Logga in
Logga ut

Olov Abrahamsson

Ledarbloggen

Bloggen minns 2017 (del 7)


Per-Erik Johansson, Umeå, och Krister Johansson, Luleå, kandiderade bägge till posten som ordförande i LO-distriktet. Johansson fick flest röster.

 

LO-distriktets årsmöten brukar vara fridfulla tillställningar. Men årsmötet 27 april på Framnäs follkhögskola blev dramatiskt. Krister Johansson, kommunalare från Luleå, utmanade den sittande ordföranden Per-Erik Johansson, Umeå och IF Metall.

Efter omröstning gick Johansson segrande ur striden.

Nu väntar emellertid hårt arbete och ett viktigt verksamhetsår för honom och övriga LO-företrädare. 

Villkoren för arbetare och tjänstemän är beroende inte bara av avtalsförhandlingarna utan också av politiska beslut om a-kassa, sjukförsäkring, offentlig upphandling, arbetslivspolitik och annat.

Ett exempel är riksdagens beslut om att skrota Lex Laval, som togs bara två dagar före LO-distriktets årsmöte i april och fick stora applåder av ombuden.

Skiljelinjerna runt Lex Laval visar att det gör skillnad för löntagarna vem som styr. Borgarna införde Lex Laval. Nu avskaffas lagen under en S-ledd regering, vilket har stor betydelse för att stärka kollektivavtalens ställning på svensk arbetsmarknad.

Därför måste arbetet för en fortsatt S-ledd regering vara en central fråga för LO-folket under det stundande valåret.

Ingen kommer undan politiken. Majoritetsförhållandena i riksdagen påverkar villkoren för vanliga byggjobbare, undersköterskor, industriarbetare, handelsanställda, busschaufförer och andra i det breda löntagarkollektivet.

Kollektivavtalets dag

 

17 mars är det kollektivavtalets dag. Det är en dag att fira för både löntagare, arbetsgivare och hela det svenska samhället. 

Den svenska kollektivavtalsmodellen har bidragit till stabilitet på arbetsmarknaden, en god samhällsekonomisk utveckling och höjd levnadsstandard för såväl arbetare som tjänstemän och akademiker.

”90 procent av arbetstagarna omfattas i dag av kollektivavtal. Stort grattis till er! Utan kollektivavtalen skulle vi troligen ha lägre lön och kortare semester”, skriver tidningen Akademikern.

”För en medlem i Unionen kan tjänstepension, rätt till lönehöjning, sjuklön, föräldraledighets- och semestertillägg samt mycket mer av det som ingår i ett kollektivavtal, vara värt omkring 80 000 kronor om året. I vissa fall ännu mer”, framhåller tidningen Kollega.

Det är dock resultat och framgångar som inte kan tas för givna. I tidningen Dagens Arena konstaterar företrädare för fackförbunden Byggnads, Målarna, Fastighets, Elektrikerna och Seko att det finns intressen som vill undergräva den svenska förhandlingsmodellen.

”Inträdesjobben, som allianspartierna föreslog och Sverigedemokraterna talat nyfiket om, innebär i praktiken att man rundar de framförhandlade villkoren i kollektivavtalet och dumpar villkoren”,  skriver de.

Därför finns det all anledning att tala om vikten och värdet av kollektivavtal denna dag, liksom övriga dagar av året. Sverige behöver inget systemskifte på arbetsmarknaden.

Den svenska partsmodellen är en del av den svenska framgångssagan - och det vore djupt olyckligt om Sverige får riksdagsmajoriteter som börjar rucka på grundvalarna i denna modell.

I Youtube-filmen längst upp beskriver fackförbundet Ingenjörerna kortfattat den trygghet och de mervärden som kollektivavtalen skapar på svensk arbetsmarknad.

Slutspelstider är härliga tider!


2011 avgjorde Luleå Hockeys Robin Jonsson en klassisk kvartsfinalserie mot Djurgårdens IF i sudden death. FOTO: Pär Bäckström

 

I kväll bänkar jag mig på M-sektionen i Coop Norrbotten Arena (Delfinen, som hallen egentligen heter) för att se tredje och avgörande matchen i åttondelsfinalen i SM-slutspelet mellan Luleå Hockey och Brynäs. Sådana matcher, där det handlar om att vinna eller försvinna, är alltid en höjdpunkt för en idrottsälskare.

Oavsett hur det går ikväll väntar en massa annat slutspelsgodis denna vårvinter.

Redan under lördagen har LHF/MSSK chansen att säkra en semifinalplats i hockeydamernas SM-slutspel – och inom kort väntar slutspelen för regerande svenska mästarna Luleå Basket och BC Luleå. Dessutom har Boden Handboll för första gången kvalificerat sig för slutspel på damsidan.

Jag är glad för att bo i en region som kan bjuda på sådant. Idrotten engagerar många norrbottningar och bidrar till att stärka den regionala identiteten, självkänslan och sammanhållningen. Tala om vilken stolthet som människor i länet kände efter Charlotte Kallas och Hanna Öbergs guld under OS i Sydkorea!

Dessutom bidrar framgångarna för eliten till att locka fler barn och ungdomar till idrottsföreningarna och att stärka breddidrotten. Fler upptäcker glädjen och gemenskapen i ishockey-, basket- och skidklubbar.

Idrottspolitiken är ingen stor fråga i valdebatten 2018. I en ledare 3 mars konstaterar jag dock att idrottsrörelsen spelar en viktig roll i det svenska folkhemsbygget. Den är en brobyggare som medverkar till att samhället håller ihop.

Björklund och flumskolan


Jan Björklund (L) vandrar vidare i väl invanda fotspår. FOTO: Tomas Oneborg/TT

 

Liberalernas partiledare Jan Björklund har byggt hela sin politiska karriär på att angripa den socialdemokratiska ”flumskolan”.

”Men flumskolan har aldrig existerat”, konstaterar läraren och skoldebattören Sten Svensson

Sten Svensson, som skrivit boken ”Björklundeffekten” (Katalys 2014) tillsammans med journalisten Mats Wingborg, konstaterar att den svenska skolan tvärtom länge hävdade sig väl i internationella kunskapsmätningar.

”Det som framförallt orsakat Sveriges ras i den internationella Pisaundersökningen är införandet av en konkurrensutsatt, marknadsstyrd skola”, menar Sten Svensson.

Svensson pekar på besluten under den borgerliga regeringen 1992 om det fria skolvalet, om systemet med fristående skolor, skolpeng och att aktiebolag skulle få rätt att driva skolor. De minskade likvärdigheten, ökade segregationen och skapade nya kunskapsklyftor.

Noterbart är dessutom att Sverige haft borgerliga läroplaner under snart 40 år. LGR 80 tillkom under en borgerlig regering. LPF 94 och LPO 94 var ett resultat av det borgerliga regeringsinnehavet 1991–94. LGR 11 och LGY11 tillkom under Jan Björklunds egen tid som utbildningsminister.

Mot den bakgrunden kan man tycka att Jan Björklund borde vara en smula mer försiktig med att använda skolan som ett partipolitiskt slagträ. Det går ju inte att springa ifrån det egna partiets ansvar för läroplaner och andra tunga beslut.

I ett sällsynt ögonblick av klarsyn och ödmjukhet har Björklund visserligen medgett att det funnits en "viss naivitet från borgerligt håll i synen på friskolor" (Dagens Industri 25 februari 2011). Då framhöll han att det finns flera tecken på att vinst går före kvalitet i friskolorna.

"Luckor i lagstiftningen har gjort att friskolor kan strunta i att ha bibliotek, studievägledning och skolsköterskor. Eftersom de får lika mycket pengar som de kommunala skolorna har ägarna kunnat ta ut det som ekonomiska överskott", sa han i intervjun 2011.

Men den typen av liberal självkritik lyser helt med sin frånvaro valåret 2018. Nu är det återigen Socialdemokraterna som beskylls för alla verkliga eller förmenta problem i den svenska skolan.

Hur långt den sortens förenklad Björklundretorik kommer att bära i valet återstår att se.

Jag är dock övertygad att högkompetenta statsrådet Anna Ekström (S) kommer att bjuda honom rejält motstånd. Det känns som att hon är respekterad i alla läger samt åtnjuter ett stort förtroende hos lärare, rektorer och annan skolpersonal.

Uppriktigt sagt har jag svårt att tro att en majoritet av väljarkåren önskedrömmer om en ny period med Jan Björklund som utbildningsminister.

Arjeplog visar vägen


Mercedes nya varumärke EQ, som testas i Arjeplog i vinter, kommer att lanseras 2019. FOTO: Pressbild

 

Norrbottens Affärer läser jag om Mercedes nya varumärke, som testas under tuffa vinterförhållanden i Arjeplog. Artikeln är en påminnelse om den stora betydelse som lilla Arjeplog och Norrbottens inland fått för världens fordonsindustri.

På Arjeplogs kommuns hemsida läser jag att cirka 4 500 personer från Europas och Asiens fordons- och komponenttillverkare testar sina produkter i stabil vinterkyla på de frusna vintersjöarna. Det vill inte säga lite i en kommun som har bara 2 800 invånare. Vi kan verkligen tala om en verksamhet som är både basnäring och livsnerv för det lokala samhällslivet.

Fascinerande är också berättelsen om hur det började på 1970-talet. Tre tyska ingenjörer kom till Arjeplog för att testa en teknisk innovation, ABS-bromsen för bilar. De fick hjälp av arjeplogsborna Per-Axel Andersson och David Sundström som lånade ut en flyglandningsbana som de hade plogat upp på sjöisen. Där kunde tyskarna testa sina bromssystem och idéer under ostörda förhållanden.

1978 kunde också Bosch lansera det första helt elektroniska ABS-systemet. Arbetet på sjöisen i Arjeplog hade utvecklats till en världsprodukt.

Det innebar också att fler och fler fordons- och komponenttillverkare upptäckte testmöjligheterna i Arjeplog. Under årens lopp har globala varumärken som BMW, Daimler, Audi, Bosch, GM, Aston Martin och Lotus lyst med sin närvaro i den norrländska glesbygden.

Kylan, snön, mörkret, den glesa bebyggelsen och de långa vintrarna visade sig vara tillgångar som kunde användas för att skapa nya jobb och utveckling i Norrbottens inland.

Det är ett tydligt besked till Stockholmsekonomen Kjell A Nordström som snackar om att de enda som kommer att bo i glesbygden i framtiden är ”tre alkoholister, några barn och ett par knäppgökar”.

All tillväxt sker inte i och runt storstäderna. Det finns driftiga entreprenörer och idérika personer som utvecklar nya spännande verksamheter även i andra delar av Sverige. Testverksamheten i Arjeplog är ett lysande exempel.

Vattenkraften är en välsignelse


Vattenkraftverket i Porjus har stor betydelse för hela Sverige. FOTO: Fredrik Sandberg/TT

 

 

Den svenska vattenkraften är ”en välsignelse”, konstaterade energiminister Ibrahim Baylan (S) när han presenterade den blocköverskridande överenskommelsen om den nya lagstiftningen i vattenfrågor.

I detta har han helt rätt. Vattenkraftverken i Norrlandsälvarna har under årtionden försett både industri och hushåll med ren och säker elektricitet.

Enbart de tio vattenkraftverken i Jokkmokks kommun producerar tillsammans imponerande 11 TWh elektricitet varje år. Det motsvarar ungefär en femtedel av elförbrukningen hos all svensk industri.

Glädjande är dessutom att Vattenfall investerar stort för att utveckla denna energikälla. Under perioden 2012–2023 kommer det statliga bolaget att investera omkring 13 miljarder kr för att modernisera och uppgradera kraftverken samt öka dammsäkerheten.

Ett exempel är kraftstationen Akkats i Jokkmokk, som varit föremål för omfattande ombyggnationer och investeringar. Genom att byta ut det gamla aggregatet mot två mindre och effektivare aggregat har produktionen ökat med 26 GWh, vilket är lika mycket som uppvärmningen av drygt 1 200 normalstora villor.

Totalt står vattenkraften för ungefär 40 procent av den svenska elproduktionen. Därför är det ingen överdrift att säga att vattenkraftproduktionen har en gigantisk betydelse för Sverige.

Av det skälet är det också bra att det nu finns en bred samsyn om vattenkraften i riksdagen.

Bakom uppgörelsen står en bred riksdagsmajoritet bestående av S, MP, M, C och KD. Det betyder att det finns klara och tydliga spelregler för Vattenfall och andra aktörer som planerar investeringar. De behöver inte oroa sig för att ett eventuellt regeringsskifte i höst ska skapa oklarhet om villkoren för vattenkraften.

Centralt i överenskommelsen är att vattenkraften ska värnas, och att Sverige vid tillståndsprövningen fullt ut ska använda de möjligheter till undantag och lägre ställda krav som EU-rätten medger. Samtidigt ska all vattenkraft ha moderna tillstånd, men för gamla kraftverk räcker det med en omprövning och inte en nyprövning av villkoren.

Syftet är att prövningarna ska ske på ett sätt att de inte blir onödigt administrativt och ekonomiskt betungande för kraftverksföretagen, vilket givetvis är till gagn även för alla elkonsumenter i vårt avlånga land som är beroende av vattenkraftelen.

Olov Abrahamsson bloggar om politik i allmänhet och socialdemokrati i synnerhet.


Fakta om Olov
Född: 1963
Bor: I Luleå
Yrke: Politisk chefredaktör
Gillar: LO, Luleå Hockey och LBBK. 
Kuriosa: Fick utmärkelsen "Stor grabb" i Munksund/Skuthamn SK 2006.


Kontakt: olov.abrahamsson@nsd.se
Twitter: @OlovAbrahamsson

  • Twitter

Bloggar