Logga in
Logga ut

Peter Lindvall

Basketbloggen

Tränartalangen klar för BG Luleå

Här kommer en liten uppdatering direkt från semesterresan. Det har kommit till min kännedom att Luleå Basketgymnasium hittat en ersättare till Fredrik Joulamo som lämnat för tjänsten som landslagschef på Svenska Basketbollförbundet.

Det handlar om tränartalangen David "Keso" Nilsson, 26, som kliver in på ett vikariat på BG Luleå.

"När jag fick frågan behövde jag inte fundera många sekunder innan jag tackade ja. Det ska bli väldigt roligt och inspirerande att jobba tillsammans med Micke Johansson och de andra kunniga tränarna på Luleå Basketgymnasium", säger David "Keso" Nilsson.

David "Keso" Nilsson är basketfostrad i BK Höken och kommer från ett uppdrag som tränare för Luleå Baskets U19-lag. Han har också varit engagerad i regionverksamheten under de senaste åren.

"Att få jobba med basket på heltid är en dröm som går i uppfyllelse. Att dessutom få göra det med tränare som vunnit VM-silver är en ynnest. Det är en otroligt inspirerande miljö att arbeta i", säger "Keso" Nilsson.

Då vet ni. Nu återgår jag till semestern.

//Lindvall

BC Luleå-stjärnan om det svåra beslutet

Stjärnan och framtidsmannen Denzel Anderssons framtid i BC Luleå har förstås varit en snackis sedan laget förlorade den sjunde och avgörande SM-finalen mot Norrköping i våras.

Tidigt var den 21-årige landslagsmannen tydlig med att han var sugen på att testa sina vingar i Europa men nu närmar det sig slutet av juli och ännu har inget hänt.
Men det är på gång.
"Inom en vecka, eller en och en halv, ska jag ha bestämt mig. Jag vill ta ett beslut snart, många klubbar börjar snart sin försäsongsträning",säger Andersson som just nu befinner sig i Hudiksvall med sin familj.

Han bekräftar att det finns intresserade klubbar i Europa men avslöjar också att han sitter med ett konkret kontraktsförslag på bordet från BC Luleå.
"Det är fortfarande 50/50. Jag håller kontakten med både Peter Öqvist och Lars Mosesson", säger han och medger att det handlar om ett tufft beslut.

Å ena sidan: Ta chansen i Europa när den dyker upp.
Å andra sidan: Få en ännu större roll i Luleå och utvecklas ännu mer som spelare.
"Det stämmer. Det är lite så som tankarna går. Men snart får alla veta".
//Lindvall

AVSLÖJAR: BC Luleå nära värvning

Många är de som undrar hur det går med BC Luleås lagbygge där flera spelare lämnat och där ett gäng ska in innan säsongen börjar i slutet av september.

Hittills är Tim Kearney, Brice Massamba, Daniel Hansson och Anton Kobylak-Barglund klara från förra säsongens trupp. Bara en importspelare är värvad - det handlar om USA-guarden Corban Collins.

Men nu kan Bloggen avslöja att ännu en amerikansk spelare är på ingång.
"Det börjar närma sig - något kan hända ganska snart", säger Luleåtränaren Peter Öqvist.

Det handlar guard/forward, en två-trea, som är mycket allround.
"Han är vass defensivt och en mycket bra returtagare för sin position. Där kommer han ge oss mycket", säger Öqvist.

När det gäller den tredje importspelaren som ska in i lagbygget håller Peter Öqvist det öppet och den värvningen kan komma att dra ut på tiden. Vad som avgör BC Luleås handlar mycket om vad Denzel Andersson tar för beslut.
Stannar han kommer den tredje USA-spelaren landa på position 4-5. Drar Andersson lutar det åt en tre-fyra.
//Lindvall

Nej, han blir inte stjärnans ersättare

Adam Rönnqvists övergång från BC Luleå till Jämtland har varit veckans stora snackis och en fundering många med mig haft är hur han ska ersättas.

Ett drag hade förstås varit att hitta en svensk guard som kan ta Rönqvists plats rakt av och en av få kvalitetsspelare som finns lediga på marknaden är Södertälje Kings Valter Lindström som fortfarande är kontraktslös.

Men så verkar det inte bli.
"Jag har inte pratat med någon representant för BC Luleå. Just nu snackar jag med Södertälje men dyker det upp en bra situation i Europa kan jag givetvis tänka mig det. Men jag kommer inte sticka utomlands bara för äventyrets skulle - det har jag redan gjort", säger den 23-årige landslagsguarden.

Valter Lindström snittade den förra ligasäsongen 27 spelminuter, 11,6 poäng och 3,4 assist.
//Lindvall

Veteranen redo för sin tredje säsong

Mitt i all den allmänna Adam Rönnqvist-hysteri som rått hela dagen har BC Luleå passat på att förlänga kontraktet med den landslagsmeriterade centern Brice Massamba, 30, som nu kommer göra sin tredje säsong i klubben.

Veteranen snittade den förra säsongen nästan nio spelminuter, tre poäng, och drygt en returer. Han blir klubbens femte spelare under kontrakt. Sedan tidigare har BC Luleå gjort klart med Daniel Hansson, Anton Kobylak-Berglund, Tim Kearney samt Corban Collins.

"Jag tror på den här klubben och coacherna som vi har. Jag tror att vi kommer få ihop ett slagkraftigt lag även i år. Själv kommer jag att ge samma sak som alla andra år. En tuff kille inside som gör sitt jobb”, säger Massamba i ett pressmeddelande.

Därmed ska sju spelare till in i truppen - en av dem kan vara Denzel Andersson som ännu inte tagit något beslut om sin framtid.

//Lindvall

De har sig själva att skylla

I dag, klockan 13.00, kommer Jämtland Basket att presentera en ny spelare och man behöver inte vara doktorand på Luleå tekniska univeritet för att fatta att det handlar om BC Luleås stjärnguard Adam Rönnqvist.

Den 28-årige guarden kommer få en jätteroll i Östersundklubben, spela massor och vara ett av de första alternativen i lagets offensiva spel. Jag skulle inte bli överraskad om Rönnqvist när säsongen 18/19 är färdigspelad kommer snitta runt 30 spelminuter och 16-17 poäng.

Men vad betyder detta för BC Luleå? Om vi börjar med det sportsliga kommer självklart Adam Rönnqvist kunna att ersättas, inget snack om det. Det finns massor av bra spelare där ute.

Nej, det här handlar om något annat. Att en egen produkt, som är en nyckelspelare och av fansens stora favoriter, väljer att flytta till en svensk konkurrentklubb måste förstås svida en del. 

Men BC Luleå och tränarparet Peter Öqvist/Håkan Larsson har lite sig själva att skylla. Adam Rönnqvist har de två senaste säsongerna inte haft ett hundraprocentigt förtroende hos tränarna, bara snittat 20 spelminuter och jag har skrivit flera gånger att det är fem minuter för lite, att en egen produkt med den potentialen måste vårdas så mycket bättre.

Det har skapat en spricka och nu ser vi konskekvenserna. Jämtland kommer i dag hylla Adam Rönnqvist till skyarna och presentera honom som en av de största svenska värvningarna på länge och när jag tänker efter stämmer det nog.

Hur många gånger händer det att en svensk stjärna, en så pass profilerad spelare som Adam Rönnqvist, byter klubb i den svenska ligan? Inte ofta. Det som dyker upp i mitt huvud är när BC Luleå värvade Fred Drains från Norrköping för 14-15 år sedan och när Martin Pahlmblad drog från Solna till Luleå i början av 2010-talet.

//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar