Peter Lindvall

Basketbloggen

Rivalens stjärnvärvning

När inte så mycket händer i Luleå Basket för tillfället är det desto mer aktivitet i i värsta rivalen Udominate. I dag har klubben gjort ett jättekap och plockat in stjärnguarden Tiffany Brown, 31, som säsongen 2015/2016 spelade i Uppsala, snittade 16 poäng och valdes till årets guard.

"Kul att vi kan knyta till oss en av de bästa pointguards som varit i Sverige, det är en spelartyp som är svårt att hitta och inte så ofta dyker upp i vår liga. Hon har samlat på sig internationell erfarenhet i massor och alltid haft bra siffror var hon än varit" säger Udominates sportchef  Bo Ågren-Malm till VK:s basketblogg.

Udominate gjorde för några dagar sedan klart med litauiska guarden Mante Kvederaviciute.

//Lindvall

Dubbel Europasuccé

Vi kan utan att överdriva slå fast att de två före detta Luleå Basket-spelarna Ellen Nyström och Josefin Vesterberg landat helt rätt i sina klubbar i Spanien respektive Belgien.

För den Nyström har säsongsinledningen med sitt lag Gipuzkoa varit en enda lång framgångssaga med fyra raka segrar. Senast i helgen där laget vann en bortarysare mot Mann Filter med 73-68. 24-åriga Nyström fick som vanligt stort förtroende, spelade 31 minuter och svarade för 8 poäng och 2 returer. Den mångsidige guarden snittar just nu 8 poäng, 6 returer över 30 minuters speltid.

För Vesterberg var de inledande matcherna i Belfius Namur lite trevande men nu verkar hon ha hittat rätt. I helgens storseger mot Laarne spelade landslagsforwarden mest i laget, 31 minuter, och levererade 10 poäng, 6 returer och 2 assist. Över sex matcher i grundserien snittar Vesterberg 7 poäng och 6 returer.

Till sist måste vi förstår nämna Udominates megavärvning som ersättare för knäskadade Hollie Mershon. I dag berättar VK:s basketblogg att det handlar om den WNBA- och Euroleaguemeriterade guarden Brianna Kiesel som närmast kommer från det ungerska storlaget Uni Györ.

//Lindvall

 

Rubrikmakarna

I en tid där varenda ord en elitidrottare säger sprids över hela världen på en nanosekund har också de verbala artisterna - de som våga säga något och ha en skarp åsikt - försvunnit allt mer. "En match i taget, det spelar ingen vem som gör målen bara laget vinner" och "vi ser bara till prestationen och inte till poängen" är ofta det roligaste man som journalist får ut av en spelare före eller efter en match.

Visst, jag har en viss förståelse för ängsligheten men visst tusan är det lite trist. Elitidrott är underhållning - inte bara på planen.

Men visst har det funnits, visst finns det, undantag. Lirare som bjussar på något extra även efter att slutsignalen ljudit.

Här är Bloggens favoriter i Plannja/LF Basket/BC Luleå genom alla tider.


1) Dennis Aulander
"Publikfavoriten från Skåne svarade alltid ärligt, direkt från hjärtat när frågorna kom från journalister. Ibland kunde det sätta honom i vissa problem - till exempel när Aulander sågade sin tränare Bill Magarity och kallades lagets spel för "humpa gris". Men oftast var det bara befriande ärligt och rakt på sak".


2) Torbjörn Gehrke
"Om du som reporter efter en match inte hade en klockren vinkel var det bara att sätta sig ned bredvid landslagsmannen från Stockholm och surra lite. Då kom rubriker som "vi stank ned hela hallen" eller något annat som i dag är opublicerbart".


3) Jens Tillman
"Det har aldrig varit tyst och tråkigt kring Jens Tillman. Under sina år som spelare i Plannja bytte han hårfärg lika ofta som du och jag borstade tänderna. En av svensk baskets allra största personligheter genom tiderna, både på och vid sidan av banan. Bonusfakta: Kallade sig själv Roland Rutin när det blev slutspelsdax."

 

4) Brice Massamba

"BC Luleås egen sång-och-dansman. En stämningshöjare som alltid bjussar på sig själv och inte är rädd för att tycka till om saker och spela reportrar ett litet spratt. Alltid med glimten i ögat".


5) Carlos Wheeler
"Under två säsongen, 2005-2007, showade den atletiske powerforwarden i den svenska ligan. Hårband kastades upp på läktaren i parti och minut, leendet var det bredaste som setts och att underhålla såg Wheeler som sin livsuppgift. Det kombinerade amerikanen med att vara en vinnare och samtidigt leverera rubriker till media".


6) Johan Åkesson
"Den glade gamängen från Skåne var Plannjas/LF Baskets egen mysfarbror som såg till att alla trivdes. Medspelare, publik och även journalister. När Åkesson gjorde en match av lite sämre kvalité var han brutalt ärlig och gav alltid raka svar på raka frågor".

//Lindvall

Ingen anledning till oro

Ett skadeskjutet Udominate körde över Norrköping med 40 och imponerade stort. Samma lag lyckades Luleå Basket bara besegra med 11.

För några dagar sedan krossade Udominate ryska Spartak Moskva i Eurocup.
På bortaplan mot Eos under lördagen tvingades mästarklubben slit ont i över 30 minuter innan segern kunde fixas.

Som ni förstår: Luleå Basket ser i dagsläget inte ut som ett blivande mästarlag.
Försvarsspelet är ihåligt. Skottprocenten låg. Tajmingen är inte där. Nyckelspelare som Silvia Favento samt Allis Nyström är av olika anledningar inte spelbara.

Ska vi då vara oroliga?

Nej, inte ett dugg. Det såg faktiskt ännu värre ut för ett år sedan - något vi aldrig får glömma bort.

Lule Baskets tränare David Visscher är ingen som stressar upp sig efter dryga 20 år i branschen och vet att en ligasäsong är ett maratonlopp. Det finns massor av tid att sätta det spel om om sex-sju månader ska vara på topp.

Luleå Basket är ett veteranlag som vet att plumpar kommer under en vinter och vi som hört lagkaptenen Anna Bartholds mantra "det är i april allt avgörs" vet att det är en klyscha som stämmer.
//Lindvall

Han är en sensation

Okej, vi börjar med de bra grejerna - för de är flera.

För första: Även om Uppsala inte alls är vad laget varit de senaste åren så är de aldrig enkelt att åka ned till Uppland och bara krossa. Det gjorde BC Luleå rakt upp och ned med 91-64.

För det andra: Läxan BC fick i öppningsmatchen mot Kings verkar ha lärt spelarna ett och annat om sig själva. Precis som mot Norrköping var det full koncentration hela vägen - även om inte allt var perfekt.

För det tredje: Rookien Daniel Hanssons tre första matcher i ligan är inget annat än en sensation.Mot Uppsala kom hans vassaste insats hittills som belönades med 21 spel minuter, 12 poäng och ett spel som såg ut som en veterans. Imponerande.

För det fjärde: BC Luleås importtrio Yannick Anzuluni, Quinton Upshur och Brandon Rozzell gjorde precis det behövs när det ibland svajar; Tar över och svarar för de stora spelen. Sammanlagt 49 poäng kom från deras händer.

Något som bekymrar, då? Ja det skulle väl vara Adam Rönnqvist svacka som gnager en aning. Förr säsongens succéspelare har inte hittat sitt spel samtidigt som tränaren Peter Öqvist inte har samma förtroende för honom. Bara elva minuters speltid visar att något inte stämmer - i alla fall inte just nu. Men säsongen är lång och det finns massor av tid att fixa det som felar.
//Lindvall

Tungt besked för stjärnan

Det var som många befarat: Udominates stjärnguard Hollie Mershon missar resten av säsongen på grund av den knäskada hon drog på sig för en dryg vecka sedan. Det rapporterar VK:s basketblogg.

Det handlar om ännu en korsbandsskada för den otursförföljda amerikanskan som nu ska opereras hemma i USA.

”Det blir tufft, men jag ska göra det. Mitt mål är definitivt att komma tillbaka”, säger hon till VK.

Umeåklubben jagar en ersättare för Mershon.

//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru, mina fem söner och en vovve som heter Syrran.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar