Logga in
Logga ut

Peter Lindvall

Basketbloggen

Så slutar ligarysaren

Som de allra flesta redan förstått, när herrligan nästa vecka startar om efter landslagsupphållet, kommer kampen om seriesegern handla om två lag: BC Luleå och Norrköping Dolphins. Ingen annan ska kunna bland sig i den striden.

BC Luleå har efter 21 matcher spelat ihop 32 poäng (16 segrar, 5 förluster). Norrköping (16 segrar, 6 förluster) har lika många poäng men en match mer spelad.

Det är alltså upplagt för en skön rysare inför avslutningen och Bloggen roade sig med att titta över lagens återstående program samt fundera fram hur många poäng de två lagen kommer skrapa ihop. Vilket i slutändan ska ge en grundserievinnare.

Häng med.

Norrköping Dolphins
Återstående matcher: BC Luleå (h), Jämtland (b), Nässjö (b), Södertälje (h), Borås (h), Uppsala (b).
Kommentar: Med tanke på att Norrköping just nu är ligans mest formstarka lag är det svårt att se laget tappa någon match alls men någon liten mina lär det bli. Tuffaste utmaningen borde vara BC Luleå hemma men både Borås och Södertälje lär ställa till besvär.
Tips: Tio poäng.

BC Luleå
Återstående matcher: Norrköping (b), Uppsala (h), Umeå (b), Nässjö (h), Borås (b), Jämtland (h), Nässjö (b).
Kommentar: Det som talar emot serieledaren och regerande mästaren är den sviktade form som laget visat upp senaste sex-sju veckorna samt att både Norrköping också Borås ska mötas på bortaplan. Laget kommer inte vara nära att gå rent under de avslutade sju matcherna där glädjen samt glöden på något sätt hittas igen.
Tips: Tio poäng.

Slutsats: Båda lagen kommer landa på 42 inspelade poäng och därmed kommer inbördes möten att avgöra. BC Luleå har just nu ett poängövertag på 13 och mötet mellan lagen i Stadium arena den 2 mars kommer avgöra allt. Om det blir som Bloggen tror.

//Lindvall

Beslutet: En dikeskörning

Det har spekulerats både hit och dit kring Svenska basketbollförbundets beslut kring Södertälje Kings jättetabbe att låta amerikanen Auston Barnes spela sex matcher utan vara godkänd.

Nu vet vi: Kings får noll poängavdrag. Barnes får lira vidare och klubben för 15 000 kronor i böter.

Så här motiverar tävlingsutskottet sin dom:

”Södertälje Kings är ansvariga för de misstag som har begåtts. Av dokumentation och dialog med Södertälje Kings och Migrationsverket är det dock tydligt att Södertälje Kings sökt arbetstillstånd för hela kontraktsperioden, och att Södertälje Kings hela tiden har varit i tro att Auston Barnes arbetstillstånd avsett hela kontraktsperioden, dvs. fram till säsongsslut 2018. När Södertälje Kings kontaktar Migrationsverket i ärendet väljer Migrationsverket att direkt bevilja ett nytt arbetstillstånd för hela kontraktsperioden utifrån gällande kontrakt.

Utifrån ovan anser Tävlingsutskottet det rimligt att tolka tävlingsbestämmelserna så att de matcher som spelats under tiden 1 februari till 10 mars 2018 lämnas utan åtgärd, men att Södertälje Kings pga. att de inte tagit ansvar för att säkerställa korrekt dokumentation i enlighet med tävlingsbestämmelserna ska betala en administrativ straffavgift på 15 000 kr.”

 

Sammanfattningsvis: Konsekvensen för att ett sådant flagrant misstag blev i princip noll och intet för Södertälje – något man kan tycka massor om. Men det finns flera ingångar i det här ärendet som måste belysas.

 

Vi börjar med det regeltekniska och förbundets egna tävlingsbestämmelser. Så här står det skrivet:

”Person som ingår i giltig laglicens samt inkommit med eventuella handlingar för en förening är kvalificerad att delta i avsedd serie. Okvalificerad person är sådan som ej finns på laglicensen för aktuell förening eller inte inkommit med eventuella handlingar.
Lag som använder sig av okvalificerad spelare döms som förlorare med 20-0 eller 0-20 (och ev. straffavgift som TU fastställer).
Om den icke felande föreningen vunnit matchen kvarstår matchresultatet”.

Dessutom finns det ett fastställt bötesbelopp på 100 000 kronor.

 

Allt detta har alltså förbundets tävlingsutskott blundat för och ”tror” och ”tolkar” istället en massa saker. Vi är nog många som undrar varför.

Låt mig spekulera en aning:

1)  Förbundet har insett att det har ett ansvar i denna härva, att man på något sätt borde har upptäckt Södertäljes miss i ett tidigare skede. Dåligt samvete, helt enkelt.

2)  Ett beslut om poängavdrag för Södertälje skulle drabba sporten och inte minst flera andra klubbar som inte alls har med saken att göra.

3)  Auston Barnes är i detta fall helt oskyldig. Han straff skulle bli arbetslöshet i ett läge när det inte går att hitta ett jobb eftersom de allra flesta ligor är stängda i detta skede av säsongen.

 

Jag kan förstå att de här tre punkterna kan ha varit uppe för diskussion. Att de stötts och blötts. Men ska de spela in när ett beslut tas?

Nej, regler är till för att följas och i långa loppet kan detta ickeagerande få en sorts prejudicerade effekt som ofta kommer föras fram när andra bestraffningsärenden ska behandlas. Förbundet har satt sig i en sits som kan bli minst sagt knepig.

Att det sedan handlar om Södertälje Kings, en av svensk baskets största maktcentra, som ”kommer undan” lär öppna för mängder av konspirationsteorier som inte gagnar någon.

Nej, det här beslutet är en präktig dikeskörning och bara förstärker bilden av förbundet som en vilsen organisation utan linjer och struktur. Tyvärr.

//Lindvall

Raka spåret för mästaren

Det är inte helt enkelt att klura ut något begåvat att skriva om när man på förhand vet hur en match ska arta sig. Att Luleå Basket krossade Mark på hemmaplan i den första kvartsfinalen var helt enligt plan även om segersiffrorna 99-69 var lite större än jag trodde.

Kort och gott: Luleå var bättre på allt och har inte minst en bredd som Mark inte kan matcha någonstans. Västkustlagets importspelare Alexis Michelle Hyder och Janee April Thompson kombinerade för 46 poäng men resten av spelarkadern har inte den offensiva kompetens som krävs.

Luleå Basket, då. Tränaren David Visscher fick mycket av många. Bäst gillade Bloggens Jessica Thomas guardspel som gav 20 poäng och 8 assist samt Chioma Nnamakas 18 poäng, 5 returer och prickfria beslutsfattade.
//Lindvall

Säsongens utnämningar

Grundserien i basketligan dam är färdigspelad, slutspelet startar i kväll och därför kan det vara läge för bloggen att sticka ut hakan, vara enväldig jury och dela ut några av säsongens utmärkelser.

Så här kör vi:

 

ÅRETS GUARD

Taylor Mingo, Telge

”Amerikanskan har en enorm offensiv potential och leder poängligan med ett snitt på 23.6 poäng”.

 

ÅRETS FORWARD

Anna Barthold, Luleå Basket

”Att ålder bara är en siffra har Luleålagkapten visat i många år. Den snart 38-åriga slitvargen vägrar att tappa farten och gör jobbet varje dag. Snittar 18 poäng och 8 returer”.

 

ÅRETS CENTER

Jennifer Hamson, Luleå Basket

”Trots att hon kom in sent i laget har 201 cenntimeter långa Hamson redan visat att hon kommer blir en ovärderlig pjäs i mästarlaget när säsongen går in i sitt slutskede”.

 

ÅRETS FÖRSVARARE

Brianna Kiesel, Udominate

”Kiesel, som just nu är skadad, är en högenergispelare som gjort livet surt för alla ligans guarder. Ettrig bollförsvarare med snabba händer”.

 

ÅRETS STJÄRMSKOTT

Chioma Nnamaka, Luleå Basket

” En 32-åring som Årets stjärnskott? Jo, jag förstår att ni höjer på ögonbrynen och min utnämning är gjord både med glimten i ögat och med en dos allvar. Men varför inte? Att efter ett tre år långt uppehåll direkt bli en nyckelspelare i ett topplag trodde jag inte var möjligt”.

 

ÅRETS COACH

Kevin Taylor Lundgren, Eos

”Har gjort ett jättejobb i en klubb som inte har de några större ekonomiska förutsättningar att driva elitidrott. En femteplats i tabellen och en vinstprocent på 50 är alldeles utmärkt”.

 

ÅRETS MATCHARRANGÖR

Luleå Basket

”Kommentarer överflödiga”.

 

ÅRETS MVP

Anna Barthold, BC Luleå

”Hon är Luleås hjärta, själ och lagmamma. Allt i ett. Ovärderlig på planen och i omklädningsrummet. Sätter tonen och ställer krav”.

//Lindvall

Beslut - var god dröj

Jag var tämligen övertygad om att Svenska Basketbollförbundet skulle komma ett beslut i dag angående Södertälje Kings aministrativa jättetabbe där lagets amerikan Auston Barnes spelat sex matcher utan arbetstillstånd. Min tanke var nämligen att lagen som spelade kvällens ligamatch, nämligen Södertälje och Uppsala, skulle ha lite hum om exakt vad om stod på spel.

Men något besked kom inte. Södertälje har haft en diskussion med Migrationsverket om Barnes arbetstillstånd och dess giltighet. Därför avvaktar Svenska basketbollförbundet men kanske fick Länstidningen en liten föraning om vad som komma skall av kommunkationschefen Johannes Wohlert.

"Vi tar beslut så fort vi får besked av Migrationsverket. Vill inte spekulera i påföljder innan beslut är taget men ja det är möjligt att det inte blir böter eller poängavdrag", skriver Johannes han i ett mejl till tidningen.

Om vi tar en titt i tävlingsbestämmelserna verkar det ganska solklart vad en påföljd ska bli. Så här står det skrivet:

"1 kap. 20 § Spelare kvalificerad att delta.
”Person som ingår i giltig laglicens samt inkommit med eventuella handlingar för en förening är kvalificerad att delta i avsedd serie. Okvalificerad person är sådan som ej finns på laglicensen för aktuell förening eller inte inkommit med eventuella handlingar.
Lag som använder sig av okvalificerad spelare döms som förlorare med 20-0 eller 0-20 (och ev. straffavgift som TU fastställer).
Om den icke felande föreningen vunnit matchen kvarstår matchresultatet”.

Men det kan förstås finnas omständigheter i detta ärende som inte är kända. Hur som helst kommer det bli intressant att se vad förbundets beslut blir och hur vilka reaktionerna från övriga basketsverige blir.

//Lindvall

 

Skandalen i Södertälje

Basketsäsongen har hittillls varit hyfsat skandalfri och det enda jag kommer ihåg på rak arm är fyllekörningen i Umeå. 

Men i helgen briserade nästa. En av svensk baskets stora, Södertälje Kings, har svarat för en administrativ jättetabbe och låtit lagets USA-stjärna Auston Barnes spela utan svenskt arbetstillstånd under sex matcher. Ett avslöjande signerat Borås Tidning.

Barnes värvades till Södertälje, den 5 december och klubben hade en möjlighet att bryta kontraktet den 31 januari. Något som gjorde att Migrationsverket endast gav arbetstillstånd fram till detta datum. Södertälje missade sedan att  fixa förnyat arbetstillstånd när det tillfälliga löpte ut.

"Det är den mänskliga faktorn. Men kostnaden kan bli åt helvete för stor. Det ska ju inte hända. Det är vår miss och ytterst mitt ansvar", säger Kings klubbdirektör Robert Andersson. 

Klubben riskerar nu att bestraffas med poängavdrag. Under den aktuella perioden vann laget tre matcher, bland annat mot BC Luleå, och kan därmed tappa sex poäng. Basketbollförbundet ska ha möte under måndagen och diskutera ärendet.

//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar