Olov Abrahamsson

Ledarbloggen

Swedenmark är still-going-strong

 

För den trogne NSD-läsaren är Peter Swedenmark (bilden) ett välbekant namn och ansikte. Han har medverkat på frilansbasis i tidningen sedan början av 1990-talet.

För nya och yngre läsare kan dock en ordentlig presentation vara på sin plats.

Peter började sin yrkesbana i slutet av 1960-talet på Tidningarnas Telegrambyrå (TT) i Sundsvall.

I början på 1970-talet började han en 34 år lång bana som chefredaktör i S-pressen - först på Dagbladet/Nya Samhället i Sundsvall och mellan åren 1985 och 2005 på Länstidningen i Östersund.

2005 fick emellertid Swedenmark lämna Länstidningen under dramatiska former - ett beslut som kritiserade hårt av bland andra Aftonbladets dåvarande chefredaktör Helle Klein.

Sedan dess har Swedenmark varit verksam som frilansjournalist och författare.

I hans bokproduktion märks bland annat ”En mördare i farfars hus” (2010), ”Synat: 104 berättelser i ord och bild” (med tecknaren Kjell Nilsson-Mäki, 2009) och ”En extra prima härr Albin (med illustratören Gunnel Edvardsson, 2003).

Hans lördagskrönikor är ett mycket uppskattat inslag på sidan 2 i NSD. Många NSD-abonnenter vittnar om hur de börjar helgen med att sätta på morgonkaffet, hämtar tidningen och läser Peters funderingar vid frukostbordet.

dagens betraktelse skriver Swedenmark om Versaillesfreden 1918, Lars Ohly, djurskydd samt en del annat.

En röd böna i Bryssel

 
Marita Ulvskog agiterade på Storgatan i Luleå både 1969 och 2014. FOTO: Magnus Pehrson respektive Pär Bäckström

 

I NSD:s bildarkiv finns en fantastisk bild på en ung Marita Ulvskog. Gamle NSD-medarbetaren Magnus Pehrson fotograferade Ulvskog, då aktiv i Vietnamrörelsen, utanför gamla Domus i Luleå en oktoberdag 1969. 

Sedan dess har det gått några år. Men Ulvskog är sig lik och fortfarande starkt samhällsengagerad, numera som en av de röda ledamöterna i Europaparlamentet.

Den tidigare NSD-journalisten Ulvskog har inte heller släppt kontakten med sitt gamla hemlän i norr. Även under 2018 medverkar hon med EU-krönikor på sidan 2 i NSD.

årets första artikel skriver Ulvskog om Europaparlamentets beslut om det nya direktivet för förnyelsebar energi – en fråga med stor betydelse för skogslänen i norra Sverige.

"I love you, Stefan Löfven!"

 

I TV4:s Talang gjorde unge Henrik Pungh en fantastisk version av ”When a man loves a woman” som belönades med stående ovationer från både juryn och publiken.

Vackert var också hans tack till alla i Sverige. Henrik Pungh, som har en vietnamesisk pappa, hyllade både den avgiftsfria skolan och skolmaten. 

”Thank you, Stefan Löfven! I love you”, förkunnade den charmige elvaåringen.

Det är en liten påminnelse om att den svenska välfärdsstaten och vår syn på jämlikhet och mänskliga rättigheter fortfarande är något speciellt för många människor i världen. I många länder är bra skolor och god sjukvård - sådant som vi tar som självklarheter i Sverige - ingen allemansrätt. 

Malala Yousef, som fick Nobels fredspris 2014, brukar tala om att det fortfarande saknas utbildning för närmare 60 miljoner barn i världen. Fattigdom, diskriminering och förtryck av flickor är några av orsakerna.

Minns Dolores O'Riordan!

 

Den 20 mars 1993 sprängde IRA en bomb i Warrington. Två barn dödades och 56 människor skadades. Det var ett av många exempel på det besinningslösa och avskyvärda våldet under den långvariga konflikten i Nordirland.

1994 släppte gruppen The Cranberries låten ”Zombie” till minne av de två unga dödsoffren i Warrington - Johnathan Ball och Tim Parry. De var tre respektive tolv år. 

Fortfarande 24 år senare är och förblir ”Zombie” en av de starkaste protestsångerna i musikhistorien. Den medverkade till att fler fick ögonen för det meningslösa dödandet i Nordirland.

I veckan kom det sorgliga beskedet att gruppens sångerska Dolores O'Riordan gått bort ­- bara 46 år gammal. Men kraften i hennes och The Cranberries musik kvar finns kvar.

Klicka på Youtubeklippet och lyssna på Dolores O'Riordans engagemang och ilska mot det meningslösa våldet!

Nilsson ger internationell utblick

 

Torsten Nilsson, Lund (bilden), kommer att skriva utrikespolitiska krönikor på sidan 2 i NSD även under 2018.

Torsten bor sedan många i år i Skåne men han har starka norrländska rötter. Han är född i Junsele i Ångermanland och gjorde sina första journalistiska lärospån på anrika Nya Norrlands redaktion i Sollefteå.

Under studenttiden i Uppsala i slutet av 1950-talet drogs han i politiken. Han blev ordförande i klassiska studentklubben Laboremus och så småningom ordförande i det socialdemokratiska studentförbundet.

1969 rekryterades han till den socialdemokratiska pressen, som chefredaktör för Folkbladet/Östgöten, där han var verksam under många år.

Hösten 1987 utnämndes han till pressråd vid den svenska ambassaden i Oslo. Men redan våren 1989 skickades han till New York, där han blev chef för Svenska informationskontoret för Nordamerika.

1992 bar det i väg till nya arbetsuppgifter vid ambassaden i Haag i Nederländerna.

Under åren 1995-1998 fungerade Torsten som ambassadråd i Dar es Salaam i Tanzania, där han jobbade med bland annat demokratibistånd och regionala fredsprocesser.

Efter hemkomsten till Sverige har Torsten Nilsson medverkat med utrikeskrönikor i ett tiotal S-märkta tidningar runtom i landet.

I årets första internationella utblick på sidan 2 i NSD konstaterar han att världens fattiga kan få det bättre under 2018 men att det finns saker och ting som äventyrar den positiva utvecklingen.

Ericstam gästar sidan 2

 

NSD:s ledarredaktion fortsätter sitt samarbete med Aftonbladets och Bommersviks utbildning för unga opinionsbildare under 2018.

Idag medverkar Sonia Ericstam, en av kursdeltagarna (bilden), med en gästkrönika på sidan 2 i NSD. Ericstam, som är jurist och masterstudent i International Human Rights Law vid Raoul Wallenberg-institutet, skriver om kriskommunikation och möjligheten att nå ut med viktiga meddelanden till allmänheten.

”Sommarens larmhaveri i Stockholm visar att det finns svagheter i systemet”, konstaterar hon.

Olov Abrahamsson bloggar om politik i allmänhet och socialdemokrati i synnerhet.


Fakta om Olov
Född: 1963
Bor: I Luleå
Yrke: Politisk chefredaktör
Gillar: LO, Luleå Hockey och LBBK. 
Kuriosa: Har tre DM-guld i futsal 2007-2009 (som ledare).


Kontakt: olov.abrahamsson@nsd.se
Twitter: @OlovAbrahamsson

  • Twitter

Bloggar