– En häftig känsla när fisken började dra.., utbrister distriktsmästaren Dennis Nilsson.

– Vi fick hjälpas åt, och det tog en hel timme för jag och min sambo att få upp laxen på land.., säger Susan Mickelsson Skaulu. om dramat ovanför den strida forsen i Lappesuando.

30-årige säljaren Dennis Nilsson, Överkalix är en passionerad laxfiskare och tar nu mästartiteln efter att ha landat en härlig blanklax som vägde 18,50 kilo som var 120 cm lång i Kalixälven ovan Polcirkeln,

Artikelbild

| SILVERLAXEN. Med den här jättelaxen på 17,2 kilo och 120 centimeter tar Susan Mickelsson Skaulu, en andraplats i fiske-DM.

– Hugget på en klassisk wobbler i ”pappegojfärger” var ganska försiktigt till en början.., men sen… kände jag att det var nånting alldeles extra.., säger Dennis skrattande.

Nilsson trollingfiskade från båt på ett sel i Kalixälven tillsammans med sin pappa Yngve, som har föräldrahemmet nära älven ovan Polcirkeln.

Svårt få upp fisken i båten..?

– Nej, det gick bra. Det tog tjugo minuter att hitta den plats på älven där det var lämpligt läge för pappa att sträcka fram håven och lyfta in laxen i båten, och det gick ganska odramatiskt, konstaterar laxmästaren.

Både Dennis och pappa Yngve är vana laxfiskare som fångat många stora laxar under årens lopp,

Dennis fick faktiskt en ännu större lax för tre år sedan på 19,8 kilo.

– Men jag fick den redan 12 juni det året , och det var före DM-starten så jag kunde inte rapportera in jättelaxen. Och ifjol var jag för sent ute med en lax på 16 kilo.., berättar Dennis.

I år har han också fått flera fina laxar i Kalixälven.

– De flesta fiskarna , som legat kring fem-sex kilo har jag släppt tillbaka, men den största har blivit mat..

Hur känns det att vinna laxklassen..?

– Det är kanon, och nu får jag ladda upp för ännu större nästa år.., säger mästaren glatt.

En nästan lika stor bjässe har Susan Mickelsson Skaulu, 46, haft nöjet att dra högre upp i samma älv .

Närmare bestämt i Lappesuando, där Kalixälven är kraftigt strömmande.

– Vi fiskade från båt med en gulsvart wobbler som bete, och fisken högg i den strida strömmen. Det gällde för oss att få upp laxen innan den drog ner i den kraftiga forsen nedströms. Vi saxade av och an med båten för att trötta ut fisken och efter en halvtimme kom vi till ett ställe där vi kunde gå iland och gå nerför längs stranden med den vilt kämpande laxen på kroken. Det var otroligt jobbigt att hålla spöet, och hade vi inte varit två, jag och sambon ”Frekko”, hade vi aldrig klarat att håva laxen före forsen, berättar Susan om dramatiken vid älven.

Men paret klarade kampen, och det är inte den enda lax de tagit i sommar. Närmare bestämt 24 laxar i olika storlekar har landats, varav de flesta satts tillbaka i älven.