Logga in
Logga ut

Olov Abrahamsson

Ledarbloggen

S-pressen kommenterar budgeten

 

Vårbudgeten är huvudämnet på de flesta ledarsidor i dag. Så även i de socialdemokratiska morgontidningarna.

”Man kan konstatera att den socialdemokratiska strategin att ta tillbaka och utvidga trygghetsbegreppet från mer än bara lag och ordning till mer generell välfärd ligger fast med tydliga satsningar på polis och äldrevård”, skriver Alexander HallbergÖstra Småland (S) i Kalmar.

Hur man än vänder och vrider på det går det bra för Sverige. Klart att det finns förbättringspotential, det finns alltid förbättringspotential. Men arbetslösheten minskar, bostadsbyggandet fortsätter vara högt, statsskulden är längre än vad den varit på mycket, mycket länge”, noterar Linda WesterlindFolkbladet (S) i Umeå.

”Vårbudgeten är bara en ändringsbudget och de resurser som fördelas är jämfört med höstbudgeten inte särskilt stora. Men regeringen visar ändå på att de tar samhällets utmaningar på rätt sätt och vårbudgeten har dessutom en tydlig rödgrön stämpel”, framhåller Erik FranssonGotlands Folkblad (S) i Visby.

Sverige gör skillnad

 
Under helgen riktas världens ögon mot lilla Backåkra på Österlen. FN:s generalsekreterare António Guterres och hela FN:s säkerhetsråd samlas i en vitputsad skånegård för ett arbetsmöte. På dagordningen står bland annat det fruktansvärda kriget i Syrien.

Det är unikt att medlemmarna i säkerhetsrådet håller möten utanför USA. Att så sker nu på Österlen är en hyllning till skåningen Dag Hammarskjöld, som var FN:s generalsekreterare 1953-1961 och ägde gården Backåkra, men också till Sveriges långa engagemang för Förenta Nationerna.

En film som UD gjorde inför den svenska kandidaturen till FN:s säkerhetsråd 2017 sammanfattar denna historiska insats på ett fint sätt.

Inte bara Dag Hammarskjöld utan också personer som Olof Palme, Alva Myrdal, Hans Blix, Carl Bildt, Jan Eliasson och många andra har bidragit till att utveckla samarbetet mellan världens länder. Dessutom har omkring 80 000 svenskar gjort FN-tjänst och på så sätt arbetat för att stärka fred och säkerhet i världen.

Dagens utrikesminister Margot Wallström fortsätter i samma anda ­– och hon gör det med framgång. I mitten av september fick hon utmärkelsen Agent of Change Award av FN-organet UN Women för sitt arbete för jämställdhet och kvinnors rättigheter i världen och 2015 uppmärksammades hon som en av årets främsta globala politiska tänkare av den ansedda amerikanska tidskriften Foreign Policy.

Det finns opinionsbildare på högerkanten som fnyser åt Wallström och hennes arbete. Men hon ger Sverige en stark och respekterad röst på den internationella arenan.

På UD:s hemsida finns en rapport om hur Sveriges feministiska utrikespolitik gör skillnad i världen.

 


Margot Wallström välkomnar António Guterres och FN:s säkerhetsråd till Österlen. FOTO: TT

Diagrammet säger allt

I regeringens vårbudget finns ett intressant diagram. Det säger mycket om de politiska skiljelinjerna och prioriteringarna inför höstens val.

Den S-ledda regeringens insatser har inneburit fler anställda i välfärdssektorn (vård, skolor och omsorg). Sedan regeringsskiftet 2014 har antalet anställda ökat med mer än 100 000 personer.

På sin blogg noterar Kommunals utredare Torbjörn Dahlin att ökningen dessutom inte bara är i antal personer, utan också att det blivit fler välfärdsarbetare per capita.

Enligt Kommunals beräkningar kommer behovet av insatser inom välfärdssektorn att vara stort även framöver. Kommunal bedömer att det behöver anställas 135 000 fler i välfärden under nästa mandatperiod för att bibehålla och utveckla kvaliteten i förskolor, på äldreboenden och annan verksamhet.

Det borde leda till viss eftertanke när svenska folket ska göra sitt val i höst. Sverige behöver även i fortsättningen en regering som prioriterar investeringar i välfärden före stora skattesänkningar.

Missa inte basketfesten!

 

För fyra år sedan fick jag vara med om en mäktig idrottsfest i en knökfull Luleå Energi Arena. Luleå Basket (eller Northland Basket som laget hette då) tog sitt första SM-guld.

Ibland kollar jag på Vimeo-filmen ovan för att återuppleva dramatiken, publiktrycket och den fullkomligt sanslösa euforin efter segern. Det var en speciell och minnesvärd kväll i Norrbotten.

Sedan dess har det blivit ytterligare tre guld för Luleås basketdamer – och jag har varit på plats i arenan varje gång.

Det tänker jag även vara i år när Luleå Basket och Udominate från Umeå gör upp om SM-guldet ännu en gång. Jag har säkrat biljetter till final 1 och 3 i SM-finalserien.

För de NSD-abonnenter som saknar möjlighet att följa denna idrottsfest på plats finns alternativ. NSD sänder samtliga matcher i finalserien på webben.

Är du inte abonnent i dag kan du teckna en prenumeration för 29 kronor första månaden som sedan övergår till ett löpande abonnemang.

Finalerna spelas i följande ordning:

18 april Luleå-Udominate, uppkast 1900

20 april Udominate-Luleå

23 april Luleå-Udominate

ev fjärde match 25 april: Udominate-Luleå

ev femte match 28 april: Luleå-Udominate

Han ska leda S i norrDet blev ingen dramatik när S-distriktskongressen i Piteå utsåg distriktsstyrelse för det kommande verksamhetsåret.

Riksdagsledamoten Fredrik Lundh Sammeli (bilden) fick fortsatt förtroende som ordförande för Socialdemokraterna i Norrbotten. Helena Stenberg, till vardags kommunalråd i Piteå, utsågs till vice ordförande.

Nu väntar ett viktigt och intensivt kampanj- och valarbete för dem och andra socialdemokrater.

Om mindre än 150 dagar är det riksdags-, region- och kommunval i Sverige - och valutgången kommer att få stor betydelse för Norrbotten.

Som jag påpekade i ett blogginlägg 3 april har S och M olika syn på bygget av Norrbotniabanan, en ny kustjärnväg mellan Luleå och Umeå.

I en intervju i tidningen Fastighetsnytt beskriver riksdagsledamoten Edward Riedl (M) Norrbotniabanan som ”en dålig affär”. Riedl tycker att banbygget borde vänta till efter 2030.

Hans partikollega Kristoffer Tamsons, trafiklandstingsråd i Stockholm, går ännu längre och beskriver Norrbotniabanan som ”en krigsförklaring mot Stockholm”.

Det är uttalanden som står i bjärt kontrast mot Stefan Löfvens och Socialdemokraternas tydliga besked om byggstart för Norrbotniabanan.

Annorlunda uttryckt: Det gör skillnad för norra Sverige om det blir S eller M som kommer att leda regeringen efter valet i september. Med M-styre riskerar Norrbotniabanan på nytt att skjutas långt in i den osäkra framtiden.

Olov Abrahamsson bloggar om politik i allmänhet och socialdemokrati i synnerhet.


Fakta om Olov
Född: 1963
Bor: I Luleå
Yrke: Politisk chefredaktör
Gillar: LO, Luleå Hockey och LBBK. 
Kuriosa: Har tre DM-guld i futsal 2007-2009 (som ledare).


Kontakt: olov.abrahamsson@nsd.se
Twitter: @OlovAbrahamsson

  • Twitter

Bloggar