Tillsammans med sin man Anders har Lisbeth Borg drivit Seskarö Wärdshus i knappt 20 år.

Deras restaurang på ön cirka 2,5 mil söder om Haparanda är numera ett av de bokstavligt talat goda exemplen på vilken högkvalitativ mat det går att njuta av i Norrbotten.

Varje år sedan 2010 har Seskarö Wärdshus fått plats i White Guide, sammanställningen över Sveriges bästa restauranger.

Artikelbild

| Rivigt. Martin Borg koncentrerar sig på att riva lite limeskal över en av rätterna

Vid ingången sitter plaketter som bekräftar att restaurangen regelbundet bedömts vara av god klass.

I värdshusets foajé finns bilder som skildrar öns historia, från den tid då fisket och sågverksrörelsen dominerade.

Ett välkänt inslag i den historien är Seskarökravallerna, som uppstod för precis ett sekel sedan. Det var hungersnöd och människor bröt sig in i butiker för att komma åt mat till sina svältande familjer.

Buffébordet i värdshuset utgör den totala kontrasten till situationen för 100 år sedan. I restaurangen finns plats för 100 gäster, plus cirka 50 ute på den stora altanen.

Artikelbild

| Lagarbete. Att servera en skärgårdsbuffé är ett lagarbete. Fr v Lisbeth Borg, Anders Borg, Emma Brushane, Martin Borg, Marja Ekholm, Julia Jokiaho, Pia Viitakangas, Tina Mykkänen och Ida-Maria Mehtälä.

Skärgårdsbuffén är den stora sommarattraktionen. Det mesta är närodlat eller lokalproducerat. Förutom lax och löjrom finns bland annat potatis från Sangis, tomater från Nikkala och broccoli från Mattila.

Bland de mer ovanliga rätterna finns den tornedalska specialiteten Dopp i kopp. Lokal känsla förmedlas också av pizzorna som har namn efter öar i närområdet: Sandskär, Furön, Malören, Hamnskär, Laponia och Skomakaren.

Artikelbild

| Godsaker. Dessertdelen av skärgårdsbuffén omfattar 10-15 olika godsaker, bland dem många olika tårtor

På gourmetpizzorna finns det suovas och kallrökt lax.

– Folk kommer ända från Luleå för att äta de pizzorna, berättar Lisbeth Borg.

Artikelbild

| Delikatesser. På buffébordet står delikatesserna på lång rad.

Många gäster kommer också från Kalix, Piteå och Skellefteå. Det är turister, hemvändare eller familjer som samlas för släktkalas.

– Många är återkommande. Och så tipsar de andra om oss, säger Borg.

Artikelbild

| Delikatesser. På buffébordet står delikatesserna på lång rad.

Bland de ännu mer långväga gästerna är det särskilt de typiskt norrbottniska specialiteterna som tilltalar.

– Sånt som ren och hjortron och glass tycker de är helt fantastiskt, säger hon.

Artikelbild

| Uppdukning. Martin Borg koncentrerar sig på att lägga upp maten snyggt.

Cirka 15 personer lagar maten och serverar under högsäsongen, som sträcker sig från midsommar till någon vecka in augusti. Fast verksamheten är igång under hela året, då som ett mer renodlat familjeföretag med Lisbeth, maken Anders och sonen Martin.