Sundbom uttalar sig som auktoritet. Hon är en av de verkliga veteranerna bland de många som varje lördag samlas i kyrkbyn i Gammelstad. Varenda sommar sedan starten för sex år sedan har hon varit med och hyrt ett bord och sålt grejer på den stora loppisen.

Som mest brukar det finnas 70–80 bord och platser, hyrda av kvinnor och män, unga och gamla. De säljer kläder, böcker, leksaker, prydnadsföremål, redskap, nästan allt.

I samband med loppisarna är det konstutställning och/eller musikframträdanden.

Artikelbild

| Utblick. Elin-Alexandra Sundström blickar ut över loppisområdet och kan konstatera att hennes lördagsarrangemang har blivit en succé.

– Det är kulturellt och jättefint. Levande musik, uppträdanden, kafé och loppis … Det är så roligt att bara vara här, säger Sund-bom.

På bordet framför sig har hon delar av det egna överflödet. Försäljningen ”går hyfsat”.

– Fast en del lördagar händer det att man köper mer än man säljer …

Hon ser det främst som en social sammankomst.

Artikelbild

| Köper. För bara en tia köper Emmylee Larsson ett virkat plagg av Sanna Larsson.

– Man har lärt känna folk som ses här varje lördag. Många är återkommande och många kunder kommer tillbaka. Jag kan verkligen rekommendera stället.

Nya i vimlet är Emmylee Larsson och Sanna Larsson. För dem är det första gången som de hyr ett bord på Kulturgården och säljer grejer.

Artikelbild

| Veteranen. Åsa Sundbom har stammisrabatt, för hon har varit med och sålt av det egna överflödet i stort sett varenda lördag som det varit loppis på Kulturgården.

– Vi har bara varit här och tittat förut, säger Emmylee Larsson

Elin-Alexandra Sundström är den som arrangerar evenemangen. Hon är konstnär och musiker och i början var lördagarna rent kulturella.

Artikelbild

| Hattar. Elin-Alexandra Sundström kan bära många hattar. Hon är konstnär, musiker och entusiastisk arrangör av loppis- och kulturlördagarna i kyrkbyn i Gammelstad.

– Sen ville jag ha ett komplement till musiken och konsten. Det viktiga var att få hit mycket folk och loppis är en riktigt folklig aktivitet. Jag ville att det skulle vara just en folkfest, med den stämningen. Sen kan man ju hoppas att många slinker in och tittar på konsten när de väl är här, säger hon.

Det tog ett par år att få fart på alltihop, men numera är lördagsloppisarna på Kulturgården ordentligt etablerade.

Artikelbild

| Stämning. Elin-Alexandra Sundström startade loppisarna för att skapa folkfest och stämning i samband med sina kulturella lördagsevenemang.

– Nu är det alltid mycket folk. Såvida det inte regnar, förstås. Och det som är roligt är att det är alla sorters människor, i alla åldrar. Vissa lördagar bara väller det in människor på gården, ibland tusentals.

I sommar blir det även en pysselhörna för barnen, som hon hoppas kunna utveckla till en plats för riktigt konstnärligt skapande för de yngsta.

Artikelbild

| Veteranen. Åsa Sundbom har stammisrabatt, för hon har varit med och sålt av det egna överflödet i stort sett varenda lördag som det varit loppis på Kulturgården.

Sommarens första loppis arrangerar hon den 3 juni och den sista den 26 augusti.

Den gamla Kulturgården är ett gammal kaptenlöjtnantsboställe från 1600-talet. De äldsta bevarade byggnaderna är från början på 1700-talet.

Artikelbild

| Prylar. Grejer i massor finnas att frestas av och kanske köpa på lördagsloppisarna.

Sundström hyrde först stället i åtta år, men har nu köpt det. Tanken är att varsamt renovera gården och att fortsätta använda den som ateljé, musikstudio - och en plats för populära lördagsloppisar.