Husvagnarna brukar dominera på campingplatserna, men på senare år har det blivit alltfler husbilar. Båda har naturligtvis sina fördelar.

Ska man ligga still på semestern passar husvagn bra. Då blir det lätt att göra utflykter bara med bilen.

Ska man däremot vara på ständig resa – då är husbilen ett enklare alternativ.

Artikelbild

| Husvagnsfrälsta. Den lilla husvagnen ”Ägget” passar perfekt för Jörn och Merete Kjerpeseth från Bodö i Norge.

Till Camp Gielas i Arvidsjaur har Frode och Marit Stokvik anlänt från Lofoten. Det är första året de har husbil och de planerar att fortsätta ner längs Norrlandskusten till Hudiksvall.

De ser fördelar med sitt nya fordon.

– Med husbil blir man mer flexibel, säger Frode Stokvik

De övervägde också husvagn, men fastnade för ”bobil”. Fast flexibiliteten och frihetskänslan kostar, förstås. Deras husbil är från 2012 och gick på 450 000 norska kronor.

Artikelbild

| Husbilsentusiaster. Norska familjen Eurora, Andreas, Mari och Frode Stokvik gillar att åka omkring i sin nya husbil.

– Men nu har vi allt. Två sängar bak och två sänksängar fram. Och så är vi inte lika bundna som om vi skulle bo på hotell, menar han.

Alla sängplatser behövs, för de har även med sig barnen Andreas och Eurora.

Artikelbild

| Husvagnsfrälsta. Den lilla husvagnen ”Ägget” passar perfekt för Jörn och Merete Kjerpeseth från Bodö i Norge.

– Visst kan det kännas lite trångt ibland, men det går bra. Och det är kanske snart sista gången de följer med. Snart har de nåt eget, säger pappa Frode.

När familjen lämnade Lofoten var det bara tio grader. De hoppas nu på skönare dagar, som det brukar vara. Det vet de efter att ha semestrat i Sverige de senaste tio åren.

– Det är mycket bättre väder här, oftare sol. Vi tar det som det kommer, säger han.

Husvagn är ändå bättre är husbil. Det tycker Jörn och Merete Kjerpeseth, som till vardags bor söder om Bodö i Norge. De semestrar i sin lilla nyinköpta husvagn, ”Ägget” kallad.

– Den är lätt, väger bara 500 kilo, och är lätt att haka på och köra med – och att parkera, säger Jörn Kjerpseth.

I många år körde han mc och var runt i Europa, men numera vill de hellre göra någonting tillsammans. De gillar att vara i rörelse. Tidigare har de tältat, men det är nu ett avslutat kapitel

– När man blir äldre blir man ju styvare också, säger han och skrattar.

Den lilla modellen ”Ägget” är inte alltför dyr och lätt att ta sig fram med, även när det är trångt i trafiken. Utrymmena är begränsade, men räcker för deras behov.

– Det finns ett litet kök, dusch och ”kris-toalett”. Mer behöver vi inte. Vi ska egentligen bara sova i den, menar han.

De stannar några dagar och kör sedan vidare, ”efter vädret”. Ända sedan de var barn är de vana av att semestra i Sverige.

– Vi vill ha det vi inte har hemma, så vi vill inte bara träffa norrmän. Vi vill känna att vi är på andra platser och träffa folk som bor här, säger Merete Kjerpseth.