Olov Abrahamsson

Ledarbloggen

Kriminalpolitiken förstärks


Statsminister Stefan Löfven presenterade regeringsförklaringen i samband med riksmötets öppnande. FOTO: TT

 

Det mesta av innehållet i statsminister Stefan Löfvens regeringsförklaring var känt redan innan presentationen i riksdagen. Det handlar bland annat om större investeringar i välfärdssektorn, miljöpolitiken, försvaret, rättsväsendet samt landsbygds- och regionalpolitiken.

Löfven hade dock med sig en nyhet till riksdagen. Regeringen satsar ytterligare 750 miljoner kronor för att förstärka SOS Alarm, Tullen, Säkerhetspolisen, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten och Kriminalvården.

Vid en pressträff efter regeringsförklaringen underströk Löfven och justitieminister Morgan Johansson även att arbetet för att utveckla polisen fortsätter. Det handlar bland annat om ökade resurser, satsningar på bättre arbetsmiljö och fler karriärvägar.

”Sammantaget för perioden innebär det att regeringen satsar 7,1 miljarder kronor på polisen”, framhöll Löfven och Johansson.

Det är insatser som visar att den rödgröna regeringen tar behovet att förstärka rättsväsendet på fullaste allvar. Investeringar i rättssamhället prioriteras nu högre än jobbskatteavdrag och andra skattesänkningar.

Den S-ledda regeringen har flyttat fram positionerna och förstärkt kriminalpolitiken rejält.

En del tycker att Löfven, Johansson och andra regeringsföreträdare talar för mycket om hårdare tag, skärpta straff, övervakning och fler poliser. Men ett starkt rättssamhälle måste alltid ses som en självklar hörnsten i socialdemokratisk trygghetspolitik. 

Vanligt folk ska kunna känna sig trygga på gator och torg. Grova brottslingar kan aldrig behandlas med silkesvantar.

”Organiserad brottslighet har ingen plats i Sverige. Samhället ska alltid vara starkare än gängen”, som Löfven uttryckte saken vid onsdagens pressträff.

Eller som labourpolitikern Tony Blair sa en gång i tiden: Det gäller att vara tuff mot de sociala orsakerna till brottslighet men också mot själva kriminaliteten.

Minns Dolores O'Riordan!

 

Den 20 mars 1993 sprängde IRA en bomb i Warrington. Två barn dödades och 56 människor skadades. Det var ett av många exempel på det besinningslösa och avskyvärda våldet under den långvariga konflikten i Nordirland.

1994 släppte gruppen The Cranberries låten ”Zombie” till minne av de två unga dödsoffren i Warrington - Johnathan Ball och Tim Parry. De var tre respektive tolv år. 

Fortfarande 24 år senare är och förblir ”Zombie” en av de starkaste protestsångerna i musikhistorien. Den medverkade till att fler fick ögonen för det meningslösa dödandet i Nordirland.

I veckan kom det sorgliga beskedet att gruppens sångerska Dolores O'Riordan gått bort ­- bara 46 år gammal. Men kraften i hennes och The Cranberries musik kvar finns kvar.

Klicka på Youtubeklippet och lyssna på Dolores O'Riordans engagemang och ilska mot det meningslösa våldet!

Nilsson ger internationell utblick

 

Torsten Nilsson, Lund (bilden), kommer att skriva utrikespolitiska krönikor på sidan 2 i NSD även under 2018.

Torsten bor sedan många i år i Skåne men han har starka norrländska rötter. Han är född i Junsele i Ångermanland och gjorde sina första journalistiska lärospån på anrika Nya Norrlands redaktion i Sollefteå.

Under studenttiden i Uppsala i slutet av 1950-talet drogs han i politiken. Han blev ordförande i klassiska studentklubben Laboremus och så småningom ordförande i det socialdemokratiska studentförbundet.

1969 rekryterades han till den socialdemokratiska pressen, som chefredaktör för Folkbladet/Östgöten, där han var verksam under många år.

Hösten 1987 utnämndes han till pressråd vid den svenska ambassaden i Oslo. Men redan våren 1989 skickades han till New York, där han blev chef för Svenska informationskontoret för Nordamerika.

1992 bar det i väg till nya arbetsuppgifter vid ambassaden i Haag i Nederländerna.

Under åren 1995-1998 fungerade Torsten som ambassadråd i Dar es Salaam i Tanzania, där han jobbade med bland annat demokratibistånd och regionala fredsprocesser.

Efter hemkomsten till Sverige har Torsten Nilsson medverkat med utrikeskrönikor i ett tiotal S-märkta tidningar runtom i landet.

I årets första internationella utblick på sidan 2 i NSD konstaterar han att världens fattiga kan få det bättre under 2018 men att det finns saker och ting som äventyrar den positiva utvecklingen.

Ericstam gästar sidan 2

 

NSD:s ledarredaktion fortsätter sitt samarbete med Aftonbladets och Bommersviks utbildning för unga opinionsbildare under 2018.

Idag medverkar Sonia Ericstam, en av kursdeltagarna (bilden), med en gästkrönika på sidan 2 i NSD. Ericstam, som är jurist och masterstudent i International Human Rights Law vid Raoul Wallenberg-institutet, skriver om kriskommunikation och möjligheten att nå ut med viktiga meddelanden till allmänheten.

”Sommarens larmhaveri i Stockholm visar att det finns svagheter i systemet”, konstaterar hon.

Jonsson tar till orda

 

Susann Jonsson, vd för Filmpool Nord och styrelseledamot i Sveriges Radio, (bilden) har skrivit i NSD förr. Men under 2018 kommer hon även att ta till orda som en av de fasta krönikörerna på sidan 2 i Norrbottens alltjämt största dagstidning.

I sin första krönika skriver hon om vikten av gemensamma upplevelser eller referensramar.

”Det finns en fara med att vi lever i diametralt olika informationsvärldar. Amerikaner som konsumerar Fox News lever på en annan planet än de som lyssnar på public service-radio”, konstaterar Susann Jonsson.

Susann Jonsson har varit vd för Filmpool Nord sedan 2012 och har en lång bakgrund inom film, media och teater. Hon har bland annat jobbat vid Stockholms dramatiska högskola, Filminstitutet och som konsulent på Film i Väst. Hon har stadiga norrbottniska rötter i Råneåtrakten.

Rautio ryter ifrån

 

Kjell Rautio, LO:s välfärdsutredare, (bilden) kommer att skriva regelbundet på sidan 2 även under 2018.

Rautio kommer ursprungligen från byn Vittangi i Kiruna kommun men bor sedan många år tillbaka i Täby utanför Stockholm.

I grund och botten är han ekonomisk historiker. I rollen på LO är det dock socialförsäkringarna i allmänhet och sjukförsäkringen i synnerhet som är Rautios viktigaste ansvarsområden.

årets första krönika ryter han ifrån mot slagordet ”alla som kan ska jobba”.

”Sjukskrivning är och bör ses som en av flera möjliga behandlingsformer”, framhåller Rautio.

Olov Abrahamsson bloggar om politik i allmänhet och socialdemokrati i synnerhet.


Fakta om Olov
Född: 1963
Bor: I Luleå
Yrke: Politisk chefredaktör
Gillar: LO, Luleå Hockey och LBBK. 
Kuriosa: Har tre DM-guld i futsal 2007-2009 (som ledare).


Kontakt: olov.abrahamsson@nsd.se
Twitter: @OlovAbrahamsson

  • Twitter

Bloggar