Logga in
Logga ut

Peter Lindvall

Basketbloggen

Skandalen som skakar Luleå Baskets rival

Det stormar rejält Udominate – Luleå Baskets värsta rival de senaste åren.

Basketbloggaren Tapio Joulamo och Västerbottenskuriren berättar i dag att ett antal av lagets spelare är inblandade i en präktig rattfylleriskandal.

Det var strax före midnatt i måndags som en bil krockade med en lyktstolpe, ett staket och ett träd i Umeå. När polisen kom till platsen var två spelare kvar i bilen och föraren fick göra ett utandningsprov som gav positivt utslag.

Nu är den personen misstänkt för rattfylleri.

”Det hon gjort strider mot klubbens policys och vi fördömer detta", säger Udominate Baskets general manager Joakim Genetay, till VK.

Skandalen kommer mindre än en vecka före lagets hemmamöte mot Luleå Basket som spelas på söndag.

//Lindvall

 

 

Nej, han blir inte stjärnans ersättare

Adam Rönnqvists övergång från BC Luleå till Jämtland har varit veckans stora snackis och en fundering många med mig haft är hur han ska ersättas.

Ett drag hade förstås varit att hitta en svensk guard som kan ta Rönqvists plats rakt av och en av få kvalitetsspelare som finns lediga på marknaden är Södertälje Kings Valter Lindström som fortfarande är kontraktslös.

Men så verkar det inte bli.
"Jag har inte pratat med någon representant för BC Luleå. Just nu snackar jag med Södertälje men dyker det upp en bra situation i Europa kan jag givetvis tänka mig det. Men jag kommer inte sticka utomlands bara för äventyrets skulle - det har jag redan gjort", säger den 23-årige landslagsguarden.

Valter Lindström snittade den förra ligasäsongen 27 spelminuter, 11,6 poäng och 3,4 assist.
//Lindvall

Veteranen redo för sin tredje säsong

Mitt i all den allmänna Adam Rönnqvist-hysteri som rått hela dagen har BC Luleå passat på att förlänga kontraktet med den landslagsmeriterade centern Brice Massamba, 30, som nu kommer göra sin tredje säsong i klubben.

Veteranen snittade den förra säsongen nästan nio spelminuter, tre poäng, och drygt en returer. Han blir klubbens femte spelare under kontrakt. Sedan tidigare har BC Luleå gjort klart med Daniel Hansson, Anton Kobylak-Berglund, Tim Kearney samt Corban Collins.

"Jag tror på den här klubben och coacherna som vi har. Jag tror att vi kommer få ihop ett slagkraftigt lag även i år. Själv kommer jag att ge samma sak som alla andra år. En tuff kille inside som gör sitt jobb”, säger Massamba i ett pressmeddelande.

Därmed ska sju spelare till in i truppen - en av dem kan vara Denzel Andersson som ännu inte tagit något beslut om sin framtid.

//Lindvall

De har sig själva att skylla

I dag, klockan 13.00, kommer Jämtland Basket att presentera en ny spelare och man behöver inte vara doktorand på Luleå tekniska univeritet för att fatta att det handlar om BC Luleås stjärnguard Adam Rönnqvist.

Den 28-årige guarden kommer få en jätteroll i Östersundklubben, spela massor och vara ett av de första alternativen i lagets offensiva spel. Jag skulle inte bli överraskad om Rönnqvist när säsongen 18/19 är färdigspelad kommer snitta runt 30 spelminuter och 16-17 poäng.

Men vad betyder detta för BC Luleå? Om vi börjar med det sportsliga kommer självklart Adam Rönnqvist kunna att ersättas, inget snack om det. Det finns massor av bra spelare där ute.

Nej, det här handlar om något annat. Att en egen produkt, som är en nyckelspelare och av fansens stora favoriter, väljer att flytta till en svensk konkurrentklubb måste förstås svida en del. 

Men BC Luleå och tränarparet Peter Öqvist/Håkan Larsson har lite sig själva att skylla. Adam Rönnqvist har de två senaste säsongerna inte haft ett hundraprocentigt förtroende hos tränarna, bara snittat 20 spelminuter och jag har skrivit flera gånger att det är fem minuter för lite, att en egen produkt med den potentialen måste vårdas så mycket bättre.

Det har skapat en spricka och nu ser vi konskekvenserna. Jämtland kommer i dag hylla Adam Rönnqvist till skyarna och presentera honom som en av de största svenska värvningarna på länge och när jag tänker efter stämmer det nog.

Hur många gånger händer det att en svensk stjärna, en så pass profilerad spelare som Adam Rönnqvist, byter klubb i den svenska ligan? Inte ofta. Det som dyker upp i mitt huvud är när BC Luleå värvade Fred Drains från Norrköping för 14-15 år sedan och när Martin Pahlmblad drog från Solna till Luleå i början av 2010-talet.

//Lindvall

Landslagscenter klar

Då har Luleå Basket gjort sitt centerval och hittat USA-giganten Jennifer Hamsons ersättare. Det handlar om den slovakiska landslagscentern Maria Felixova, 28 år och 191 centimeter, som närmast komme från spel i Tjeckien och mittenlaget BLK Slavia Prag där hon snittat 10 poäng och 7 returer. 

"Vi gillar henne. Maria ger oss flexibilitet. Sedan får vi se om hon är en starter eller kommer från bänken" säger tränaren David Visscher som nu jobbar vidare med sitt lagbygge.

Tre tunga värvningar ska in i laget. Det handlar om två amerikaner, en guard och en stor spelare, och ytterligare en EU-tjej, troligtvis på position tre.

//Lindvall

Dragkampen om Luleåstjärnan

Som ni kan läsa i den här artikeln ger sig nu Torbjörn Gehrke och Jämtland Basket in i jakten på BC Luleås nyckelspelare Adam Rönnqvist och det kan förstås inte förvåna någon. Att 28-åringen är ute på marknaden har spridit sig som en löpeld i hela basketsverige och sedan tidigare har mästarklubben Norrköping visat sitt stora intresse.

 
Enligt uppgifter till Bloggen kommer Rönnqvist bli ett av Jämtlands förstaalternativ i det offensiva spelet och en spelare som lär snitta runt 30 minuter per match.
 
För varje dag står det mer och tydligt att den Hökenfostrade spelaren är förlorad för BC Luleå och det är förstås tråkigt även om inget är spikat till hundra procent ännu. Det är är extra trist för Luleåpubliken - Rönnqvist har under sina år varit en av fansens stora favoriter och kommer bli grymt svår att ersätta med tanke på den matchvinnarroll från bänken som han haft i BC Luleå.
 
Nu kan vi bara avvakta och se var detta landar.
//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar