Olov Abrahamsson

Ledarbloggen

Demokratin kan inte tas för given


Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad och SSU:s Andrea Törnestam talade om vikten av att fler engagerar sig politiskt.

 

Vid en pressträff under SSU-kongressen i Älvsjö presenterade förbundssekreteraren Andrea Törnestam ett antal oroväckande siffror från den internationella undersökningen World Value Survey.

- Var femte ung i åldern18-29 år kan tänka sig sälja sin röst för en mindre summa pengar.

- Var fjärde svensk tycker inte att det är särskilt viktigt att leva i en demokrati.

- En fjärdedel av de unga tycker att det vore bra om Sverige styrs av en stark ledare som inte behöver bry sig om riksdag och allmänna val.

- Cirka 15 procent av de unga tycker det vore bra eller mycket bra om Sverige styrs  av militären. 

Annorlunda uttryckt: Det finns en stor grupp unga människor i Sverige som inte tror på demokratin. Istället lockas de av auktoritära idéer och tron på starka män.

Det ställer stora krav på alla demokratiskt sinnade krafter i Sverige. Partier och politiska ungdomsförbund måste ut på skolor, arbetsplatser, gator och torg inte bara för att tala om sina egna idéer, utan också för grundläggande demokratiska värden.

I helgen firar SSU sitt 100-årsjubileum.19 oktober har det dessutom gått prick 100 år sedan Sverige fick en liberalsocialdemokratisk regering som banade väg för demokratin.

1918 presenterade denna regering med Nils Edén och Hjalmar Branting sin rösträttsproposition. 1921 genomfördes det första allmänna valet där både män och kvinnor hade lika och allmän rösträtt.

Siffrorna från World Value Survey visar emellertid att dessa demokratiska landvinningar inte kan tas för givna. Vi behöver en diskussion om vikten och värdet av demokrati även i dagens Sverige.

Bloggen minns 2017 (del 17)

 

Onsdagen 13 september käkade jag lunch med näringsminister Mikael Damberg och en grupp S-företrädare i Kulturens Hus i Luleå.

Det blev ett bra samtal om näringspolitik och regionala utvecklingsfrågor. Under sina tre år som statsråd har Damberg höjt både tempot och ambitionerna i näringspolitiken.

Ett exempel är satsningen på Norrlandsfonden, som har som uppdrag att bidra till finansiering av små och medelstora företag i norra Sverige. Regeringen tillskjuter 200 miljoner kr extra till fonden i budgeten för 2018.

Ett annat viktigt initiativ är det så kallade Industriklivet. Regeringen avsätter 300 miljoner kronor nästa år för att stödja svensk industri att ställa om till att släppa ut mindre växthusgaser. Ett spännande projekt drivs redan av ståljätten SSAB, gruvbolaget LKAB och energikoncernen Vattenfall. Siktet är inställt på att ersätta fossila bränslen i stålproduktionen med koldioxidfri el.

Av stor betydelse är dessutom det som sker i turistpolitiken. Den rödgröna regeringen permanentar anslaget till Visit Sweden (som sköter marknadsföringen av Sverige som turistland utomlands) på 105 miljoner kr 2018, från den tidigare nivån 90 miljoner.

Uppenbarligen går det även bra att driva företag i ett land där Damberg är näringsminister. SCB-statistiken visar att det skapats 130 000 nya jobb enbart under det senaste året. LRF Konsult talar om ett bra år för svensk företagsamhet.

Det är en utveckling som står i bjärt kontrast till den borgerliga propagandan om att den rödgröna regeringen bedriver en jobb- och tillväxtfientlig politik. Verkligheten visar motsatsen.

Bloggen minns 2017 (del 16)


Lena Hallengren och Carina Sammeli snackade skolpolitik i Luleå 6 september.

 

Onsdagen 6 september träffade jag Lena Hallengren, ordförande i riksdagens utbildningsutskott, och Carina Sammeli, ordförande för barn- och utbildningsnämnden i Luleå. Jag fick en gedigen genomgång av Socialdemokraternas skolpolitik, en av de frågor som väljarna rankar högst inför valåret 2018.

De pekade på att den rödgröna regeringens satsningar redan börjat ge avtryck i skolan. Sedan regeringsskiftet 2014 har det skett påtagliga förändringar.

Mellan 2014 och 2016 blev det 13000 fler anställda i skolan, enligt Hallengren. Under 2017 förväntas siffran stiga ytterligare.

”I Luleå har vi anställt sju fritidshemsutvecklare. Via lågstadiesatsningen har vi kunnat skapa 14-15 nya tjänster”, berättade Carina Sammeli.

Det visar att det har betydelse att Sverige begåvats med en regering som prioriterar investeringar i skolan före stora skattesänkningar.

Skolledare, lärare och annan lokal skolpersonal har fått bättre förutsättningar och verktyg för att  förverkliga målet om en jämlik kunskapsskola. 

Bloggen minns 2017 (del 15)


”Det luktar framtid”, sa finansminister Magdalena Andersson när hon gästade SSU-kongressen i Älvsjö.

 

SSU, Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund, har firat sitt 100-årsjubileum under hela 2017. 

Jag fanns på plats under hela SSU-kongressen 11-14 augusti i Älvsjö. På gästlistan märktes en rad socialdemokratiska tungviktare – däribland statsminister Stefan Löfven, utrikesminister Margot Wallström, socialförsäkringsminister Annika Strandhäll och finansminister Magdalena Andersson.

Den sistnämnda höll ett uppskattat tal till kongressen. Hon drog upp rågången mellan S och högern, i synnerhet extremhögern, och varnade för vad ett regeringsskifte 2018 kan innebära.

”Vi har en hård kamp framför oss. Vi måste envist fortsätta arbetet för ett land som håller ihop. Ett land där alla människor är lika mycket värda”, sa hon och möttes av stående ovationer från de 249 kongressombuden.

I talet var Magdalena Andersson tydlig med att satsningar på välfärdssektorn måste gå före stora skattesänkningar under de kommande åren. Hon pekade på att det finns stora och växande behov i det svenska samhället.

”Fram till 2025 behöver vi bygga ytterligare 300 äldreboenden, 600 grundskolor, 300 gymnasieskolor  och 1200 förskolor. Vi behöver satsa på polis, militär, sjukhus, bostäder och kunskapslyft”, framhöll hon.

Det är ett tydligt budskap som står i bjärt kontrast till allianspartiernas krav på stora skattesänkningar.

Det borde även underlätta väljarnas val 2018. Skillnaden mellan de politiska huvudalternativen är inte svår att se.

På ena kanten står en socialdemokrati som prioritera investeringar i samhällsbygget – ”det luktar framtid”, som Magdalena Andersson uttryckte saken i sitt tal till SSU:arna. På andra sidan finns en höger som prioriterar skattesänkningskraven före allting annat.

De ideologiska skiljelinjerna är klara inför valet 2018.

Bloggen minns 2017 (del 14)

 

10 juli-6 augusti hade jag en lugn och skön sommarsemester. NSD:s ledarsida tystnade dock inte. Författaren Måns Wadensjö (bilden) vikarierade och fyllde sidan 2 med aktuella kommentarer om inrikes- och utrikespolitik.

Bland annat blev det en del ledare om turbulensen runt Transportstyrelsen.

För den som fortfarande funderar på vad de ska ge nära och kära i julkapp rekommenderar jag någon av Måns Wadensjös böcker – Förlossningen (Katapult 2009), ABC-staden (Bonniers 2011) och Människor i Solna (Bonniers 2016).

”En sorts Aleksevitj från Solna”, skrev Svenska Dagbladet i sin recension av Wadensjö senaste bok.

Bloggen minns 2017 (del 13)


Karl-Petter Thorwaldsson besökte Piteå 4 juli. FOTO: TT

 

4 juli gjorde jag en av mina sista insatser före sommarsemestern. Jag satte mig i bilen och körde till Piteå för att träffa LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson, som besökte Västerbotten och Norrbotten som ett led i LO:s kampanj ”Facket på sommarjobbet”.

”Facket på sommarjobbet” är en fin gammal LO-tradition. Varje år åker fackligt aktiva ut för att informera feriearbetande ungdomar om lagar och avtal.

Tyvärr har behovet av kampanjen inte minskat. De flesta arbetsgivare sköter sig i och för sig bra. Men det finns skräckexempel. Oklara arbetsförhållanden, för låga eller helt uteblivna löner, svartjobb och gratis provjobb är exempel på svårigheter som kan drabba sommarjobbarna.

Därför är det bra att Thorwaldsson och andra fackliga företrädre finns på plats och informerar ungdomarna om lagar och avtal. Ungdomar som är nya i arbetslivet har samma rättigheter som alla andra på arbetsmarknaden. De ska inte kunna utnyttjas av skrupelfria arbetsgivare.

Olov Abrahamsson bloggar om politik i allmänhet och socialdemokrati i synnerhet.


Fakta om Olov
Född: 1963
Bor: I Luleå
Yrke: Politisk chefredaktör
Gillar: LO, Luleå Hockey och LBBK. 
Kuriosa: Har tre DM-guld i futsal 2007-2009 (som ledare).


Kontakt: olov.abrahamsson@nsd.se
Twitter: @OlovAbrahamsson

  • Twitter

Bloggar