Logga in
Logga ut

Peter Lindvall

Basketbloggen

Tränartalangen klar för BG Luleå

Här kommer en liten uppdatering direkt från semesterresan. Det har kommit till min kännedom att Luleå Basketgymnasium hittat en ersättare till Fredrik Joulamo som lämnat för tjänsten som landslagschef på Svenska Basketbollförbundet.

Det handlar om tränartalangen David "Keso" Nilsson, 26, som kliver in på ett vikariat på BG Luleå.

"När jag fick frågan behövde jag inte fundera många sekunder innan jag tackade ja. Det ska bli väldigt roligt och inspirerande att jobba tillsammans med Micke Johansson och de andra kunniga tränarna på Luleå Basketgymnasium", säger David "Keso" Nilsson.

David "Keso" Nilsson är basketfostrad i BK Höken och kommer från ett uppdrag som tränare för Luleå Baskets U19-lag. Han har också varit engagerad i regionverksamheten under de senaste åren.

"Att få jobba med basket på heltid är en dröm som går i uppfyllelse. Att dessutom få göra det med tränare som vunnit VM-silver är en ynnest. Det är en otroligt inspirerande miljö att arbeta i", säger "Keso" Nilsson.

Då vet ni. Nu återgår jag till semestern.

//Lindvall

Nykomlingen värvar landslagscenter

Efter chocksegern mot BC Luleå i premiäromgången har nykomlingen Wetterbygden brottats med alla möjliga skador, sjukdomar och misslyckade importvärvningar.

Men nu satsar klubben på ett säkert kort. Det handlar om den landslagsmeriterade center Carl Engström, 216 centimeter, som skrivit på ett kontrakt över två månader där han ersätter skadade Wally Niang.

Den 27-årige jättecentern ansluter efter en rörig säsongsinledning i Al Ittihad Jeddah i den saudiarabiska högstadivisionen.

"Jag hoppas på att kunna bidra med en stor kropp under korgarna och som också är den som kämpar hårdast i varje situation", säger Engström på klubbens hemsida.

//Lindvall

Kan han locka tillbaka stjärnan?

Vid 13.30 i dag, måndag, kunde Bloggen på Twitter avslöja att spanske Hugo Lopez, 43, tar över jobbet som förbundskapten för den svenska herrlandslaget efter sparkade Vedran Bosnic.

45 minuter senare bekräftade Svenska Basketbollförbundet namnet.

”Vi har över 100 svenskar ute i världen i över 26 olika länder och Spanien är det land vi har överlägset mest svenskar, i förutom i USA. Vi har även två spanska coacher i SBL (Wetterbygden och Nässjö) och det är en av världens främsta basketnationer, klart vi hoppas att Lopez med sina erfarenheter kan knyta an till många olika typer av spelare och hittar en modern basket som passar oss”, säger landslagschefen Fredrik Joulamo i ett pressmeddelande.

 

Lopez har meriter på hög nivå. Bland annat som assisterande tränare i spanska storklubben Real Madrid under tre år men även som huvudtränare för Fuenlabrada.

De senaste åren har Lopez jobbat i Kanada och Angola.

 

En tanke som Bloggen direkt fick var att en av Lopez stora uppgifter blir att locka den svenske storstjärnan Jeffery Taylor tillbaka till spel i blågult. Lopez har förstås ett stort kontaktnät i Spanien och känner Taylors coach i Real Madrid, Pablo Laso, väl. Kanske finns det en ingång där som inte funnits förut? Den är i alla fall värd att testa.

 

”Jag behövde inte mycket betänketid när Fredrik Joulamo ringde. Sverige har ett mycket bra lag med spelare som är väldigt respekterade internationellt, självklart hade jag redan bra koll på dem som har varit i Spanien i flera år, men har nu hunnit se många matcher och hur laget har spelat. Det är en ära för mig och jag vill sätta igång så snart som möjligt”, säger Lopez.

Assisterande landslagscoach blir den förre storspelaren Kenny Grant som gjort 78-landskamper för Sverige.

//Lindvall

40 bra minuter

Efter den miserabla starten i ligan har vi alla kunna se att BC Luleå sakta men säkert börjat bygga på något bra. Vi såg det mot Istanbul i Europaspelet och vi såg det i en dryg halvek mot Jämtland för några dagar sedan.

Men i hemmamötet mot Borås fick alla bevittna bra och sammansatt basket av Peter Öqvists lag över 40 minuter som gav enkla 97-80 och den fjärde raka ligasegern.

Defensivt var skönhetsfläckarna få. Offensivt var bollflödet utmärkt vilket resulterade i öppna skott med hög procent. Och dirigenten bakom allt var landslagsveteranen Thomas Massamba som styrde laget med hjärnhand, tog bollen till korgen mer frekvent än tidigare och hittade sina medspelare hela tiden.

16 poäng, 12 assist och 5 returer statistken bakom det solida hantverket.

Han fick med sig Corban Collins som ännu en gång öste in poäng, återigen 28, och den svacka som Bloggen tidigare kritiserat honom för känns långt borta.

Foulbenägne David Alexander hittade rätt defensivt vilket ledde till en offensiv helkväll med 23 poäng samt 9 returer.

Sedan måste vi cred till engelsmannen Robert Gilchrist som gett BC Luleå ytterligare en dimension med sin tajming och förmåga att skydda ringen. Håller han sig till de enkla grejerna och lär sig sin roll kommer Gilchrist bli värdefull utan göra de stora stora siffrorna.'

Vi slutar så.

//Lindvall

Ett lördagshantverk

Nja, Luleå Basket bjöd väl inte på någon sång-och-dansföreställning mot Uppsala även om 81-67-segern förstås var odiskutabel. En del berodde kanske på att stjärnan Chastity Reed vilade på grund av ryggproblem men lika mycket handlade säkert om inställning. 

Uppsala är ett lag som Luleå ska städa av med 30-40 poäng sju dagar i veckan om Anna Barthold & Co är lite på. Men så kan det vara.

Vi ska inte fördjupa oss allt för mycket spelarkritik men ännu en gång går det att att konstatera att Allis Nyströms formkurva fortfarande pekar spikrak uppåt. Dryga 30 spelminuter, 17 poäng och 9 returer var ännu ett hantverk på bra nivå.

Jag får väl konstarera för femtioelfte gången att det är mer eller mindre en miniskandal att landslagsledningen, med förbundskapten Francois Gomez i spetsen, fortsätter att nobba henne. 

Kan någon på rak arm säga att det finns en enda solklart bättre svensk spelare i  SBL dam? Jag hittar då ingen.

//Lindvall 

 

Stjärnorna om Jerebkos hjälteinsats

Jonas Jerekbo blev stor hjälte för sitt Golden State Warrios när han avgjorde i slutsekunden mot Utah Jazz.

Här har ni lite sköna reaktioner från svenskens lagkompisar.

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar