Olov Abrahamsson

Ledarbloggen

Demokratin kan inte tas för given


Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad och SSU:s Andrea Törnestam talade om vikten av att fler engagerar sig politiskt.

 

Vid en pressträff under SSU-kongressen i Älvsjö presenterade förbundssekreteraren Andrea Törnestam ett antal oroväckande siffror från den internationella undersökningen World Value Survey.

- Var femte ung i åldern18-29 år kan tänka sig sälja sin röst för en mindre summa pengar.

- Var fjärde svensk tycker inte att det är särskilt viktigt att leva i en demokrati.

- En fjärdedel av de unga tycker att det vore bra om Sverige styrs av en stark ledare som inte behöver bry sig om riksdag och allmänna val.

- Cirka 15 procent av de unga tycker det vore bra eller mycket bra om Sverige styrs  av militären. 

Annorlunda uttryckt: Det finns en stor grupp unga människor i Sverige som inte tror på demokratin. Istället lockas de av auktoritära idéer och tron på starka män.

Det ställer stora krav på alla demokratiskt sinnade krafter i Sverige. Partier och politiska ungdomsförbund måste ut på skolor, arbetsplatser, gator och torg inte bara för att tala om sina egna idéer, utan också för grundläggande demokratiska värden.

I helgen firar SSU sitt 100-årsjubileum.19 oktober har det dessutom gått prick 100 år sedan Sverige fick en liberalsocialdemokratisk regering som banade väg för demokratin.

1918 presenterade denna regering med Nils Edén och Hjalmar Branting sin rösträttsproposition. 1921 genomfördes det första allmänna valet där både män och kvinnor hade lika och allmän rösträtt.

Siffrorna från World Value Survey visar emellertid att dessa demokratiska landvinningar inte kan tas för givna. Vi behöver en diskussion om vikten och värdet av demokrati även i dagens Sverige.

Så festade SSU


Statsminister Stefan Löfven (SSU-aktiv i Ångermanland på 1970-talet) var en av talarna på SSU:s jubileumsfest.

 

I söndags hade jag förmånen att få delta på SSU-förbundets jubileumsfest i Älvsjö. Det blev ett tillfälle att möta både nya och gamla SSU-kamrater.

I minglet före kongressfesten hann jag morsa på bland andra Lars Ericsson (SSU:s förbundssekreterare 1990-94, nu vd för Konsumentföreningen i Stockholm), Pontus Boström (som ingick i SSU:s förbundsstyrelse 1987-90, nu regionchef för Elektrikerförbundet), Leif Linde (förbundssekreterare 1984-90,  sedan 2012 vd för Riksbyggen) , Bo Bernhardsson (förbundssekreterare 1981-84, senare mångårig riksdagsledamot) och Anders Ygeman (vice ordförande i SSU-förbundet 1995-97, nu gruppledare för S i riksdagen).

Vid middagsbordet hamnade jag sedan i sällskap med ett gäng yngre SSU:are från Västmanland och Södra Älvsborg – bland andra distriktsordföranden Adam Löberg som ingår i mitt Twitterflöde ­– samt några andra representanter för tidigare SSU-generationer – däribland Lena Hallengren (förbundssekreterare i SSU 1999-2002, idag mäktig ordförande i riksdagens utbildningsutskott).

Middagen följde SSU:s vegetariska norm och var mycket god - särskilt den bakade sötpotatisen med rotsellericréme, höstkantareller och syrad pumpa. För dem som önskade specialkost fanns dessutom gårdskyckling. (Hela menyn finns nedan.)

Det blev förstås också en massa högtidstal. Starkast intryck på mig gjorde hedersmannen Ingvar Carlsson. 82-årige Ingvar (SSU-ordförande 1961-67) påminde om vikten av att SSU behåller förankringen i svensk verklighet och lever upp till det gamla epitetet som ”verklighetssynens ungdom”.

Viktigt var också Luciano Astudillos och Laila Naraghis budskap. De konstaterade att det inte bara varit solidaritet, glädje och sammanhållning i SSU:s historia. Det finns också stunder när SSU varit nere i skiten.

Astudillo och Naraghi var själva inblandade i de bittra fajterna om ordförandeskapet i SSU 1999 respektive 2007 - två händelser som skapade djupa sår i organisationen. SSU:are från olika distrikt började titta snett på varandra och odla interna motsättningar.

Även detta är en lärdom från SSU-historien. Självklart ska SSU ha högt i tak. Men det är en sak att ha ett levande politiskt samtal och något helt annat att försöka ta heder och ära av den som tycker annorlunda eller har en annan ordförandekandidat.


Menyn vid SSU:s 100-årsfest i Älvsjö.

De ska leda SSU


De 249 ombuden vid SSU-kongressen i Älvsjö gav förnyat förtroende till förbundssekreteraren Andrea Törnestam och förbundsordföranden Philip Botström. FOTO: SSU

 

Under söndagen valde SSU-kongressen i Älvsjö förbundsledning för perioden fram till nästa ordinarie kongress 2019. Philip Botström, Värmland, och Andrea Törnestam, Stockholm, fick förnyat förtroende som ordförande respektive förbundssekreterare.

"Jag känner mig hedrad och stolt över att ha blivit omvald till SSU:s förbundsordförande: det finaste förtroende man som ung socialdemokrat kan få", säger Philip Botström i ett uttalande.

Övriga ledamöter i förbundsstyrelsen: Lisa Enquist, Östergötland (omval), Sofie Eriksson, Dalarna (nyval), Emilia Friberg, Uppland (nyval), Samrina Gadzo, Jönköpings län (nyval), Linus Glanzelius, Göteborg (omval), Paulina Granberg, Västerbotten (omval), Klara Holmberg, Skåne (omval), Klara Linder, Kalmar län (nyval), Noor Karim, Gävleborg (nyval), Ola Palmgren, Kronoberg (omval), Rassoul Pourassad, Stockholms län (nyval), och Jenny Sellsve, Jämtland (nyval).

Nu väntar ett viktigt arbete för den nya förbundsledningen och alla andra SSU-medlemmar.

2018 kommer en stor grupp ungdomar att rösta för första gången någonsin (2014 uppgick antalet förstagångsväljare till hela 454 000 personer).

Ungdomsväljarna kan bli mycket väl bli tungan på vågen i kampen om regeringsmakten.

Därför behövs SSU:arnas engagemang på gymnasieskolor, universitet, fritidsgårdar, festivalhelger och alla andra upptänkliga ungdomssammanhang under det kommande året.

Internationalismen är stark


De internationella gästerna vid SSU-kongressen i Älvsjö har fått träffa flera tunga S-företrädare från Sverige. På bilden syns de tillsammans med utrikesminister Margot Wallström.

 

100-årsjubilerande SSU har medverkat till att fostra en lång rad internationellt engagerade socialdemokrater. Olof Palme, Jan Eliasson, Anna Lindh, Carin Jämtin, Margot Wallström och Ann Linde är några kända namn.

Dagens SSU bär det internationalistiska arvet vidare i en ny tid. SSU driver demokratiprojekt tillsammans med Palmecenter i Palestina, Västsahara och Burma, läser jag på förbundets hemsida.

Vidare samarbetar SSU nära med sina vänorganisationer i Norden, Europa och världen via de internationella organisationerna FNSU, YES och IUSY.

Även på den pågående SSU-kongressen i Älvsjö är internationalismen närvarande. Det finns gäster från SSU:s samarbetspartners i Norge, Finland, Danmark, Burma, Palestina och Portugal.

Ibland sägs att man inte vinner några val på utrikespolitiken. Men det finns all anledning för SSU och andra arbetarrörelseorganisationer att lyfta fram sitt internationella arbete. Det kan bidra till att fler människor, icke minst ungdomar, engagerar sig politiskt.

SSU och svensk socialdemokrati ska framstå som ett självklart alternativ för alla som brinner för demokrati, mänskliga rättigheter och internationell solidaritet.

 

Sverige kan påverka


En gång i tiden var Margot Wallström SSU-klubbist i Kåge. Nu är hon Sveriges utrikesminister. Under söndagen talade hon vid SSU-kongressen i Älvsjö.

 

Utrikesminister Margot Wallström (S) är populär i SSU-leden. Den forna SSU-klubbisten från Kåge i Västerbotten möttes med jubel, applåder och ovationer när hon talade på SSU-kongressen i Älvsjö.

Hon höll ett engagerat anförande om Sveriges arbete för mänskliga rättigheter, demokratiutveckling, samarbete, dialog och fredliga lösningar mellan världens länder.

I  sitt tal gav Wallström också flera exempel på hur Sverige är med och påverkar. Sveriges feministiska utrikespolitik spelar faktiskt roll för flickor och kvinnor i världen.

’”Vårt arbete har bidragit till att ett 20-tal länder har tagit fram lagar och förslag för stärkt jämställdhet och att ett 90-tal lokala samhällen har övergett kvinnlig könsstympning”, berättade hon.

Det visar även vikten av att Sverige gör sin röst hörd i EU, FN:s säkerhetsråd och andra internationella sammanhang. Processerna kan ibland kännas tröga och byråkratiska. Men även ett litet militärt alliansfritt land i norra Europa kan göra skillnad för människor runtom i världen.

Det har för övrigt Hjalmar Branting, Folke Bernadotte, Dag Hammarsköld, Olof Palme, Anna Lindh, Jan Eliasson och andra internationellt framträdande svenskar visat många gånger under historiens lopp – och det visar som synes även Margot Wallström 2017.

Sveriges röst i världen och Europa har betydelse.

Boktips från SSU

 

I pressens arbetsrum på SSU-kongressen i Älvsjö ligger ett blädderex av en bok. Frilansjournalisten Daniel Mathisen skildrar SSU:s 100-åriga historia.

Jag har hunnit kolla i boken litet grand – och den bådar mycket gott. Boken är snyggt redigerad och innehåller massor av fina foton, illustrationer och affischer.

Dessutom rymmer den intervjuer och texter av både nya och gamla SSU:are, som statsminister Stefan Löfven.

Det handlar om folkhemsbygget, den internationella solidariteten, feminismen, drömmen om ett jämlikt samhälle, kampen mot politisk extremism och annat som präglat SSU:s historia.

Jag har så klart beställt ett exemplar från SSU:s webbshop och ser fram emot snabb leverans från förlaget.

Det kan bli mycket spännande läsning under de mörka höstkvällarna i Norrbotten. Boken känns som ett måste för alla som är intresserade av den svenska socialdemokratins och arbetarrörelsens utveckling.

Olov Abrahamsson bloggar om politik i allmänhet och socialdemokrati i synnerhet.


Fakta om Olov
Född: 1963
Bor: I Luleå
Yrke: Politisk chefredaktör
Gillar: LO, Luleå Hockey och LBBK. 
Kuriosa: Var ordförande i Norrbottens SSU-distrikt 1984-87.


Kontakt: olov.abrahamsson@nsd.se
Twitter: @OlovAbrahamsson

  • Twitter

Bloggar