Logga in
Logga ut

Peter Lindvall

Basketbloggen

Skandalen som skakar Luleå Baskets rival

Det stormar rejält Udominate – Luleå Baskets värsta rival de senaste åren.

Basketbloggaren Tapio Joulamo och Västerbottenskuriren berättar i dag att ett antal av lagets spelare är inblandade i en präktig rattfylleriskandal.

Det var strax före midnatt i måndags som en bil krockade med en lyktstolpe, ett staket och ett träd i Umeå. När polisen kom till platsen var två spelare kvar i bilen och föraren fick göra ett utandningsprov som gav positivt utslag.

Nu är den personen misstänkt för rattfylleri.

”Det hon gjort strider mot klubbens policys och vi fördömer detta", säger Udominate Baskets general manager Joakim Genetay, till VK.

Skandalen kommer mindre än en vecka före lagets hemmamöte mot Luleå Basket som spelas på söndag.

//Lindvall

 

 

Flippar och floppar

Det börjar närma sig slutet av herrligan och bara några få omgångar är kvar att spela av grundserien innan slutspelet rullar igång.

Då kan det vara läge att summera lite grejer som hänt och dagens övning handlar om utse tre flippar och tre floppar.

Vi börjar med det positiva och här har vi några grejer som lyft den här i vintern:

1) Umeå Bskt
"Jag har hånats på sociala medier hela vintern av klubbens sportchef Luca Romano för något jag skrev innan säsongen om Umeås chanser vilka jag skattade som pyttesmå. Jag hade fel. Västerbottens stolthet har överraskat stort och i botten ligger två fullträffar på importmarknaden (Arik Smith, Eric Gilchrese), två svenska veteraner (André Nilsson, Egal Saleman) som svarat för sina livs bästa ligasäsonger och en lagkemi där alla står upp för varandra".

2) Joakim Kjellbom, Norrköping
"Inför varje säsong de senaste två-tre åren har jag förtvivlat letat tecken på att den 39-årige centern ska börja tappa, att ålder ska ta ut sin rätt. Den här vintern har 213-centimetermannen till och med höjt sitt spel en aning. Det borde inte gå".

3) Quinton Upshur, BC Luleå
"När stjärnor som Brandon Rozzell och Yannick Anzuluni inte kommit upp på samma nivå som förra säsongen har outtröttlige Upshur klivit fram som lagets bästa och jämnaste spelare. Han är den som spelar mest (drygt 30 minuter), springer mest och levererar i båda ändarna av planen. Sju dagar i veckan, vecka ut och vecka in".

 

Och här är tre grejer som skavt en aning:
1) Domargnället
"Det har varit en jäkla grinande hela vintern om domarstandarden men min åsikt är de knappast håller sämre nivå en än spelarna. De värsta syndarna påstår jag att Umeå och Norrköping är där Västerbottensklubben sticker ut. Har laget vunnit är det trots domarna. Har det förlorat är det på grund av domarna".

2) Åtta lag
"Kom igen nu, basketsverige. Det är under all värdighet att ha en grundserie med futtiga 28 matcher och bara åtta lag i ligan. Nästa säsong måste det finnas tio - och det är ett minimum".

3) Uppsala
"Trist att se denna anrika klubb, med flera omgångar kvar av grundserien och fortfarande slutspelschans, bara lägga ned hela verksamheten. Spelarna tappade all glöd samtidigt som ledningen gav klartecken att släppa iväg viktiga spelare som Viktor Gaddefors och Rhys Carter. Ett oproffsigt agerande som sänder helt fel signaler över hela Sverige och på vilken plats basketsporten vill befinna sig i näringskedjan."
//Lindvall

Så jobbar två mästarlag

Efter 20 spelade minuter såg det väl inte ut att bli den mest trevliga kvällen för Norrbottens två representationslag Luleå Basket och BC Luleå.
Underläge för båda lagen mot Telge respektive Borås och lite halvsegt spel.

Men sedan gjorde de vad mästarlag ofta gör: Hittar sätt att vinna.

BC Luleå klev upp några pinnhål defensivt, saktade ned Borås och när Quinton Upshur fick rejält grepp defensivt på Nimrod Hilliard var festen över i Boråshallen och segersiffrorna skrevs till ganska enkla 78-66.

Upshur var en gigant, en titan, sprang outtröttligt och var planens bäste spelare med sina 22 poäng och 8 returer. Spelaren med ligans bästa motor har de senaste månaderna varit Luleås vassaste spelare med sitt allroundspel och är ovärderlig.

Luleå Baskets seger i Telgehallen var sett till alla 40 minuter en liten stöld. Telge ledde hela vägen, ofta runt 10-15 poäng, men David Visschers lag tuffade på. Adrienne Motleys två straffkast med 20 sekunder och en sista defensiv stopp säkrade 89-88-segern.

En mästares signum.
//Lindvall

Omgångens tips

Fyra matcher fördelade på två dagar men Bloggen är på hugget i alla fall. Här är tipset för dagen.

Borås-BC Luleå              2
(Torsdag)
Svår match mellan två lag som inte ligger helt i fas inför det stundade slutspelet. Borås har på grund av skador inte hittat någon stabilitet på hela säsongen och saknar med största sannolikhet insidespelaren Jyles Smith i kväll. Luleå har inte på länge spelat på den nivå som laget borde sett till spelartruppen.

Norrköping-Södertälje   1
(Fredag)
Ska vi gissa att stjärnsmällen mot Jämtland för någon vecka sedan funkade som en väckarklocka för Norrköping? Japp. I Stadium arena mals nästan allt motstånd ned enligt gammal välkänd modell och Södertälje, säsongens största besvikelse sett till spelarmaterialet, kommer inte orka stå emot.

Jämtland-Umeå              1
(Fredag)
Torbjörn Gehrkes Östersundsgäng är inte i ett superstim nu med fem raka segrar och en sjätte på ingång. Jag har nämligen svårt att se Umeå, som spelar ganska bra basket just nu, ska kunna stå emot Jämtlands fart på hemmaplan.

Uppsala-Nässjö               1

(Fredag)

Med fyra omgångar kvar valde Uppsala att lägga ned sina ambitioner den här säsongen. På något annat sätt går det förstås inte att tolka de faktum att både Viktor Gaddedefors och Rhys Carter fått okej att lämna klubben. Det är helt enkelt inte seriöst. Nåväl, de spelare som är kvar lär i alla fall ge järnet och besegra Nässjö.

//Lindvall

Förra guldhjälten har hittat formen

Förra Luleå Basket-ikonen Katie Bussey, som ledde klubben till fyra raka guld, valde inför den här säsongen att flytta till sydligare breddgrader – nämligen Tyskland för spel i Herner. Och de första månaderna i sin nya klubb var inte dans på rosor för stjärnguarden som inte fick den speltid som hon är van vid.

Men nu verkar coachstaben för Herner kommit på andra tankar – något som gett tydligt resultat.

I de fyra senaste matcherna, där laget vunnit alla, har 27-årige Bussey klivit fram som lagets bästa spelare och raskt klättrat i näringskedjan. 
Kolla här bara.

29 spelminuter och 13 poäng i 77-73-segern mot Keltern.

34 minuter, 5 poäng och 4 assist i 65-58-vinsten mot Donau Ries.

36 minuter, 19 poäng när Hannover besegrades med 82-70.

38 spelminuter, 13 poäng och 4 returer i vinstmatchen mot Marburg med 65-62.

//Lindvall

En nyckelspelare - ur flera perspektiv

Alla ni som läser Bloggen vet att BC Luleås Adam Rönnqvist är lite av en spelarfavorit. Han är en egen produkt, han är en duktig spelare, storyn hur han tog hela vägen till landets högsta liga är spektakulär och inte minst: Han är en person som sticker ut, vågar säga saker och ha åsikter i en idrottsvärld där slätstrukenhet blivit legio.

Efter BC Luleås seger mot Umeå i fredags var jag därför lite halvgrinig efteråt. Inte för hur laget spelade. Nej, irritationen, och det är inte första gången den här vintern, handlade om hur lite lagets tränare Peter Öqvist valde att matcha Adam Rönnqvist. Mot Umeå blev det mindre än 18 minuter trots att hans insats var stabil och att det fanns en del andra spelare som inte nådde några högre nivåer.

I går, när Nässjö besegrades hemma, gjorde Öqvist ett annat val och jag vet faktiskt inte om det var en plan som han lagt upp före uppkast. Men känslan var sådan från läktarhåll.

Adam Rönnqvist fick plötsligt spela dryga 28 minuter och trots några defensiva misstag här och där fick han stanna kvar på planen. Några gånger kunde man faktiskt se hur överraskad han blev över att inte bli utbytt.

Men de ökade spelminuterna gav självförtroende och när de erbjöds tog Adam Rönnqvist chansen att göra säsongens bästa match med 18 poäng, 5 returer och 7 assist.

Att ge Adam Rönnqvist förtroende, att blunda för ett och annat misstag (de förstås inte bli för flagranta) är smart av Peter Öqvist av flera orsaker.
Det första är det givna.
BC Luleå blir bättre som lag när 27-åringen spelar med pondus och en tro på sitt spel . Han ger laget en extra offensiv dimension och i ett kommande slutspel är han en potentiell matchvinnare i jämna matcher.

Men det finns ett längre perspektiv och det handlar om BC Luleås framtid som toppklubb. Till nästa säsong kommer laget med största sannolikhet genomgå en ganska stor ansiktslyftning. Det är väl föga troligt att importtrion Rozzell, Upshur och Anzuluni stannar en tredje säsong.
Tom Lidén var inför den här säsongen mycket nära att skriva på för Södertälje - tipset är i dag att så bli fallet den här sommaren.

Denzel Andersson sägs ha ögonen ha på sig från diverse klubbar i Europa där Spanien är ett land som nämns allt oftare.

Det är med den bakgrunden som det blir oerhört viktigt att ha en svensk spelargrund att stå på och där är Adam Rönnqvist en av de viktigaste. Men då måste han förstås trivas med sin roll i Luleå och känna att han är en viktig pjäs för laget.
//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar