Logga in
Logga ut

Peter Lindvall

Basketbloggen

Rivalens stjärnvärvning

När inte så mycket händer i Luleå Basket för tillfället är det desto mer aktivitet i i värsta rivalen Udominate. I dag har klubben gjort ett jättekap och plockat in stjärnguarden Tiffany Brown, 31, som säsongen 2015/2016 spelade i Uppsala, snittade 16 poäng och valdes till årets guard.

"Kul att vi kan knyta till oss en av de bästa pointguards som varit i Sverige, det är en spelartyp som är svårt att hitta och inte så ofta dyker upp i vår liga. Hon har samlat på sig internationell erfarenhet i massor och alltid haft bra siffror var hon än varit" säger Udominates sportchef  Bo Ågren-Malm till VK:s basketblogg.

Udominate gjorde för några dagar sedan klart med litauiska guarden Mante Kvederaviciute.

//Lindvall

Klart: BC Luleå-stjärnan lägger av

Snacket har gått en tid men nu är det klart: Veteranen Tom Lidén, 31, avslutar sin karriär. Det bekräftar BC Luleå-stjärnan för diabethics.com.

"Jag ska faktiskt pensionera mig från basketen. Jag har bara inte fått frågan av några journalister, vilket har förvånat mig. De brukar fråga efter säsongen, jag hade ju nästan planerat att göra en grej av det. Men frågan kom aldrig och det spekuleras en del istället", säger han.

Lidén har de två senaste säsongerna varit en av BC Luleås nyckelspelare som resulterade i ett SM-guld och ett silver. 

//Lindvall

 

Stjärnguard klar för ny klubb

Jag noterar att Udominates stjärnguard och klart bästa spelare den senaste säsongen, Brianna Kiesel, har jobbat snabbt sedan finalförlusten mot Luleå Basket. 24-åringen har skrivit på för polska  Pszczolka Polski-Cukier AZS.

Vindsnabbe Kiesel snittade i den svenska ligan den senaste säsongen 15.6 poäng, 5.6 returer och 5.7 assist.

//Lindvall

Luleåtalang klar för ligaklubb

Precis som Bloggen kunde avslöja för några dagar sedan: Under tisdagen skrev Luleå BG:s forwardstalang Alexander Yemane, 18, på för ligaklubben Jämtland.

"Jag känner att det kommer bli en otroligt lärorik och rolig säsong i Jämtland säsongen 18/19. Jämtland Basket känner jag är det bästa alternativet, ett lag som har en ung elitsatsning och spelar i basketligan samt att Jag får känna på hur det är att spela i basketligan och få ligaerfarenhet. Är extremt taggad och ser verkligen framemot nästa säsong", säger Yemane i ett pressmeddelande.

Gladanfostrade Yemane, som mäter 200 centimeter och spelat 49 ungdomslandskamper, snittade den förra säsongen 13 poäng och fem returer i division I.

//Lindvall

Betygsdax

Okej, säsongen är över för BC Luleå och allt landade i ett silver för laget. Inte ett misslyckande på något sätt men däremot en klar missräkning. Det laget som Peter Öqvist och Håkan Larsson ställde på benen borde inte kunna torska i en SM-final mot ett brandskattat Norrköping men så blev det.
Med den bakgrunden är det dags att nagelfara spelarnas prestationer och stämpla dit säsongens slutbetyg enligt följande betygskriterier:
1: Underkänd.'
2: Godkänd.
3: Bra.
4: Utmärkt.
5: Lysande.

 

5 NSD-ROSOR
Quinton Upshur, guard/forward
Kommentar: BC Luleås själ och hjärta hela säsongen. Ligans största motor och ligans bästa försvarare gick till jobbet varje dag hela vintern och gjorde aldrig en dålig match. Utvecklade sitt offensiva spel markant

 

4 NSD-ROSOR
Denzel Andersson, forward.
Kommentar: Fick direkt en nyckelroll och ökad speltid. Tog den chansen och blev till sist helt ovärderlig på den defensiva planhalvan. Allroundforwarden kan dock fortfarande lägga till bitar i sitt offensiva spel.

 

3 NSD-ROSOR
Brandon Rozzell, guard. Yannick Anzuluni, forward.
Kommentar: Ingen av de två stjärnorna gjorde en dålig säsong men de hade behövt kliva upp en betygsskala för att ge BC Luleå det andra raka guldet. Pendlade för mycket i sina prestationer.

 

2 NSD-ROSOR
Adam Rönnqvist, guard. Tom Lidén, forward. Anton Saks, forward. Tim Kearney, forward. Daniel Hansson, guard. Brice Massamba, center.
Kommentar: Veteranen Lidén nådde sällan de höga höjderna och hans vingliga skytte blev till sist en belastning för laget. Rönnqvist upplevdes ofta som passiv offensivt och verkade långa stunder sakna en tro på sitt spel. Saks, Kearney fyllde sina roller och unge Hansson visade att det finns en framtid i ligan för honom.

 

BETYGSÄTTS EJ
Jonathan Arvidsson, guard. Anton Kobylak-Berglund, forward.
//Lindvall

Så måste Öqvist förändras


Så här några dagar efter BC Luleås finalfall på hemmaplan mot Norrköping kan det vara dags för lite eftertanke och reflektion kring varför det gick som det gick. Jag har tidigare varit inne på att tre-fyra nyckelspelare inte nådde samma höjder som guldsäsongen 2016/2017.
Men det är förstås inte hela förklaringen.

För någon vecka skrev jag ett inlägg om BC Luleås tränare Peter Öqvist. Min tes var att Öqvists förtjänster inte fick nog cred i Sverige. Jag pekade också på hans mod att våga sticka ut hakan, ta på sig pressen och vara tydligt med lagets målsättning att vinna guld.

Men självklart är han inte ofelbar och vem tusan är det? Det finns saker att finslipa i Öqvists tränargärning och det blev extra tydligt i finalserien och även under den här säsongen.

Som alla vet har Peter Öqvist en nästan religiös tro på sin basketfilosofi som handlar ett fritt rörligt anfallsspel med massor av spring, massor av skytte, ett stort ansvar på spelarna att läsa försvaret och skapa lägen.
Peter Öqvist övertygelse är bergfast och det handlar om att till varje pris vinna på sina egna styrkor - vad motståndaren än slänger fram som motdrag.

Men när vi i maj månad landar i en sjunde SM-final med mer press och stress är det knappast någon nyhet att spelet får en annan karaktär - det kunde vi se mot Norrköping. Spelet blir låst, det blir långsamt, det blir fem-fem och det blir schackspel.

Där och då fanns det inga synliga motdrag. Ingen plan B, varken offensivt eller defensivt, och detta måst tas lärdom av. Till nästa säsong skulle jag vilja se Peter Öqvists BC Luleå behålla det snabba spelet men addera ett mer varierat halvplansspel att ta till de dagar när "springet i benen" inte finns på plats eller insatserna är lite högre än en grundseriematch i januari mot Nässjö. Lite samma resa som Brad Dean gjorde i Plannja inför säsongen 98/99 när hans lag blev besegrat av SM-finalen - även då av Norrköping.

Nästa punkt som jag bara måste nämna är Peter Öqvists ledarstil. Alla vet att han är en engagerad känslomänniska som lever med basketen 24/7. Kavajen åker alltid i golvet, tonläget till spelarna är högt i omklädningsrummet, på träningsgolvet och inte minst under match. Alldeles för högt menar jag.
Det här är något som sliter och tär på relationen med spelarna.
Därför är det ganska naturligt att kommande säsongs lag kommer bytas ut i stora delar men det måste också vara en signal till Peter Öqvist ta ett steg tillbaka. Det kommer alla vinna på.
//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar