Olov Abrahamsson

Ledarbloggen

Till minne av Anna Lindh

 
Anna Lindh var mitt i livet. Hon besökte Luleå och Norrbotten bara några veckor före sin död 11 september 2003. FOTO: Göran Ström

 

I dag, måndag 19 juni 2017, skulle Anna Lindh ha fyllt 60 år om hon fått leva ­– och det finns skäl att ägna en del av denna dag åt att minnas hennes liv och politiska gärning.

De senaste åren har Sveriges feministiska utrikespolitik och utrikesminister Margot Wallström fått många erkännanden runtom i världen. 2015 utsågs Wallström till en av årets främsta globala politiska tänkare i den ansedda amerikanska tidskriften Foreign Policy och 1 januari 2017 tog Sverige klivet in i FN:s säkerhetsråd.

Det är ett gott betyg åt svensk utrikespolitik och Wallström personligen. Men det var Anna Lindh som röjde väg och tog de första stegen för att utveckla den svenska utrikespolitiken i en feministisk riktning.

Som utrikesminister 1998-2003 lyfte Anna Lindh ständigt demokrati, jämställdhet och kvinnors rättigheter.

Även politiska motståndare såg Annas kvaliteter. 11 september 2013 skrev Birgitta Ohlsson (L) fint om Anna. 

”Hon var exemplet på att det går att kombinera karriär, självförverkligande och familjeliv. Att kunna få allt – utan att behöva välja bort något. Kort sagt det liv som män oftast har kunnat leva. Hon hymlade dock inte om kraven, svårigheterna och det ständiga skuldbeläggandet. Som feministisk förebild var hon ovärderlig”, framhöll Ohlsson i ett inlägg hos SVT Opinion

Vi är många som, i likhet med Birgitta Ohlsson, saknar Anna och minns henne som en fantastisk inspirationskälla.

För mig förblir hon den bästa SSU-ordföranden och skickligaste utrikesministern som vi har haft. Det är en djup sorg att hon inte fick leva längre.

 

                                                        * * *

För den som vill fördjupa sig i Annas tankar och idéer har Mats Engström, medarbetare till henne 1994-2001, samlat en del av hennes större tal och artiklar på sin webbplats.

Bloggen minns 2017 (del 17)

 

Onsdagen 13 september käkade jag lunch med näringsminister Mikael Damberg och en grupp S-företrädare i Kulturens Hus i Luleå.

Det blev ett bra samtal om näringspolitik och regionala utvecklingsfrågor. Under sina tre år som statsråd har Damberg höjt både tempot och ambitionerna i näringspolitiken.

Ett exempel är satsningen på Norrlandsfonden, som har som uppdrag att bidra till finansiering av små och medelstora företag i norra Sverige. Regeringen tillskjuter 200 miljoner kr extra till fonden i budgeten för 2018.

Ett annat viktigt initiativ är det så kallade Industriklivet. Regeringen avsätter 300 miljoner kronor nästa år för att stödja svensk industri att ställa om till att släppa ut mindre växthusgaser. Ett spännande projekt drivs redan av ståljätten SSAB, gruvbolaget LKAB och energikoncernen Vattenfall. Siktet är inställt på att ersätta fossila bränslen i stålproduktionen med koldioxidfri el.

Av stor betydelse är dessutom det som sker i turistpolitiken. Den rödgröna regeringen permanentar anslaget till Visit Sweden (som sköter marknadsföringen av Sverige som turistland utomlands) på 105 miljoner kr 2018, från den tidigare nivån 90 miljoner.

Uppenbarligen går det även bra att driva företag i ett land där Damberg är näringsminister. SCB-statistiken visar att det skapats 130 000 nya jobb enbart under det senaste året. LRF Konsult talar om ett bra år för svensk företagsamhet.

Det är en utveckling som står i bjärt kontrast till den borgerliga propagandan om att den rödgröna regeringen bedriver en jobb- och tillväxtfientlig politik. Verkligheten visar motsatsen.

Bloggen minns 2017 (del 16)


Lena Hallengren och Carina Sammeli snackade skolpolitik i Luleå 6 september.

 

Onsdagen 6 september träffade jag Lena Hallengren, ordförande i riksdagens utbildningsutskott, och Carina Sammeli, ordförande för barn- och utbildningsnämnden i Luleå. Jag fick en gedigen genomgång av Socialdemokraternas skolpolitik, en av de frågor som väljarna rankar högst inför valåret 2018.

De pekade på att den rödgröna regeringens satsningar redan börjat ge avtryck i skolan. Sedan regeringsskiftet 2014 har det skett påtagliga förändringar.

Mellan 2014 och 2016 blev det 13000 fler anställda i skolan, enligt Hallengren. Under 2017 förväntas siffran stiga ytterligare.

”I Luleå har vi anställt sju fritidshemsutvecklare. Via lågstadiesatsningen har vi kunnat skapa 14-15 nya tjänster”, berättade Carina Sammeli.

Det visar att det har betydelse att Sverige begåvats med en regering som prioriterar investeringar i skolan före stora skattesänkningar.

Skolledare, lärare och annan lokal skolpersonal har fått bättre förutsättningar och verktyg för att  förverkliga målet om en jämlik kunskapsskola. 

Bloggen minns 2017 (del 15)


”Det luktar framtid”, sa finansminister Magdalena Andersson när hon gästade SSU-kongressen i Älvsjö.

 

SSU, Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund, har firat sitt 100-årsjubileum under hela 2017. 

Jag fanns på plats under hela SSU-kongressen 11-14 augusti i Älvsjö. På gästlistan märktes en rad socialdemokratiska tungviktare – däribland statsminister Stefan Löfven, utrikesminister Margot Wallström, socialförsäkringsminister Annika Strandhäll och finansminister Magdalena Andersson.

Den sistnämnda höll ett uppskattat tal till kongressen. Hon drog upp rågången mellan S och högern, i synnerhet extremhögern, och varnade för vad ett regeringsskifte 2018 kan innebära.

”Vi har en hård kamp framför oss. Vi måste envist fortsätta arbetet för ett land som håller ihop. Ett land där alla människor är lika mycket värda”, sa hon och möttes av stående ovationer från de 249 kongressombuden.

I talet var Magdalena Andersson tydlig med att satsningar på välfärdssektorn måste gå före stora skattesänkningar under de kommande åren. Hon pekade på att det finns stora och växande behov i det svenska samhället.

”Fram till 2025 behöver vi bygga ytterligare 300 äldreboenden, 600 grundskolor, 300 gymnasieskolor  och 1200 förskolor. Vi behöver satsa på polis, militär, sjukhus, bostäder och kunskapslyft”, framhöll hon.

Det är ett tydligt budskap som står i bjärt kontrast till allianspartiernas krav på stora skattesänkningar.

Det borde även underlätta väljarnas val 2018. Skillnaden mellan de politiska huvudalternativen är inte svår att se.

På ena kanten står en socialdemokrati som prioritera investeringar i samhällsbygget – ”det luktar framtid”, som Magdalena Andersson uttryckte saken i sitt tal till SSU:arna. På andra sidan finns en höger som prioriterar skattesänkningskraven före allting annat.

De ideologiska skiljelinjerna är klara inför valet 2018.

Bloggen minns 2017 (del 14)

 

10 juli-6 augusti hade jag en lugn och skön sommarsemester. NSD:s ledarsida tystnade dock inte. Författaren Måns Wadensjö (bilden) vikarierade och fyllde sidan 2 med aktuella kommentarer om inrikes- och utrikespolitik.

Bland annat blev det en del ledare om turbulensen runt Transportstyrelsen.

För den som fortfarande funderar på vad de ska ge nära och kära i julkapp rekommenderar jag någon av Måns Wadensjös böcker – Förlossningen (Katapult 2009), ABC-staden (Bonniers 2011) och Människor i Solna (Bonniers 2016).

”En sorts Aleksevitj från Solna”, skrev Svenska Dagbladet i sin recension av Wadensjö senaste bok.

Bloggen minns 2017 (del 13)


Karl-Petter Thorwaldsson besökte Piteå 4 juli. FOTO: TT

 

4 juli gjorde jag en av mina sista insatser före sommarsemestern. Jag satte mig i bilen och körde till Piteå för att träffa LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson, som besökte Västerbotten och Norrbotten som ett led i LO:s kampanj ”Facket på sommarjobbet”.

”Facket på sommarjobbet” är en fin gammal LO-tradition. Varje år åker fackligt aktiva ut för att informera feriearbetande ungdomar om lagar och avtal.

Tyvärr har behovet av kampanjen inte minskat. De flesta arbetsgivare sköter sig i och för sig bra. Men det finns skräckexempel. Oklara arbetsförhållanden, för låga eller helt uteblivna löner, svartjobb och gratis provjobb är exempel på svårigheter som kan drabba sommarjobbarna.

Därför är det bra att Thorwaldsson och andra fackliga företrädre finns på plats och informerar ungdomarna om lagar och avtal. Ungdomar som är nya i arbetslivet har samma rättigheter som alla andra på arbetsmarknaden. De ska inte kunna utnyttjas av skrupelfria arbetsgivare.

Olov Abrahamsson bloggar om politik i allmänhet och socialdemokrati i synnerhet.


Fakta om Olov
Född: 1963
Bor: I Luleå
Yrke: Politisk chefredaktör
Gillar: LO, Luleå Hockey och LBBK. 
Kuriosa: Har tre DM-guld i futsal 2007-2009 (som ledare).


Kontakt: olov.abrahamsson@nsd.se
Twitter: @OlovAbrahamsson

  • Twitter

Bloggar