Peter Lindvall

Basketbloggen

Uppsamlingsheat

Eftersom eder Blogg varit upptaget av lite andra arbetsuppgifter de senaste dagarna har uppdateringarna varit minst sagt sällsynta men nu kan det vara dags för ett litet uppsamlingsheat.

Vi börjar i Norrköping Dolphins som haft det en aning ihåligt på guardsidan sedan veteranen Johnell Smith dragit på sig en långtidsskada. Men nu ha klubben fyllt igen det hålet med erfarne Eugene Harris. 31-åringen spelade förra säsongen med Hanau i tyska andraligan och kommer närmast från spel med Gaiteros i Venezuela där han snittade 11 poäng och 3 assist.

I Södertälje Kings har det hänt saker sedan stjärnan Nick Spires valde att sticka till Spanien. Klubben har plockat in förre Nässjö-amerikanen Auston Barnes och i går blev det klart att Kings landslagsforwarden Alexander Lindqvist också kommer in i laget.

26-åringen rehabiliterar just nu en knäskada och räknad med att vara i spel om en månad.

//Lindvall

 

Efter skandalen - nu hjälper han Udominate

Dagens tunga basketavslöjande står i dag Sundsvalls Tidning för som kan avslöja att Sundsvall Dragons förre klubbdirektör Anders Jansson är tillbaka i svensk basketsport. Jansson hjälper bland annat hårdsatsande Udominate i damligan.

"Man kan väl säga att han är ett bollplank till oss, han är inte anställd eller så utan hjälper oss med idéer och utveckling", säger Joakim Genetay, general manager i Udominate till ST.

Anders Jansson är en av huvudpersonerna i den ekonomiska härva som tvingade Sundsvall Dragons i konkurs för något år sedan och enligt Sundsvalls Tidning kan snart åtal väckas mot honom.

Just detta tycker inte Joakim Genetay är ett problem när klubben nu använder Janssons tjänster.

"Anders har berättat i stora drag om det. Anders har en oerhörd kunskap och erfarenhet. Gällande Sundsvall Dragons så har det inget med oss att göra som jag ser det".

Udominate är en klubb som brottas med stora ekonomiska problem och för en dryg månad sedan var skulden uppe i 1,3 miljoner kronor.

//Lindvall

Det väntade beskedet

Okej. För några timmar sedan kom beskedet som vi nog anat lite till mans: Luleå Baskets forward Katie Frerking missar resten av säsongen efter den knäskada hon drog på sig Europspelet för en vecka sedan.

Ett personligt dråpslag för amerikanskan som på Twitter skrev så här efter beskedet:

"Även om jag känner mig nedbruten så känner jag mig också motiverad. Jag vet att hur man reser sig efter att ha ramlat alltid väger tyngre än smärtan att falla. Jag är förväntansfull på vad som komma skall och är oerhört tacksam för Luleå Basket och mina lagkamrater som gör den här säsongen så fruktansvärt mycket jobbigare att missa".

Tufft förstås men livet och liret går vidare för mästarklubben. Frerking blir förstås svår att ersätta. Bättre spelare går att hitta men hennes allroundkapacitet och förmåga att springa - både med och utan boll - växer inte på träd.

Om jag ska tolka signalerna från Luleå Basket verkar det som att man nu ser sin chans att lägga på några centimeter i sin insiderotation och jag skulle inte bli förvånad om Frerkings 183 centimeter ersätts med 186-188 centimeter. Det vore logiskt med tanke på att Luleå Baskets långsiktiga plan är en SM-final mot Udominate där det finns både tyngd och längd.

//Lindvall

Nyström - och en värvarplan

Det är väl inte så mycket att orda om Luleå Baskets 40-poängskross mot Uppsala - trots att mästaren saknas både en och två nyckelspelare i form av skadade Katie Frerking och Chioma Nnamaka.

Jo, förresten. Allis Nyström kan, om det nte dyker upp några skador, vara på väg mot sin statistiskt bästa säsong någonsin. Mot Uppsala slängde hon upp fantastiska 25 poäng, 18 returer och 9 assist. Just nu snittar 24-åringen 12 poäng 10 returer, det med en stigande formkurva.

 

Nåväl, det intressenta just nu är hur Luleå Basket planerar en framtid utan Katie Frerking som i början på veckan kommer få domen som med stora säkerhet innebär att säsongen är över.

Jag tog ett snack med tränaren David Visscher om den troliga värvarplanen och han hade en klar idé.

"Vi söker samma spelartyp som Katie. En rörlig och snabb insidespelare. Men vi kommer leta efter några centimeter till i längd", säger han.

//Lindvall 

Andersson - ingen vanlig Svensson

Det var inte direkt någon överraskning att ihåliga Uppsala saknade alla former av offensiv kompetens för att kunna störa BC Luleå.
Där finns egentligen vara Viktor Gaddefors och Axel Nordström som har lite målgörande i generna men alla som kan sin basket vet att dessa två mycket kompetenta basketspelare i grunden är grovjobbare.
Och det räcker inte på långa vägar.

BC-tränare Peter Öqvist såg då chansen att hitta speltid åt alla elva ombytta hemmaspelare där ingen spelade över 30 minuter och i den blåa massan hittade Denzel Andersson sin chans att svara för säsongens mest helgjutna insats. 17 poäng och 5 returer fördelade 21-åringen ut på 25 högprocentiga minuter men lika mycket imponerade hans försvarsspel på både små och stora spelare.
Nu väntar vi bara på att landslagsledningen ska se Anderssons potential och ge honom en chans.

BC Luleå fick också snurr på bollen efter den statiska Norrköpingsmatchen och delade som lag ut 20 assist. Något som också är målet inför varje match.
//Lindvall

Omgångens tips

Fyra nya matcher i herrligan fördelade över två dagar. Spontant känns matchen i Norrköping. Häng med.

 

Norrköping-Jämtland                   1

Spännande match mellan två lag med toppspaning. Jämtland är mycket formstarkt med flera tunga segrar i bagaget den senaste tiden. Adnan Chuks lag letar fortfarande stabilitet men visst såg vi saker mot BC förra helgen som gav bra vibbar. Tipset blir att formstarke Joakim Kjellbom stämplar in och fixar en hemmaseger.

 

BC Luleå-Uppsala                        1

Arbetssegern mot Norrköping var viktig för Peter Öqvist lag efter det långa uppehållet. Där finns massor att bygga på. Uppsala har Viktor Gaddefors samt Axex Nordström som frontfigurer men där bakom är det alldeles för ihåligt.

 

Borås-Umeå                               1

Umeå, och en av ligans stora profiler Arik Smith, åker till västerkusten med en klar vinstchans mot ett formsvagt Borås. Men är stjärnan Hilliard tillbaka i spel har jag ändå svårt att Borås ska tappa den här fajten.

 

Södertälje-Nässjö                  1

(Lördag)

Skadan på Tobias Borg och tappet av Nick Spires har skadat Kings enormt. För tränaren Ludwig Degernäs vore det av ytterste vikt att nye jänken Auston Barnes är spelklar - då finns en till kropp att tillgå i den just nu tunna rotationen. Nässjö fällde Borås hemma häromsistens men vinner nästan aldrig på bortaplan mot tippade topplag.

 

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru, mina fem söner och en vovve som heter Syrran.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar