Logga in
Logga ut

Olov Abrahamsson

Ledarbloggen

Töyrä välkomnar beslutet

 

23 oktober fick EU:s ministerråd äntligen till stånd ett beslut om vilka villkor som ska gälla för den som jobbar i ett annat EU-land men är anställd i sitt hemland.

En som är glad åt ställningstagandet är Emilia Töyrä (bilden), S-riksdagsledamot från Kiruna och aktiv i fackförbundet IF Metall.

”Tillsammans med regeringens tidigare beslut om att riva upp Lex Laval innebär det här att tryggheten för svenska kollektivavtal och svensk lönesättning kraftigt ökat”, säger Töyrä.

Utstationeringsdirektivet - som styr medlemsstaternas lagstiftning för dem som tillfälligt jobbar ett EU-land men har sin anställning i ett annat land - är mer än 20 år gammal och har under lång tid varit en stridsfråga inom EU. Anledningen till att frågan varit omdebatterad är för att rätten till lika lön för lika arbete ställts mot en av EU:s grundprinciper, den fria rörligheten.

Den överenskommelse som nu är träffad innebär att man ska ha den lön som gäller i det landet man är utstationerad i. Det kommer att vara vissa skillnader även fortsättningsvis då man inte kommer att ha rätt till tjänstepension och vissa försäkringar men lön och andra ersättningar kommer att vara samma.

Nu väntar en förhandling mellan ministerrådet, EU-kommissionen och Europaparlamentet innan det slutgiltiga beslutet som väntas tas innan årets slut. Därefter är det fyra års implementeringstid.

Töyrä beskriver helt riktigt beslutet som en stor facklig-politisk framgång

”Parterna får äntligen förutsättningar att upprätthålla ordningen på arbetsmarknaden så att den svenska modellen kan leva vidare”, säger hon.

Ministerrådets beslut är även en fin fjäder i hatten för det fackliga Brysselkontoret. LO, TCO och Saco har bedrivit ett intensivt påverkansarbete under revideringen av utstationeringsdirektivet.

Jag skrev om Brysselkontoret och dess viktiga insatser på NSD:s ledarsida 27 oktober. Det har betydelse att facket finns på plats och påverkar EU-besluten.

Isarna i norr lockar fler


Den nederländska skridskotävlingen KPN Grand Prix genomförs för andra året i rad i Luleå. FOTO: Pär Bäckström 

 

Isarna i norr har länge erbjudit fina möjligheter till rekreation och friskvård för lokalbefolkningen - skridskofärder, sparkturer, skidåkning, pimpelfiske eller bara en stilla promenad. Men de kan också användas som dragplåster för att locka turister och besökare från andra delar av världen.

Ett exempel är skridskotävlingen KPN Grand Prix, som genomförs i Luleå 22-25 februari. Arrangörerna i Nederländerna återvänder ännu ett år till isarna och kylan i Norrbotten för att kunna erbjuda bra förhållanden för de tävlande.

KPN Grand Prix är en stor tävling i det skridskotokiga Nederländerna och följs av en miljonpublik i TV.

För Luleå och Norrbotten är det betydelsefullt. Dels innebär det nederländska besöket ett tillskott för besöksnäringen, hotell, restauranger och andra. Dels innebär TV-sändningarna och uppmärksamheten runt arrangemanget en möjlighet att marknadsföra regionen för en större europeisk publik.

En annan gäst som är på plats i Luleå i samband med KPN Grand Prix är social- och idrottsminister Annika Strandhäll. Under fredagen deltar hon i ett seminarium för att tala om idrottens betydelse för besöksnäringen.

Samuel svarar och förklarar

I ett par ledare (7 februari samt 8 februari) har jag uppmärksammat de borgerliga attackerna mot LAS (lagen om anställngsskydd).

Jag har konstaterat att det finns anledning inte bara för de röda LO-förbunden utan också de partipolitiskt obunda fackförbunden inom TCO och Saco att engagera sig i debatten.

En som redan gett sig in i diskussionen är Samuel Engblom, TCO:s samhällspolitiske chef. I en kort Youtubefilm förklarar han pedagogiskt hur turordningsreglerna i LAS (lagen om anställningsskydd) funkar i praktiken och hur en uppluckring av lagen slår mot både arbetare och tjänstemän.

”Det skulle äventyra omställningsavtalen för TCO-förbundens medlemmar”, konstaterar han bland annat.

Jag hoppas fler tjänstemannafackliga företrädare följer Samuel Engbloms goda exempel och ställer sig upp till försvar för anställningstryggheten. Tyvärr sprids det många myter och nidbilder av LAS i årets valdebatt.

Glöm inte debatten om välfärden!


Nikolaj Lubanski är en av författarna till boken "Välfärdsinnovation" (Studentlitteratur).

I tisdags besökte jag kultur- och mötesstället Kaleido i Piteå. Piteå S-förening och Strömnäs-Pitholm S-förening arrangerade ett temamöte om välfärdspolitiken.

På plats fanns danske välfärdsforskaren Nikolaj Lubanski som talade om de utmaningar som den nordiska välfärdsmodellen står inför. De demografiska förändringarna kommer att innebära nya påfrestningar för kommuner och landsting/regioner.

Den stora generationen av 1940-talister passerar 80-årsstrecket under 2020-talet. Det betyder, i klartext, fler åldringar som behöver vård och omsorg.

Enligt både SKL och RRV kommer det att behövas hela 200 miljarder kronor extra till landets kommuner och landsting till 2030 enbart för att behålla dagens personaltäthet i vård och omsorg. Behoven av undersköterskor, sjuksköterskor, läkare och annan personal kommer att växa kraftigt.

Det blir ingen enkel uppgift att få välfärdsekvationen att gå ihop för landets kommun- och regionpolitiker. En sak borde dock vara glasklar: De borgerliga kraven på stora skattesänkningar är illa anpassade till denna verklighet.

Vi kommer att behöva en skattekvot på minst dagens nivå för att upprätthålla kvaliteten för alla människor som behöver äldreboenden, hälsocentraler och sjukhus.

Om detta borde vi också tala mer om inför höstens viktiga val.

En grön röst inom S


Nils Harnesk, 32, skriver regelbundet i NSD. FOTO: Linnea Bergenudd

 

Nils Harnesk, Luleå, betecknar sig själv som ”Socialdemokraternas gröna röst i Norrbotten" och skriver krönikor på sidan 2 i NSD sedan 2017. Harnesk är fritidspolitiker ­- bland annat ingår han i kulturnämnden i Luleå.

I årets första krönika skriver han om beslutet att slå samman kultur- och fritidsnämnderna i Luleå.

”Vi lär av erfarenheterna i andra kommuner. Sundsvall är ett bra exempel. De slog samman sina kultur- och fritidsnämnder redan 1993”, skriver Harnesk och framhåller att sammanslagningen lösgjort mer pengar för både kultur- och fritidssektorn i Medelpadskommunen.

Harnesk driver även bloggen ”En humanist i arbetslivet”.

Baudin fortsätter att skriva


Tobias Baudin, 43, står i spetsen för Kommunal och skriver i NSD. FOTO: Claudio Bresciani/TT

 

Tobias Baudin, ordförande i Kommunalarbetarförbundet, kommer att medverka som krönikör på sidan 2 i NSD även under 2018.

Baudin, som har en bakgrund som maskinist i Luleå kommun, började att skriva i NSD redan under åren som fackligt aktiv i Kommunal Norrbotten och har fortsatt att hålla kontakten med läsarna i norr även efter flytten till Stockholm 2010.

Baudin var förste vice förbundsordsförande i Kommunal 2010-2012 och vice ordförande i LO 2012-2016. Sommaren 2016 valdes han till förbundsordförande i Kommunal, som är LO:s största medlemsförbund  med 511 345 medlemmar.

dagens krönika skriver han om Luleå Hockeys insatser för att lyfta damishockeyn och stärka jämställdheten.

”Föreningen är en värd en eloge”, framhåller Baudin.

Olov Abrahamsson bloggar om politik i allmänhet och socialdemokrati i synnerhet.


Fakta om Olov
Född: 1963
Bor: I Luleå
Yrke: Politisk chefredaktör
Gillar: LO, Luleå Hockey och LBBK. 
Kuriosa: Fick Pressgruppens stipendium för ledarskribenter 2013.


Kontakt: olov.abrahamsson@nsd.se
Twitter: @OlovAbrahamsson

  • Twitter

Bloggar