Efter regn kommer blåst. Vindarna till trots begav sig Råneåbon Stig Granström ut för att fiska.

– Det hade regnat väldigt intensivt dagarna före, över 50 millimeter hade fallit. Men i torsdags var det uppehåll och då passade jag på, säger Stig Granström.

Klockan nio på torsdagsförmiddagen kom han fram till Vitåälvens källflöde, och han var den enda fiskaren ute just då. Han rodde med en fluga efter båten på grund av blåsten, och han kunde inte se några vakande fiskar. Men bara en och en halv timme senare nappade det.

– Det var första fisken jag fick den dagen. Jag hade känningar tidigare men sedan fick jag den, säger Stig om harren som vägde nästan 1.5 kilo och därmed tog veckans förstaplats i sin klass.

LÄS MER: Så går det för fiskesäsongen

LÄS MER: Här är alla monsterfiskar

Till en början trodde han inte att harren var speciellt stor, men när den kom närmare båten insåg han fiskens storlek.

– Det är ganska grunt vatten, så jag såg hur stor den var. Jag började tänka: "det här är den absolut största harren som jag någonsin har fångat."

Även om fisken inte visade sig vara riktigt så stor som han hoppats räckte det till ledning i tävlingen.

Det är inte första gången han ligger i toppskiktet av fiske-DM, men Stig Granström tror inte att han kammar hem den totala vinsten.

– Det är kul att ligga i topp, men jag räknar inte med att vinna. Det kommer att komma större harrar från fjällvärlden när högvattnet har sjunker. Men det är alltid roligt att leda, säger Stig Granström.