– Spöet var som ett U, säger den 14-årige Överkalixkillen Jonathan Larsson leende om äventyret.

En och annan känner säkert igen honom från fjolårets fiske-DM. Då hade den unga storfiskaren dragit upp sin första lax med flugspö, en baddare på 13 kilo. Nu har Jonathan Larsson lyckats fånga en 15,020 kilo tung och 110,5 centimeter lång jättelax med kastspö från båt i Kalixälven i Överkalix. Han toppar därmed laxligan.

– Det känns bra, säger 14-åringen muntert.

Artikelbild

| BAUTA- ABBORRE. Lucas Lövgren, 13 år, från Kiruna, skulle fiska gädda men fick den här 43 centimeter långa superabborren på 1,533 kilo i en insjö i Rakkuri.

Glatt berättar han om den oförglömliga sommarkvällen för ett par veckor sedan då han och hans pappa Urban Larsson hade åkt ut med familjens båt och hur han efter några timmars fiske fick på en tung fisk som han förstod var en lax – men som dess värre lossnade:

– Då trodde jag nog att det var kört.

Fiskebitne Jonathan hade dock inte en tanke på att ge upp, och strax före midnatt small det till igen några meter från land på den hemliga succéwobblern. Rejält.

– Jag förstod att det var en stor fisk. Men inte hur stor. Den gjorde en kraftig rusning och ställde sig i en grop, säger Jonathan Larsson som trots den tidigare förlupna firren och en minst sagt dunkande fiskepuls klarade av att agera lugnt och taktiskt.

Artikelbild

| SEGELFENAD. Den här vackra, 1,32 kilo tunga och 54 centimeter långa praktharren fångades i Kaitumälven av Lina Askebrand i Malmberget.

– Jag höll kvar laxen tills den var trött. Sedan körde vi upp med båten mot strömmen och in i en vik. Där krokade pappa fast den, berättar han.

När laxen väl hade bärgats efter tio-femton minuter blev det jubel i båten. Samtidigt var både far och son en aning tagna av dramatiken på älven.

Artikelbild

| BJÄSSE. I Hemligjaure fångades den här bamseöringen på 6,3 kilo av malmbergsbon Tobias Olsson.

– Vi hade egentligen tänkt fiska ännu mer. Men vi for hem, säger Jonathan Larsson.

Foton på bamselaxen messades till 16-åriga storasystern Elin, och till mamma och 12-åriga lillebror Edvin som var i fjällen. Mamma Maria Larsson skrattar:

Artikelbild

| LYCKLIG PREMIÄRFISKARE. Så här glad blev Sandra Asplund från Umeå när hon under sin allra första rödingtur fick den här fina firren på 2, 050 kilo i ett vatten i Gällivarefjällen.

– Edvin ville genast åka hem.

Att familjen gillar att fiska råder det ingen tvekan över. Fiskesuget har inte heller minskat efter Jonathans praktfångster som förutom jättelaxen består av en grann öring på 2, 9995 gram och storabborre på hela 1,045 kilo. Hittills.

Artikelbild

| UNG STORFISKARE. 14-årige Jonathan Larsson i Överkalix fiskar så fort han får chansen, både med flugspö och med kastspö från båt och land. Nu toppar han inte bara laxligan i fiske-DM utan ligger dessutom bra till i aborre- och öringklasserna.

Vad gör ni med all fisk?

– Vi äter upp den, säger Jonathan Larsson.

Artikelbild

| FISKELYCKA. Överkalixkillen har även lyckats fånga en praktöring på nära 3 kilo i Kalixälven under sommaren.

Alla fina firrar har rapporterats in till fiske-DM. Ifjol blev det en femteplats i laxligan för 14-åringen. Han är även jaktintresserad, och till hösten börjar han i åttonde klass.

Bästa fiskeknepet?
Artikelbild

| STOR TVÄRRANDING. En abborre på hela 1,045 kg har det också blivit för 14-årige Jonathan Larsson. Den fångade han från båten i Kalixälven i Hällan i Överkalix där han bor.

Överkalixkillen ler:

– Det är bara att fiska på.