var den Gammelstadsfostrade damligatränaren Robin Sandberg skulle landa sedan han valt att lämna Mark.

Men i dag blev det  klart: Sandberg kommer att coacha liganykomlingen Högsbo kommande säsong.

//Lindvall

Luleåprofilen på väg bort?

Adam Rönnqvist har de senaste åren varit en av BC Luleås allra viktigaste spelare men nu kan den 28-årige guarden vara på väg bort. I dag kan Bloggen avslöja att en isländsk klubb visat intresse för guarden.

Det handlar om Stjarnan som den förra säsongen landade på sjunde plats i ligan.

Här kan ni läsa hela artikeln.

//Lindvall

Klart: BC Luleå-stjärnan lägger av

Snacket har gått en tid men nu är det klart: Veteranen Tom Lidén, 31, avslutar sin karriär. Det bekräftar BC Luleå-stjärnan för diabethics.com.

"Jag ska faktiskt pensionera mig från basketen. Jag har bara inte fått frågan av några journalister, vilket har förvånat mig. De brukar fråga efter säsongen, jag hade ju nästan planerat att göra en grej av det. Men frågan kom aldrig och det spekuleras en del istället", säger han.

Lidén har de två senaste säsongerna varit en av BC Luleås nyckelspelare som resulterade i ett SM-guld och ett silver. 

//Lindvall

 

Stjärnguard klar för ny klubb

Jag noterar att Udominates stjärnguard och klart bästa spelare den senaste säsongen, Brianna Kiesel, har jobbat snabbt sedan finalförlusten mot Luleå Basket. 24-åringen har skrivit på för polska  Pszczolka Polski-Cukier AZS.

Vindsnabbe Kiesel snittade i den svenska ligan den senaste säsongen 15.6 poäng, 5.6 returer och 5.7 assist.

//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar