Olov Abrahamsson

Ledarbloggen

Skattesänkarna


Elisabeth Svantesson (M) och Ulf Kristersson (M) prioriterar stora skattesänkningar. FOTO: TT

 

”De är skattesänkarna. Vi är samhällsbyggarna.”

Så sammanfattade Stefan Löfven (S) de politiska skiljelinjerna under valrörelsen 2014.

Det är ett budskap som tål att upprepas även inför valet 2018. Höstens borgerliga budgetmotioner rymmer skattesänkningar på sammanlagt 100 miljarder kronor, enligt en sammanställning som finansminister Magdalena Andersson (S) och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) presenterade i fredags.

De borgerliga partiernas skattesänkningar har i och för sig lite olika profil och inriktning. Men det är uppenbart att kravet på nya stora skattesänkningar är och förblir det sammanhållande kittet i den borgerliga alliansen. 

En sådan inriktning kommer också att få konsekvenser för finansieringen av välfärdssystemen. Ulf Kristersson & Co äger inget trollspö. En lägre skattekvot innebär mindre offentlig sektor.

Bakom borgarsnacket om skatter på genomsnittlig OECD-nivån, som jag skrev om på ledarsidan 3 oktober, döljer sig ett systemskifte. Det går inte att behålla dagens svenska välfärdsmodell med skatter på portugisisk eller spansk nivå.

Om detta bör vi också tala mycket om under det stundande valåret.

Sambanden i den klassiska valfilmen "Skattefria Andersson" gäller även i det moderna samhället. Den borgerliga lågskattepolitiken får konsekvenser för finansieringen av en massa nyttigheter i vår vardag. 

Bloggen minns 2017 (del 12)  

 
Jytte Guteland (bilden till vänster) talade om sitt engagemang för barn och bin. Jens Nilsson (bilden till höger) berättade om sitt arbete med cabotagereglerna i EU. I bakgrunden skymtar Lina Norberg Juuso, Sundsvalls Tidning, och Martin Klepke, Arbetet.

 
Marita Ulvskog (bilden till vänster) redogjorde för revideringen av EU:s utstationeringsdirektiv. På bilden till höger syns en del av de militärer som bevakar Europaparlamentet i Bryssel. Efter terrordåden i Bryssel 22 mars 2016 har säkerhetens skärpts.

 

30 maj-1 juni ordnade de svenska Socialdemokraterna i Europaparlamentet ett fint program för S-redaktörerna. Jag och en grupp kollegor blev inbjudna till Bryssel för att träffa Marita Ulvskog, Jens Nilsson, Jytte Guteland, Anna Hedh, Olle Ludvigsson och deras medarbetare.

Det blev många lärorika samtal om EU:s utstationeringsdirektiv, klimatpolitiken, kemikaliehanteringen i Europa och annat.

Bland annat var det intressant att höra Jytte Guteland beskriva sitt engagemang för barn och bin.

Hon ser stora faror med användandet av neonikotinoider ­– en typ av insektsmedel som används i insektsmedel och anses vara särskilt skadliga för bin. En studie från Lantbruksuniversitet har visat att vilda bin och humlor inte lyckats reproducera sig vid fält där man använt neonikotinoider.

I Europaparlamentet verkar Guteland för att skärpa reglerna.

”För mig är det självklart att bara kemikalier som bevisligen är ofarliga ska få användas”, säger hon.

Hennes engagemang är ett av många exempel på hur S-folket gör skillnad.

Jag skrev om fler sådana exempel i en text på NSD:s ledarsida 5 juni.

Kort sagt: Det spelar roll att Sverige och svensk socialdemokrati finns på plats och driver utvecklingen framåt i Bryssel.

Bloggen minns 2017 (del 11)

 
Lenita Ericson, Emma Engelmark och Carina Sammeli kämpade om platsen som vice ordförande i kommunstyrelsen i Luleå.

 

Under vintern och våren var det intensiva diskussioner i Luleå om det kommunala ledarskapet.

Kommunalrådet Yvonne Stålnacke hade meddelat sin avgång och efterträdare skulle utses.

Ganska snabbt stod det klart att Niklas Nordström hade stark uppbackning från partileden för att bli ny ordförande i kommunstyrelsen efter Yvonne Stålnacke. Men kampen om vice ordförandeposten i kommunstyrelse blev mer oviss.

Tre kvinnor kandiderade – Lenita Ericson, Carina Sammeli och Emma Engelmark.

Jag kommenterade givetvis processen på sidan 2 i NSD men fick även ge min syn på saken i ett inslag i SVT Norrbotten 12 maj.

29 maj avgjordes frågan slutgiltigt på ett välbesökt representantskapsmöte - och det blev ett tydligt ställningstagande för Lenita Ericson.  

Det innebär att hon och Niklas Nordström nu kommer att utgöra frontfigurer för den lokala socialdemokratin i valet 2018.

De kommer att ha en del positivt att tala om i mötet med väljarna i Luleå. Det byggs i kommunen och arbetslösheten är låg. Nyligen skrev jag även om de låga boendekostnaderna i Luleå.

Sådana fakta borde väga tungt när luleåborna går till valurnorna i september 2018. I grunden är det socialdemokratiskt ledda Luleå ett välskött fögderi.

Bloggen minns 2017 (del 10)


Berit Müllerström, LO:s andra vice ordförande (i mitten av bilden), besökte Boden under sin jämlikhetsturné. Hon flankeras av Sergut Belay-Worke och Thomas Mariedahl, ABF Boden, som berättade om bildningsförbundets projekt mot digitalt utanförskap.

 

Onsdag 10 maj åkte jag och praktikanten Ida Harju Håkansson till Boden. I en källarlokal träffade vi en grupp nyanlända kvinnor från Afghanistan som gick en ABF-kurs för att lära sig mer om datorer och internet.

Det är ett av många exempel på de insatser som görs i den svenska vardagen av ABF och andra bildningsförbund.

Jag uppmärksammade detta viktiga arbete i en text på ledarsidan 2 november.

ABF, Vuxenskolan, Medborgarskolan och övriga förbund förtjänar ett ordentligt erkännande. De medverkar till att göra Sverige en smula klokare, ljusare och bättre.

Bloggen minns 2017 (del 9)


Näringsminister Mikael Damberg 1 maj-talade i Luleå och Boden.

 

På arbetarrörelsens högtidsdag 1 maj gästades Luleå och Boden av näringsminister Mikael Damberg (S).

I talarstolen gick han till svaromål mot trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) som beskrivit Norrbotniabanan som ”en krigsförklaring mot Stockholm”.

”Jag bor också i Stockholm, men jag förstår verkligen inte. Norrbotniabanan kommer att utveckla hela Sverige”, markerade Damberg. 

en NSD-intervju efter talet var Mikael Damberg tydlig med att den S-ledda regeringen står fast vid beskedet om att komma i gång med projektet under mandatperioden.

”Det är det löfte vi har lagt. Och det här är ju inte bara en kortsiktig fråga, det är en process som kommer att påverka Norrbotten under väldigt lång tid och på sikt knyta ihop den här regionen med fler delar av Sverige. Det här är en viktig strukturell fråga som vi har varit tydliga med”, sa näringsministern.

Det är klara besked från S-håll. Spaden ska i marken före valet 2018.

Oroande är dock Moderaternas uttalanden. I en intervju i Fastighetsnytt talar riksdagsledamoten Edward Riedl (M) om att vänta med projektet till efter 2030!

Annorlunda uttryckt: Moderaterna har ett fortsatt ljumt intresse för Norrbotniabanan.

Det säger mycket om betydelsen av att Stefan Löfven, Mikael Damberg, Sven-Erik Bucht & Co får fortsätta att regera Sverige efter valet 2018.

En ny M-ledd regering efter valet 2018 kan innebära att projektet ännu en gång skjuts in i den osäkra framtiden.

Bloggen minns 2017 (del 8)


Ida Harju Håkansson praktiserade på NSD:s ledarredaktion 24/4-19/5.

 

Under perioden 24 april till 19 maj fick NSD fin förstärkning. Ida Harju Håkansson, deltagare i Aftonbladets och Bommersviks utbildning för unga opinionsbildare, praktiserade på NSD:s ledarsida under en månad.

Det blev en ny trevlig bekantskap för mig och NSD-läsarna. Ida är 22 år, bor i Uppsala och jobbar till vardags på en kommunikationsbyrå i Stockholm.

Under sin period på NSD hann Ida Harju Håkansson bland annat besöka LKAB i Kiruna, ABF i Boden, studera det gränsöverskridande samarbetet i Haparanda-Tornio samt kolla på högoktanig dambasket i Luleå Energi Arena. 

För den som vill ha koll på vad Harju Håkansson gör just nu rekommenderar jag att följa henne på mikrobloggen Twitter där hon skriver flitigt.

Olov Abrahamsson bloggar om politik i allmänhet och socialdemokrati i synnerhet.


Fakta om Olov
Född: 1963
Bor: I Luleå
Yrke: Politisk chefredaktör
Gillar: LO, Luleå Hockey och LBBK. 
Kuriosa: Fick utmärkelsen "Stor grabb" i Munksund/Skuthamn SK 2006.


Kontakt: olov.abrahamsson@nsd.se
Twitter: @OlovAbrahamsson

  • Twitter

Bloggar