BFV är en fluga som egentligen heter Bradshaws Fancy Variant och tillkom på ytterst märkliga omvägar. Det finns en stor grupp med favoritflugor för oss flugfiskare, som innehåller material som påfågelssherl, rött garn och hackel. Några sådana är Red Tag, Royal Coachman, Råstoflugan och Kungshammaren.

Den ovan nämnda flugan tillkom någon gång i början på sextiotalet och har designats av min gode vän, flugfiskaren och knivslöjdaren Sveneric Loodh från Hassela i Hälsingland. Undret skede den dagen då konstnären och flugfiskaren Rolf Smedman kom hem efter en resa till Irland. Där hade han fiskat med en torrfluga som hette Bradshaws Fancy. Intressant var hur som helst att den irländska kreationen hade en röd liten tuss framtill. Sveneric fick ett exemplar och gjorde om den till en av alla tiders bästa allroundflugor för framfört allt harr.

Vi är många flugfiskare i det här landet som har en så kallad ”Fegis” i våra askar, en fluga som nästan är lite för bra för det allmänna fisket, en kuse som funkar i alla väder. I min kamratkrets är just en Bradshaws Fancy en sådan fegis, en imitation vi tar till när ingenting annat funkar.

Intressant är också att Sveneric Loodh helt enkelt gjorde om en torrfluga till något som mer kan kallas en nattsländepuppa, det vill säga ett förstadium till den flygande nattsländan. Han gjorde helt enkelt en ”mutation”, ett falsarium som faktiskt funkar.

Flugan är väldigt lätt att binda och vill man så kan man förtynga den något så att den kommer ner en bit i vattnet. Utan förtyngning kan det också fungera som en flytande nattslända eller kanske till och med en dagslända. Sådana mönster som kan imitera många olika insekter och stadier brukar vi kalla för ”geniflugor”. En sådan genifluga är utan tvekan Hans v. Klinkens Klinkhamer (Klinkhåmer).