Logga in
Logga ut

Olov Abrahamsson

Ledarbloggen

En konkret jämställdhetsfråga


Kommunals ordförande Tobias Baudin (till höger) välkomnar beskedet från statsminister Stefan Löfven och jämställdhetsminister Lena Hallengren. FOTO: Pontus Lundahl/TT

 

Inför och under Socialdemokraternas partikongress i Göteborg 2017 drev Kommunalarbetareförbundet på för att partiet skulle ta ställning för kommunanställdas rätt till arbetskläder.

För många kan det framstå som en liten sak. Men det är en konkret, jordnära och viktig jämställdhetsfråga.

I kvinnodominerade yrkesområden som äldre- och barnomsorg får anställda för det mesta betala ur egen ficka för kläder som lagen kräver att de har på jobbet. I mansdominerade yrken (som vaktmästare, maskinister och renhållningsarbetare) är det i regel arbetsgivaren som står för arbetskläderna.

En del kommuner går visserligen nu i en annan riktning. S-styrda Luleå har redan lyssnat på kommunalarna. Där går socialförvaltningen samt barn- och utbildningsförvaltningen i bräschen för att fler anställda ska få arbetskläderna betalda av arbetsgivaren.

Men tyvärr är alla kommuner inte lika framsynta. Därför är det bra att både jämställdhetsminister Lena Hallengren och statsminister Stefan Löfven tydligt tar ställning för allas rätt till kostnadsfria arbetskläder.

”Hemtjänstpersonalen ska inte bekosta kläder som de behöver i jobbet. Det är ett löfte från oss socialdemokrater. Det är inte rimligt att de som arbetar med vård och omsorg av gamla och sjuka i hemmet ska utföra detta arbete i sina egna privata kläder trots smittoriskerna”, sa Stefan Löfven i samband med ett besök vid ett äldreboende i Haninge 8 mars.

Rätten till arbetskläder blir sannolikt ingen stor och avgörande valfråga i höst. Men beskedet säger ändå något om Socialdemokraterna som parti. Löntagarnas villkor och jämställdheten är frågor som står i fokus för partiet även 2018.

Luleå är på rätt väg


Fredrik Hansson, Lenita Ericson, Niklas Nordström, Farida Jamshidi och övriga S-politiker kan sträcka på sig. Luleå har en stark sysselsättningsitllväxt. FOTO: Jonas Andersson

 

I en ledare i NSD 9 augusti skrev jag att socialdemokratiskt styrda Luleå har hittat ett framgångsrecept för jobb- och näringspolitiken. Ungdomsarbetslösheten har mer än halverats under den gångna mandatperioden.

Häromdagen kom en ny undersökning som bekräftar att Luleå är på rätt väg. Det är tankesmedjan Intelligence Watch som undersökt sysselsättningstillväxten i landets kommuner 2010-2016. Som väntat går storstadsregionerna starkt men Luleå parkerar på en fin tionde plats.

Det är ett gott betyg åt dagens S-kommunalråd Niklas Nordström och Lenita Ericson, liksom deras företrädare Karl Petersen och Yvonne Stålnacke

S-styrda Luleå är på många sätt en mönsterkommun och förtjänar definitivt de nationella utmärkelserna som både ”superkommun” och ”tillväxtkommun”.

Den norrbottniska S-mixen av aktiv näringspolitik och generell välfärdspolitik funkar.

Uppåt för SSU  


”Vi har som mål att vara 12 000 SSU-medlemmar på valdagen", säger SSU-basen Philip Botström.

 

I fredagens NSD skrev jag om SSU:s arbete med ungdomsgarantin. Det som började som en SSU-idé är nu verklighet och ett viktigt instrument i kampen mot ungdomsarbetslösheten.

Det är ett fint exempel på att politiskt engagemang lönar sig och att ett ungdomsförbund som SSU faktiskt kan göra stor skillnad.

Förhoppningsvis bidrar det till att fler ungdomar får upp ögonen för vikten och värdet av politiskt engagemang. Det går att påverka och förändra samhället.

Under mitt möte med SSU-basen Philip Botström berättade han även att medlemssiffrorna i det socialdemokratiska ungdomsförbundet är på väg uppåt.

”Vi har som mål att vara 12 000 SSU-medlemmar på valdagen. Idag är vi 11 875 medlemmar, vilket är en ökning med 6477 medlemmar sedan årsskiftet”, säger Botström som tror att förbundet kommer att passera sitt mål med råge.

Det är en glädjande utveckling.

Demokratin bygger på att det finns människor som är beredda att ta sig an de svåra men viktiga uppdragen i utbildningsnämnder, sjukvårdsberedningar och andra sammanhang. Vi behöver dem som gnetar med budgetar, detaljplaner, förordningar, regleringsbrev och annat.

Därför är varje människa ­som går med i SSU eller andra politiska ungdomsförbund, eller engagerar sig i ett parti, en vinst för demokratin. Utan folk funkar inte folkstyret.

Panelen diskuterade kärnkraft

 

Under söndagsmorgonen tog jag en promenad till Sveriges Radios lokaler på Nygatan 3 i Luleå för att delta i ett panelsamtal i P1:s veckomagasin ”God morgon, världen!”.

Programledaren Mikael Kulle lät mig, Göteborgspostens Jenny Sonesson och Expressens Linda Nordlund diskutera politikernärvaron i samband med bilbränderna i Västsverige, kärnkraften och Moderaternas kriminalpolitiska utspel. 

Lyssna gärna på inslaget i efterhand!

En politik för hela landet


9 september 2016 fick lilla Övermorjärv besök av två ministrar – Sven-Erik Bucht och Peter Eriksson. I mitten på bilden syns företagaren Ulf Sandström. FOTO: Lotta Nilsson

 

Det råder ingen tvekan om att landsbygds- och regionalpolitiken är ett högprioriterat område för den rödgröna regeringen. Under mandatperioden har alla svenska kommuner besökts av ett socialdemokratiskt statsråd och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht har personligen besökt ett hundratal landsbygdskommuner på ett drygt år.

Även regeringspartnern Miljöpartet är med på noterna. Under fredagen presenterade bostadsminister Peter Eriksson (MP) en katalog med landsbygdspolitiska förslag under ett besök i Gammelstad utanför Luleå.

Viktiga initiativ har också tagits under mandatperioden. I en ledare 7 augusti skrev jag om en rad sådana exempel.

Tag bara den rödgröna bredbandsreformen, som Bucht och Eriksson presenterade vid en gemensam presskonferens i lilla Övermorjärv 9 september 2016. Totalt har 4,25 miljarder kr tillförts för bredbandsutbyggnad på landsbygden.

"Det här är lika viktigt som när vi en gång i tiden elektrifierade Sverige", konstaterar helt riktigt Sven-Erik Bucht.

I det moderna samhället är nämligen tillgången till snabbt bredband lika betydelsefull som vägar, el och telefon. Därför är bredbandsreformen en av mandatperiodens viktigaste satsningar för att skapa en bra grund för mänskligt liv och privat företagsamhet i alla delar av vårt vidsträckta land. 

Staten och politiken måste helt enkelt ta ett ansvar i områden där det saknas kommersiella förutsättningar för utbyggnad. Marknaden fixar inte bredband åt alla.

Folk som har sånger kan inte dö

SSU:s vallåt "Starkare tillsammans" har hånats på sociala medier och kultursidor. I en artikel i Expressen medger också låtförfattaren Nils Forsén att låten inte är stor konst. 

”Kulturskribenterna missar dock ett väldigt centralt perspektiv: låtens funktion. I det här fallet är nämligen de konstnärliga kvalitéerna sekundära. Skapandet har ett annat syfte”, framhåller han. 

”Det är en tramsig hejaklacksschlagerMen den som någon gång besökt en fotbollsmatch inser vilken otrolig kraft som ryms i en banal hejarramsa. Inte för att en enda människa utanför supporterklubben blir särskilt imponerad – tvärtom. Poängen är att ramsan stärker gemenskapen bland oss som bär likadana halsdukar”, konstaterar Forsén. 

Denna ramsa är dock inte sämre än att den nu hopppat in på Spotifys virallista. Nils Forséns låt tycks ha förutsättningar att bli en modern vallåtsklassiker som MUF:s ”Hela Sverige jobbar” 2010 och Centerpartiets ”Nära dig” 2014.

Olov Abrahamsson bloggar om politik i allmänhet och socialdemokrati i synnerhet.


Fakta om Olov
Född: 1963
Bor: I Luleå
Yrke: Politisk chefredaktör
Gillar: LO, Luleå Hockey och LBBK. 
Kuriosa: Ingick i SSU:s förbundsstyrelse 1987-1990.

Kontakt: olov.abrahamsson@nsd.se


Twitter: @OlovAbrahamsson

  • Twitter

Bloggar