Logga in
Logga ut

Peter Lindvall

Basketbloggen

Öqvist om värvningen

I går kväll damp pressmeddelandet ned som förkunnande att BC Luleå hittat den tolfte pusselbiten som gör lagbygget 2018/2019 komplett.
Engelsmannen Robert Gilchrist, 28 år och 206 centimeter, ska komplettera lagets insiderotation och därmed kan tränaren Peter Öqvist se tillbaka på en hektisk värvarsommar med massor av sömnlösa nätter.

"Jag är nöjd. Varje lag är unikt men vi har byggt vidare på den basket vi trivs med och publiken gillar. Det här lagbygget kommer ge Denzel Andersson plats att utvecklas ytterligare tillsammans med Daniel Hansson och Anton Kobylak-Berglund vilket var ett av målen", säger han.

I nye Gilchrist, som anländer under måndagen, ser Öqvist många bra saker. Men en sticker ut.
"Vi får en spelare som ger oss en dimension i spelet ovanför ringen, både offensivt och defensivt. Där kommer han hjälpa Denzel Andersson en hel del", säger han.

Något mer av det ena eller det andra?
"Både och. Om vi gör en rak jämförelse med förra säsongen: Han ersätter en del av Adam Rönnqvists offensiv och Anton Saks defensiv".

//Lindvall

Räkna med Istanbul

BC Luleå kan i lugn och ro börja förbereda sig mentalt för spel mot turkiska Istanbul BBSK i den andra kvalomgången i Fiba Europe Cup.

Varför undrar ni förstås?

Svaret: I den första kvalomgången gjorde turkarna slarvsylta av tjeckiska Svitavy på bortaplan och vann med 99-74 vilket lär ge Istanbul en behaglig resa på hemmaplan om en vecka.

I Istanbul var det den kroatiske stjärnan Luka Babic, 26 år och 201 centimeter, som hade show med 22 poäng och 11 returer. Han var tungt uppbackad av USA-guarden Tu Holloway som svarade för 21 poäng och 8 assist.

BC Luleå startar Europaspelet den 3 oktober på bortaplan. Match två spelas en vecka senare.

Och med allt att döma blir motståndet turkiskt...

//Lindvall

Bloggens utmärkelser - innan uppkast

Efter varje säsong delas ett gäng utmärkelser ut till de spelare som stuckit ut allra mest.

Som vanligt går Bloggen sin egen väg – och delar ut dem innan den första matchen är spelad i SBL Herr.

Håll till godo med dessa vilda gissningar.

 

ÅRETS MVP/ÅRETS FORWARD

RT Guinn, Jämtland Basket.

 

ÅRETS CENTER

Joakim Kjellbom, Norrköping Dolphins.
 

ÅRETS GUARD

Eric Garcia, Södertälje Kings.

 

ÅRETS STJÄRNSKOTT

Oliver Gehrke, Jämtland.

 

ÅRETS ARTIST

Nimrod Hilliard, Borås.

 

ÅRETS FÖRSVARARE

Thomas Massamba, BC Luleå.

 

ÅRETS COACH

Jesper Gustavsson, Umeå.

 

ÅRETS LYFT

Köping Stars.

//Lindvall

Ligatipset 2018/2019


Häromdagen levererade herrligans tränare sina tips inför kommande säsong på den årliga upptaktsträffen. Alltid lika spännande, förstås.

Men jag förstår att ni basketnördar väntat på facit. Här är Bloggens blick in i spåkulan.

 

1) Norrköping Dolphins

Nyckelspelare: Joakim Kjellbom och Mikael Lindquist.

Kommentar: Klubben har fått behålla samtliga svenska nyckelspelare och adderat svensk rutin via Anton Saks som kommer passa perfekt i Adnan Chuks väloljade lagmaskin som skoningslöst utnyttjar motståndarens svagheter och aldrig besegrar sig själv. Laget att slå säsongen 2018/2019.

 

2) Södertälje Kings

Nyckelspelare: Martin Pahlmblad, Auston Barnes och Eric Garcia.

Kommentar: Sett spelare för spelare var Kings förra säsongen ett lag med guldpotential men tränaren Ludwig Degernäs fick aldrig ut max av den trupp han förfogade över. Klubben har kunnat bygga vidare på en stabil stomme och adderat William Magartity som en spännande ersättare till Adam Ramstedt. Är nye guarden Eric Garcia lika bra som sitt rykte kan det här bli en spännande.

 

3) BC Luleå

Nyckelspelare: Thomas Massamba, Corban Collins, Denzel Andersson.

Kommentar: Tränaren Peter Öqvist har tappat mer än en handfull starka spelarnamn och tvingats bygga nytt. Försäsongen har sett vinglig ut och räkna med en lång process innan vi kan se lagets fulla potential. Thomas Massamba är den givne ledare, de tre nya amerikanerna måste vara toppklass och Denzel Andersson bör ta ytterligare ett steg till i sin utveckling. Då kan det bli final igen. 

 

4) Jämtland Basket

Nyckelspelare: Adam Rönnqvist, RT Guinn, Evariste Shonganya.

Kommentar: Efter en succéfylld försäsong råder det basketfeber i Östersund och det snackas faktiskt om en guldglimrande vår 2019. Tja, vem vet? Klart är att Torbjörn Gehrke förfogar över ett spännande lag där veteranen RT Guinn kommer vara spelaren det mesta snurrar kring och den förre Luleåguarden Adam Rönnqvist kommer få alla chanser att bli en av ligans svenska stjärnor.

 

 5) Borås Basket

Nyckelspelare: Nimrod Hilliard, Marcus Tyus.

Kommentar: Västkustlaget aviserar den här säsongen en snabbare basket och det är den amerikanska bakplansduon Hilliard/Tyus som ska trycka gaspedalen i botten från dag ett. Kommer de att köra i diket? Nej, Borås har alltid ekonomin och organisationen att vara ett topplag - så även den här vintern.

 

6) Umeå

Nyckelspelare: Egal Saleman, André Nilsson.

Kommentar: Förra säsongen gjorde Umeå säsongens spelarklipp i lågdbudgetjänkarna Eric Gilchrese och Arik Smith och det är svårt att tro att klubben kommer träffa lika rätt på importfronten den här gången. Vi får se. Ändå är jag försiktigt positiv - det känns som att något är på väg att byggas i Västerbotten och Jesper Gustavssons lag kan nog vara med och bråka hela vintern.

 

7) Nässjö

Nyckelspelare: Dartaye Ruffin, Franklin Williams

Kommentar: Smålandslaget har tappat en hel del erfarenhet i Daniel Eliasson, Karim Wazzi samt Mantas Griskenas och fyllt på med en handfull importspelare som är svåra att bedöma statusen på. Men de få rapporter jag lyckats hämta in om laget berättar att försäsongen sett helt okej ut. Nässjö är hur som helst svårbedömt och kan landa lite var som helst i tabellen.

 

8) Köping

Nyckelspelare: Aleksa Solevic, Niklas Larsson.

Kommentar: Att vara en nykomling i ligan är alltid tufft men Köping har under försäsongen kunnat matcha flera lag med betydligt större meriter. Klubben lyckades inför den här säsongen behålla nyckelspelare som Solevic och Sean Smith vilket lär betyda massor. Värvningarna av Niklas Larsson från Jämtland samt John Brändmark från Borås visar att klubbens satsning är på allvar.

 

9) Uppsala

Nyckelspelare: Axel Nordström.

Kommentar: Vad ska man säga om den här klubben? Att bara några dagar före ligastart inte ha ett färdigt lag på benen säger massor om den organisatoriska och ekonomiska kris den anrika föreningen befinner sig. Det går helt enkelt inte tippa var Uppsala landar - plötsligt landar två-tre dugliga nya spelare, senast en fransman med bra meriter, från ingenstans och hips vips kan laget utmana de de allra flesta.

 

10) Wetterbygden

Nyckelspelare: Mantas Griskenas, Jonathan Peleg.

Kommentar: Som sagt: Nykomlingar är alltid svårbedömda och vad Wetterbygden har ett erbjuda är inte lätt att veta. Veteranen Griskenas, som har sina bästa år bakom sig, kommer få dra ett tungt lass. Defensivt starke Peleg lär betyda massor och hur amerikanen CJ Dunston, värvad från spanska division IV, står i den svenska ligan blir hyperintressant att följa. 

 //Lindvall

Dags att utkräva ansvar

Okej, trots att jag är en grinig jävel som sällan eller aldrig tycker att herrlandslaget gör något av värde ska jag försöka hitta något som var positivt efter Sveriges pinsamma EM-förkvaltorsk mot Danmark med 72-76:

1) Chris Czerapowicz är en klasspelare och bar Sverige länge i den här matchen. Men han tröttnade de sista 15 minuterna samtidigt som det svenska anfallsspelet gick i stå och inte klarade av att förse honom med kvalitativa bollar.
2) BC Luleås Denzel Andersson fick göra A-landslagdebut och klev fram som en av lagets bästa spelare trots en ovan position närmare korgen. Andersson var utmärkt defensivt under sina 21 spelminuter och hade faktiskt kunnat ta för sig mer offensivt.

Sedan är det dags att gå över till Sveriges ickeprestation. Och den som tycker att Bloggen är alldeles för gnällig och grinig kan sluta läsa nu. På en gång.

Men jag skriver det rakt ut: Detta var historiskt uselt och kom inte dragande med en massa ursäkter som handlar om skadade spelare och spelare som tackat nej. Det håller inte.
Mycket att ansvaret faller förstås på förbundskaptenen Vedran Bosnic som jag med en dåres envishet hävdat inte är rätt man att leda svensk herrbasket in framtiden - det är bara att titta på hans vinststatistik under fyra år som i dagsläget lär ligga närmare 30.

Min analys har inte förändrats ett dugg.

Danmark hade i den här matchen två spelare som skadade Sverige från minut ett - insidespelarna Kevin Larsen och Jonas Zohore-Bergstedt. Det naturliga hade förstås varit att dra upp tempot, springa som tusan, få de danska bjässarna att kippa efter luft och hämta syrgastuber i omklädningsrummet.

Men icke.

I god Bosnic-anda fortsatte det blågula laget spela statiskt, stillastående och fantasilöst. Och Larsen samt Zohore-Bergstedt mådde hur gott som helst där de stod parkerade.

Nej, nu är läget prekärt. En förlust till och chanserna att kvala vidare till EM är troligtvis borta. Inte helt. Men det blir sjuhelsikes mycket svårare. Och i så fall har plötsligt Sverige landat på samma nivå som titaner som San Marino och Liechtenstein i den stora europeiska basketfamiljen. Ja, ni fattar nivån på den här verksamheten.

Om så blir fallet. Om de styrande i svensk basket inte drar några slutsatser av ett sådant potentiellt utfall och avslutar Vedran Bosnics helt misslyckade era i herrlandslaget - då är det svårt att förstå vad som krävs för att ansvar ska utkrävas.
//Lindvall

Se och lär

På söndag är det dags för det svenska herrlandslaget, som till och med själva ser sig som favorit, att ta sig an Danmark i förkvalet till EM.

Inget annat än seger accepteras förstås men känslan är ändå att laget kommer få slita hund för att bärga segern på bortaplan.

Ur ett Luleåperspektiv blir det förstås intressant att se Denzel Andersson göra A-landslagsdebut och jag förväntar mig inget att annat än att han kommer få hyggligt med speltid och en hygglig chans att visa upp sig på den internationella scenen. Vi får se om 22-åringen förvaltar den möjligheten.

Thomas Massamba blir en nyckelspelare i blågult och jag gissar att han höjer sig jämfört med det han presterat med BC Luleå under försäsongen 33-åringen haft lite svårt att vänja sig med ett helt nytt spelsätt. I förbundskaptenen Vedran Bosnics system känner sig veteranen antagligen mer trygg just nu och det är en plusfaktor.

Adam Rönnqvist, som sett vass ut under försäsongen med Jämtland, har antagligen en mindre roll i landslaget. Det är inte ens säkert att han får sätta sin fot på planen.

Nej, snacket inför den här rysarmatchen har istället handlat om alla återbud och skador som herrlandslaget drabbats av.
Skadorna är inget att säga om. Det är bara att gilla läget.
Återbuden är dock allvarligare. Jonas Jerebko och Jeffery Taylor spelar numera aldrig för Sverige och det är förstås trist. Känslan är dock att Jerebko har ett intresse av att någon gång i framtiden befinna sig i landslagsmiljön. Taylor är antagligen bara att glömma för all framtid men han får gärna motbevisa mig.

Utöver dem har Tobias Borg, Johan Löfberg, Melwin Pantzar, Elijah Clarence och William Magarity gett kalla handen till Bosnic och bara de själva kan svara på frågan varför.
Trist och oroväckande är det i alla fall.

Det finns i alla fall en hel del att lära av spelarna i damlandslaget. Där verkar det inte finnas på kartan att inte ge tillbaka till den svenska landslagsverksamheten.
Systrarna Eldebrink, Amanda Zahui, Kalis Loyd, Binta Drammeh och alla andra ställer upp, år efter år, när en landslagskallelse dyker upp i mailboxen.
Det är respekt och inget annat.

Att sedan förbundskaptenen Francois Gomez inte lyckats förvalta detta mycket kompetenta spelarmaterial och få dem att spela på den nivå som deras kunnande ligger på är en annan sak.
//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar