Peter Lindvall

Basketbloggen

Rivalens stjärnvärvning

När inte så mycket händer i Luleå Basket för tillfället är det desto mer aktivitet i i värsta rivalen Udominate. I dag har klubben gjort ett jättekap och plockat in stjärnguarden Tiffany Brown, 31, som säsongen 2015/2016 spelade i Uppsala, snittade 16 poäng och valdes till årets guard.

"Kul att vi kan knyta till oss en av de bästa pointguards som varit i Sverige, det är en spelartyp som är svårt att hitta och inte så ofta dyker upp i vår liga. Hon har samlat på sig internationell erfarenhet i massor och alltid haft bra siffror var hon än varit" säger Udominates sportchef  Bo Ågren-Malm till VK:s basketblogg.

Udominate gjorde för några dagar sedan klart med litauiska guarden Mante Kvederaviciute.

//Lindvall

Dubbla segrar - som väntat

Dubbla matcher för Luleås två elitlag och lite som väntat gav den här fredagskvällen två vinster. Den ena lika lätt som väntat. Den andra klart lättare än väntat.

Vi startar i Umeå där jag hade bespetsat på mig ett krig i stora delar av matchen innan BC:s bredd, tyngd och kvalité till sist skulle fälla utslag. Men riktigt så blev det inte.

Förutom sex-sju risiga minuter period tre och i början av fjärde hade den regerande mästaren full koll och fick mycket av många - bland annat 20 poäng av Tom Lidén samt 19 pinnar och 10 assist av Brandon Rozzell. Men mest imponerade 24 assist att jämföra med futtiga 9 turnovers.

Summa summarum: Stabila 103-82.

I Luleå energi arena gjorde Luleå Basket processen kort med Visby och vann med 22 poäng. Vi kan konstatera att Allis Nyströms storspel bara fortsätter och 19 poäng+10 returer pekar återigen på att hon gör sin bästa ligasäsong i karriären.

Nu väntar vi bara på att Luleå Baskets ska hitta rätt i spelardjungeln och gör klart med Katie Frerkings ersättare. Den investeringen måste sitta klockrent - något annat finns inte.

//Lindvall

Efter skandalen - nu hjälper han Udominate

Dagens tunga basketavslöjande står i dag Sundsvalls Tidning för som kan avslöja att Sundsvall Dragons förre klubbdirektör Anders Jansson är tillbaka i svensk basketsport. Jansson hjälper bland annat hårdsatsande Udominate i damligan.

"Man kan väl säga att han är ett bollplank till oss, han är inte anställd eller så utan hjälper oss med idéer och utveckling", säger Joakim Genetay, general manager i Udominate till ST.

Anders Jansson är en av huvudpersonerna i den ekonomiska härva som tvingade Sundsvall Dragons i konkurs för något år sedan och enligt Sundsvalls Tidning kan snart åtal väckas mot honom.

Just detta tycker inte Joakim Genetay är ett problem när klubben nu använder Janssons tjänster.

"Anders har berättat i stora drag om det. Anders har en oerhörd kunskap och erfarenhet. Gällande Sundsvall Dragons så har det inget med oss att göra som jag ser det".

Udominate är en klubb som brottas med stora ekonomiska problem och för en dryg månad sedan var skulden uppe i 1,3 miljoner kronor.

//Lindvall

Det väntade beskedet

Okej. För några timmar sedan kom beskedet som vi nog anat lite till mans: Luleå Baskets forward Katie Frerking missar resten av säsongen efter den knäskada hon drog på sig Europspelet för en vecka sedan.

Ett personligt dråpslag för amerikanskan som på Twitter skrev så här efter beskedet:

"Även om jag känner mig nedbruten så känner jag mig också motiverad. Jag vet att hur man reser sig efter att ha ramlat alltid väger tyngre än smärtan att falla. Jag är förväntansfull på vad som komma skall och är oerhört tacksam för Luleå Basket och mina lagkamrater som gör den här säsongen så fruktansvärt mycket jobbigare att missa".

Tufft förstås men livet och liret går vidare för mästarklubben. Frerking blir förstås svår att ersätta. Bättre spelare går att hitta men hennes allroundkapacitet och förmåga att springa - både med och utan boll - växer inte på träd.

Om jag ska tolka signalerna från Luleå Basket verkar det som att man nu ser sin chans att lägga på några centimeter i sin insiderotation och jag skulle inte bli förvånad om Frerkings 183 centimeter ersätts med 186-188 centimeter. Det vore logiskt med tanke på att Luleå Baskets långsiktiga plan är en SM-final mot Udominate där det finns både tyngd och längd.

//Lindvall

Nyström - och en värvarplan

Det är väl inte så mycket att orda om Luleå Baskets 40-poängskross mot Uppsala - trots att mästaren saknas både en och två nyckelspelare i form av skadade Katie Frerking och Chioma Nnamaka.

Jo, förresten. Allis Nyström kan, om det nte dyker upp några skador, vara på väg mot sin statistiskt bästa säsong någonsin. Mot Uppsala slängde hon upp fantastiska 25 poäng, 18 returer och 9 assist. Just nu snittar 24-åringen 12 poäng 10 returer, det med en stigande formkurva.

 

Nåväl, det intressenta just nu är hur Luleå Basket planerar en framtid utan Katie Frerking som i början på veckan kommer få domen som med stora säkerhet innebär att säsongen är över.

Jag tog ett snack med tränaren David Visscher om den troliga värvarplanen och han hade en klar idé.

"Vi söker samma spelartyp som Katie. En rörlig och snabb insidespelare. Men vi kommer leta efter några centimeter till i längd", säger han.

//Lindvall 

Andersson - ingen vanlig Svensson

Det var inte direkt någon överraskning att ihåliga Uppsala saknade alla former av offensiv kompetens för att kunna störa BC Luleå.
Där finns egentligen vara Viktor Gaddefors och Axel Nordström som har lite målgörande i generna men alla som kan sin basket vet att dessa två mycket kompetenta basketspelare i grunden är grovjobbare.
Och det räcker inte på långa vägar.

BC-tränare Peter Öqvist såg då chansen att hitta speltid åt alla elva ombytta hemmaspelare där ingen spelade över 30 minuter och i den blåa massan hittade Denzel Andersson sin chans att svara för säsongens mest helgjutna insats. 17 poäng och 5 returer fördelade 21-åringen ut på 25 högprocentiga minuter men lika mycket imponerade hans försvarsspel på både små och stora spelare.
Nu väntar vi bara på att landslagsledningen ska se Anderssons potential och ge honom en chans.

BC Luleå fick också snurr på bollen efter den statiska Norrköpingsmatchen och delade som lag ut 20 assist. Något som också är målet inför varje match.
//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru, mina fem söner och en vovve som heter Syrran.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar