Olov Abrahamsson

Ledarbloggen

World day for decent work


Världsfackets årsrapport är ingen kul läsning.

 

Sedan 2008 uppmärksammas 7 oktober som ”World Day for decent work” av den internationella fackföreningsrörelsen.

Det är en manifestation för anständiga villkor för alla arbetare i världen. Tyvärr är sådana nödvändiga även 2017.

De flesta av världens länder står i och för sig bakom ILO-deklarationen om grundläggande mänskliga rättigheter i arbetslivet, liksom FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna.

Men verkligheten i många av världens länder är fjärran från de storstilade internationella proklamationerna.

Årsrapporten från världsfacket ITUC, som jag skrev om i NSD 28 september, visar att situationen för arbetstagarna tvärtom försämrats i stora delar av världen.

Det är bitvis deprimerande läsning men den får inte leda till uppgivenhet. En gång i tiden i tiden tog Hjalmar Branting och andra arbetarrörelsepionjärer strid och lyckades förbättra villkoren i Sverige ­– och detsamma är givetvis möjligt i länder som Colombia, Egypten och Filippinerna.

Kampen går vidare. En bättre värld är ingen utopi. 

Bloggen minns 2017 (del 11)

 
Lenita Ericson, Emma Engelmark och Carina Sammeli kämpade om platsen som vice ordförande i kommunstyrelsen i Luleå.

 

Under vintern och våren var det intensiva diskussioner i Luleå om det kommunala ledarskapet.

Kommunalrådet Yvonne Stålnacke hade meddelat sin avgång och efterträdare skulle utses.

Ganska snabbt stod det klart att Niklas Nordström hade stark uppbackning från partileden för att bli ny ordförande i kommunstyrelsen efter Yvonne Stålnacke. Men kampen om vice ordförandeposten i kommunstyrelse blev mer oviss.

Tre kvinnor kandiderade – Lenita Ericson, Carina Sammeli och Emma Engelmark.

Jag kommenterade givetvis processen på sidan 2 i NSD men fick även ge min syn på saken i ett inslag i SVT Norrbotten 12 maj.

29 maj avgjordes frågan slutgiltigt på ett välbesökt representantskapsmöte - och det blev ett tydligt ställningstagande för Lenita Ericson.  

Det innebär att hon och Niklas Nordström nu kommer att utgöra frontfigurer för den lokala socialdemokratin i valet 2018.

De kommer att ha en del positivt att tala om i mötet med väljarna i Luleå. Det byggs i kommunen och arbetslösheten är låg. Nyligen skrev jag även om de låga boendekostnaderna i Luleå.

Sådana fakta borde väga tungt när luleåborna går till valurnorna i september 2018. I grunden är det socialdemokratiskt ledda Luleå ett välskött fögderi.

Bloggen minns 2017 (del 10)


Berit Müllerström, LO:s andra vice ordförande (i mitten av bilden), besökte Boden under sin jämlikhetsturné. Hon flankeras av Sergut Belay-Worke och Thomas Mariedahl, ABF Boden, som berättade om bildningsförbundets projekt mot digitalt utanförskap.

 

Onsdag 10 maj åkte jag och praktikanten Ida Harju Håkansson till Boden. I en källarlokal träffade vi en grupp nyanlända kvinnor från Afghanistan som gick en ABF-kurs för att lära sig mer om datorer och internet.

Det är ett av många exempel på de insatser som görs i den svenska vardagen av ABF och andra bildningsförbund.

Jag uppmärksammade detta viktiga arbete i en text på ledarsidan 2 november.

ABF, Vuxenskolan, Medborgarskolan och övriga förbund förtjänar ett ordentligt erkännande. De medverkar till att göra Sverige en smula klokare, ljusare och bättre.

Bloggen minns 2017 (del 9)


Näringsminister Mikael Damberg 1 maj-talade i Luleå och Boden.

 

På arbetarrörelsens högtidsdag 1 maj gästades Luleå och Boden av näringsminister Mikael Damberg (S).

I talarstolen gick han till svaromål mot trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) som beskrivit Norrbotniabanan som ”en krigsförklaring mot Stockholm”.

”Jag bor också i Stockholm, men jag förstår verkligen inte. Norrbotniabanan kommer att utveckla hela Sverige”, markerade Damberg. 

en NSD-intervju efter talet var Mikael Damberg tydlig med att den S-ledda regeringen står fast vid beskedet om att komma i gång med projektet under mandatperioden.

”Det är det löfte vi har lagt. Och det här är ju inte bara en kortsiktig fråga, det är en process som kommer att påverka Norrbotten under väldigt lång tid och på sikt knyta ihop den här regionen med fler delar av Sverige. Det här är en viktig strukturell fråga som vi har varit tydliga med”, sa näringsministern.

Det är klara besked från S-håll. Spaden ska i marken före valet 2018.

Oroande är dock Moderaternas uttalanden. I en intervju i Fastighetsnytt talar riksdagsledamoten Edward Riedl (M) om att vänta med projektet till efter 2030!

Annorlunda uttryckt: Moderaterna har ett fortsatt ljumt intresse för Norrbotniabanan.

Det säger mycket om betydelsen av att Stefan Löfven, Mikael Damberg, Sven-Erik Bucht & Co får fortsätta att regera Sverige efter valet 2018.

En ny M-ledd regering efter valet 2018 kan innebära att projektet ännu en gång skjuts in i den osäkra framtiden.

Bloggen minns 2017 (del 8)


Ida Harju Håkansson praktiserade på NSD:s ledarredaktion 24/4-19/5.

 

Under perioden 24 april till 19 maj fick NSD fin förstärkning. Ida Harju Håkansson, deltagare i Aftonbladets och Bommersviks utbildning för unga opinionsbildare, praktiserade på NSD:s ledarsida under en månad.

Det blev en ny trevlig bekantskap för mig och NSD-läsarna. Ida är 22 år, bor i Uppsala och jobbar till vardags på en kommunikationsbyrå i Stockholm.

Under sin period på NSD hann Ida Harju Håkansson bland annat besöka LKAB i Kiruna, ABF i Boden, studera det gränsöverskridande samarbetet i Haparanda-Tornio samt kolla på högoktanig dambasket i Luleå Energi Arena. 

För den som vill ha koll på vad Harju Håkansson gör just nu rekommenderar jag att följa henne på mikrobloggen Twitter där hon skriver flitigt.

Bloggen minns 2017 (del 7)


Per-Erik Johansson, Umeå, och Krister Johansson, Luleå, kandiderade bägge till posten som ordförande i LO-distriktet. Johansson fick flest röster.

 

LO-distriktets årsmöten brukar vara fridfulla tillställningar. Men årsmötet 27 april på Framnäs follkhögskola blev dramatiskt. Krister Johansson, kommunalare från Luleå, utmanade den sittande ordföranden Per-Erik Johansson, Umeå och IF Metall.

Efter omröstning gick Johansson segrande ur striden.

Nu väntar emellertid hårt arbete och ett viktigt verksamhetsår för honom och övriga LO-företrädare. 

Villkoren för arbetare och tjänstemän är beroende inte bara av avtalsförhandlingarna utan också av politiska beslut om a-kassa, sjukförsäkring, offentlig upphandling, arbetslivspolitik och annat.

Ett exempel är riksdagens beslut om att skrota Lex Laval, som togs bara två dagar före LO-distriktets årsmöte i april och fick stora applåder av ombuden.

Skiljelinjerna runt Lex Laval visar att det gör skillnad för löntagarna vem som styr. Borgarna införde Lex Laval. Nu avskaffas lagen under en S-ledd regering, vilket har stor betydelse för att stärka kollektivavtalens ställning på svensk arbetsmarknad.

Därför måste arbetet för en fortsatt S-ledd regering vara en central fråga för LO-folket under det stundande valåret.

Ingen kommer undan politiken. Majoritetsförhållandena i riksdagen påverkar villkoren för vanliga byggjobbare, undersköterskor, industriarbetare, handelsanställda, busschaufförer och andra i det breda löntagarkollektivet.

Olov Abrahamsson bloggar om politik i allmänhet och socialdemokrati i synnerhet.


Fakta om Olov
Född: 1963
Bor: I Luleå
Yrke: Politisk chefredaktör
Gillar: LO, Luleå Hockey och LBBK. 
Kuriosa: Fick utmärkelsen "Stor grabb" i Munksund/Skuthamn SK 2006.


Kontakt: olov.abrahamsson@nsd.se
Twitter: @OlovAbrahamsson

  • Twitter

Bloggar