Logga in
Logga ut

Olov Abrahamsson

Ledarbloggen

Mänskligheten har utvecklats


Luleå Pride anordnades för första gången år 2012 och har utvecklats till en årlig folkfest i hjärtat av Luleå. FOTO: Göran Ström

 

I dag inleds Luleå Pride i Stadsparken. 

Även arbetarrörelsen finns på plats. Socialdemokraterna och LO har ett gemensamt tält på festivalområdet. Flera fackliga och politiska tungviktare kommer att närvara.

Under fredagen medverkar Berit Müllerström, LO:s andra vice ordförande, och under lördagen deltar Sören Juvas, ordförande för HBT (S) i Sverige, riksdagsledamoten Fredrik Lundh Sammeli samt regionrådet Anders Öberg. Dessutom blir det sång och musik med Patrik Öhlund.

För dagens LO-företrädare är det en självklarhet att backa upp Pride. De talar engagerat om alla människors lika värde och att facket har en viktig roll för att motverka alla former av diskriminering på arbetsplatserna.

Men det är inte länge sedan andra attityder dominerade i samhället, inklusive arbetarrörelsen. 

Till exempel minns jag själv hur det tisslades och tasslade om Kent Carlsson som var påtänkt SSU-ordförande efter Anna Lindh 1990 men tvingades dra tillbaka sin kandidatur sedan han blivit allvarligt sjuk. (Han gick bort 7 november 1993, bara 31 år gammal.)

”Kent är ju homosexuell”, påpekade vissa mellan skål och vägg. Underförstått: Hur skulle det gå? Hur skulle en homosexuell SSU-ordförande uppfattas av den breda allmänheten?

Själv gick Kent inte ut med att han var homosexuell förrän 1991. Då blev han den första riksdagsledamoten i Sverige som öppet deklarerade att han var homosexuell!

Det känns som stenåldern och ett annat land. Men det är Sverige för bara 26 år sedan.

Vissa saker har utan tvekan förändrats till det bättre. Både lagar och attityder är annorlunda i dag. 

2017 är till exempel Luleå Pride inget nytt eller uppseendeväckande utan en självklar del av sommaren i Norrbotten. Mänskligheten har utvecklats.

Bäst i slalom i Bangladesh

Vårändringsbudgeten ger besked. Miljö- och klimatpolitiken är högt prioriterad.

 

I ett replikskifte i en riksdagsdebatt häromåret fick Jonas Sjöstedt (V) till det.

Annie Lööf beskrev Centerpartiet som ”alliansens gröna röst”.

”Det är lite som att vara den bästa slalomåkaren i Bangladesh”, kontrade V-ledaren.

Insatserna under de borgerliga regeringsåren, när Annie Lööf själv satt i regeringen, imponerar inte heller.

Direkt efter maktskiftet 2006 skrotade alliansregeringen Klimp (statsbidragen till lokala klimatinvesteringar), vilket ledde till en backlash för det lokala miljöarbetet.

Den rödgröna regeringen har slagit in på en annan väg. Tabellerna i regeringens vårändringsbudget ger besked. Sedan regeringsskiftet har den statliga miljöbudgeten mer än fördubblats.

Ett viktigt inslag i den nya politiken är Klimatklivet – regeringens satsning på lokala och regionala miljöinvesteringar (Klimp i förnyad form, om man så vill).

Det är en satsning som medverkat till mer än 1500 klimatsmarta projekt i Sverige. Det handlar om elbilstorget i Mora, cykelgaraget för pendlare i Jönköping, biogasmacken i Ljungby, laddstationerna i Ronneby, supercykelvägen i Umeå och en rad andra konkreta satsningar i den svenska vardagen.

Till och med i borgerligt styrda Värnamo, Annie Lööfs gamla hemkommun, bidrar Klimatklivet till viktiga förändringar - exempelvis laddstolpar för elbilar.

Klimatklivet kan rentav beskrivas som en ny folkrörelse för ett klimatsmartare samhälle. Enskilda människor, bostadsrättsföreningar, byagrupper, fack, företag och andra engagerar sig och bidrar till att skapa ett hållbart Sverige.

Därför är det besynnerligt att Centerpartiet, med sin historia som folkrörelseparti och ambition att vara alliansens gröna röst, vill skrota det statliga stödet till Klimatklivet.

Bevisligen är Klimatklivet en väl fungerande del av svensk miljöpolitik som ger effekt och medverkar till lokala hållbarhetssatsningar runtom i hela landet.

Sverige gör skillnad

 
Under helgen riktas världens ögon mot lilla Backåkra på Österlen. FN:s generalsekreterare António Guterres och hela FN:s säkerhetsråd samlas i en vitputsad skånegård för ett arbetsmöte. På dagordningen står bland annat det fruktansvärda kriget i Syrien.

Det är unikt att medlemmarna i säkerhetsrådet håller möten utanför USA. Att så sker nu på Österlen är en hyllning till skåningen Dag Hammarskjöld, som var FN:s generalsekreterare 1953-1961 och ägde gården Backåkra, men också till Sveriges långa engagemang för Förenta Nationerna.

En film som UD gjorde inför den svenska kandidaturen till FN:s säkerhetsråd 2017 sammanfattar denna historiska insats på ett fint sätt.

Inte bara Dag Hammarskjöld utan också personer som Olof Palme, Alva Myrdal, Hans Blix, Carl Bildt, Jan Eliasson och många andra har bidragit till att utveckla samarbetet mellan världens länder. Dessutom har omkring 80 000 svenskar gjort FN-tjänst och på så sätt arbetat för att stärka fred och säkerhet i världen.

Dagens utrikesminister Margot Wallström fortsätter i samma anda ­– och hon gör det med framgång. I mitten av september fick hon utmärkelsen Agent of Change Award av FN-organet UN Women för sitt arbete för jämställdhet och kvinnors rättigheter i världen och 2015 uppmärksammades hon som en av årets främsta globala politiska tänkare av den ansedda amerikanska tidskriften Foreign Policy.

Det finns opinionsbildare på högerkanten som fnyser åt Wallström och hennes arbete. Men hon ger Sverige en stark och respekterad röst på den internationella arenan.

På UD:s hemsida finns en rapport om hur Sveriges feministiska utrikespolitik gör skillnad i världen.

 


Margot Wallström välkomnar António Guterres och FN:s säkerhetsråd till Österlen. FOTO: TT

Diagrammet säger allt

I regeringens vårbudget finns ett intressant diagram. Det säger mycket om de politiska skiljelinjerna och prioriteringarna inför höstens val.

Den S-ledda regeringens insatser har inneburit fler anställda i välfärdssektorn (vård, skolor och omsorg). Sedan regeringsskiftet 2014 har antalet anställda ökat med mer än 100 000 personer.

På sin blogg noterar Kommunals utredare Torbjörn Dahlin att ökningen dessutom inte bara är i antal personer, utan också att det blivit fler välfärdsarbetare per capita.

Enligt Kommunals beräkningar kommer behovet av insatser inom välfärdssektorn att vara stort även framöver. Kommunal bedömer att det behöver anställas 135 000 fler i välfärden under nästa mandatperiod för att bibehålla och utveckla kvaliteten i förskolor, på äldreboenden och annan verksamhet.

Det borde leda till viss eftertanke när svenska folket ska göra sitt val i höst. Sverige behöver även i fortsättningen en regering som prioriterar investeringar i välfärden före stora skattesänkningar.

Missa inte basketfesten!

 

För fyra år sedan fick jag vara med om en mäktig idrottsfest i en knökfull Luleå Energi Arena. Luleå Basket (eller Northland Basket som laget hette då) tog sitt första SM-guld.

Ibland kollar jag på Vimeo-filmen ovan för att återuppleva dramatiken, publiktrycket och den fullkomligt sanslösa euforin efter segern. Det var en speciell och minnesvärd kväll i Norrbotten.

Sedan dess har det blivit ytterligare tre guld för Luleås basketdamer – och jag har varit på plats i arenan varje gång.

Det tänker jag även vara i år när Luleå Basket och Udominate från Umeå gör upp om SM-guldet ännu en gång. Jag har säkrat biljetter till final 1 och 3 i SM-finalserien.

För de NSD-abonnenter som saknar möjlighet att följa denna idrottsfest på plats finns alternativ. NSD sänder samtliga matcher i finalserien på webben.

Är du inte abonnent i dag kan du teckna en prenumeration för 29 kronor första månaden som sedan övergår till ett löpande abonnemang.

Finalerna spelas i följande ordning:

18 april Luleå-Udominate, uppkast 1900

20 april Udominate-Luleå

23 april Luleå-Udominate

ev fjärde match 25 april: Udominate-Luleå

ev femte match 28 april: Luleå-Udominate

S-pressen kommenterar budgeten

 

Vårbudgeten är huvudämnet på de flesta ledarsidor i dag. Så även i de socialdemokratiska morgontidningarna.

”Man kan konstatera att den socialdemokratiska strategin att ta tillbaka och utvidga trygghetsbegreppet från mer än bara lag och ordning till mer generell välfärd ligger fast med tydliga satsningar på polis och äldrevård”, skriver Alexander HallbergÖstra Småland (S) i Kalmar.

Hur man än vänder och vrider på det går det bra för Sverige. Klart att det finns förbättringspotential, det finns alltid förbättringspotential. Men arbetslösheten minskar, bostadsbyggandet fortsätter vara högt, statsskulden är längre än vad den varit på mycket, mycket länge”, noterar Linda WesterlindFolkbladet (S) i Umeå.

”Vårbudgeten är bara en ändringsbudget och de resurser som fördelas är jämfört med höstbudgeten inte särskilt stora. Men regeringen visar ändå på att de tar samhällets utmaningar på rätt sätt och vårbudgeten har dessutom en tydlig rödgrön stämpel”, framhåller Erik FranssonGotlands Folkblad (S) i Visby.

Olov Abrahamsson bloggar om politik i allmänhet och socialdemokrati i synnerhet.


Fakta om Olov
Född: 1963
Bor: I Luleå
Yrke: Politisk chefredaktör
Gillar: LO, Luleå Hockey och LBBK. 
Kuriosa: Har tre DM-guld i futsal 2007-2009 (som ledare).


Kontakt: olov.abrahamsson@nsd.se
Twitter: @OlovAbrahamsson

  • Twitter

Bloggar