Under många år funderade han på hur den ultimata harrflugan skulle se ut, experimenterade och funderade ännu mer. När han en vacker dag i april ringde mig och lät upphetsad, förstod jag att han hade kommit på något genialiskt.

Han berättade för mig att han, året innan hade skapat en fluga som han verkligen trodde på. Under sommaren testade han mönstret i klassiska Vojmån i Västerbotten, ett test som verkligen gav mersmak. Händelsen utspelades i början på 1990-talet där den direkt visade mästarklass. Fiskekompisarna vid strömmen undrade vilken fluga han fiskade med, men ingen fick svaret.

I telefonen meddelade han hur det hela hade gått till. Han hade testat många olika flugor, men kommit fram till att material som påfågelsherl, rött garn, brunt hackel och vita vingar var en del av framgångsreceptet. Intressant var att inom just den genren fanns redan klassiska flugmönster som Royal Coachman, Råstoflugan, Red Tag och till vissa delar den oförliknelige Klinkhamer.

Han talade om att han hade döpt den till ”The Royal Hammer” men att han hade funderat på ett svenskt namn. En vecka senare meddelade han att den skulle heta ”Kungshammaren”, numera en klassiker inom den svenska entomologiska flugbindningen.

Kungshammaren ingår absolut i gruppen geniflugor, en detalj jag har tagit upp tidigare under 2016 års flugmönster här på NSD. Det betyder en fluga som kan imitera många olika insekter, som i det här fallet myror (steklar), dag- och nattsländor och andra flytande kusar.

Tyvärr finns inte Bengt-Åke med oss längre, en vän av det rätta virket, en flugfiskets verklige njutare. Han som lika gärna kunde sitta vid en strand och snacka med en kompis, koka kaffe och kika i flugaskarna, allt medan harrarna vakade som besatta.

Krokar.

En krok i storlek 12 är större än en krok in storlek 20. En krok i storlek 8 är större än en krok i storlek 12. Ju högre siffra, desto mindre är kroken.