Logga in
Logga ut

Peter Lindvall

Basketbloggen

Mycket står på spel

I morgon lirar det tilltufsade svenska damlandslaget ytterligare en EM-kvalmatch och det handlar om Kroatien på hemmaplan inför en förväntad storpublik på Johanneshov. Det lär bli mer än häftigt.

Att Sverige ska vinna den matchen tar jag för givet och senare kvalificerar sig för EM tar jag också för givet. Nej, det här handlar om något helt annat. Det handlar om trovärdighet och att återfå respekten efter pajasinsatsen mot Italien i lördags.

I princip alla spelare har något att bevisa. Svensk basket, som ligger långt ned i den genomsnittlige svenskens medvetande, har inte råd med uppblåste ballonger som bara spricker. Det handlar helt enkelt om trovärdighet och leverans. Inte en massa snack.

Spelarna hade förstås ett enormt ansvar för den menlösa insatsen mot Italien men den som har allra mest att bevisa är nog förbundskaptenen Francois Gomez som i lördags visade upp taktiska brister, en inaktivitet och en gigantisk övertro på vissa spelare i laget.

Som jag ser det måste Gomez tänka om på flera punkter.
Farhiya Abdi har jag aldrig sett göra en högkaratig insats i blågult - varför fortsätta att ge henne tung speltid? En gåta i min bok.
Systrarna Eldebrink var magiska 2013 men har haft det tufft i landslagsdressen sedan dess, inte minst Frida Eldebrink. Det måste få konsekvenser. På bänken finns spelare som Klara Lundqvist och Ellen Nyström - båda mycket dugliga spelare som kan axla tunga roller.
Insidespelaren Louice Halvarsson är, när hon är i toppslag, en nyckelspelare för Sverige. Men inte efter en nästan två år lång bortavaro från basketen. Mot Italien syntes det tydligt att vägen till internationell toppbasket är lite snirkligare än tränare Gomez trott. Hur förbundskapten kunde bortse från Luleå Baskets Allis Nyström ter sig faktiskt mer och mer obegripligt för varje dag som går.

Som sagt: Mycket står på spel för Francois Gomez och gör inte han rätt saker och tar rätt beslut på onsdag har jag svårt att se en framtid för honom inom svensk landslagsbasket.

//Lindvall

Nu är det bett i Massamba

I går kunde Bloggen visa exklusiva rörliga bilder när BC Luleå stjärnförvärv Thomas Massamba knockades av lagkamraten Karl ”KP” Persson och slog ut en av sina framtänder. Något som innebar att den 33-årige landslagsguarden tvingade avbryta sin första träning med sitt nya lag.

Men i dag, tisdag, är tandproblematiken fixad – i alla fall för stunden. Massamba fick snabbt en tandläkartid och där limmades tanden fast.

”Nu kan jag köra på som vanligt. Det som hände inträffar en på tusen. Smällen kom underifrån och då hjälper inte tandskyddet speciellt mycket”, säger han

Blir det flytande föda de närmaste dagarna?

”Nej, men jag käkar hamburgare med kniv och gaffel för säkerhets skull”.

 Massamba reser tillbaka till Stockholm på torsdag för att återvända till Luleå igen vid månadsskiftet.

//Lindvall

Direktören har is i magen

Bloggen har nästan tjajat i hjäl sig om att BC Luleå bör, faktiskt måste, värva ytterligare en spelare av hög kaliber för att hålla sig konkurrenskraftigt en säsong som faktiskt kan komma att innehålla närmare 60 matcher om man räknar in både grundserie, slutspel och Europaspel.

Bloggen har till och med listat och kommit med lite förslag på spelare som skulle kunna passa in i årets nybygge.

Men mannen som håller i pengarna, klubbdirektören Lars Mosesson, har i magen och avvaktar ännu ett tag.

"För närvarande gör vi inget", låter han meddela.

//Lindvall

Ett uppvaknande

Det svenska damlandslaget har i helgen befunnit sig Lettland för tre träningsmatcher. Det blev knapp torsk i samtliga - mot Lettland, Ukraina och Ryssland - och så kan det väl bli ibland. Även om jag faktiskt tycker att det blågula spelarmaterialet är så pass bra att alla desa matcher ska kunna vinnas.

Nåväl, sett ur ett Luleåperspektiv fanns Anna Barthold samt de tidigare Luleå Basket-spelarna Josefin Vesterberg och Ellen Nyström med på turnén.
Barthold spelade två av tre matcher och tycks ha ett orubbat förtroende hos förbundskaptenen Francois Gomez. Veteranen får sina 14-18 minuter i rollen som en viktig rollspelare.
Vesterberg matchades ytterst lite av Gomez hela helgen.

Däremot verkar landslagstränaren till sist fått upp ögonen för vad Ellen Nyström kan uträtta på en basketplan. För varje match som spelades fick den 25-åriga allroundguarden mer och mer speltid och i den avslutande rysaren mot Ryssland noterades hon för nästan 22 spelminuter, 7 poäng, 6 returer och lagets bästa plus/minus-siffra med 6. Vi kan nog lugnt kalla det hennes genombrott i A-landslagssammanhang.

Nyströms kvalitéer som basketspelare är inte alltid lätta att se eftersom det sällan är spektakulära grejer som visas upp. Men en sak har många coacher sagt genom åren: Det märks när hon inte är på planen.

Nu vet Francois Gomez det också.
//Lindvall

Det rör på sig i Uppsala

Jag skrev häromdagen om Uppsala Baskets lagbygge som gått minst sagt trögt under sommaren. Klubben har bara suttit med nyckelspelaren Axel Nordström under kontrakt.

Men verkar det röra på sig. Under torsdagskvällen informerade klubben att tre amerikaner är på ingång. Två guarder och en insidespelare. Det rapporterar Upsala Nya Tidning.

Det finns också uppgifter på att förre de två Umeåspelarna Egal Saleman och Nathan Dawit kan vara aktuella tillsammans med hemmasonen Andreas Person.

”När alla de här bitarna är på plats tycker jag att laget ser väldigt intressant ut och kan tävla på en bra nivå i basketligan. Vi missade slutspel förra säsongen och det är inte acceptabelt. Uppsala är ett lag som ska vara i slutspel och gå så långt som möjligt där. Därför har vi vidtagit åtgärder som vi tror är nödvändiga för att prestera bättre”, säger ordföranden Daniel Fixelius till UNT.

//Lindvall

Tre potentiella värvningar

Som Bloggen redan skrivit saknas det två spelare i BC Luleås trupp innan siffran landar på tolv. Allt pekar på att en av dessa går till en lokal talang - Karl Persson, Ture Hassler och William Hansson är namn det viskas om – men den andre kommer med stor sannolikhet landa i en etablerad spelare. Tänk  20-25 spelminuter, då och då en startspelare och ett poängsnitt på tio-tolv.

Vi vet också att BC Luleå gärna vill följa de senaste årens plan och minimera antalet utländska spelare och satsa svenskt om det är möjligt. Marknaden för EU-spelare är fortfarande god, där finns ingen större stress.

Den svenska börjar dock krympa. Men några finns kvar som borde locka förra säsongens silverklubb. Kolla här.

 

Dino Pita, 30, guard/forward

Den landslagsmeriterade veteranen, med starka kopplingar till Södertälje, snittade förra säsongen 19 minuter och 5 poäng i litauiska Juventus och verkar fortfarande stå utan kontrakt. Skulle ge BC Luleå trepoängsskytte och massor av försvar.

 

Anton Gaddefors, 29, forward

Tidigare i somras samtalade BC Luleå med Gaddefors men affären kunde då inte lösas. Landslagsforwarden har inte ännu hittat någon klubb och kanske kan snacket plockas upp igen.

 

Egal Saleman, 30, forward

Allroundspelaren har ännu inte förlängt sitt kontrakt med Umeå Bskt och mest troligt landar han där i slutändan. Men ett samtal från Peter Öqvist eller Lars Mosesson skulle kunna förändra allt för Saleman som nog gärna vill spela i ett etablerat topplag innan karriären är över.

//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar