Utanför Silvermuseet i Arjeplog finns en byst av Einar Wallqvist (1896-1985), kallad Lappmarksdoktorn. Han samlade in silversaker och enklare bruksföremål, vilka blev grunden till Silvermuseets samlingar. Han var också författare och konstnär. Hans bostad Doktorsvillan finns kvar att beskåda.

På området Björkelund i Boden står bagarstugan där Eyvind Johnson (1900-1976) föddes. Han ingick i Svenska akademien och fick 1974 Nobelpriset i litteratur 1974 för en ”i länder och tider vittskådande berättarkonst i frihetens tjänst.” I samband med millennieskiftet utsåg NSD honom till det förra årtusendets norrbottning.

I samevistet på hembygdsområdet i Gällivare finns en rekonstruktion av den kåta som konstnären Nils Nilsson Skum (1872-1951) använde både som bostad och ateljé. Han var autodidakt, men blev en av de mest framstående samekonstnärerna.

Artikelbild

| Astronomen. Nära kyrkan i Älvsbyn står monumentet Galaxen, rest till minne av astronomen Knut Lundmark, en pionjär inom galaxforskningen.

Som fotograf, pionjär och humanist beskrivs Mia Green (1870-1949) på minnesstenen i den lilla parken vid korsningen Fabriksgatan-Torggatan i Haparanda. Hon öppnade fotoateljé 1894 och var verksam till 1940. Under de åren dokumenterade hon händelser och människor, inte minst under första världskriget. Många bilder finns bevarade i kommunens arkiv.

I Porsi i Jokkmokks kommun finns ett museum till minne av Bengt Djupbäck (1915-1998) som under namnet Jokkmokks-Jokke och i samekolt sjöng Gulli-Gullan och andra sånger på ett sätt som gjorde honom populär långt utanför Sveriges gränser.

Intill kyrkan i Kalix står statyn Mästerlotsen. Den hedrar Karl Olov Bäckström (1859-1939), som bland annat var gast på Puritan, båten som vann Americas Cup 1885. Han återvände senare till Kalix och jobbade som lots 1887-1919.

På rallarkyrkogården i Tornehamn står ett vitt träkors med texten Anna – Norge 12/10 -01. Korset markerar graven för Anna Rebecka Hofstad (1878-1901), ihågkommen som Svarta Björn. Hon var en lång och mörk hushållerska och kokerska under bygget av Malmbanan mellan Kiruna och Narvik. Hon dog ung efter att ha fått skallen spräckt i ett slagsmål med en annan rallarkocka.

Artikelbild

| Fotografen. Som en pionjär inom fotografin dokumenterade Mia Green livet i Haparanda, inte minst under första världskriget.

Inne i Kiruna finns Hjalmar Lundbohmgården. Hjalmar Lundbohm (1855-1926) var LKAB:s första disponent och brukar kallas Kirunas grundare. Han var inte bara affärsman utan också en stor kulturvän. Bland annat initierade han Kiruna kyrka, i vars närhet han ligger begravd.

På bibilioteket i Luleå finns en byst av Erik Lindegren (1910-1968). Han var poet och ledamot av Svenska akademien. Till hans minne delar Luleå kommun ut ett lyrikpris vartannat år.

Artikelbild

Lappmarksdoktorn. Einar Wallqvist var doktor i Lappmarken och den som la grunden till Silvermuseet i Arjeplog.

I Pajala påminner Laestadiusmuseet om Lars Levi Laestadius (1800-1861), av NK utsedd till förra årtusendets norrbottning. Han var kyrkoherde och grundare av en väckelserörelse, nykterhetskämpe, botaniker och författare.

Inne i centrala Piteå finns bysten av Christopher Jacob Boström (1797-1866), på sin tid en av Sverige mest betydelsefulla filosofer.

Artikelbild

| Nobelpristagaren. I bagarstugan i Björkelund i Boden finns bland annat den skrivmaskin som Nobelpristagaren Eyvind Johnson använde.

Ute i Öjebyn finns Solanderparken med ett monument till minne av Daniel Sollander (1733-17¨82). Han var botanist och anställd på British museum i London. Dessutom deltog han i James Cooks upptäcktsfärd till Australien och Nya Zeeland 1770.

Utanför kyrkan i Älvsbyn står monumentet Galaxen. Det är rest till minne av astronomen Knut Lundmark (1889-1958), som var från Krokträsk och blev en pionjär inom galaxforskningen. På en stenplatta står det: ”Hans snille genomträngde Vintergatans gränser, lodade världsrymdens svindlande djup och uppenbarade ett universum av förut oanade mått. Av himlens töckenfläckar, spiralnebulosorna, skönjde han en vintergatornas Vintergata.”