”En 110 kilometer lång vandring i en av världens vackraste omgivningar”. Så brukar evenemanget också kallas.

Den elva mil långa vandringen går från Nikkaluokta till Abisko.

Längs sträckan upplever vandrarna bland annat Kebnekaisemassivet, Kungsledens högsta punkt i Tjäktjapasset, fjällhedar, dalgångar och Abisko nationalpark.

Artikelbild

| Natur. Längs den långa vandringen är det naturupplevelserna som är de självklara höjdpunkterna och alldeles innan målgång i Abisko möts vandrarna av det storslagna fjället Nuolja och den forsande Abiskojokken med sin alldeles speciella kanjon.

Evenemanget har alltmer utvecklats till en riktig folkfest.

Förra sommaren deltog drygt 2 000 personer från mer än 30 länder. De senaste åren har alltfler asiater varit med och vandrat.

En del är vana vandrare med god erfarenhet av fjällvärlden, medan andra för första gången är på plats för att uppleva gemenskapen, atmosfären och vyerna i Lapplands vackra fjällvärld.

I år sker vandringen den 11-18 augusti och alla går i sin egen takt.

Artikelbild

| Rekord. Andreas Cederlund, eventansvarig på Fjällräven.

Längs sträckan finns checkpoints där alla anmälda måste få sina vandringspass stämplade. De punkterna är Kebnekaise fjällstation, Singi, Sälka, Tjäkta, Alesjaure och Kieron.

Arrangörerna underlättar också för alla att klara vandringen genom att erbjuda mat, råd och stöd under vägen.

Artikelbild

| PÅ VÄG. Med olika storlekar på ryggsäckarna och varierande tempo ger sig deltagarna iväg från Nikkaluokta. De flesta med vandringskängor, några med löparskor.

För de mer vältränade och tävlingsinriktade finns det även tuffare möjligheter att uppleva vedermödor i fjällvärlden.

Det årligt återkommande Keb Classic brukar lite skämtsamt kallas ”Sveriges långsammaste maraton”. Det är ett extremt krävande bergsmaratonlopp med start och mål vid Kebnekaise fjällstation. Inte bara cirka 43 km i svår terräng, utan också en nivåskillnad på 1 300 höjdmeter.

Artikelbild

| Målgång. De flesta som passerade mållinjen utanför Abisko turiststation kunde kosta på sig ett leende, allt till applåder från alla hundratals vandrare som redan fanns på plats.

Banans sträckning går från Kebnekaise fjällstation, förbi Tarfala till Svarta sjön, ner i den snöiga dalgången Kuopervagge norr om Drakryggen, längs Kungsleden mellan Singi och Sälka, och tillbaka till fjällstationen.

På några ställen är deltagarna nära toppar som är nästan 2 000 meter höga.

Artikelbild

| ÄNTLIGEN! Rainhard och Charlotte Böhme från Tyskland går i mål. ";Det har varit helt fantastiskt att gå Fjällräven classic och det tog fyra dagar för oss", säger Charlotte Böhme. Foto: Mattias Forsberg

I år går tävlingen den 7 juli, med en förhoppning om att snösmältningen då ska ha fått fram lite mer barmark än tidigare år.

Ett annat kraftprov är Björkliden Arctic Mountain Marathon, eller BAMM, som arrangerats sedan 1994. Trots namnet är det mer en fjällorientering och i år med start och mål i Riksgränsen den 4-5 augusti.

Tvåmannalagen kan välja på tre olika banlängder – 30, 50 eller 70 km.

– BAMM ska vara en riktig utmaning. 70-klassen kommer att vara riktigt tuff och för de riktigt tränade, säger tävlingsledaren Oskar Svärd.