Logga in
Logga ut

Olov Abrahamsson

Ledarbloggen

Nätverken spelar roll


Det är full aktivitet på Hamnplan i Visby. FOTO: Henrik Montgomery/TT

 

Många norrbottningar har sökt sig till minglandet och nätverkandet under Almedalsveckan i Visby. Bland annat är Luleå kommun på plats med en delegation bestående av kommunalrådet Niklas Nordström (S), miljö- och stadsbyggnadsnämndens ordförande Farida Jamshidi (S), oppositionspolitikern Anders Josefsson (M) samt kommunchefen Mikael Lekfalk.

Nordström berättar att han har ungefär 35 aktiviteter inbokade under veckan. Till exempel har Luleås företrädare hunnit träffa både näringsminister Mikael Damberg och forskningsminister Helene Hellmark Knutsson för att resonera om regionala utvecklingsfrågor.

Därutöver sker en massa informella samtal och oplanerade möten på gator och torg i Visby.

Det är kontakter som inte ska underskattas.

Tag bara nedsättningen av elskatten för datahallar (som jag skrev om i NSD 29 maj) - ett beslut som hade en avgörande betydelse för Facebooks nya stora investering i regionen. Ett intensivt regionalt fotarbete gav resultat. Finansminister Magdalena Andersson (S) lyssnade och tog till sig argumenten från sina partivänner i norr.

Eller tag igångsättandet av Norrbotniabanan, muddringen av Luleå Hamn eller andra projekt som finns i den nationella infrastrukturplanen. Det lokala påverkansarbetet (som jag skrev om i NSD 19 april) har betydelse.

En färsk undersökning från Region Västerbotten visar att ingen regional politiker har ett lika stort nationellt genomslag som Niklas Nordström.

Det är bra. Det flyger inte stekta sparvar i munnen. Det är av värde att Norrbotten har företrädare som syns, har väl utvecklade nätverk och kan argumentera för regionens sak i centrala sammanhang.  

Wadensjö vikarierar


Författaren Måns Wadensjö vikarierar som NSD:s ledarskribent. FOTO: TT

 

Ledarbloggen tar semester 9 juli-6 augusti. Men NSD:s ledarsida tystnar inte. Författaren och frilansskribenten Måns Wadensjö vikarierar och skriver ledare.

Wadensjö, som fyller 30 år i höst, har skrivit tre böcker: ”Förlossningen” (Modernista 2009), ”ABC-staden” (Bonniers 2011) samt ”Människor i Solna” (Bonniers 2016).  Hans nästa bok är planerad att ges ut under 2019.

2013-2014 deltog han i Aftonbladets och Bommersviks utbildning för unga opinionsbildare. Då gjorde Måns Wadensjö även sin utbildningspraktik på NSD:s ledarredaktion i Luleå.

Han medverkar regelbundet som krönikör i tidningen och har vikarierat som NSD:s ledarskribent under somrarna 2015-2017.

Politiker på festival


S-ombudsmannen Leif Mettävainio, kommunalrådet Lenita Ericson och S-politikern Lennart Thörnlund finns på plats i den socialdemokratiska montern.

 

Det är fest och glam på gatorna i staden där jag bor. Luleå Hamnfestival pågår 4-7 juli.

Mellan alla gungor, karuseller och matstånd hittar jag också en grupp socialdemokrater.

”Vi är på plats för att prata med luleåborna om vilka frågor som de tycker är viktigast inför höstens val”, berättar kommunalrådet Lenita Ericson (S).

Hon och S-kollegorna har dessutom många positiva saker att berätta om utvecklingen i det S-styrda Luleå.

Till exempel är det noterbart att arbetslösheten bland ungdomar har halverats under de senaste fyra åren. I januari 2014 var 10,3 procent av ungdomarna i Luleå arbetslösa, i maj 2018 var motsvarande siffra nere på 4,9 procent.

Det är ett resultat som inte beror bara på goda konjunkturer. Politiken lokalt och nationellt spelar också roll.

”Regeringens införande av 90-dagarsgaranti och att de inrättade en delegation för unga till arbete har varit viktiga förutsättningar för att vi kunnat nå så goda resultat i Luleå", säger Lenita Ericson i ett pressmeddelande.

Viktiga är också kommunens egna insatser. Luleå har vidtagit flera åtgärder för att få fler unga i arbete:

  • Förebyggande arbete för de mest behövande eleverna på individuella programmen
  • Anpassade studieformer på Vuxenutbildningen där unga som inte fullföljt gymnasiet får speciellt stöd
  • Uppsökande arbete mot unga som varken jobbar eller studerar, 60 procent av dem återupptog sina studier eller började arbeta.
  • Ett väl utvecklat samarbete mellan kommunen, arbetsförmedlingen och det lokala näringslivet.

Sakta men säkert har ungdomsarbetslösheten också pressats tillbaka.

Det är inte undra på att arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) använder Luleå som ett föregångsexempel. Luleå har bevisligen hittat ett lokalt framgångsrecept.

Rimligen borde det ha viss betydelse i valet 9 september i år. Varför välja bort ett styre som funkar och levererar?

Boktips inför sommaren

 

2013 gav tidningen Kommunalarbetaren ut boken ”Var ligger min arbetsplats i morgon”. Den innehöll bidrag från en novelltävling som fackförbundstidningen utlyst bland sina läsare och fick stor uppmärksamhet.

I Östgöta-Correspondenten kallades boken ”en pärla bland den moderna arbetarlitteraturen”.

Nu upprepar Kommunalarbetaren succén från 2013. Nya boken ”Det här får de inte på banken” (Premiss) innehåller 24 noveller som ger bilder från arbetslivets vardag och yrken som vanligtvis inte får så stort utrymme i litteraturen.

”Novellerna var så bra att vi kände att det bara måste bli en bok”, skriver Susanna Lundell, chefredaktör för Kommunalarbetaren, i ett mejl.

Med andra ord: Ett tips på för den som behöver något att läsa under sommaren 2018.

Förordet till är skrivet av författaren Anneli Jordahl och omslaget är gjort av Lotta Kühlhorn.

Årets trevligaste helg i norr


Piteå Summer Games engagerar barn, ungdomar och föräldrar från tolv länder. FOTO: Petra Älvstrand

 

Fotbollsturneringen Piteå Summer Games, som sparkar igång under fredagen, är en av årets höjdpunkter i Norrbotten. I min bok är det till och med årets trevligaste helg i länet.

Tiotusentals barn, ungdomar och vuxna träffas och har kul, men utan de trista inslag av bråk och ungdomsfylla som ofta förekommer under festivalhelgerna eller sommarmarknaderna.

Piteå Summer Games drog i gång i liten skala år 1990 och har sedan dessa vuxit till en av landets största cuper. I år deltar lag från Argentina, Estland, Finland, Guatemala, Lettland, Litauen, Mexiko, Mongoliet, Norge, Ryssland, Sverige och USA.

Det är bäddat för många spännande möten mellan lokala lag och internationellt motstånd. Vad sägs till exempel om dagens match mellan Deren FC från Mongoliet och Gällivare SK?

Sådana möten ger mervärden och minnen att bära med sig hela livet.

Kanske medverkar de även till att barn och ungdomar från olika delar av världen lär sig att de egentligen är ganska lika och kan dela samma fritidsintresse. Kanske hjälper fotbollens universella språk att överbrygga en del klyftor mellan världens folk.

Trevligt är det under alla omständigheter – och dessutom ett bra exempel på hur det går att utveckla besöksnäringen i Norrbotten.

Ideella eldsjälar och kommersiella krafter förenas i arbetet för ett gemensamt mål. Kommunpolitiker krattar manegen och ger uppbackning. Goda krafter hjälps åt och drar åt samma håll.

Resultatet har blivit en fotbollscup som lockar människor från när och fjärran – och ger fina inkomster för hotell, restauranger, handlare och andra näringsidkare i Piteå. Det är sådant som brukar kallas för ett win-win-koncept.

Olov Abrahamsson bloggar om politik i allmänhet och socialdemokrati i synnerhet.


Fakta om Olov
Född: 1963
Bor: I Luleå
Yrke: Politisk chefredaktör
Gillar: LO, Luleå Hockey och LBBK. 
Kuriosa: Var lagledare för Lira BK:s damlag 2006-2009.

Kontakt: olov.abrahamsson@nsd.se


Twitter: @OlovAbrahamsson

  • Twitter

Bloggar