Logga in
Logga ut

Peter Lindvall

Basketbloggen

Nya bud om talangen

För några veckor skrev jag att den Vråken-fostrade guarden Felicia Camara-Ponturo inte kommer bli Sofia Häggs ersättare i Luleå Basket. Orsaken var helt enkelt att den försvarsstarke direkt säsongen var slut förlängde sitt avtal med Visby.

Men efter en del detektivarbete under kvällen har jag nåtts av uppgifter att det trots allt kan bli spel i Luleå för henne.

Riktigt hur detta ska gå till är något oklart men någon sorts diskussion ska förekomma mellan Camara-Ponturo och Visby om att bryta kontraktet. Om detta lyckas är svårt att sia om i dagsläget.

Den senaste säsongen snittade 21-åringen 26 spelminuter, 5 poäng och 2 returer i Visby.
//Lindvall

Omgångens tips

Ny omgång i herrligan som den här gången är fördelad över tre dagar. Hetaste matchen spelas i Luleå där det bjuds på toppmöte mellan två formstarka lag.

 

Fredag

Uppsala-Wetterbygden                   1

Uppsala jobbade hem säsongens första seger i den förra omgången och lär gå in till match mot ett brandskattat Wetterbygden med hyggligt självförtroende. Det borde räcka hela vägen till en ny seger där allt-i-allon Axel Nordström ännu en gång lär visa upp monstersiffror.

 

Nässjö-Umeå                                    1

Omar Krayem gav Umeå det lyft som behövdes och tog laget till höstens premiärseger mot Köping. Nässjö vek ned sig mot Uppsala men hemma är laget ett annat djur. Vi tror ändå att Smålandslaget studsar tillbaka.

 

Lördag

Köping-Jämtland                             2

Hypade Jämtland har landat tungt efter några tuffa förluster och nu handlar det om mental styrka från Adam Rönnqvist & Co. Jag tror ändå att Östersundslagets spetsspelare i form av Guinn och Shonganya ska vara det som fäller avgörandet.

 

Söndag

Södertälje-Umeå                             1

Guldtippade Kings är obesegrat och kommer självklart mala ned Umeå. Men laget har skadeproblem och har ett hål att fylla sedan William Magarity lämnat klubben.

 

BC Luleå-Borås                                1                    

Oj, vad svårtippat. Båda lagen är formstarka efter tunga segrar in den senaste omgången. Det kommer handla om dagsform, vilket lag som sätter stora skott och vilket lag som får sina stjärnor att leverera. Tipset går till Luleå med lite tvekan.

//Lindvall

Förre Luleåspelaren nobbade Kings

Som många säkert noterat har guldtippade Södertälje Kings hamnat i ett klurigt läge sedan succéspelaren William Magarity hastigt lämnat klubben för spel i kroatiska Zadar.

Nu letar klubben en ersättare och på deras önskelista fanns den förre Luleåspelaren Tom Lidén som i våras valde att avsluta karriären och bosätta sig i Södertälje.

Men det blir ingen comeback för 31-åringen.

"Jag fick en fråga av klubben men det blir ingenting. Jag har bestämt mig för att sluta", säger Lidén till Bloggen.

//Lindvall

Lista: Ligan hetaste spelare

Med bara en handfull spelade omgångar i SBL herr känner Bloggen att det är dags för en lista. Rubriken för dagen: Ligans just nu hetaste spelare.


1. Mikael Lindquist, Norrköping
Statistik: 23,6 poäng. 54,8 i trepoängsprocent. 
Kommentar: Vid en ålder av 35 gör veteranen sin livs säsong så här långt och spelar en basket som borde ge honom en plats i blågult. Dödligt effektiv offensivt med ett av ligans bästa trepoängsskott.

 

2. Nimrod Hilliard, Borås
Statistik: 20 poäng. 8 assist.
Kommentar: Spelfördelaren Hilliard är hjärnan bakom offensiva Borås. Har förmågan att på egen hand skapa lägen men också fördela bollen till sina medspelare.

 

3. Evariste Shonganya, Jämtland
Statistik: 18,2 poäng. 14,8 returer.
Kommentar: En levande dubbel-dubbel-maskin som har gett Östersundslaget en helt ny dimension i spelet nära korgen. Shonganya är urstark och högeffektiv i tresekundersområdet.

 

4. Martin Pahlmblad, Södertälje
Statistik: 19,2 poäng. 51,7 i trepoängsprocent.
Kommentar: 33-åringen har sedan han kom hem från spel i Europa bara blivit bättre och adderar fortfarande saker i sitt spel där skyttet, fysiken och försvarsspelet är det som sticker ut mest.

 

5. Michael Moore, Borås
Statistik: 21 poäng. 5,8 returer.
Kommentar: Den 203 centimeter långe Boråsforwarden, som hämtades från den danska ligan, är ett av ligans stora fynd den här säsongen. Har ett brett offensivt register med både skytte och attackspel.
//Lindvall

 

 

Avslöjar: Förbundet slutförhandlar med coach

Bloggen har som bekant minutiöst följt Svenska Basketbollförbundets jakt på en ersättare till sparkade Vedran Bosnic och nu kan det vara på väg att hända grejer. Det bekräftar landslagschefen Fredrik Joulamo i dag.

”Vi har en huvudkandidat och startade i helgen förhandlingar med den personen”, säger han.

När kan allt vara klart?

”Min målbild är att vi ska kunna presentera ett namn den här veckan. Men sedan vet man aldrig hur länge en förhandling tar”.

Några detaljer du kan nämna om den blivande förbundskaptenen?

”Det är ett bra namn som passar in i den profilbild vi har. Vi har fått mycket goda rekommendationer”.

Enligt Bloggens uppgifter handlar det om ett utländskt tränarnamn men det är inget som Fredrik Joulamo vill bekräfta.

Är det här personen också klubblagstränare?

”Det vill jag inte kommentera”.

//Lindvall

Han tvingades kliva fram

Tavarius Shine har hittills under den här säsongen varit BC Luleås jämnaste och mest stabile spelare i mitt tyckte. Inget "fancy", inget spektakulärt och inget extraordinärt. Bara enkla laggrejer utan att ta ut svängarna och utan att ge sig på saker han inte har koll på.

Men i bortamatchen mot Jämtland, med Brice Massamba och Denzel Andersson på skadelistan och Daniel Alexander med sedvanliga foulproblem, var USA-forwarden mer eller mindre tvingad att kliva fram.

Och han tog den chansen.

Med 26 poäng, 5 returer och 5 assist var Shine planens ledande spelare i Östersund och låg bakom BC Luleås 17:e raka seger mot ett minuspsykat Jämtland som sällan har den mentala styrkan att vinna "stora" matcher. Fråga mig inte varför.

Jag trodde före uppkast på en ganska klar förlust för Luleå med tanke på skadeläget men i den andra halvleken sprang Massamba & Co sönder motståndet.

Kanske har Peter Öqvists manskap jobbat sig igenom den stora formsvackan laget hade för några veckor sedan även om vi nog väntar två-tre matcher innan vi fäller ett slutgiltigt omdöme.
Men att ifrågasatte Corban Collins äntligen ställt in siktet står utom all tvivel. Tre raka 28-poängsmatcher talar sitt tydliga språk.
//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar