Olov Abrahamsson

Ledarbloggen

Bra för jobben och miljön

 

Under torsdagen beslutade den rödgröna regeringen att lägga fram en proposition om godstrafikfrågor. I den föreslås att delar av vägnätet ska öppnas upp för lastbilar med 74 tons totalvikt.

Det är ett förslag som är positivt för näringslivet (icke minst för skogsbolagen i norra Sverige) men det har också miljömässiga fördelar. Det innebär att varje lastbil får med sig en ökad mängd gods och på så sätt kan utsläppen per tonkilometer minska.

Beskedet välkomnas också av Leif Pettersson (bilden), S-riksdagsledamot från Boden och ledamot i riksdagens trafikutskott.

”74 tons lastbilar innebär fördelar både för jobb och för klimat. Jobben gynnas genom att industrins godstransporten effektiviseras samtidigt som konkurrenskraften för svenska åkerier stärks”, säger han.

Siktet är inställt på att trafiken med 74-tons lastbilar ska kunna starta i början av 2018. Det blir Trafikverkets uppgift att avgöra exakt vilka vägar som öppnas för de tyngre lastbilarna.

Även branschorganisationen Skogsindustrierna ser förändringen som ett steg i rätt riktning. Men den hade helst sett att Sverige följt Finlands exempel. Där har transporter på upp till 76 ton varit tillåtna sedan 2013.

”Där tillät man de tunga transporterna på alla vägar och lagade dem först när det uppstod skador. Det har fungerat alldeles utmärkt”, konstaterar Karolina Boxholm, transportdirektör hos Skogsindustrierna.

Skogsnäringen oroas för att vägnätet för den nya tyngre trafiken inte ska bli tillräckligt stort. För att förändringen ska göra verklig nytta krävs ju ett tillräckligt stort vägnät att köra de tyngre transporterna på. I annat fall blir det inte lönsamt för bolagen att investera i större och tyngre fordon.

Därför måste regeringen ha beredskap för att ta ytterligare steg om den nu föreslagna förändringen inte får de önskade effekterna.

Ny krönikör i NSD

Ida Harju Håkansson, verksam vid kommunikationsbyrån Great Beyond, är ny krönikör på sidan 2 i NSD.

Harju Håkansson, som är 21 år och bor i Uppsala, deltog i Aftonbladets och Bommersviks utbildning för unga opinionsbildare i vintras. Hon gjorde sin utbildningspraktik på NSD:s ledarredaktion i våras.

I dagens text sågar Harju Håkansson alliansens förslag om inträdesjobb.

Backa Hultqvist!

Att försvarsminister Peter Hultqvist har starkt stöd i de egna leden förvånar ingen. Men det finns även många borgerliga opinionsbildare som ifrågasätter Alliansens misstroendeförklaring mot honom.

”Misstroendehotet är felriktat”, konstaterar Tobias Wikström, ledarskribent i näringslivstidningen Dagens Industri.

”Hultqvist förtjänar bättre än att utses till syndabock”, menar Sydsvenskan (lib).

Expressens Anna Dahlberg anser att ”alliansen borde ta ansvar och släppa misstroendeförklaringen” medan tidigare försvarsministern Mikael Odenberg (M) tycker att alliansen visar ”oskicklighet”.

I en ledare i Hudiksvalls Tidning (C) listar politiske redaktören Patrik Oksanen dessutom en lång rad försvars- och säkerhetspolitiska debattörer som kritiserar alliansens agerande. Han nämner bland andra örlogskapten Niklas Wiklund, ledamoten i KKRVA Karlis Neretnieks, överstelöjtnant Carl Bergqvist, författaren David Bergman och försvarsjournalisten Daisy Balking.

Det är ett välförtjänt stöd för försvarsministern. Peter Hultqvist har sedan tillträdet 2014 börjat en viktig reformering av det svenska försvaret. I dag är försvarsanslagen väsentligt högre, Gotland har fast militär personal, värnplikten är återaktiverad och i höst genomförs flera viktiga övningar.

Så sent som i onsdags gjorde även C och M upp med Peter Hultqvist (den minister som de säger sig sakna förtroende för!) om ytterligare satsningar på försvaret med drygt åtta miljarder på tre år.

Med rätta har den liberala debattören Per T Ohlsson beskrivit Hultqvist som den ”stadigaste försvarsministern sedan Per-Edvin Sköld”.

­Mot den bakgrunden är det sorgligt att denne skicklige minister förvandlats till en simpel bricka i ett politiskt maktspel och riskerar att få lämna regeringen på grund av missgrepp i en myndighet som sorterar under helt annat departement.

Som statssekreteraren och flyggeneralen Jan Salestrand påpekade efter torsdagens KU-förhör agerade även Försvarsdepartementet direkt när det fick kännedom om problemen vid Tranportstyrelsen i början av 2016. Även chefen för MUST, Gunnar Karlsson, instämmer med försvarsdepartementet om att åtgärder vidtagits i ett tidigt stadium.  

Alliansen + SD har majoritet i riksdagen och kan så klart göra i princip vad de vill. Men attacken mot Peter Hultqvist vilar på politiskt gungfly – inte sakliga grunder eller konstitutionella skäl.

                                                 * * *

I en artikel i Svenska Dagbladet 18 augusti redogör Peter Hultqvist själv för sitt agerande i frågan. 

 

Ett bra parti för kvinnorna


Carina Ohlsson fortsätter att leda S-kvinnor, Socialdemokraternas kvinnoförbund. Men det blir en del andra förändringar i förbundsstyrelsen. FOTO: TT

 

I måndags avslutade SSU (Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund) sin kongress i Älvsjö. Men redan kommande helg är det dags för en ny stor S-samling - S-kvinnor kongressar i Karlstad.

100 ombud samlas för att lägga fast kursen inför framtiden och välja ny förbundsstyrelse.

Jag ser i valberedningens förslag att det blir en del förändringar i förbundstoppen. Bland annat lämnar mångåriga förbundsstyrelseledamot Birgitta Ahlqvist, Sunderbyn. Istället föreslås Marita Meetz, kommunfullmäktiges ordförande i Luleå, som ersättare.

S-kvinnor har haft en positiv utveckling under de senaste åren. Under 2016 ökade medlemsantalet med 5,1 procent. I dag har förbundet noga räknat 7783 medlemmar.

Politiskt har förbundet också fått genomslag för en rad av sina gamla stridsfrågor. S-kvinnors gamla krav om rätt till barnomsorg på obekväm arbetstid, en mer jämställd föräldraförsäkring och fler heltidsjobb i offentlig sektor är numera även det socialdemokratiska partiets politik. Som första land i världen bedriver Sverige dessutom en klart uttalad feministisk utrikespolitik.

Detta starka engagemang för jämställdhetspolitiken belönas även av väljarna.  I valet 2014 nästan två miljoner svenskar på Socialdemokraterna ­­­- majoriteten av alla dessa väljare utgjordes av kvinnor.

Stefan Löfven är ett bra parti för kvinnorna.

Så festade SSU


Statsminister Stefan Löfven (SSU-aktiv i Ångermanland på 1970-talet) var en av talarna på SSU:s jubileumsfest.

 

I söndags hade jag förmånen att få delta på SSU-förbundets jubileumsfest i Älvsjö. Det blev ett tillfälle att möta både nya och gamla SSU-kamrater.

I minglet före kongressfesten hann jag morsa på bland andra Lars Ericsson (SSU:s förbundssekreterare 1990-94, nu vd för Konsumentföreningen i Stockholm), Pontus Boström (som ingick i SSU:s förbundsstyrelse 1987-90, nu regionchef för Elektrikerförbundet), Leif Linde (förbundssekreterare 1984-90,  sedan 2012 vd för Riksbyggen), Bo Bernhardsson (förbundssekreterare 1981-84, senare mångårig riksdagsledamot) och Anders Ygeman (vice ordförande i SSU-förbundet 1995-97, nu gruppledare för S i riksdagen).

Vid middagsbordet hamnade jag sedan i sällskap med ett gäng yngre SSU:are från Västmanland och Södra Älvsborg – bland andra distriktsordföranden Adam Löberg som ingår i mitt Twitterflöde ­– samt några andra representanter för tidigare SSU-generationer – däribland Lena Hallengren (förbundssekreterare i SSU 1999-2002, idag mäktig ordförande i riksdagens utbildningsutskott).

Middagen följde SSU:s vegetariska norm och var mycket god - särskilt den bakade sötpotatisen med rotsellericréme, höstkantareller och syrad pumpa. För dem som önskade specialkost fanns dessutom gårdskyckling. (Hela menyn finns nedan.)

Det blev förstås också en massa högtidstal. Starkast intryck på mig gjorde hedersmannen Ingvar Carlsson. 82-årige Ingvar (SSU-ordförande 1961-67) påminde om vikten av att SSU behåller förankringen i svensk verklighet och lever upp till det gamla epitetet som ”verklighetssynens ungdom”.

Viktigt var också Luciano Astudillos och Laila Naraghis budskap. De konstaterade att det inte bara varit solidaritet, glädje och sammanhållning i SSU:s historia. Det finns också stunder när SSU varit nere i skiten.

Astudillo och Naraghi var själva inblandade i de bittra fajterna om ordförandeskapet i SSU 1999 respektive 2007 - två händelser som skapade djupa sår i organisationen. SSU:are från olika distrikt började titta snett på varandra och odla interna motsättningar.

Även detta är en lärdom från SSU-historien. Självklart ska SSU ha högt i tak. Men det är en sak att ha ett levande politiskt samtal och något helt annat att försöka ta heder och ära av den som tycker annorlunda eller har en annan ordförandekandidat.


Menyn vid SSU:s 100-årsfest i Älvsjö.

De ska leda SSU


De 249 ombuden vid SSU-kongressen i Älvsjö gav förnyat förtroende till förbundssekreteraren Andrea Törnestam och förbundsordföranden Philip Botström. FOTO: SSU

 

Under söndagen valde SSU-kongressen i Älvsjö förbundsledning för perioden fram till nästa ordinarie kongress 2019. Philip Botström, Värmland, och Andrea Törnestam, Stockholm, fick förnyat förtroende som ordförande respektive förbundssekreterare.

"Jag känner mig hedrad och stolt över att ha blivit omvald till SSU:s förbundsordförande: det finaste förtroende man som ung socialdemokrat kan få", säger Philip Botström i ett uttalande.

Övriga ledamöter i förbundsstyrelsen: Lisa Enquist, Östergötland (omval), Sofie Eriksson, Dalarna (nyval), Emilia Friberg, Uppland (nyval), Samrina Gadzo, Jönköpings län (nyval), Linus Glanzelius, Göteborg (omval), Paulina Granberg, Västerbotten (omval), Klara Holmberg, Skåne (omval), Klara Linder, Kalmar län (nyval), Noor Karim, Gävleborg (nyval), Ola Palmgren, Kronoberg (omval), Rassoul Pourassad, Stockholms län (nyval), och Jenny Sellsve, Jämtland (nyval).

Nu väntar ett viktigt arbete för den nya förbundsledningen och alla andra SSU-medlemmar.

2018 kommer en stor grupp ungdomar att rösta för första gången någonsin (2014 uppgick antalet förstagångsväljare till hela 454 000 personer).

Ungdomsväljarna kan bli mycket väl bli tungan på vågen i kampen om regeringsmakten.

Därför behövs SSU:arnas engagemang på gymnasieskolor, universitet, fritidsgårdar, festivalhelger och alla andra upptänkliga ungdomssammanhang under det kommande året.

Olov Abrahamsson bloggar om politik i allmänhet och socialdemokrati i synnerhet.


Fakta om Olov
Född: 1963
Bor: I Luleå
Yrke: Politisk chefredaktör
Gillar: LO, Luleå Hockey och LBBK. 
Kuriosa: Var ordförande i Norrbottens SSU-distrikt 1984-87.


Kontakt: olov.abrahamsson@nsd.se
Twitter: @OlovAbrahamsson

  • Twitter

Bloggar