Logga in
Logga ut

Peter Lindvall

Basketbloggen

Omgångens tips

På grund av en tjänsteresa och lite för mycket pyssel på kontoret hann inte eder Blogg med att leverera ett "Omgångens tips" de två första ligaomgångarna men det är väl bättre sent än aldrig,

Fredagen den 13:e kommer säsongens första vilda gissningar. Häng med.

Umeå-Borås                2
Allt som såg så bra ut i premiären mot Norrköping försvann någonstans i en disciplinerad Uppsalazon och hastigt men mindre lustigt var Umeå nere på jorden igen. I omgång tre står Borås för motståndet som fått en självförtroendebyggande ligastart. Jag tror den fortsätter - mycket tack vare stabile Nimrod Hilliard på bakplan.

Jämtland-Norrköping  1
En riktig rysarmatch mellan två lag som mår ganska hyggligt så här säsongsstarten. Dolphins föll visserligen senast borta mot BC men var ändå med och spelade i 26-27 minuter. Jämtland fick en smakstart med seger mot ett helvisset Nässjö i hemmapremiären och har verktygen för att ta sin andra raka seger.

Nässjö-Södertälje       2

Trots att vårens finallag Kings saknar stjärnan Tobias Borg finns där tillräckligt med vapen i Spires, Ramstedt, Bizaca och Pahlmblad för att hantera ett Nässjö som måste till med ett par personalförändringar för att bli ett lag att räkna med. Några av importerna, inte minst centern Isaiah Johnson, bör nog bytas ut mot något bättre.

Uppsala-BC Luleå        2

Uppsala borde förstås inte kunna störa den regerande mästaren - spelarmaterialet är vara alldeles för tunt. Men hemma kommer Nordström & Co störa många och jag tror Brandon Rozzells lag kommer få jobba hårt i alla 40 minuter för att en seger. BC Luleå har fortfarande lite att bevisa så här i säsongsinledningen.
//Lindvall 

Raka spåret för mästaren

Det är inte helt enkelt att klura ut något begåvat att skriva om när man på förhand vet hur en match ska arta sig. Att Luleå Basket krossade Mark på hemmaplan i den första kvartsfinalen var helt enligt plan även om segersiffrorna 99-69 var lite större än jag trodde.

Kort och gott: Luleå var bättre på allt och har inte minst en bredd som Mark inte kan matcha någonstans. Västkustlagets importspelare Alexis Michelle Hyder och Janee April Thompson kombinerade för 46 poäng men resten av spelarkadern har inte den offensiva kompetens som krävs.

Luleå Basket, då. Tränaren David Visscher fick mycket av många. Bäst gillade Bloggens Jessica Thomas guardspel som gav 20 poäng och 8 assist samt Chioma Nnamakas 18 poäng, 5 returer och prickfria beslutsfattade.
//Lindvall

Säsongens utnämningar

Grundserien i basketligan dam är färdigspelad, slutspelet startar i kväll och därför kan det vara läge för bloggen att sticka ut hakan, vara enväldig jury och dela ut några av säsongens utmärkelser.

Så här kör vi:

 

ÅRETS GUARD

Taylor Mingo, Telge

”Amerikanskan har en enorm offensiv potential och leder poängligan med ett snitt på 23.6 poäng”.

 

ÅRETS FORWARD

Anna Barthold, Luleå Basket

”Att ålder bara är en siffra har Luleålagkapten visat i många år. Den snart 38-åriga slitvargen vägrar att tappa farten och gör jobbet varje dag. Snittar 18 poäng och 8 returer”.

 

ÅRETS CENTER

Jennifer Hamson, Luleå Basket

”Trots att hon kom in sent i laget har 201 cenntimeter långa Hamson redan visat att hon kommer blir en ovärderlig pjäs i mästarlaget när säsongen går in i sitt slutskede”.

 

ÅRETS FÖRSVARARE

Brianna Kiesel, Udominate

”Kiesel, som just nu är skadad, är en högenergispelare som gjort livet surt för alla ligans guarder. Ettrig bollförsvarare med snabba händer”.

 

ÅRETS STJÄRMSKOTT

Chioma Nnamaka, Luleå Basket

” En 32-åring som Årets stjärnskott? Jo, jag förstår att ni höjer på ögonbrynen och min utnämning är gjord både med glimten i ögat och med en dos allvar. Men varför inte? Att efter ett tre år långt uppehåll direkt bli en nyckelspelare i ett topplag trodde jag inte var möjligt”.

 

ÅRETS COACH

Kevin Taylor Lundgren, Eos

”Har gjort ett jättejobb i en klubb som inte har de några större ekonomiska förutsättningar att driva elitidrott. En femteplats i tabellen och en vinstprocent på 50 är alldeles utmärkt”.

 

ÅRETS MATCHARRANGÖR

Luleå Basket

”Kommentarer överflödiga”.

 

ÅRETS MVP

Anna Barthold, BC Luleå

”Hon är Luleås hjärta, själ och lagmamma. Allt i ett. Ovärderlig på planen och i omklädningsrummet. Sätter tonen och ställer krav”.

//Lindvall

Beslut - var god dröj

Jag var tämligen övertygad om att Svenska Basketbollförbundet skulle komma ett beslut i dag angående Södertälje Kings aministrativa jättetabbe där lagets amerikan Auston Barnes spelat sex matcher utan arbetstillstånd. Min tanke var nämligen att lagen som spelade kvällens ligamatch, nämligen Södertälje och Uppsala, skulle ha lite hum om exakt vad om stod på spel.

Men något besked kom inte. Södertälje har haft en diskussion med Migrationsverket om Barnes arbetstillstånd och dess giltighet. Därför avvaktar Svenska basketbollförbundet men kanske fick Länstidningen en liten föraning om vad som komma skall av kommunkationschefen Johannes Wohlert.

"Vi tar beslut så fort vi får besked av Migrationsverket. Vill inte spekulera i påföljder innan beslut är taget men ja det är möjligt att det inte blir böter eller poängavdrag", skriver Johannes han i ett mejl till tidningen.

Om vi tar en titt i tävlingsbestämmelserna verkar det ganska solklart vad en påföljd ska bli. Så här står det skrivet:

"1 kap. 20 § Spelare kvalificerad att delta.
”Person som ingår i giltig laglicens samt inkommit med eventuella handlingar för en förening är kvalificerad att delta i avsedd serie. Okvalificerad person är sådan som ej finns på laglicensen för aktuell förening eller inte inkommit med eventuella handlingar.
Lag som använder sig av okvalificerad spelare döms som förlorare med 20-0 eller 0-20 (och ev. straffavgift som TU fastställer).
Om den icke felande föreningen vunnit matchen kvarstår matchresultatet”.

Men det kan förstås finnas omständigheter i detta ärende som inte är kända. Hur som helst kommer det bli intressant att se vad förbundets beslut blir och hur vilka reaktionerna från övriga basketsverige blir.

//Lindvall

 

Skandalen i Södertälje

Basketsäsongen har hittillls varit hyfsat skandalfri och det enda jag kommer ihåg på rak arm är fyllekörningen i Umeå. 

Men i helgen briserade nästa. En av svensk baskets stora, Södertälje Kings, har svarat för en administrativ jättetabbe och låtit lagets USA-stjärna Auston Barnes spela utan svenskt arbetstillstånd under sex matcher. Ett avslöjande signerat Borås Tidning.

Barnes värvades till Södertälje, den 5 december och klubben hade en möjlighet att bryta kontraktet den 31 januari. Något som gjorde att Migrationsverket endast gav arbetstillstånd fram till detta datum. Södertälje missade sedan att  fixa förnyat arbetstillstånd när det tillfälliga löpte ut.

"Det är den mänskliga faktorn. Men kostnaden kan bli åt helvete för stor. Det ska ju inte hända. Det är vår miss och ytterst mitt ansvar", säger Kings klubbdirektör Robert Andersson. 

Klubben riskerar nu att bestraffas med poängavdrag. Under den aktuella perioden vann laget tre matcher, bland annat mot BC Luleå, och kan därmed tappa sex poäng. Basketbollförbundet ska ha möte under måndagen och diskutera ärendet.

//Lindvall

Flippar och floppar

Det börjar närma sig slutet av herrligan och bara några få omgångar är kvar att spela av grundserien innan slutspelet rullar igång.

Då kan det vara läge att summera lite grejer som hänt och dagens övning handlar om utse tre flippar och tre floppar.

Vi börjar med det positiva och här har vi några grejer som lyft den här i vintern:

1) Umeå Bskt
"Jag har hånats på sociala medier hela vintern av klubbens sportchef Luca Romano för något jag skrev innan säsongen om Umeås chanser vilka jag skattade som pyttesmå. Jag hade fel. Västerbottens stolthet har överraskat stort och i botten ligger två fullträffar på importmarknaden (Arik Smith, Eric Gilchrese), två svenska veteraner (André Nilsson, Egal Saleman) som svarat för sina livs bästa ligasäsonger och en lagkemi där alla står upp för varandra".

2) Joakim Kjellbom, Norrköping
"Inför varje säsong de senaste två-tre åren har jag förtvivlat letat tecken på att den 39-årige centern ska börja tappa, att ålder ska ta ut sin rätt. Den här vintern har 213-centimetermannen till och med höjt sitt spel en aning. Det borde inte gå".

3) Quinton Upshur, BC Luleå
"När stjärnor som Brandon Rozzell och Yannick Anzuluni inte kommit upp på samma nivå som förra säsongen har outtröttlige Upshur klivit fram som lagets bästa och jämnaste spelare. Han är den som spelar mest (drygt 30 minuter), springer mest och levererar i båda ändarna av planen. Sju dagar i veckan, vecka ut och vecka in".

 

Och här är tre grejer som skavt en aning:
1) Domargnället
"Det har varit en jäkla grinande hela vintern om domarstandarden men min åsikt är de knappast håller sämre nivå en än spelarna. De värsta syndarna påstår jag att Umeå och Norrköping är där Västerbottensklubben sticker ut. Har laget vunnit är det trots domarna. Har det förlorat är det på grund av domarna".

2) Åtta lag
"Kom igen nu, basketsverige. Det är under all värdighet att ha en grundserie med futtiga 28 matcher och bara åtta lag i ligan. Nästa säsong måste det finnas tio - och det är ett minimum".

3) Uppsala
"Trist att se denna anrika klubb, med flera omgångar kvar av grundserien och fortfarande slutspelschans, bara lägga ned hela verksamheten. Spelarna tappade all glöd samtidigt som ledningen gav klartecken att släppa iväg viktiga spelare som Viktor Gaddefors och Rhys Carter. Ett oproffsigt agerande som sänder helt fel signaler över hela Sverige och på vilken plats basketsporten vill befinna sig i näringskedjan."
//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar